Знам само дека не знам ништо: значење, историја, за Сократ

Знам само дека не знам ништо: значење, историја, за Сократ
Patrick Gray

Фразата „Јас само знам дека ништо не знам“ му се припишува на грчкиот филозоф Сократ. Фразата е позната и по нејзината оригинална латинска верзија („ipse se nihil scire id unum sciat“) и по нејзиниот англиски превод („Јас само знам дека ништо не знам“).

Исто така види: Џамила Рибеиро: 3 основни книги

Што значи фразата? реченица „Јас само знам дека ништо не знам“

Изговарајќи ја реченицата „само знам дека ништо не знам“, Сократ го препознава сопственото незнаење. Преку сократскиот парадокс, филозофот категорично ја негирал позицијата на учител или голем експерт за секаков вид знаење. Логиката е едноставна: со изјавата дека не знае ништо, тој го потврдува фактот дека и тој нема што да поучува.

Друг филозоф, Николај Кузански, години подоцна, за време на ренесансата, го препознава гестот на интелектуална понизност. а тој тоа го нарекува научено незнаење.

Платон, ученик на Сократ, спротивно на она што го проповедал фразата на мајсторот, во Писмо VII препознал:

„Сократ, кого не се плашам да го прогласам за најмногу од своето време.“

Не е апсолутно сигурно дали Сократ навистина изговорил таква реченица бидејќи таа не е составена во списите на неговиот ученик, Платон. Како и да е, содржината е компатибилна со идеите што ги проповедал филозофот.

Биста на Сократ присутна во Лувр

Исто така види: O Tempo Não Para, од Казуза (значење и анализа на песната)

Некои велат дека фразата „само знам дека ништо не знам“ беше одговорот даден од Сократ кога пророштвото го прогласи за најинтелигентен човек во Грција.

EngПонизно признавајќи го неговиот недостаток на знаење, Сократ собрал непријатели кои го обвиниле дека ја искористил реториката за да лаже. На 70-годишна возраст тој беше изведен пред суд под обвинение за предизвикување јавен ред преку охрабрување на Атињаните да не веруваат во боговите и корумпирање на младите со неговиот метод на испрашување.

Му беше дадена можност да ја повлече својата идеите, сепак, опстојувале во неговите тези и бил осуден да пие чаша отров (hemlock). За време на судењето тој изјавил дека „Непромислениот живот не вреди да се живее“.

Кој бил Сократ?

Сократ е роден во Атина, Грција, помеѓу 470 и 469 година и умрел во истата Град во 399 година. Се смета за татко на западната филозофија, тој потекнувал од сиромашно семејство и професионално бил скулптор, исто како и неговиот татко. Неговата мајка била бабица.

Што се однесува до неговиот личен живот, тој се оженил со две жени, Ксантипе и Миртон. Бигамијата беше ситуација привремено одобрена од владата поради недостигот на мажи како резултат на жртвите во војната.

Сократ никогаш не напишал ништо, не затоа што бил неписмен, туку затоа што свесно одбил да кристализира во писмена форма зборовите на вашиот говор. Интелектуалецот ја негувал дарбата на зборот преку говорот.

Тогашните оратори не се служеле да ги одржуваат своите говори во писмена форма, само поетите ја имале оваа грижа. За разлика од дијалогот – којовозможува интервенции и испрашување - пишувањето е херметичко и овозможува повеќекратни толкувања, што на крајот ги оддалечило говорниците од овој вид фиксација.

Кој прв ги зачувал пишаните говори во проза бил Платон, еден од учениците на Сократ.

Иако не остави никакво пишано наследство, Сократ стана обележје за западната филозофија. Познато е дека тој беше мал човек, кој никогаш не добиваше пари за своите говори, тој едноставно шеташе по улиците и зборуваше - практично на секоја тема.

Само на 60 години стана познат по својата филозофија . На 70-годишна возраст бил осуден на суд и умрел принуден да испие чаша пеперут.

За сократскиот метод

Сократскиот метод (исто така познат како дијалектика) се состои од разговор помеѓу филозофот и соговорникот кој по правило тврди дека совладал одредена тема. Сократ се ограничува само на испитување и преиспитување на молитвите што ги изговара врвниот соговорник.

Преку овие прашања што тој ги поставува во текот на дијалогот филозофот ги толкува вистините на оној кој е убеден дека знае. Вашите прашања го предизвикуваат и поттикнуваат соговорникот. Сократ престанува да прашува само кога самиот соговорник ќе дојде до одговор.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.