Art Nouveau: çfarë është, karakteristikat dhe si ndodhi në Brazil

Art Nouveau: çfarë është, karakteristikat dhe si ndodhi në Brazil
Patrick Gray

Art Nouveau , ose Arti i Ri, ishte një lëvizje arti që u zhvillua në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara në dekadën e fundit të shekullit të 19-të dhe fillimin e shekullit të 20-të, duke arritur edhe në vende të tjera. 3>

Lidhet më saktë me arkitekturën, mobiljet, dekorimin dhe dizajnin, pra me artin e aplikuar në jetën e përditshme dhe me funksionet utilitare.

Ky stil përfshin tendenca të ndryshme, si artin oriental dhe atë mesjetar. ndriçime aleate me karakterin industrial që po konsolidohej në Evropë.

Origjina e Art Nouveau

Kjo mënyrë e re e të menduarit për karakterin estetik të mjediseve dhe objekteve lind si një mënyrë për ta afruar industrinë me artet, duke kërkuar t'i jepte një pamje më artizanale dizajnit, dekorimit dhe arkitekturës.

Kjo për shkak se ekzistonte frika se procesi i industrializimit do të mbyste ose "vulgarizonte" prodhimet arkitekturore dhe të objekteve. E cila, në fakt, tashmë po ndodhte.

Ilustrimi i artistit çek Alfons Mucha (1860-1939), i bërë në litografi, është një shembull i Art Nouveau

Ende në vitin 1835, qeveria britanike ngriti shkollat ​​e vizatimit me synimin për të përmirësuar dekorimin e objekteve të prodhuara në shkallë të gjerë, duke i harmonizuar ato me artin.

Në të njëjtën kohë, u shfaqën artistë dhe kritikë të cilët sugjeroi rikthimin e praktikave manuale të mesjetës. John Ruskin dhe William Morris kishin pritshmëritëse në këtë mënyrë do të kishte një ristrukturim të artit.

Megjithatë, për shkak të vështirësisë së madhe për të rifilluar një punë të përpiktë, duke pasur parasysh kontekstin historik pas Revolucionit Industrial, u zhvillua një lloj vepre artistike e automatizuar.

Movimento das Artes e Ofícios , në emrin e tij origjinal Arte dhe Mjeshtëri , u krijua nga Morris. Lëvizja u dha mbështetje artistëve në mënyrë që ata të mund të zhvillonin projekte për objekte që do të ekzekutoheshin në seri nga industria.

Ja, Art Nouveau merr formë në 1890. Ky trend bazohej në Lëvizja e Arteve dhe Artizanatit, si dhe ndikimet japoneze dhe mesjetare.

Megjithëse e njohur më mirë si Art Nouveau , ajo mori emra të ndryshëm në disa vende.

Në Francë , përveç emërtimit të zakonshëm, quhej edhe Modern Stil; në Gjermani u bë i njohur si Jugendstil (që mund të përkthehet si "stili i të rinjve"); Italia, nga ana tjetër, e quajti trendin si Stile Floreale ose Stile Liberty .

Karakteristikat e Art Nouveau

Ky aspekt artistik karakterizohet nga rikthimi në një art që dukej më artizanal, i përpunuar dhe i menduar. Megjithatë, ajo përfitoi nga industrializimi për prodhimin e mekanizuar.

Artistët donin të sillnin natyrën në jetën e përditshme, duke eksploruar elementë të botanikës, faunës dheflora.

Eleganca ishte e pranishme në zbukurimin e fasadave, arredimit të brendshëm, ndërtesave, objekteve dhe mobiljeve. Përdorimi i materialeve të reja si qelqi, hekuri dhe çimentoja sjellin modernitetin duke thyer konstruksionin estetik klasik dhe historik.

Ka keqpërdorim të formave sinuoze, valëzuese dhe asimetrike , si dhe si ndikim i artit oriental, kryesisht japonez, artit mesjetar, barokut dhe rokokos.

Art Nouveau në arkitekturë

Stili Art Nouveau i gjetur në arkitekturë një mbështetje solide për t'u shprehur.

Duke përdorur materiale të tilla si qelqi dhe hekuri, të cilat tashmë ishin përdorur në projektet arkitekturore hekurudhore dhe industriale, artistët krijuan një gamë të re mundësish estetike dekorative.

Shkallët në stilin Art Nouveau i projektuar nga Victor Horta në Hotel Tassel

Modeli që pasoi ishte ai i formave organike, të përpunuara shumë për të imituar natyrën. Kështu, hekuri ofronte strukturën e nevojshme për të sugjeruar degët e pemëve dhe përdredhjet e bimëve, ndërsa qelqi jepte butësi, freski dhe modernitet.

Një arkitekt i shquar në këtë gjuhë ishte belgu Victor Horta (1861-1947). Nëpërmjet artit japonez, ai u ndikua për të rimenduar simetrinë dhe për të hyrë në forma të lakuara dhe të përkulura.

Megjithatë, Horta ishte në gjendje t'i pajtonte këto karakteristika menjë stil modern që solli energji të re në arkitekturë.

Shiko gjithashtu: Kthehu tek Black nga Amy Winehouse: tekste, analiza dhe kuptimi

Njerëz të tjerë të rëndësishëm për arkitekturën e asaj kohe ishin spanjolli Antoni Gaudí (1852-1926) dhe francezi Hector Guimard (1867-1942).

4> Art Nouveau në pikturë, arte grafike dhe dizajn

Përveç mjediseve, Art Nouveau ishte i pranishëm në artet grafike dhe pikturë, përveç dizajnit.

Artistët si Walter Crane (1845-1915) dhe Kate Greenaway (1846-1901) bënë ilustrime për librat e fëmijëve duke përdorur stilin e ri. Libri E bukura dhe bisha u ilustrua nga Crane, i cili gjithashtu projektoi tema për printime.

Kate gjithashtu prodhoi ilustrime për fëmijë dhe dizajne për kartolina urimi dhe Ditën e Shën Valentinit. Ajo ishte e njohur mirë si një ilustruese e librave për fëmijë.

Shiko gjithashtu: 7 veprat më të mira nga José de Alencar (me përmbledhje dhe kuriozitete)

Ilustrim nga Kate Greenaway në stilin e Art Nouveau

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901 ) , një artist francez, bashkëpunoi me artet grafike duke krijuar disa postera reklamues me karakteristika të artit të ri.

Në pikturë kemi Gustav Klimt (1862-1918) si një nga përfaqësuesit më të mëdhenj.

Studenti i Shkollës së Arteve dhe Artizanatit të Vjenës, Klimt krijoi vepra me karakter dekorativ, plot arabeska, figura femrash dhe mbizotërim të ngjyrës së artë, të cilat në një farë mënyre i ngjanin artit bizantin.

Portreti i Adele Bloch-Bauer I , nga Gustav Klimt. OPiktori austriak ka piktura në Stilin Art Nouveau

Arti i ri u zbulua në dizajnimin e objekteve utilitare dhe dekorative.

Kështu, në fushën e bizhuterive kemi francezi René Lalique (1860-1945), i cili krijoi vepra të vërteta arti duke përdorur perla, gurë të çmuar, smalt, xhami, fildish dhe elementë të tjerë për të prodhuar pjesë të frymëzuara nga fauna dhe flora.

Gruaja pilivesa , një pjesë nga René Lalique

Émile Galle (1846-1904) ishte një qeramiste, artiste xhami me njolla dhe kabinete e fokusuar në objekte utilitare si vazo qelqi dhe mobilje.

Gjithashtu duke përdorur mobiliet si mbështetje për artin e tij, kemi belgun Henry van de Velde (1863-1957).

Të dy, si dhe artistë të tjerë të kësaj linje, abuzuan me linjat dhe frymëzimin e përdredhur në forma organike.

Një emër i rëndësishëm i lëvizjes në SHBA ishte Louis Comfort Tiffany (1848-1933), i cili iu përkushtua prodhimit të dritareve, mozaikëve, qeramikës dhe objekteve të tjera.

Art Nouveau në Brazil

Në Brazil, Art Nouveau shfaq shenja në veri të vendit, duke shkuar drejt kulmit të prodhimit të gomës (1850-1910). Ajo zbulohet në rezidencën e Antonio Faciola, një njeri i aristokracisë vendase. Në këtë rajon, në mënyrë paradoksale, ky stil përzihet me elementë rajonalë si arti Marajoara.

Në Rio de Janeiro, një ndërtesë që bie në sy është Confeitaria Colombo,E inauguruar në 1894.

Ëmbëlsira Colombo (1894), në Rio de Zhaneiro, është një shembull i arkitekturës Art Nouveau në Brazil

Në São Paulo kjo edhe fillesa ka vendin e vet. Projektuar në vitin 1902 nga Carlos Ekman (1866-1940), ndërtesa ku ndodhet tani Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanizmit i Universitetit të São Paulo (FAU/USP) është një nga ndërtesat që përfaqësojnë Art Nouveau në vend.

Victor Dubugras (1868-1933) është ende në São Paulo, i cili përpunoi projekte arkitekturore të frymëzuara nga stili evropian. Një shembull është shtëpia e Horacio Sabinos, e vendosur në Avenida Paulista dhe Rua Augusta.

Mos u ndalni këtu, lexoni gjithashtu :
Patrick Gray
Patrick Gray
Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.