Урбана уметност: откријте ја различноста на уличната уметност

Урбана уметност: откријте ја различноста на уличната уметност
Patrick Gray

Уметноста направена на улиците, позната и како урбана уметност или улична уметност , се изразува преку различни уметнички јазици.

Можеби најпознати се графитите, но има и изведби , уметност на налепници, лижења, улични презентации и други разновидни интервенции.

Прифатени на улици, плоштади, ѕидови и други јавни места, овој тип на манифестација директно комуницира со луѓето , ги среќава во нивниот секојдневен живот .

Заради оваа причина, тоа често е поврзано со социјални, политички и прашални теми , носејќи пораки кои нè тераат да размислуваме за светот околу нас.

Графити

Графити, или графити, се манифестираат на улиците преку сликање. Тие се обично шарени мурали со различен дизајн, направени на ѕидови, згради и други површини на јавни места.

Неговото потекло датира од 70-тите години, во САД , во контекст на хип движење хоп , при што њујоршката населба Бронкс е нејзиното најголемо упориште.

Бидејќи тоа е уметност направена на заеднички места, со голема циркулација на луѓе и без надзор, сликите имаат ефемерен карактер , односно се минливи, бидејќи се изложени на дејството на времето и другите луѓе.

Исто така, важно е да се напомене дека овој израз се појавува како форма на протест, носење бунт и оспорување пораки , што моментално не секогашможе да се види во урбаната уметност, но сè уште е многу присутна.

Во Бразил, имаме многу графити уметници кои се издвојуваат, меѓу нив браќата Отавио Пандолфо и Густаво Пандолфо, познати како Os Gêmeos .

Дело на „Os Gêmeos“, во долината Анхангабау, во Сао Паоло (2009). Фото: Фернандо Соуза

Луѓето генерално ги нарекуваат графитите како цртежи направени рачно со боја за прскање, но има и друга форма на сликање која е многу честа појава во урбаниот контекст: матрицата.

Во овој Во овој вид уметност, сечениот калап се користи за создавање цртежи кои можат да се репродуцираат неколку пати.

Еден од познатите современи уметници што ја користи оваа техника е Бенкси , Британец човек со непознат идентитет кој работи на испрашување во неколку градови низ светот.

Исто така види: Хероите на Дејвид Боуви (значење и лирска анализа)

Бенкси матрицата. Фото: Квентин Обединето Кралство

Урбана изведба

Перформансот го користи телото на уметникот како потпора за да изврши акција што влијае и носи рефлексии на гледачот.

Во контекст на урбаната уметност, таа претставува некои особености, како што е фактот дека е изведена со изненадување , без јавноста да биде подготвена или да отиде во место каде што се одржува .

Исто така види: 10 главни дела на Џоан Миро за да се разбере траекторијата на надреалистичкиот сликар

Така, урбана претстава обично се случува неочекувано , среќавајќи луѓе на улиците, плоштадите или на други колективни места.

За подобро да се разбере како овиединамиката може да ги сензибилизира минувачите, погледнете ја работата на групата уметници од Desvio Coletivo со претставата CEGOS, одржана на Avenida Paulista, во Сао Паоло, во 2015 година.

Performance Urbana CEGOS (Avenida Paulista , 2015 )

Lambe

Lambes, или јагниња, се постери залепени на површини во градовите , како што се огради, ѕидови, светлосни кутии или други јавни места.

Постери на ѕидот. Фото: atopetek

Обично се со правоаголна форма. Изработени од хартија, првично биле фиксирани со лепак на база на брашно и вода.

Во почетокот овие постери се користеле како средство за рекламирање (сеуште се), подоцна уметниците ја присвоиле техниката за ширење нивните дела.дела во форма на плакати кои носат различни пораки.

Уметност со налепници (стикер уметност)

Кај овој вид уметничка манифестација, работата се изведува во мал формат . Налепниците често се произведуваат рачно, залепени на плакети и други урбани медиуми.

Уметност во налепници на урбани плакети (уметност со налепници). Фото: јавен домен

Тие обично носат рефлексии од социјална, политичка и културна природа, а може да ги шират многу луѓе, бидејќи, бидејќи се дискретни, колажот се случува полесно.

Живи статуи

На места со интензивно движење на луѓе, како што се големите урбани центри , присуството науметници кои изведуваат презентации на живи статуи.

Фото: shutterstock

Ова е специфичен перформанс каде што лицето се дотерува и го бојадисуваат телото за да помине за статуа. На овој начин овие уметници остануваат неподвижни долго време, изведувајќи суптилни гестови за да го привлечат вниманието на јавноста, што придонесува со спонтано плаќање.

Техниките што ги користат оние кои ја практикуваат оваа уметност се разновидни. Сè е валидно за да се даде илузија на неподвижност и, многупати, дека лебдат.

Инсталации и урбани интервенции

Уметничката инсталација е уметничко дело кое го користи просторот како суштински елемент во неговата концепција. Кога зборуваме за урбани инсталации, мора да земеме предвид дека овие дела ќе бидат на улиците, ќе зафаќаат јавни простори, ќе комуницираат со градот и со луѓето.

Како и другите аспекти на уличната уметност, инсталациите или интервенциите често носат провокации важно е да се размислува за градот и односот што го развиваме со него.

Пример е работата на италијанскиот уметник Fra. Бјанкошок , кој веќе интервенираше во неколку градови, секогаш носејќи прашален тон. Во делото подолу имаме претстава на бездомник кој бил „проголтан“ или згмечен од бетонот.

Урбана интервенција на Фра. Бјанкошок. Фото: Biancoshock

Специфична локација

Специфична локација (илиспецифичен локалитет) е уште еден модалитет на урбана интервенција, создаден за одредено место, како што и самото име кажува. Така, тие се работи планирани за однапред одредено место , кои обично се поврзани со околината и контекстот.

Бидејќи се во урбани места, може лесно да се пристапи до нив, што придонесува за демократизацијата на уметноста.

Ескадарија Селарон, во Рио де Жанеиро е локација специфична од Чилеанецот Хорхе Селарон. Фото: Marshallhenrie
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.