Расказ Девојката ткајач, од Марина Коласанти: анализа и интерпретација

Расказ Девојката ткајач, од Марина Коласанти: анализа и интерпретација
Patrick Gray

Девојката ткајач е расказ на италијанско-бразилската писателка Марина Коласанти (1937-) објавена во 2003 година.

Наративот стана многу добро познат и содржи жена како протагонист што го плете сопствениот живот, материјализирајќи ги своите желби и градејќи нова реалност за себе.

Убавата приказна претставува контекст различен од она што се очекува од жените и може да се користи како едукативен ресурс за справување со граматички и толкувачки содржини во училницата.

Се разбудив уште во темнина, како да го слушам сонцето како доаѓа зад рабовите на ноќта. А потоа седна на разбојот.

Јасна линија, за да го започне денот. Нежна трага од бојата на светлината, која ја минуваше меѓу продолжените нишки, додека надвор од утринската светлина го оцртуваше хоризонтот.

Потоа од час во час се плетеа поживи волни, топли волни, во долг тепих дека никогаш не беше готово.

Ако сонцето беше премногу силно, а ливчињата висат во градината, девојката ќе ставаше дебели сиви нишки од најмекиот памук во шатлот. Набргу, во самракот што го донесоа облаците, избра сребрен конец, кој го извезе на ткаенината со долги конци. Светло, дождот дојде да ја пречека на прозорецот.

Но, ако многу денови ветерот и студот се бореа со лисјата и ги плашеа птиците, доволно беше девојката да исткае со нејзините прекрасни златни нишки. , така што сонцето повторно да ја смири природата.

Така, играње нашатл од страна на страна и удирање на големите чешли на разбојот напред-назад, девојката ги поминуваше деновите.

Ништо не ѝ недостигаше. Кога огладнуваше, плетеше убава риба, грижејќи се за лушпите. Ете, рибата беше на масата, подготвена за јадење. Ако дојде жед, мека беше млечната волна што се ткаеше низ чергата. И ноќе, откако ја фрли својата нишка на темнината, таа мирно спиеше.

Ткаењето беше сè што правеше. Ткаењето беше сè што сакаше да прави.

Но, ткаејќи и ткаејќи, таа самата го донесе времето кога се чувствуваше сама и за прв пат размислуваше колку би било добро да има сопруг покрај себе.

Не го чекав следниот ден. Со каприц на некој што пробува нешто што никогаш досега не го знаел, тој почнал да ги плете волните и боите што ќе му прават друштво. И малку по малку се појави неговата желба, капа со пердуви, лице со брада, исправено тело, полирани чевли. Тој штотуку го завршуваше плетењето на последната нишка од шевот за чевли кога се слушна чукање на вратата.

Не мораше ниту да ја отвори. Младиот човек ја ставил раката на кваката, ја симнал капата со пердуви и влегол во неговиот живот.

Исто така види: Назад во црно од Ејми Вајнхаус: стихови, анализа и значење

Таа ноќ, легната на неговото рамо, девојката размислувала за убавите деца што ќе ги исплете за да и ја зголеми среќата дури и повеќе .

И беше среќен, некое време. Но, ако човекот мислел на деца, тој набрзо ги заборавил. Бидејќи ја открил моќта на разбојот, не мислел на ништо друго освен насите работи што можеше да и ги даде.

„Потребна е подобра куќа“, ѝ рече на жената. И се чинеше фер, сега кога беа двајца. Тој бараше да ги избере најубавите волни во боја на тули, зелените конци за вратите и да побрза да се случи куќата.

Но, штом куќата беше готова, веќе не изгледаше доволно.

0>— Па да имаме куќа, ако можеме да имаме палата? - Тој ме праша. Без да сака одговор, веднаш нареди да се направи од камен со сребрена облога.

Денови и денови, недели и месеци девојката работеше ткаејќи тавани и врати, дворови и скали, соби и бунари. Надвор паѓаше снег, а таа немаше време да го повика сонцето. Доаѓаше ноќта, а таа немаше време да го заврши денот. Таа ткаеше и стана тажна, додека чешлите чукаа без престан, следејќи го ритамот на шатлот.

Исто така види: Коментирани 3 песни од Мачадо де Асис

Конечно, палатата беше готова. И меѓу толку многу соби, нејзиниот сопруг ја избра за неа и нејзиниот разбој највисоката соба во највисоката кула.

„Тоа е за никој да не знае за тепихот“, рече тој. И пред да ја заклучи вратата предупреди: - Шталите ги нема. И не заборавајте ги коњите!

Без одмор жената ги ткаеше каприците на својот маж, исполнувајќи ја палатата со луксуз, касата со парички, собите на слугите. Ткаењето беше се што правеше. Ткаењето беше сè што сакаше да направи.

И ткаењето, таа самата го донесе времето кога нејзината тага изгледаше поголема од палатата со сите нејзини богатства. И заЗа прв пат размислуваше колку би било добро да биде повторно сама.

Таа само чекаше да падне ноќ. Таа стана додека нејзиниот сопруг спиеше, сонуваше за нови барања. И боса, за да не прави врева, се качи по долгите скали на кулата, седна на разбојот.

Овој пат не мораше да бира никаков конец. Го држеше шатлот наопаку и брзо фрлајќи го од страна на страна, почна да му ја расплетува ткаенината. Се откажа од коњите, запрежните коли, шталите, градините. Потоа ги остави слугите и палатата и сите чуда содржани во неа.

И повторно се најде во нејзината мала куќа и се насмевна на градината зад прозорецот.

Ноќта заврши кога нејзиниот На сопругот му беше чудно тврдиот кревет се разбуди и, изненаден, погледна наоколу. Немаше време да стане. Таа веќе го поништуваше темниот дизајн на чевлите, а тој виде како неговите стапала исчезнуваат, а нозете му исчезнуваат. Брзо, ништожноста се крена низ нејзиното тело, ги фати нејзините превртени гради, нејзината капа со пердуви.

Потоа, како да го слушаше доаѓањето на сонцето, девојката избра јасна линија. И полека минуваше меѓу нишките, деликатна трага на светлина, која утрото ја повторуваше на хоризонтот.

КОЛАСАНТИ, Марина: Современи бразилски приказни . Сао Паоло: Модерна, 1991 година.

Толкување и анализа на приказната

Девојката ткајач носи прекрасен наратив за женските желби и автономија . Со бајка атмосфера, авторотуспева да ја пренесе пораката за еден многу посебен универзум кој се однесува, пред сè, на жените.

Ликот на Коласанти е жена која преку својот вез, односно нејзината креативна вена , почнува да ги материјализира нивните копнежи. Така, ова е метафора за да покажеме како и ние можеме да бидеме одговорни за создавањето на нашиот свет и личните достигнувања.

Девојката ткае и создава нова реалност за себе, вметнувајќи во својот живот партнер кој, на прво, изгледа љубов и пријатно. Меѓутоа, со текот на времето, мажот станува себичен, барајќи од нејзината посветеност и посветеност над нејзините сили.

Овој пасус може да го толкуваме како аналогија на односите во кои жената дава толку многу за да му угоди на својот партнер што заборава да хранете ги вашите сопствени желби. Така, таа се губи во улогата на „посветена сопруга“ и престанува да се гледа во себе, влегувајќи во спирала на фрустрации и несреќа.

Покрај тоа, во приказната, партнерот станува агресивен, држејќи ја девојката во затворање со затворање во кула, е она што ние го нарекуваме навредлива врска . Кулата е симболична, има многу начини да се блокира слободата на жената.

Марина Коласанти потоа ни нуди среќен крај , покажувајќи жена која успева да ја види неповолната ситуација во која се наоѓа самата ја пронаоѓа и решава да ја „раскине“ таа врска, тој јазол, тоа љубовно ткаење. па таасе прекинува со партнерот и се враќа на своето потекло , спасувајќи го нејзиниот внатрешен дом и вистинската креативност.

Која е Марина Коласанти?

Марина Коласанти е позната писателка која е родена во 1937 година во Еритреја, мала земја лоцирана во североисточна Африка. Како дете дошла во Бразил со своето семејство.

Дипломирала ликовни уметности и работела како новинарка, преведувачка, како и на телевизиски програми и рекламирање.

Во литературата, развила поезија, раскази, хроники и романи, пишувајќи и за деца и млади, освојувајќи значајни награди и признанија од критиката и јавноста.

Прочитајте исто така :
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.