Тотален љубовен сонет, од Винисиус де Мораес

Тотален љубовен сонет, од Винисиус де Мораес
Patrick Gray

Напишано во 1951 година за неговата тогашна партнерка Лила Босколи, Soneto do Amor Total е една од најпознатите композиции на поетот Винисиус де Мораес.

Креацијата се занимава со комплексноста на ова моќно чувство, љубов. Стиховите зборуваат за предавањето и противречностите својствени на страста.

Запознајте го подобро ова ремек дело на малиот поет.

Soneto do Amor Total

Многу те сакам љубов моја... не пеј

Човечкото срце со повеќе вистина...

Те сакам како пријател и како љубовник

<0 0>На поинаков начин реалност

Те сакам, конечно, со мирна, корисна љубов,

И те сакам подалеку, присутна во копнеж.

Јас те сакам. те сакам, конечно, со голема слобода

Во вечноста и во секој момент.

Те сакам како животно, едноставно,

Со љубов без мистерија и без доблест

Со желба огромна и постојана.

И од тоа што те сакам толку многу и често,

Тоа е само дека еден ден во твоето тело одеднаш

Јас Ќе умрам од љубов повеќе отколку што можев.

Анализа и интерпретација на Soneto do Amor Total

Поемата Soneto do Amor Total е фокусирана на тема романтична љубов. Во него, лирското јас ветува целосна и апсолутна испорака и покрај тоа што покажува свесност за конечноста на чувството.

Ајде да ја погледнеме композицијата стих по стих.

Прв стих

Те сакам многу, љубов моја… не пеј

Човечкото срце со повеќе вистина…

Те сакам како пријател икако љубовник

Во реалноста која постојано се менува.

Тука поетскиот субјект го прогласува своето чувство за вистинито, полно и апсолутно. На саканата и се обраќа со ветување дека ќе биде што поискрен. Според неговата изјава, како да не е можно човечката љубов да постои поискрена од онаа што ја чувствува.

Тоа е повеќеслојна наклонетост, која на другиот гледа не само како извор на воодушевување и задоволство , но и како партнер, придружник во сите часови.

Крајно, од читањето на првите стихови можеме да заклучиме дека, за лирското јас, љубовната врска понекогаш се заснова во сензуалност, а понекогаш и во пријателство.

Втора строфа

Те сакам конечно, со мирна услужна љубов,

И те сакам подалеку, присутна во копнеж.

Те сакам, конечно, со голема слобода

Исто така види: Конструкција, од Чико Буарк (анализа и значење на песната)

Во вечноста и во секој момент.

Исклучително поетска, втората строфа се фокусира на времето на љубовта - кое живее во сегашноста, а исто така и во очекувањето на иднината.

Лирското јас сега со саканата личност живее во ситуација на топлина и исполнетост, но во исто време е способно да се проектира себеси во ситуација во која отсуството ќе преовладува (и гарантира дека и вие ќе почувствувате љубов во овој контекст).

Трета строфа

Те сакам како животно, едноставно,

Љубов без мистерија и без доблест

Со огромна и постојана желба.

Во овој пасуспесната е проникната со сензуален тон. Постои споредба со животинската природа , која го потсетува читателот на она што е незаситно и нерационално во чувството на љубов.

Во текот на овие три стиха сведочиме колку љубовта е инстинктивна и без причини . Не знаеме дека неговото потекло и наклонетоста не е поврзана со некаква заслуга или логично објаснување.

Оваа строфа е љубопитна бидејќи го менува поимот за постојаност („масивна и постојана желба“) со перцепција на дека во љубовта нема контрола („исто како животно“).

Четврта строфа

А од те сакам толку многу и често,

Тоа е само една ден во твоето тело одеднаш

Ќе умрам од љубов повеќе отколку што можев.

Во текот на четвртата строфа стануваме свесни дека љубовта е чувство што се троши себеси .

И покрај тажното сознание за крајноста на наклонетоста, поетскиот субјект се наоѓа себеси резигниран од тоа што веќе ја знае судбината на ова толку моќно чувство.

Исто така види: Анализирани и коментирани 7 најдобри песни од Емили Дикинсон

Важно е да се сфати дека дури и знаејќи ја судбината на љубовта, поетскиот субјект тој не престанува да ја доживува наклонетоста во нејзината полнота, извлекувајќи од чувството сета убавина што може.

Структурата на песната

Креацијата на Винисиус де Мораес е составена од класична структура, сонетот, еден од најтрадиционалните модалитети на фиксна форма.

Структурата е составена од два квартети и две тројки со вкупно 14 декасилабни стиховиредовни.

Форматот на сонетот почнал да го паметат модернистите поети особено во текот на втората фаза од движењето. Покрај Винисиус де Мораес, други реномирани автори како Мануел Бандеира исто така избраа да ги создадат своите стихови од оваа фиксна форма.

Римите се организирани на следниов начин:

Те сакам многу, љубов моја ... не пеј (А)

Човечкото срце со повеќе вистина... (Б)

Те сакам како пријател и како љубовник (А)

Во една секогаш поинаква реалност (Б)

Те сакам конечно, со мирна услужна љубов, (А)

И те сакам подалеку, присутна во копнеж. (Б)

Те сакам, конечно, со голема слобода (Б)

Во вечноста и во секој момент. (А)

Те сакам како животно, едноставно, (В)

Со љубов без мистерија и без доблест (Д)

Со огромна и постојана желба . (C)

И да те сакам толку многу и често, (D)

Тоа е само дека еден ден во твоето тело одеднаш (C)

Ќе умрам од сакам повеќе отколку што можев. (Д)

Објавување на Сонето до Амор Тотал

Песната за која станува збор напишана во 1951 година, во времето кога поетот имал 38 години и претрпел силна страст за Лила Босколи (правнука на Чикиња Гонзага), која во тоа време имала 19 години. Таа беше инспиративна муза на Soneto do Amor Total.

Чувството беше толку силно што во истата година двајцата се венчаа и живееја заедно седум години. Врската донесе две плодови, ќерките Џорџија иЛусијана.

Сонет на целосна љубов е дел од втората фаза на поезијата на Винисиус де Мораес. Овој период обично го сметаат истражувачите од објавувањето на книгата Novos Poemas.

Слушајте ја песната што ја рецитира поетот

Како е со слушањето на Soneto do Amor Total рецитирано од малиот поет?

Сонет на целосна љубов (Vinícius de Moraes)

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.