Постер Слободата го води народот, од Ежен Делакроа (анализа)

Постер Слободата го води народот, од Ежен Делакроа (анализа)
Patrick Gray

Сликата Слобода што го води народот , од Ежен Делакроа (1789-1863), е слика која ја прикажува револуцијата од 1830 година, важен историски настан што се случил во Франција во истата година во која делото било

Делото, чие оригинално име е La Liberté guidant le peuple , кое припаѓа на периодот на романтизмот, е масло на платно со големи димензии 2,6 m x 3,25 m и може може да се види во музејот Лувр, во Париз, Франција.

Анализа и интерпретација на делото

Слободата што ги води луѓето е едно од оние уметнички дела кои влегуваат во историјата како икона на едно време и земја (во овој случај, Франција).

Меѓутоа, нејзината симболика ги премина границите и стана амблем и во претставувањето на борба за слобода во различни делови на светот.

Како сликар на романтичната школа, авторот на платното, Ежен Делакроа, ги вреднува хроматските состави и емоциите, за да создаде единица во која таквите елементи стануваат суштински за вреднување на делото.

Платното не е претстава на Француската револуција од 1789 година. Сликата се однесува на друг бунт што се случил 41 година подоцна.

Женската фигура што ја симболизира слободата

Слободата е прикажана од Делакроа во ова дело преку фигурата на жена, која станува метафора на еманципација и автономија.

Таа го зазема местотоцентралниот дел на композицијата и се појавува со голо торзо, правејќи паралела со старогрчките скулптури .

Покрај тоа, жената во едната рака држи бајонет, а во другата француско знаме , демонстрирајќи чувство за правда и водење на населението во револуционерниот чин.

Телото на девојката има енергична структура, како што беше типично за луѓето, и се наоѓа на еден вид плато, што ја остава во надредена позиција на останатите ликови.

Пирамидалната структура

Уметникот избра класична композиција за ова платно, пирамидалната структура, како што веќе користеле другите мајстори на уметноста, и во сликарството и во сликарството, скулптурата.

Можеме да видиме дека прикажаните форми и линии формираат триаголник кога се споени заедно, при што горното теме е едно од фундаменталните точки на делото, раката на слободата која го држи знамето.

Таквиот распоред го води погледот на гледачот кон францускиот симбол, дури и ако структурата не е свесно воочена.

Исто така види: Знам само дека не знам ништо: значење, историја, за Сократ

Кулите на Нотр Дам

Се вели дека Делакроа бил под влијание на вистински настан, кога, во еден од деновите на бунтот, француското знаме било подигнато во близина на катедралата Нотр Дам (уште еден важен симбол на француската историја).

Така, при сликањето на својата визија за тоа што е бунтот, уметникот ги вметнува во делото кулите на Нотр Дам, кои можат да се видатво заднина среде маглата што го превзема конфликтот.

Палетата на бои

За сликарите на романтизмот боите беа суштински во градењето на делата. А на ова платно ваквите елементи се уште поважни, бидејќи претставуваат француски националистички симбол.

Исто така види: Најголемите хитови на MPB (со анализа)

Голем дел од композицијата е составена од темни тонови , како што се окер, кафеава, црна и сива боја. Сепак, француското знаме на врвот и дава на сцената живописен тон.

Покрај тоа, се појавуваат некои хроматски точки на интензитет кои ги повторуваат боите на знамето, како што може да се види во облеката на момчето кое клечи пред нозете на слободата, чорапот на полуголиот мртовец и јакната на паднатиот војник.

Сината, белата и црвената боја имаат и цел да создадат точки на просветлување меѓу темните тонови . Исто така, вреди да се истакне дека белата магла во позадината на сцената придонесува за создавање контраст и напнатост.

Линиите кои даваат динамика на композицијата

Сè уште во структурална смисла, постои јасна поделба на платното, каде што долниот дел го заземаат паднатите тела, кои формираат хоризонтални линии.

Погоре, во поголемиот дел од делото, ликовите стојат или се спуштаат, формирајќи вертикални или дијагонални линии.

На овој начин гледачот се води од сцената, за да воочи динамика и агитација на борците во спротивставеност на неподвижност на мртвите и ранетите.

Можниот автопортрет на уметникот

Има фигура што се истакнува на платното. Станува збор за човек со капа кој држи пиштол во рацете и покажува решителен изглед.

Се шпекулира дека овој лик е претстава на самиот уметник, Ежен Делакроа. Сепак, нема докази дека прикажаниот човек е автопортрет.

Факт е дека Делакроа бил ентузијаст на големите револуции , бидејќи етикетиран како бунтовник, дури и ако ефективно не учествувал во таа револуција за која станува збор.

Во тоа време, сликарот бил возбуден поради продукцијата, откако во една кореспонденција открил:

Моето лошо расположението исчезнува благодарение на напорната работа. Се впуштив во модерна тема - барикадата. Дури и да не се борев за мојата земја, барем сликам за неа.

Историски и социјален контекст

Слободата што ги води луѓето се однесува на револуцијата од 1830 г. , во Франција. Исто така познат како Três Gloriosas , бунтот се случи во јули, на 27-ми, 28-ми и 29-ти>

Така, три дена улиците на Париз се заземени од бунтовниците, генерирајќи насилни конфликти. Кралот Чарлс X, исплашен, бегаво Англија, плашејќи се од истата судбина како Луј XVI, гилотиниран во Француската револуција од 1799 година.

Идеалите што ги покренаа револуционерите се засноваа на истото мото користено претходно: слобода, еднаквост, братство.

0>За бунтот да не има последици кои би ги користеле народните слоеви, кој ја презема власта е војводата Луис Фелипе де Орлеанс, кој ја имал поддршката од високата буржоазија, применувајќи либерални мерки и станал познат како „буржоаски крал“. 3>

Можеби можеби ќе ве интересира :

  • Les Miserables, од Виктор Иго (што го контекстуализира овој историски момент)Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.