Роденовиот мислител: анализа и значење на скулптурата

Роденовиот мислител: анализа и значење на скулптурата
Patrick Gray

Скулптурата The Thinker ( Le Nesseur ), на францускиот уметник Огист Роден, е дел од поголемата композиција наречена Вратата во пеколот , која беше инспириран од песната Божествена комедија, од Данте Алигиери. Работата започна во 1880 година, но беше целосно завршена дури во 1917 година.

Дури пред да биде завршена вратата, Роден веќе направи други верзии на Мислителот , вклучувајќи ја и познатата скулптура од 1904 година.

Скулптура Мислителот ( Le Nesseur ) во музејот Роден, во Париз

Различните значења на скулптурата О Мислителот

Скулптурата на Мислителот направена од Роден прикажува гол маж, кој седи и ја потпира главата на едната рака, додека другата лежи на коленото. Позата на фигурата на Мислителот води до идејата за длабока медитација додека силното тело на прикажаниот човек ја пренесува идејата дека тој може да преземе голема акција.

Некои велат дека O Pensador не се обидел правилно да го претстави Данте Алигиери. Постојат неколку теории околу создавањето: делото може да го претставува самиот Роден како размислува за неговата работа или дури и Адам се сомнева во одлуките што би ги донел во рајот.

Фактот дека Мислителот е позициониран на врвот на порталот го поставува прашањето дали тој бил еден вид судија кој шпионирал што се случува во пеколот или и тој биледниот ја осуди, исто како и другите, темнината.

богатството на детали на делото привлекува внимание. Вреди да се забележи, на пример, обликот на веѓите и контракцијата на стапалата. Самиот Роден предупредил во времето на создавањето за деталите на скулптурата:

Она што го тера мојот Мисли да размислува е дека тој размислува не само со мозокот, туку и со затегнатите веѓи, со раширените ноздри и со набиените усни . Размислува со секој мускул на рацете и нозете, со стегнати тупаници и свиткани прсти

Интересно е да се забележи и фактот дека Мислителот е гол. Едно од можните објаснувања за голотијата на скулптурата е фактот дека уметникот длабоко се восхитувал на стилот на Микеланџело и ренесансата кои составувале херојски актови.

Зошто Роден го создал Мислителот ?

Август Роден, фасциниран од приказната раскажана во книгата Божествената комедија , веќе создаде Мислител кој го претставува Данте Алигиери , автор на книгата, во годината 1880. Скулптурата, во онаа наречена Поетот , била вметната во портал и илустрирала човек многу помал од природната големина, со само околу 70 см висок.

Уметникот ја добил комисија за вајање на порталот каде што е вметнат Мислителот на 16 август 1880 г.претрпел пожар.

Кој го предложил романот на Данте како тема на порталот бил самиот Роден. Првичната идеја беше дека претставата, огромна, ќе ги има централните ликови на книгата и писателот.

Вратата на пеколот (во оригиналот La Porte de l' Enfer ) беше завршен по долги години работа (1880-1917) со Мислителот сместен на врвот на создавањето набљудувајќи ги круговите на пеколот, медитирајќи за сопствената работа .

А Бронзената корица што моментално ја има порталот никогаш не ја видел самиот Роден.

Вратата во пеколот создадена помеѓу 1880 и 1917 година

О Pensador (оригинално наречен O Poeta ), затоа, на почетокот беше само дел од поголемото дело.

O Poeta беше преименувано во The Мислител откако работниците од леарницата сфатиле дека на скулптурата има траги од скулптури од Микеланџело.

Влијанието на италијанската ренесансна уметност во создавањето на Мислителот

Во 1875 година, Роден патувал во Италија каде стапил во контакт со делата на ренесансните мајстори како Донатело и Микеланџело (1475-1564). Ова патување беше од суштинско значење за кариерата на Роден и влијаеше на неколку негови дела.

Микеланџело, автор на Лоренцо де Медичи (1526-1531) и Момче свиткано ( 1530- 1534), беше, всушност, најголемата од инспирациите на Роден, кој се обиде да печати воМисли на истиот херојски лик на делата на италијанскиот мајстор.

Лоренцо де Медичи , направен од Микеланџело помеѓу 1526 и 1531 година

Crouching Boy , направен од Микеланџело помеѓу 1530 и 1534 година

The Thinker е дел од Porta do Inferno

The Porta do Inferno е бронзено дело нарачано од Музејот за декоративна уметност (Париз). Вратата ги прикажува главните ликови на Божествената комедија , а темата ја избра самиот Роден. Делото е составено од повеќе од сто и педесет фигури, кои варираат од 15 cm до еден метар.

The Thinker во Porta do Inferno

Некои од овие фигури станаа независни скулптури, вклучувајќи го и Мислителот .

Портата кон пеколот може да се најде во Франција во Музејот Роден. Само во 1888 година, делото O Pensador беше изложено како автономно дело, независно од порталниот сет.

Кога скулптурата на Pensador доби големи димензии и стана автономна

Првата статуа од големи размери на Мислителот беше завршена во 1902 година, но таа беше претставена на јавноста дури во 1904 година.

Скулптурата беше изработена во бронза и е висок 1,86 м, висок стапки. Тој стана сопственост на градот Париз благодарение на акцијата на група обожаватели на Роден.

Мислителот беше поставен пред Националниот пантеон во Париз во 1906 година, каде што остана до 1922 година, кога бешепрефрлен во Музејот Роден, поранешен хотел Бирон.

Во моментов има повеќе од 20 официјални копии на скулптурата во различни музеи низ светот. Во Бразил, Институтот Рикардо Бренанд во Ресифе има реплика на скулптурата.

O Pensador на кое уметничко движење припаѓа?

O Pensador е дело на модерната уметност . Роден се смета за пионер, еден од татковците на модерната скулптура.

Неговите дела ја основаа модерноста иако никогаш не се побунија против големите класични мајстори. Во оваа смисла, Роден ѝ противречи на дефиницијата на Магит Ровел:

Затоа да се зборува за модерна скулптура значи да се евоцира скулптура која ги прекинала претходните традиции за решително да се поврзе со „сегашноста“ што избравме да ја поставиме помеѓу 1900 и 1970 година. .

Роден тврдеше дека користел извори од минатото за да ги изгради своите дела.

Што се однесува до неговиот метод на работа, уметникот демонстрирал длабоко модерен став дозволувајќи и да го покаже процесот на тоа како тој ги правел неговите дела, дозволувајќи и на јавноста да има пристап, на пример, до траги од процесот на обликување.

Неговата уметност беше сведок на современиот свет и се обиде да го репродуцира, давајќи вести за тоа како изгледало да се живее во толку важен период од француската историја.

Критичарите и историчарите на уметност, исто така, тврдат дека скулпторот имал малку натуралистичка поза за неговатаво тоа време, во смисла дека природата била негов најголем извор на инспирација и неговите дела се обидувале да ја репродуцираат со најголем можен степен на строгост.

Роден бил фасциниран од движењето на човечкото тело и затоа, тој побара од неговите модели да дејствуваат со виталност и да се движат. Тој се обиде да ги преточи овие гестови во скулптури и веруваше дека емоциите може да се читаат преку изразот на телата.

Каде е можно лично да се сретнеме со O Pensador ?

Роден направи различни верзии на The Thinker . Еден од нив е во музејот Роден во Париз. Исто така во Париз има огромна реплика наредена пред Пантеонот. Постои и верзија во Меудон, во градината на куќата на Роден, и една на гробот на скулпторот.

Во Бразил, имаме верзија прикажана во Институтот Рикардо Бренанд, во Пернамбуко. Делот е направен со користење на оригиналниот калап и моментално е позициониран во галеријата, со ограничен пристап.

O Pensador во Институтот Рикардо Бренанд, во Ресифе

Постои и верзија во градините на курсот по филозофија на Универзитетот Колумбија, во Соединетите Американски Држави.

Американската верзија беше купена во 1930 година од претседателот Николас Мареј Батлер директно од музејот Роден.

Мислителот на Универзитетот Колумбија

Техниките што ги користи Роден

Една од главните иновации на францускиот уметник е вотехники кои се користат за резба. Спротивно на традицијата, тој ги замолил своите модели да се шетаат низ студиото, на тој начин успеал да ги долови движењата, дури и неговата работа била статична.

На почетокот Роден направил скица од глина, кога скицата била готова, тој ќе ја излее скулптурата во гипс или бронза, менувајќи ги нејзините мерки според планот за финалната работа.

Роден продолжи да работи на своите дела дури и кога гипсот беше готов, што е невообичаена практика за тоа време. Гипс калап обично се трансформирал во бронзена или мермерна скулптура.

Кој е Огист Роден

Роден на 12 ноември 1840 година во Париз, Огист Роден бил еден од најважните француски скулптори. На 13-годишна возраст, веќе покажувајќи длабок интерес за уметноста, влегол во школата за цртање.

Скулпторот бил заинтересиран да студира формално образование и затоа се пријавил на Факултетот за ликовни уметности во Париз. Тој беше одбиен три пати и на крајот се откажа од академскиот потфат. Тој стана самоук работејќи сам и заработуваше во раните години правејќи украсни парчиња.

Роден фатен во моментот на создавањето.

Роден ја започна својата професионална кариера заедно со од скулпторот Алберт Кариер-Белуз. Неговиот прв обид да учествува на официјална изложба се случил во 1864 година, кога неговото дело било одбиено.со наслов Човекот со скршен нос .

Исто така види: Едвард Мунк и неговите 11 познати платна (анализа на дела)

Седум години подоцна, заедно со Алберт, Роден почнал да работи на украсување на јавните споменици во Брисел.

Роден живеел за време на период на силен уметнички шум, уметникот ги имаше Моне и Едгар Дега како современици.

Исто така види: Културно присвојување: што е тоа и 6 примери за разбирање на концептот

Во однос на материјалите, скулпторот беше ентузијаст на различностите: тој работеше со бронза, глина, мермер и гипс.

Починал на 17 ноември 1917 година во Меудон, на седумдесет и седумгодишна возраст.

Портрет на Роден

Дознајте повеќе за музејот на Роден

Се наоѓа во Париз, Музејот Роден беше отворен во 1919 година во хотелот Бирон. Роден го користел местото како работилница од 1908 година наваму.

Подоцна уметникот ги донирал своите дела, покрај неговата приватна колекција на други уметници, на градот Париз, со услов тие да бидат изложени во хотелот Бирон.

Неговите главни скулптури како што се Мислителот и Порта до пеколот моментално се во музејот Роден, повеќето од скулптурите се изложени во градината.

Откријте и:
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.