Видови уметност: 11-те постоечки уметнички манифестации

Видови уметност: 11-те постоечки уметнички манифестации
Patrick Gray

Уметноста е форма на човечко изразување што постои од почетокот на времето. Првите уметнички манифестации датираат од рупестрискиот период и денес постојат неколку видови уметност кои ги развиваме за да ги екстернализираме чувствата и идеите.

Мажите - и жените - од пештерите веќе насликаа илустративни елементи на ѕидовите кои служеше како форма на комуникација и ритуалистичка активност. Имаше и скулпторски артефакти и свечени танци.

Денес се смета дека постојат 11 видови уметност , тоа се: музика, танц, сликарство, скулптура, театар, литература, кино, фотографија, стрипови (стрипови), електронски игри и дигитална уметност.

прва уметност: Музика

Коверица на албумот Sargent Peppers , од познатата британска група Битлси

Музиката е вид уметност што користи комбинација на звуци како суровина. Преку ритамот, хармонијата и мелодијата, уметниците компонираат песни способни длабоко да ги обележат животите на луѓето.

Постојат многу видови музика, како што се рок, реге, самба, сертанехо, џез, музички фолклор, меѓу многу други аспекти.

втора уметност: Танц

Бразилската танцова компанија Grupo Corpo за време на презентација. Кредит: Шарен Бредфорд

Танцот е еден од најстарите изрази на човештвото, а во праисторијата се изведувал во церемонијални обреди, со цел да се поврзатсо божественото.

Веројатно настанало заедно со музиката и обично се изведува по музички ритам и каденца, но може да се изведе и без звук.

3-та уметност: сликарство

Платно од Мексиканката Фрида Кало, со наслов Двете Фриди

Сликарството е уште еден вид уметност што долго време го придружува човештвото. Првите записи за слики датираат од праисторијата, а може да се најдат на ѕидовите на пештерите, каде што се цртале сцени на лов, танцување и животински фигури.

Исто така види: Црвената кралица: Ред на читање и резиме на приказна

Се смета дека, како и танцот и музиката , ваквите манифестации биле поврзани со различни ритуали.

Сликарството преминало векови и култури и претставува значајна основа за разбирање на општествата и обичаите од минатите времиња. Затоа, ова е важна форма и на изразување и на историски запис.

4-та уметност: Скулптура

Скулптура Мислителот , од Август Роден, е еден од најпозната на Запад

Овој вид уметност, скулптура, е исто така манифестација која доаѓа од античко време. Едно од најстарите познати парчиња е Венера од Вилендорф, пронајдена во Австрија и датира повеќе од 25.000 години.

Скулптурите можат да бидат направени од различни материјали, како дрво, гипс, мермер, сапуница, глина, меѓу другото.

Исто така види: Работниците од Тарсила до Амарал: значење и историски контекст

За да дознаете за една од најпознатите скулптури воЗапад, погледнете: Мислителот, од Роден.

5-та уметност: Театар

Бразилскиот драматург Хозе Селсо, во презентација во Театро Офичина. Кредит: Габриел Весли

Најблискиот театар што го знаеме денес потекнува од Античка Грција околу 6 век п.н.е. Меѓутоа, оваа уметност веќе се практикувала на други начини во различни општества.

Кларис Лиспектор, позната писателка, убаво ја дефинирала улогата на театарот:

Целта на театарот е да направи гестот да закрепне неговото значење, зборот, неговиот незаменлив тон, дозволувајќи им да се слушне и тишината, како во добрата музика, и дека поставката не е ограничена само на декоративното, па дури ни само на рамката - туку дека сите овие елементи, блиску до нивната театарска чистотата ја формира неделивата структура на драмата.

6-та уметност: литература

Колумбискиот писател Габриел Гарсија Маркез со неговата книга Сто години самотија . Фото: Изабел Стева Хернандез

Литературата е уметничка манифестација во која зборовите и имагинацијата имаат еднаква тежина. Големите книжевни дела се направени врз основа на повторното измислување на реалноста.

Тоа е случајот на продукцијата на големиот колумбиски писател Габриел Гарсија Маркез, со неговиот „фантастичен реализам“.

Проверете изнесете ги нашите дела совети за читање на линковите подолу!

 • Класици на светската литература што не можете да ги пропуштите.

7-та уметност:Кино

Момчето Винисиус де Оливеира спроти реномираната Фернанда Монтенегро во сцена од филмот Central do Brasil

Јазикот на кинематографијата произлезе од фотографијата. Пронајдокот на таканаречената 7-ма уметност им се припишува на браќата Огист и Луј Лумиер. Тие беа одговорни за првата изложба на филм, во 1885 година, во Париз, во Гранд Кафе.

Прикажаните сцени траеја околу 40 секунди, а оние кои станаа најпознати се „Работниците што ја напуштаат фабриката Лумиер " и "Пристигнувањето на возот на станицата Циотат".

Денес киното е една од најценетите форми на забава во светот.

8-ма уметност: Фотографија

Фотографиите на Стив МекКари од истата девојка од Авганистан

Фотографијата била измислена во средината на 19 век. Најпрво се користеше со намера да се „копира“ реалноста и беше рекурентен ресурс за елитата со цел да се овековечат нивните портрети на хартија.

Поради оваа причина, фотографијата не се сметаше за уметност во момент , туку технички/научен апарат. Но, како што одминуваше времето, можеше да се реализира сиот потенцијал на овој богат израз, а исто така се сметаше за вид уметност.

9-та уметност: Стрип (HQ)

COMIC Персеполис , од Иранецот Марјане Сатрапи

Стрипот е создаден, како што го знаеме, од Американецот Ричард Аутко помеѓу 1894 и 1895 година.Во тоа време, тој објави наратив во списанија и весници во кој раскажуваше за Жолтото дете (Жолто дете).

Во оваа лента, ликот беше сиромашно дете кое живееше во гета и зборуваше сленг. Намерата на авторот била да направи општествена критика преку разговорен и едноставен јазик, комбинирајќи цртежи и текстови.

Уметникот успеал да ја достигне својата цел, толку многу што во денешно време стрипот се шири низ светот како важна форма на масовна комуникација.

10-та уметност: Игри

Играта Mario Bros е икона во светот на електронските игри

Универзумот на игри се појави за јавноста во 70-тите. Токму со лансирањето на играта Atari , во 1977 година, овој израз доби сила, бидејќи луѓето можеа да играат неколку игри користејќи иста видео игра.

Во моментов, електронските игри се една од најкористените форми на забава и, поради технологијата во постојан развој, многу игри се лансираат често, а се играат и на компјутер.

11-та уметност: Дигитална Уметност

Дигиталната уметност е понова реалност и расте со брзо темпо. Овој начин на производство на уметност е поврзан со технологијата и може да се направи на многу начини, како што се големи проекции или исто така преку интернет, таканаречената веб-арт.

Во Токио, Јапонија, музеј посветен исклучиво на на дигиталната уметност, МориBuilding Digital Art Museum, кој има повеќе од 50 технолошки дела.

Изложбата за Ван Гог што се одржа во Европа во 2019 година, а подоцна беше поставена во Бразил, во Сао Паоло, е исто така дигитална уметност. Погледнете видео:

Изложба на Ван Гог

Претходно постоеја 7 видови уметност

Традиционално се сметаше дека уметноста може да се подели во седум големи групи, а дури подоцна беа вклучени и други видови уметност . Да ја видиме подолу категоризацијата претходно предложена од различни интелектуалци.

Според Charles Batteux

Во 1747 година, Французинот Charles Batteux (1713-1780) ја објавил книгата Ликовната уметност сведена на истиот принцип . Во него како критериум го поставил принципот на имитација на убава природа.

Според интелектуалецот би имало седум видови уметност:

 • сликарство
 • скулптура
 • архитектура
 • музика
 • поезија
 • елоквенција
 • танц

Според Ричото Канудо

Во 1912 година, италијанскиот мислител Ричото Канудо (1879-1923) го напишал т.н. “.

Киното е измислено во 19 век и набрзо било прифатено од критичарите како легитимна манифестација на уметноста.

Според Ричото Канудо, седумте видови уметност се:

1-ва уметност - музика

втора уметност -Танц/Кореографија

3-та уметност - сликарство

4-та уметност - скулптура

5-та уметност - театар

6-та уметност - литература

7-ма Уметност - Кино

Значење на зборот уметност

Зборот уметност потекнува од латинскиот „ars“, што значи техничко знаење, талент, умешност, остроумност, трговија, професија, работа, вештина - било да е тоа Стекнато со учење или пракса.

Што е уметност?

Многу теоретичари се обиделе да одговорат на ова едноставно прашање. На крајот на краиштата, што е уметност?

Џорџ Дики вели дека уметничкото дело е:

артефакт на кој едно или повеќе луѓе дејствуваат во име на одредена општествена институција (светот на уметноста) дава статус на кандидат за благодарност.

За полскиот историчар Владислав Татаркиевич, пак:

Уметноста е човечка активност, свесна, насочена кон репродукција на нештата или конструкција на форми или изразување на искуства, ако производот од оваа репродукција, конструкција или израз е способен да предизвика задоволство или емоции или шок.

Прочитајте исто така:
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.