Што е уметничка изведба: 8 примери за разбирање на овој јазик

Што е уметничка изведба: 8 примери за разбирање на овој јазик
Patrick Gray

Во уметноста, изведбата ја нарекуваме вид на манифестација во која уметникот го користи неговото тело и неговите постапки како изразно средство .

Концептот на перформанс уметност се појавил во втората половина на 20 век како јазик на современата уметност, кој исто така се појавува во тој период. Сепак, акции слични на изведбата веќе беа спроведени од страна на некои уметници во контекст на европските авангарди.

Терминот, од латинско потекло parformance , значи „давање облик“ и може да биде интерпретирано како „да се направи“ , „да се изврши“ .

Така, делото се конструира додека уметникот го изведува, обично пред публика, оставајќи потоа само записи во фотографијата и видеото.

Исто така, постои врска помеѓу изведбата и друг уметнички модалитет, случувањето . Меѓутоа, додека претставата е извежбана презентација, хепенингот носи спонтаност и импровизација, што се одвива во јавен или приватен простор, обично вклучува колективно искуство и интеракција со публиката .

1. ААА-ААА (1978) - Марина Абрамовиќ

Марина Абрамовиќ е едно од најистакнатите имиња во перформансот. Нејзината траекторија започна во 70-тите и изведе неколку акции со колегата Улај, кој и беше партнер 12 години.

Во едно од овие дела, насловено ААА-ААА и изведено во 1978 г. , позициониран паротсвртени еден со друг, додека врескаа пред публика.

Марина Абрамовиќ и Улај во изведба на ААА ААА, врескајќи еден пред друг

Намерата беше „ покаже кој зборува погласно “, симболично претставувајќи го она што се случува во многу врски, особено љубовните врски.

Ова е дело во кое животот и постановката се измешани , овде имаме пример како изведбата е а хибриден јазик , односно ги меша театарските елементи и другите аспекти на уметноста.

Српскиот уметник го дефинира уметничкиот модалитет на следниов начин:

Изведбата е физичка и ментална конструкција дека уметникот настапува во дадено време и простор, пред публика. Тоа е дијалог на енергија, во кој публиката и уметникот заедно го градат делото.

2. 4'33 (1952) - Џон Кејџ

4'33 е изведба замислена во 1952 година од американскиот маестро Џон Кејџ.

Во ова дело, музичарот Дејвид Тудор стои пред клавир за многубројна публика и молчи четири минути и триесет и три секунди, без воопшто да свири ништо.

Дејвид Тудор во изведба 4 '33 , од Џон Кејџ

Делото носи неколку размислувања, како што се создаденото очекување и непријатноста. Дополнително, допира и теми кои припаѓаат на самата музичка средина, како што се тишината, малите звуци и прашањата за концептотна музика.

Така, овде можеме да забележиме уште еден пример за тоа како границите на изведбата се разблажуваат , носејќи различни жанрови на уметност.

Во времето кога се изведувала , акцијата предизвика дебата, при што дел од јавноста ја препозна нејзината вредност, а дел целосно ја отфрли.

Исто така види: Книга Сао Бернардо, од Грацилијано Рамос: резиме и анализа на делото

3. Снимај (1971) - Крис Бурден

Еден од најконтроверзните изведувачи во современата уметност е несомнено Американецот Крис Бурден (1946 – 2015).

Неговата работа е проникната преку прашања за насилството и во многу од нив, уметникот се става себеси во ограничени ситуации .

Исто така види: Африканска уметност: манифестации, историја и резиме

Патем, една од повторливите карактеристики на перформансната уметност е токму истражната сензорна (и емотивно) што ги анализира границите на уметниците, тестирајќи ја нивната болка и нивните тела со цел да се создаде врска со јавноста.

Во претставата Снимајте , одржана во 1971 г. , Крис Бурден побарал од пријател да пука со огнено оружје во негова насока. Намерата беше истрелот да му ја напаси раката, а двајцата дури тренираа неколку дена претходно.

Крис Бруден и пријателот за време на настапот Снимајте

Меѓутоа, исто како што животот е непредвидлив, дејството исто така не одело како што се очекувало и куршумот завршил во раката на Бурден, пробивајќи го.

Публиката била навистина шокирана и уметникот морал набрзина да го напушти местото конво болница.

4. Пресечен дел (1965) - Јоко Оно

Јоко Оно е важен уметник во сцената на изведбата. Јапонката беше дел од Grupo Fluxus, која ги собра уметниците од целиот свет во 60-тите за да ја преиспита насоката на уметноста.

Една од нејзините извонредни изведби е Исечете парче , во кое таа остана седечка пред публика., со ножици покрај неа, со кои луѓето сечеа делови од облеката малку по малку.

Јоко Оно - „Исечете парче“ (1965)

Со директен контакт и интервенција на гледачите, Cut Piece се смета за хепенинг , аспект на претставата во која јавноста е агентот на дејството , кој е суштински за да се случи делото.

Тука уметницата пасивно се става на располагање на луѓето, поставувајќи прашања како што се ранливост, скромност и женско тело.

5. Допрете и допрете кино (1968) - VALIE EXPORT

VALIE EXPORT (напишан така, со големи букви) е уметничкото име на Австриецот Валтрауд Ленер.

Уметницата има моќно дело во изведбата, во кое поставува прашања поврзани со женскиот универзум, носејќи провокации и феминистичка критика, како што е објективизацијата на женското тело.

Перформанс/хепенинг Допрете и Touch Cinema , изведено на улиците на неколку европски градови помеѓу 1968 и 1971 година, беше акција во која VALIEтаа одеше со картонска кутија со завеса над нејзините голи гради, повикувајќи ги минувачите да ги стават рацете во кутијата и да ги допрат нејзините гради.

VALIE EXPORT во изведба Допрете и допрете кино

Кој го видел тоа однадвор не знаел што се случува, но можел да ги набљудува изразите на уметникот и учесникот.

Делото е пример за тоа како изведбата може да се појавуваат надвор од околината на галеријата или музејот, без потреба од „официјален“ простор за уметност.

6. Passagem (1979) - Celeida Tostes

Carioca Celeida Tostes работеше со керамика и во своите дела донесе теми како што се женственоста, раѓањето и смртта, плодноста и односот со природата.

Така, во даден момент од нејзината кариера, уметницата се спојува со глинена вазна и го симулира искуството на протерување од утробата. Работата го доби името Passagem , изведена во 1979 година.

Celeida Tostes за време на изведбата Passagem

Изведбата беше направени со помош на двајца асистенти и регистрирани преку фотографии, како што е типично во изведбените дела . За акцијата уметникот објаснува:

Моето дело е раѓање. Тој е роден како што сум роден - од врска. Однос со земјата, со органското, неорганското, животинското, растителното. Измешајте ги најразновидните и спротивни материјали. Влегов во интимностаод овие материјали кои се претворија во керамички тела.

Почнаа да се појавуваат топки. Топки со дупки, со пукнатини, со пукнатини што ми сугерираа вагини, премини. Тогаш почувствував огромна потреба да се мешам со мојот работен материјал. Чувствувајќи ја глината во моето тело, дел од него, внатре во него.

7. Нов изглед (1956) - Флавио де Карваљо

Флавио де Карваљо беше уметник кој веќе размислуваше за перформанс уметност во Бразил долго пред оваа гранка да се консолидира овде.

О Уметникот беше дел од модернистичкото движење и во 1956 година создаде тропска облека составена од здолниште и блуза со надуени ракави, кои ги носеше додека шеташе низ улиците на Рио де Жанеиро.

Flávio de Carvalho во неговиот Нов изглед, шетајќи по улиците на Рио де Жанеиро во 1956 година

Костимот ги заинтригира минувачите, бидејќи ги поткопува обичаите од тоа време и ги покренува прашањата како слободата, непочитувањето и иронија. Овој потенцијал за тресење, збунување и создавање контроверзии е нешто што исто така се повторува во неколку изведби.

8. I Like America and America Likes Me (1974) - Joseph Beuys

Германецот Joseph Beuys е едно од важните имиња во уметноста на 20 век. Работел со неколку уметнички јазици покрај перформансните дејства, како што се инсталација, видео, сликарство и скулптура.

Во еден од неговите уметнички перформанси, насловен IКако Америка и Америка Likes Me , Beuys ја напушта својата земја и оди во САД. Пристигнувајќи таму, го симнуваат од авионот на носилки и го покриваат со филц, неговата намера не била да стапне на северноамериканска почва.

Во САД, уметникот е одведен во уметничка галерија, каде што останува со денови во затворен простор со див којот. Beuys го доби дневниот весник Wall Street и живееше со животното со часови користејќи само ќебе, пар ракавици и бастун.

Joseph Beuys во акција I како Америка и Америка ми се допаѓа

Акцијата имаше политички и критички карактер , како и целата негова работа, и беше форма на протест против северноамериканскиот модел на животот и економијата.американски.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.