Поема О Навио Негреиро од Кастро Алвес: анализа и значење

Поема О Навио Негреиро од Кастро Алвес: анализа и значење
Patrick Gray

O Navio Negreiro е поема на Кастро Алвес која интегрира голема епска поема наречена Os Escravos.

Напишана во 1870 година во градот Сао Паоло, Поезијата ја известува ситуацијата што ја претрпеле Африканците кои биле жртви на трговијата со робови на бродски патувања од Африка до Бразил. Таа е поделена на шест дела со разновидно мерење.

О Навио Негреиро: анализа

О Навио Негреиро е песна поделена на шест дела и се наоѓа во делото Os Escravos . Неговото мерење е разновидно и ја следи темата што следи во текстот. Ова дава ефект на поезијата на единството помеѓу формата и содржината.

Прв дел

Небото и морето како бесконечни кои се приближуваат и поради сината боја и поради богатиот простор се централни места на поезијата. Во средината на оваа бесконечност е бродот, кој плови со ветрот и со напорите на изгорените луѓе.

Многу е среќен секој што може, во овој час,

Се чувствува од овој панел величественоста!

Долу — морето горе — сводот...

А во морето и небото — неизмерноста!

Поетот со љубов ја набљудува оваа сцена и со сочувство за поетското вкрстување на чунот. Сака да му пријде на бродот што минува преку морето, но бродот бега од писателот.

Втор дел

Поетот почнува да се прашува која нација е тој брод што оди на отворено море. Но, во реалноста, тоа не прави голема разлика. секој брод воОд фантастичниот круг змијата

Прави диви спирали...

Како дантешки сон летаат сенките!...

Висок, мака, пцовки, молитви одекнуваат!

И сатаната се смее!...

V

Господи Боже на бедните!

Кажи ми, Господи Боже!

Ако е лудост... ако е вистина

Толку ужас пред небесата?!

О море, зошто не бришеш

Со сунѓерот на твојот бранови

Од вашата мантија ова замаглување?...

Ѕвезди! ноќи! бури!

Тркалајте се од бескрајноста!

Ги зафати морињата, тајфун!

Кои се овие бедници

Што не го наоѓаат во вас

Повеќе од смирената смеа на толпата

Што го возбудува бесот на џелатот?

Кои се тие? Ако ѕвездата молчи,

Ако избрзаниот бран се лизне

Како минлив соучесник,

Соочен со збунетата ноќ...

Кажи- О ти, жестока муза,

Либерална, храбра муза!...

Тие се деца на пустината,

Каде што земјата ја застапува светлината.

Каде живеат на отворено поле

Племето на голи мажи...

Тие се смелите воини

Кој со шарените тигри

<0 0>Борете се во осаменост.

Вчера едноставни, силни, храбри.

Денес мизерни робови,

Без светлина, без воздух, без причина. . .

Тие се бедни жени,

Како што беше и Агара.

Колку се жедни, скршени,

Од далеку...далеку доаѓаат. ..

Носење со млаки чекори,

Деца и лисици во рацете,

Во душата — солзи и среќа...

Како Агар страдањетолку многу,

Како млекото за плачење

Мора да му го дадат на Исмаел.

Таму во бескрајните песоци,

Од палмите во земјата,

Се раѓаа убави деца,

Живеа нежни девојки...

Караванот поминува еден ден,

Кога девицата во колиба

Шизма на ноќта во превезите ...

... Збогум, о планинска колиба,

... Збогум, фонтански палми!...

... Збогум, љубови... збогум!...

Потоа, огромното пространство од песок...

Исто така види: 20-те најдобри стари филмови достапни на Нетфликс

Потоа, океанот од прашина.

Потоа, огромниот хоризонт

Пустини... само пустини...

И глад, умор, жед...

За жал! Колку е жално што попушта,

И паѓа за да не се крене повторно!...

Празно место во затвор,

Ама шакалот на песокот

Наоѓа тело за гризење.

Вчера Сиера Леоне,

Војната, ловот на лавовите,

Неактивен сон

Под шаторите на пространоста!

Денес... црното, длабоко задржување,

Заразно, тесно, гнасно,

Имајќи ја чумата за јагуар. ..

И спиењето е секогаш прекинато

Со грабнување на починатиот,

И ударот на телото преку морето...

Целосно вчера слобода,

Волја за моќ...

Денес... врв на злото,

Ниту слободен да умре. .

Ист синџир ги врзува

— Железо, мрачна змија —

Во нишките на ропството.

И на тој начин исмевајќи ја смртта,

Танцува раскошната група

На звукот на камшик... Иризија!...

Господи Боже на бедните!

Кажи ми, ГосподиБоже,

Ако сум во делириум... или ако е вистина

Толку ужас пред небото?!...

О море, зошто не ја бришеш

Како сунѓерот на твоите бранови

Оваа заматување на твојата мантија?

Ѕвезди! ноќи! бури!

Тркалајте се од бескрајноста!

Ги зафати морињата, тајфун! ...

VI

Има народ што го позајмува знамето

За да покрие толку многу срам и кукавичлук!...

И нека преобразувајќи се на оваа забава

во нечиста наметка од студена бачанта!...

Боже мој! Господе! но какво знаме е ова,

Што дрско во гнездото на врана се фаќа?

Молк. Муса... плаче, и плаче толку многу

Да се ​​испере павилјонот во твоите солзи! ...

Знамето на мојата земја Auriverde,

Дека бразилскиот ветар бакнува и се ниша,

Стандард дека сончевата светлина го заградува

И божествените ветувања на надежта...

Ти кој од слободата по војната,

Ти го воспитуваа јунаците на копје

Пред да те скршат во битка,

Дека му служите на народот во платно!...

Грозоморна смртност што го скрши умот!

Изгаснете го во овој час гнасниот бриг

Патеката што Колумбо го отвори во брановите,

Како ирис во длабоката вода!

Но, тоа е премногу озлогласено! ... Од етерична чума

Станете, херои на Новиот свет!

Андрада! извади го тој транспарент од воздухот!

Колумбо! затворете ја вратата на вашите мориња!

Видете исто така

  Океанот е полн со поезија и копнеж. Секоја нација има различна песна: Шпанците се сеќаваат на убавите жени од Андалузија, а Грците на песните на Хомер.

  Што е важно родното место на наутата,

  Каде е неговиот син, каде дали е неговиот дом?

  Тој ја сака каденцата на стихот

  Да го учи старото море!

  Пеј! дека смртта е божествена!

  Бригата се лизга до каманата штица

  Како брз делфин.

  Прикачена на јарболот мизен

  Бригање на желби

  Празните места што ги остава зад себе.

  Трет дел

  Преку очите на Албатросот, поетот успева да му пријде на бродот и да набљудува што се случува таму. На негово изненадување, песната не е песна за носталгија или поезија, туку е погребна песна и она што го гледате на бродот е гнасно.

  Слези од огромната вселена, о орел на океанот!

  Долу... уште подалеку... не може да изгледа човечко

  Како твоето да се нурне во летечката брига!

  Но, што гледам таму... Каква слика на горчина!

  Тоа е погребна песна! ... Какви лоши бројки! ...

  Каква неславна и гнасна сцена... Боже мој! Господе! Каков ужас!

  Четврти дел

  Поетот ја опишува ужасната сцена што се случува на палубата на бродот: толпа црнци, жени, стари луѓе и деца, сите врзани за еден со друг, танцувајте додека морнарите ги камшикуваат. Описот е долг, составен од шест строфи.

  Главните слики се оние на железа што крцкаат формирајќи еден вид музика и оркестарот наморнари што ги камшикуваат робовите. Врската помеѓу музиката и танцот со мачењето и страдањето дава голем поетски набој на описот на сцената. На крајот, самиот сатана се смее на необичниот танц, како да е хорор шоу направено за ѓаволот.

  А ироничниот, жесток оркестар се смее. . .

  И од фантастичниот круг змијата

  Прави диви спирали...

  Како дантески сон, сенките летаат!...

  Висок, мака, клетви , молитви одекнуваат!

  И сатаната се смее!...

  Петти дел

  Поетот ја покажува својата огорченост на бродот со робови и се моли на Бога и на морскиот бес да престанат нека заврши оваа срамота. Првата строфа се повторува на крајот, како барањето да е засилено од поетот.

  Господи Боже на бедните!

  Кажи ми, Господи Боже,

  Ако делириум... или вистина е

  Толку ужас пред небесата?!...

  О море, зошто не бришеш

  Со сунѓерот на твоите бранови

  Од твојата мантија ова замаглување?

  Ѕвезди! ноќи! бури!

  Тркалајте се од бескрајноста!

  Ги зафати морињата, тајфун! ...

  Во средината на петтиот дел, сликите на слободата на африканскиот континент се прошарани со затворање на бродот со робови. Темната, отворена ноќ на саваната се претвора во темен подрум, полн со болести и смрт. Поетски се опишани нечовечките услови за транспорт на робови , истакнувајќи ја дехуманизацијата

  Шест дел

  Поетот прашува кое знаме поставено на тој брод е одговорно за таквото варварство. Тоа е продолжение на вториот дел од песната. Ако порано знамето не беше важно, бидејќи она што се слушаше беше поезија и песна, сега е суштинско пред страдањето што го носи бродот.

  Она што го гледате подигнато е знамето на Бразил, татковина на поетот. Чувството на разочарување е големо, ги истакнува квалитетите на вашата земја, борбата за слобода и сета надеж што живее во нацијата и која сега е оцрнета од трговијата со робови.

  Auriverde знаме на мојата земја,

  Дека бразилскиот ветре се бакнува и се ниша,

  Знаме што го опфаќа сончевата светлина

  И божествените ветувања за надеж...

  Ти кој од слободата по војната,

  Беше воспитан од хероите на копје

  Пред да те скршат во битка,

  Кој му служеше на народот од mortalha!...

  Значење

  Поемата на Кастро Алвес е краток наратив за трговијата со робови меѓу Африка и Бразил. Поетскиот елемент се наоѓа во сликите и метафорите кои се наоѓаат низ песната, особено во четвртиот дел, каде што е опишано мачењето на робовите.

  Видете исто така 12 одлични песни од Кастро Алвес 32 најдобри песни од Карлос Драмонд де Андраде анализирал 25 основни бразилски поети

  Убавината и бесконечноста на морето и небото сестави под контрола варварството и недостатокот на слобода во оградите на бродот со робови. Како сета убавина на океанот да е некомпатибилна со темнината што се случува на бродот. Една од карактеристиките на песната е универзализмот. Кога патувањето се прави за авантура или трговија, знамињата и нациите не се важни. Тие стануваат актуелни само кога целта на пловидбата е сурова.

  Критиката на трговијата со робови не го попречува патриотизмот на поетот. Вашиот патриотизам е тој што води до критика. Неговата визија за Бразил како место на слобода и иднина е некомпатибилна со ропството. Иако бил либерал, Кастро Алвеш не ја оставил настрана религиозноста, повикувајќи го Бога на божествена интервенција во трговијата со робови.

  Кастро Алвес и третата романтична генерација

  Кастро Алвес е еден од најголемите поети од третата романтична генерација, позната и како генерацијата Кондор. Познат како „единствениот социјален поет во Бразил“, неговото дело достигна слава и признание од критичарите. Неговата главна книга, Пловечки пени , беше единствената објавена додека беше жив и беше одговорен за спасување на другите негови дела.

  Инспириран од поезијата на Виктор Иго, Кастро Алвес учествуваше во социјални прашања, главно во врска со ропството. Борбата против ропскиот систем на писателот му го донела прекарот „Поет на робовите“. Либералната мисла на крајот на 19 век и наАболиционистичкото движење беше исто така големо влијание за поетот.

  Аболиционистичкото движење

  Аболиционизмот беше движење против ропството и трговијата со робови што произлезе од просветителската мисла. Социјално, прашањето беше поврзано со универзалната декларација за правата на мажите. Просветителството беше мисла одговорна за новите концепти за слобода и еднаквост, кои ги поттикнаа некои од најважните револуции во 19 век. Покрај социјалната револуција, напредокот на индустријализацијата го промени и погледот на економијата во светот.

  Робовите не беа потрошувачи и индустриското производство во градот создаваше повеќе богатство отколку производството на робови на плантажите. За индустриите, робовите беа потенцијални потрошувачи доколку станат слободни, и ова беше еден од економските стимулации за аболиционистичкото движење.

  Песна O Navio Negreiro целосна

  I

  'Ние сме во средината на морето... Луди во вселената

  Месечевата светлина игра - златна пеперутка;

  А брановите по неа трчаат... се уморуваат

  Како толпа од немирни доенчиња.

  'Ние сме сред море... Од сводот

  Ѕвездите скокаат како златна пена...

  Морето во размена ги осветлува ардентиите,

  — Соѕвездија на течното богатство...

  „Ние сме во средината на морето... Две бесконечни

  Таму се среќаваат во луда прегратка,

  Сино, златно, мирно, возвишено...

  Кое од двете е небото?кој океан?...

  'Ние сме сред море. . . Развивајќи ги едрата

  На топлиот бран на морските ветришта,

  Едриличарскиот брод трча до цветот на морињата,

  Како што голтањата го пасат бранот...

  Од каде доаѓате? каде одиш? На бродовите скитници

  Кој го знае правецот ако просторот е толку огромен?

  Во оваа Сахара коњите креваат прашина,

  Галопираат, летаат, но не оставаат трага.

  Многу среќен кој може таму во овој час

  Почувствувајте ја величественоста на овој панел!

  Подолу — морето над — сводот...

  И во морето и на небото — неизмерноста!

  О! каква слатка хармонија ми носи ветрето!

  Каква тивка музика звучи во далечината!

  Боже мој! колку е возвишена песната што гори

  На бескрајните бранови што бесцелно лебдат!

  Море морски! О груби морнари,

  Наздравени од сонцето на четирите света!

  Деца кои бурата ги доеше

  Во лулката на овие длабоки езера!

  Чекај! чекај! дозволете ми да ја пијам

  Оваа дива, слободна поезија

  Оркестар - тоа е морето, што рика покрај гребенот,

  И ветрот, што свирка во жиците...

  ............................................ ................. .............

  Зошто бегаш така, брз брод?

  Зошто бегаш од страшниот поет?

  О! Посакувам да можам да ве придружувам на лентата за трчање

  Колку е слично во морето — златна комета!

  Албатрос! Албатрос! орел на океанот,

  Ти што спиеш од облаците меѓу газите,

  Затреси ги пердувите, Левијатане на вселената,

  Албатрос!Албатрос! дај ми ги овие крилја.

  II

  Што се грижи наута за лулката,

  Каде му е синот, каде му е домот?

  Дали ја сака каденцата на стихот

  Што го учи старото море!

  Пеј! дека смртта е божествена!

  Бригата се лизга до каманата штица

  Како брз делфин.

  Прикачена на јарболот мизен

  Бригање на желби

  Празните места што ги остава после.

  Од шпански скандирањата

  Се нишаат од мрморење,

  Сети се на темните девојки,

  Андалузијците во цути !

  Од Италија, индолентниот син

  Пее заспана Венеција,

  — Земја на љубовта и предавството,

  Или на јазот во нејзиниот скут

  Запомни ги стиховите на Тасо,

  Кај лавата на вулканот!

  Англичанецот — ладен морнар,

  Кој беше пронајден при раѓањето во морето ,

  (Бидејќи Англија е брод,

  Тој Бог го закотви во Манча),

  Рихо пее слава на татковините,

  Сеќавајќи се, гордо, приказни

  Од Нелсон и Абукир.. .

  Французинот — предодреден —

  Ги пее ловориките на минатото

  И ловориките на иднината!

  Лавурите хеленски морнари,

  кои ги создал јонскиот бран,

  Убавите џуџести пирати

  Од морето што го пресекол Улис,

  Мажите што Фидија го издлабил,

  Тие одат да пеат во чиста ноќ

  Стихови што Хомер стенкале ...

  Наутас од сите земји,

  Знаеш како да ги најдете на слободните места

  Мелодиите на рајот! ...

  III

  Исто така види: Топ 10 песни на Тропикалија

  Спушти се од огромната вселена, о орел на океанот!

  Спушти се понатаму... уште подалеку... не можеш да погледнешчовек

  Како твоето нуркање во летечката брига!

  Но, што гледам таму... Каква слика на горчина!

  Тоа е погребна песна! ... Какви лоши бројки! ...

  Каква неславна и гнасна сцена... Боже мој! Господе! Каков ужас!

  IV

  Тоа беше дантески сон... палубата

  Да светлата го зацрвенуваат сјајот.

  Капење во крв. . жени, суспендирани од цицките

  Тенките деца, чии црни усти

  Ја полеваат крвта на нивните мајки:

  Други девојки, но голи и вчудоневидени,

  Во виорот на сеништа влечени,

  Залудна желба и тага!

  И се смее ироничниот, жесток оркестар...

  И змијата од фантастичниот круг

  Даудас прави спирали ...

  Ако старецот здивне, ако се лизне на земја,

  Се слушаат крици... распука камшикот.

  <0 0>И тие летаат се повеќе и повеќе...

  Фатени во алките на еден синџир,

  Гладната толпа се тетерави,

  И плаче и танцува таму!

  Еден делирира од бес, друг полудува,

  Друг, кој мачеништвото брутално го прави,

  Пеејќи, тој стенка и се смее!

  Меѓутоа, капетанот заповеда маневрот,

  И откако ќе се загледа во небото што се расплетува,

  Толку чисто над морето,

  Вели од чадот меѓу густите магли:

  „Замавнете го силно камшикот, морнари!

  Натерајте ги да танцуваат повеќе!...“

  И ироничниот, жесток оркестар се смее. . .

  И
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.