Приказна за трите мали прасиња (резиме на приказната)

Приказна за трите мали прасиња (резиме на приказната)
Patrick Gray

Приказната Трите прасиња припаѓала на англискиот фолклор и била пренесувана усно додека не ја добила познатата верзија напишана од Џозеф Џејкобс. Класик на литературата за деца, приказната за трите мали прасиња живее во нашата колективна имагинација и нè учи на вредноста на трудот и истрајноста.

Апстракт

Еднаш многу одамна имаше три мали прасиња кој живееше со мајка. Две прасиња воопшто не помогнаа во куќата, додека на третото прасе му беше жал за работата што ја имаше мајката.

Еден убав ден, мајката свесна за зрелоста на децата, им наложи на малите прасиња да ја напуштат куќата за да си го изградат својот живот. Направила сноп за секој од нив и обезбедила некоја заштеда за да можат да купат материјали за изградба на нивните куќи.

Првата мала прасе, бидејќи била мрзелива, сакала да изгради куќа за која не е потребна работа. И покрај предупредувањето на браќата, тој изградил куќа од слама.

Второто прасе, помалку мрзливо од првото, решило да изгради куќа од дрво. Иако е побезбедна од куќата од слама, дрвената не била добра за студ и не била доволно отпорна за да не чува волк.

Третото прасе, пак, претпазливо и трпеливо, решило да ја изгради својата куќа со цигли.

Додека двајцата помали браќа за едно утро ја завршија изградбата на слама и дрво, третото прасепродолжил ангажиран во нејзината долга изградба. За три дена работата заврши: изгради цврста куќа со тули и цемент.

Некое време подоцна, во шумата се појави волк. Забележувајќи го присуството на малите прасиња, веднаш тропнал на првата куќа, онаа направена со слама. Првото прасе, во паника, побегнало во соседната куќа, онаа на братот кој работел со дрвата.

Волкот потоа отишол во втората куќа и бидејќи малите прасиња не се отвориле вратата, се заканил дека ќе дува за да ја уништи зградата. Дрвената куќа, всушност, се урна од налетот на ветрот. Искористувајќи го недостатокот на здив, малите прасиња истрчале во куќата на нивниот постар брат.

Постариот брат ги засолнил и ги уверил дека се ќе биде во ред. Кога волкот повторно дувнал, куќата од цигли не се помрднала ни милиметар.

Следниот ден волкот повторно ја нападнал преостанатата куќа, овој пат обидувајќи се да влезе низ каминот. Бидејќи најстарото прасе било многу претпазливо, оставило тенџере со зовриена супа поставено веднаш под каминот. Волкот, паѓајќи во бојлерот, побегнал во очај, а трите прасиња останале здрави и здрави.

Откријте го моралот на приказната Трите прасиња подетално. 4>Знајте ја приказната зад создавањето на трите мали прасиња

Се проценува дека првата верзија на приказната била создадена околу 1000 година од нашата ера. (Авторството не е познато). Во 1383 година, надетската приказна беше адаптирана за театарот, но дури во 1890 година, таа беше популаризирана благодарение на пишувањето на Џозеф Џејкобс.

Слика од Џозеф Џејкобс.

Иако е роден во Сиднеј , Австралија, На 29 август 1854 година, Џејкобс го поминал најголемиот дел од својот живот во Англија. Таму се преселил на осумнаесет години, во 1872 година и бил историчар, професор и специјалист за бајки. Во 1898 година, тој ја објави книгата Англиски бајки , која ја содржеше приказната за трите мали прасиња.

Во збирката, Џејкобс му даде признание на Џејмс Орчард Халивел, еден од првите напишете верзија на приказната за трите мали прасиња. Верзијата на Џејмс беше објавена во 1849 година, во книгата Популарни рими и бајки за расадници .

Исто така види: Литературни жанрови: разберете што се тие и видете примери

Портрет на Џејмс Орчард Халивел.

Речиси сто години подоцна, во 1933 година, студиото Волт Дизни објави адаптација на приказната во формат на анимација (краток филм).

Адаптација за цртан филм направен од Дизни

Издадена во мај 1933 година, Три мали прасиња (оригинално име) е анимиран краток филм издаден од Дизни. Во режија на Бурт Жилет, продукцијата доби Оскар за најдобар анимиран краток филм следната година (1934).

Оригиналната песна, позната на португалски како Кој се плаши од Големиот лош волк? , беше компонирана од Френк Черчил.

Исто така види: 9 значајни уметници на Неделата на модерната уметност

Во тоа време, студиото сметаше дека е најдобро да ги именува малите прасиња кои дотогашне беа идентификувани. бебе

Продуциран во 2009 година и режиран од Хауард Е. Бејкер, филмот е 76-минутна северноамериканска анимација инспирирана од класичната приказна за трите мали прасиња.

Видете исто така




Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.