Тајната вечера од Леонардо да Винчи: анализа на делото

Тајната вечера од Леонардо да Винчи: анализа на делото
Patrick Gray

Тајната вечера е ѕидно сликарство на Леонардо да Винчи помеѓу 1494 и 1497 година.

Се наоѓа во трпезаријата на манастирот Санта Марија Деле Грацие, во Милано, Италија.

Сликовната композиција е со димензии 4,60 на 8,80 метри и е едно од најпознатите дела во светот и едно од најпознатите на уметникот, како и едно од најпроучените и најкопираните во историјата на уметноста.

Тајната вечера , насликана од Да Винчи помеѓу 1494 и 1497 година

Сликарска анализа

Толкување

Тајната вечера , познат и како Света вечера , го претставува библискиот момент кога Христос го дели својот последен оброк со своите ученици. Моментот прикажан на сликата е оној во кој Исус штотуку рече дека „еден од вас ќе ме предаде“ , а учениците прашуваат „Дали сум јас? Господе?" .

Исто така види: Објаснет митот за Нарцис (грчка митологија)

Оваа теорија се заснова на вознемиреноста што се чини дека ги зафатила апостолите кои, со драматични гестови и изрази, покажуваат страв и вознемиреност .

За разлика од учениците, Христос покажува пасивен став, потврдувајќи со своето држење: „Земете, јадете, ова е моето тело“. и „Пијте од него сите, зашто ова е мојата крв“ .

Исто така види: Рококо уметност: дефиниција, карактеристики, дела и уметници

Можеме да го видиме ова бидејќи едната рака покажува на лебот, а другата се однесува на чаша вино. Навистина, путерот (или Светиот грал) е отсутен од сцената , што го гледаат некои научницикако провокација за црквата и папата, во тоа време Александар VI, кој не му се допаѓал на Да Винчи.

Оваа слика е избалансирана композиција, каде што гестот е од голема важност , затоа што преку него се пренесуваат емоциите.

Оваа важност на гестот во изградбата на сликовниот наратив за Леонардо е забележана во една од неговите тетратки. Во овој текст тој наведува дека главната цел на сликарството, а воедно и најтешката за постигнување, е да се прикаже „намерата на човечката душа“ преку гестовите и движењата на членовите.

Архитектура служи само за поддршка на ликовите, кои се главниот фокус на композицијата. Така, наместо насликаните архитектонски елементи да се преклопуваат со фигурите, тие помагаат да се истакнат, припишувајќи длабочина.

Централната точка на исчезнување во однос на перспективата е Христос , кој во центарот на сликата е врамена со главниот отвор каде што е можно да се набљудува пејзажот. Над овој отвор има архитектонски украс кој симболично функционира како ореол над неговата глава.

Детали за Христос во Тајната вечера

Технички

За оваа слика, Леонардо не се одлучи за традиционалната техника фреска (јајце темпера на влажен малтер), туку реши да експериментира со врзиво на база на масло на сув малтер.

Оваа иновацијаможеби тоа се случи затоа што сакаше да и даде на сликата специфичен аспект, со различни тоналитети, играјќи си со светло/темно, како што беше неговата карактеристика.

Но, тоа можеше да биде и избор под влијание на тоа што тој не целосно го совлада техниката на фрескоживописот, како и тоа што маслото дозволило сликање во слоеви и со тоа да се преиспита работата додека се изведувала.

Во секој случај, вистината е дека овој избор се покажа како катастрофален за конзервација на сликата, бидејќи набрзо по нејзиното завршување почнала да се влошува.

Оттогаш работата претрпела безброј интервенции и пребојувања , покрај оштетувањата, некои од кои се случиле во 19 век, кога војниците на Наполеон ја користеле трпезаријата како штала.

Други штети настанале со бомбардирањата во 1943 година, кои на крајот го оставиле делото изложено на агресијата на природните елементи.

Така, ако ја комбинираме кревката карактеристика на зградата, работата со настаните, се смета за речиси чудо што е можно да се размислува и денес.

Искористете ја можноста и прочитајте ја статијата Леонардо да Винчи: фундаментални дела.

Куриозитети за Последната вечера

Постојаните реставрации на кои делото претрпело низ вековите, исто така, довело до некои откритија за сликата.

Еден од нив е деталот кој покажува дека меѓу храната на масата се застапени јагулите (и несамо вино и леб како што беше вообичаено), нешто што се должи на популарноста на ова јадење во тоа време.

Постојат и некои записи кои укажуваат на некои модели што се користат за претставување на фигурите . Дечко по име Алесандро Карисимо од Парма се претпоставува дека ги моделирал рацете на Христос.

Постојат дури и индикации дека човек по име Џовани Конте бил модел за лицето на Христос. И бидејќи единствениот Џовани Конте запишан бил воено лице, љубопитно е да се помисли дека мирната и пасивна фигура на Исус била насликана во ликот на воен човек.

Една од најпознатите теории за еден од фигурите на сликата, и од кои се појави книга (Ден Браун) и филм, е дека личноста што седи десно од Христос би била Марија Магдалена .

Всушност, се смета дека тоа би бил Свети Евангелист Јован , најмладиот ученик кого Исус го сакал. Човекот секогаш бил покрај него и тука е претставен на андроген начин (фигура од недефиниран пол), карактеристика на сликарството на Леонардо.

Студии и скици на ученици претставени во сликарството, направено помеѓу 1495 и 1497 година

И покрај различните шпекулации и теории на заговор, не се знае со сигурност кои сублиминални пораки се во композицијата. Сепак, има љубопитни и интересни детали, како што е фактот дека таписериите што ги красат ѕидовите на лажната архитектура насликарството е идентично со она на замокот во Милано.

Интересно е да се земе предвид дека апостолите се по примерот на многу пријатели и современици на Леонардо кои исто така го посетувале миланскиот двор.

Ова е исто така делото што му дава слава и слава на Леонардо, кој сега има повеќе од 40 години.

Видете исто така :
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.