Замислете од Џон Ленон: значење, превод и анализа на песната

Замислете од Џон Ленон: значење, превод и анализа на песната
Patrick Gray

Imagine е песна од истоимениот албум, напишана од Џон Ленон и Јоко Оно. Објавен во 1971 година, тој беше најпродаваниот сингл во соло кариерата на Ленон и стана химна на мирот, снимен од неколку уметници, вклучувајќи ги Мадона, Елтон Џон и Стиви Вондер.

Замислете - Џон Lennon and The Plastic Ono Band (со Flux Fiddlers)

Текст Замислете

Замислете дека нема рај

Лесно е ако се обидете

Нема пекол под нас

Над нас само небо

Замислете ги сите луѓе

Живеат за денес

Замислете дека нема земји

Тоа не е тешко да се направи

Ништо за што да се убие или да се умре

И нема религија

Замислете сите луѓе

да живеат во мир

Можете да кажете, јас сум сонувач

Но не сум единствениот

Се надевам дека еден ден ќе ни се придружите

И светот ќе биде како еден

Замисли без имот

Се прашувам дали можеш

Нема потреба од алчност или глад

Човечко братство

Замислете ги сите луѓе

Споделување на целиот свет

Превод

Замислете дека не постои рај

Лесно е ако се обидете,

нема пекол под нас

а над само сводот

Замислете сите луѓе

да живеат за денес

Замислете дека нема земји

не е тешко да се замисли

нема за што да се убие или да се умре

и ниту религија

Замислете сите луѓе

живеат во мир

Можешкажи дека сум сонувач

но јас не сум единствениот

се надевам дека еден ден ќе ни се придружиш

и светот ќе биде како еден

Замислете дека нема имот

Се прашувам дали можете да го направите тоа

Без да ви треба алчност или глад

Човечко братство

Замислете ги сите луѓе

Поделба на целиот свет

Анализа и интерпретација на песната

Целиот текст на песната создава слика за иден свет каде што ќе има поголема еднаквост меѓу сите луѓе . Во оваа песна, Џон Ленон ни предлага да замислиме реалност каде што не постојат големите фактори кои предизвикуваат конфликти: религии, земји и пари.

Стафа 1

Замислете дека не постои рај

лесно е ако се обидете,

нема пекол под нас

и само небото горе

Замислете дека сите луѓе

живеат за денес

Во првата строфа, Џон Ленон зборува за религиите , кои го користат ветувањето за рај и заканата од пекол за да манипулираат со постапките на луѓето.

Така, се чини дека песната веќе се отвора со нешто што ги оспорува вредностите на нормата: со тоа што предлага секој што слуша да замислува дека рајот не постои, се чини дека ги доведува во прашање верувањата на христијанската вера.

Нема рај, ниту пекол, луѓе кои би можеле да живеат само за сегашноста, во овој живот, не грижејќи се за тоа што ќе дојде потоа.

Стафа 2

Замислете дека нема земји

не е тешко да се замисли<3

ништо за штоубиј или умри

а ниту религија

Замислете сиот народ

да живее во мир

Тука историскиот контекст на песната станува поочигледен и влијанието на хипи движењето, кое преовладуваше со сила во текот на 60-тите.

Вербата во вредностите на „мирот и љубовта“ беше во контраст со конфликтите што го уништуваа светот. Во Соединетите Држави, контракултурата ја доведе во прашање Виетнамската војна, крвав конфликт против кој протестираа неколку меѓународни познати личности, вклучувајќи го и Ленон.

Во песната, субјектот нагласува дека нациите отсекогаш биле главната причина за војните. Во оваа строфа, тој го тера слушателот да замисли свет каде што нема граници, земји, ограничувања.

Без војни, без насилни смртни случаи, без нации или верувања кои би мотивирале конфликти, човечките суштества би можеле да споделат истиот простор во хармонија.

Рефрен

Можете да кажете дека сум сонувач

но јас не сум единствениот

Исто така види: Неокласицизам: архитектура, сликарство, скулптура и историски контекст

Се надевам дека еден ден ќе ни се придружите

и светот ќе биде како еден

Во овој стих, кој стана најпознат во песната, пејачот им се обраќа на оние кои се сомневаат во тоа што го кажува . Иако знае дека е оценет како „сонувач“ , идеалист кој фантазира за утопистички свет, тој знае дека не е сам.

Околу него има многу други луѓе кои исто така се осмелуваат да сонуваат за овој нов свет и да се боратда го изгради. Така, тој ги повикува и „неверниците“ да се придружат, наведувајќи дека еден ден „тие ќе бидат едно“.

Врз основа на врските на почит и емпатија меѓу поединците, тој верува дека свет на мир како што тој опишува дека е можно. Ако само повеќе луѓе можат да „замислат“ таков свет: колективната сила е суштинскиот фактор за промената.

Стафа 3

Замислете дека нема сопственост

Се прашувам дали можеш да го направиш тоа

Без потреба од алчност или глад

A Brotherhood of men

Во оваа строфа, тој оди понатаму, замислувајќи општество каде што нема такво нешто како сопственост, ниту слепата и апсолутна љубов кон парите. Во овој пасус, тој дури оди дотаму што се прашува дали неговиот соговорник може да замисли таква реалност, толку различна од онаа во која живее.

Далеку од сиромаштија, конкуренција и очај, би нема повеќе „глад“ или „алчност“. Така, човештвото би било како големо братство , каде што секој би го делел светот во мир.

Исто така види: Обврзникот за ветување: резиме и целосна анализа

Значењето на песната

Иако текстот силно ги критикува религиите, нациите и капитализмот, има слатка мелодија. Самиот Џон Ленон веруваше дека оваа мелодија довело до таква субверзивна песна да биде прифатена од голема публика.

Но, надвор од светскиот поглед што го предлага композиторот, текстот има огромна моќ да сугерира дека имагинацијата е способни да го подобрат светот . Повеќекако што изгледаат недостижните предлози, тие можат да се постигнат, а првиот чекор е да може да се замисли дека тоа е можно.

Историски и културен контекст

Крајот на 1960-тите и почетокот 1970-тите беа обележани со неколку меѓународни конфликти во кои беа вклучени двете големи нуклеарни сили, САД и Советскиот Сојуз. Долгиот период на напнатост меѓу овие две земји стана познат како Студена војна.

Овој пат беше многу плоден за музиката и културата воопшто. Движењата од шеесеттите, како што е контракултурата , влијаеле на поп музиката и ја револуционизирале културната индустрија. Самиот Џон Ленон имаше важна улога во оваа промена со Битлси.

Банер со зборовите „Заврши ја војната сега! Врати ги војниците дома“, протест против војната во Виетнам, 20/09/ 1969.

Младите, главно северноамерикански, одбиваа да ги оправдаат конфликтите предизвикани од политичките сили. Проповедајќи го познатото мото „Водете љубов, а не војна“, тие протестираа на улиците против конфликтот во Виетнам .

Џон Ленон и Јоко Оно: во борбата за мир

Џон Ленон, британски музичар и еден од основачите на Битлси, беше една од најголемите ѕвезди на своето време. Неговата работа и размислување имаа големо влијание врз генерациите што следеа и Ленон стана икона.неприкосновена икона на западната музика.

Еден од аспектите на неговата биографија што најмногу ја буди љубопитноста кај јавноста е неговиот брак со Јоко Оно. Јоко исто така беше познат уметник кој учествуваше во неколку авангардни движења во 60-тите. Со акцент на движењето Fluxus, кое имаше слободарски и политизирани предлози за уметност.

Тоа беше во 1964 година, кога таа беше дел од оваа авангарда, дека Јоко ја лансираше книгата Грејпфрут, одлична инспирација за композицијата на Замисли. Две години подоцна, парот се запозна и започна љубовно, уметничко и професионално партнерство.

Џон Ленон и Јоко Оно, Кревет во , 1969 година.

Соединувањето на двајцата се совпадна со заминувањето на Ленон од големите Битлси. Многу обожаватели го обвинија Оно за распадот на групата и се спротивставија на парот.

Во 1969 година, кога се венчаа, тие го искористија вниманието што го добиваа за да протестираат против Виетнамската војна. За да го прослават својот меден месец, тие организираа хепенинг насловен Кревет во , во кој останаа во кревет во име на светскиот мир.

За време на настапот добија посетителите на новинарите и ја искористија можноста да зборуваат за пацифизмот. Познати и по нивниот придонес како активисти, тие направија и други уметнички интервенции, како што е ширење билборди со пораката „Војната е завршена ако сакате“ во 11 градови.

Проверете
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.