Darka e Fundit nga Leonardo da Vinci: analiza e veprës

Darka e Fundit nga Leonardo da Vinci: analiza e veprës
Patrick Gray

Darka e Fundit është një pikturë murale nga Leonardo da Vinci midis viteve 1494 dhe 1497.

Ndodhet në tryezën e manastirit të Santa Maria Delle Grazie, në Milano, Itali.

Kompozicioni piktorik ka përmasat 4,60 me 8,80 metra dhe është një nga veprat më të njohura në botë dhe një nga më të njohurat e artistit, si dhe një nga më të studiuarat dhe kopjuarat në historinë e artit.

Darka e fundit , pikturuar nga Da Vinci midis viteve 1494 dhe 1497

Analiza e pikturës

Interpretimi

Darka e fundit , i njohur edhe si Darka e Shenjtë , përfaqëson momentin biblik kur Krishti ndan vaktin e tij të fundit me dishepujt e tij. Momenti i treguar në pikturë është ai në të cilin Jezusi sapo ka thënë se "njëri prej jush do të më tradhtojë" , dhe dishepujt po pyesin "A jam unë? Zot ?" .

Kjo teori bazohet në agjitacionin që duket se ka pushtuar apostujt, të cilët, me gjeste dhe shprehje dramatike, tregojnë shqetësim dhe shqetësim .

Në ndryshim nga dishepujt, Krishti paraqet një qëndrim pasiv, duke pohuar me qëndrimin e tij: "Merrni, hani; ky është trupi im". dhe "Pini prej tij të gjithë, sepse ky është gjaku im" .

Ne mund ta shohim këtë sepse njëra nga duart tregon bukën dhe tjetra i referohet kupa e verës. Në të vërtetë, kupa (ose Grali i Shenjtë) mungon në skenë , gjë që shihet nga disa studiuessi një provokim për kishën dhe papën, në atë kohë Aleksandri VI, i cili nuk pëlqehej shumë nga Da Vinci.

Kjo pikturë është një kompozim i ekuilibruar, ku gjesti ka një rëndësi të madhe , sepse përmes tij transmetohen emocionet.

Kjo rëndësi e gjestit në ndërtimin e rrëfimit piktorik për Leonardon është shënuar në një nga fletoret e tij. Në këtë tekst ai shprehet se objektivi kryesor i pikturës, dhe gjithashtu më i vështirë për t'u arritur, është të portretizojë "qëllimin e shpirtit njerëzor" nëpërmjet gjesteve dhe lëvizjeve të anëtarëve.

Arkitektura shërben vetëm për të mbështetur personazhet, të cilët janë fokusi kryesor i kompozimit. Kështu, në vend që elementet arkitekturore të pikturuara të mbivendosen mbi figurat, ato ndihmojnë në nxjerrjen në pah, duke i dhënë thellësi.

Pika qendrore e zhdukjes në këndvështrim është Krishti , i cili në qendër të piktura është e përshtatur nga hapja kryesore ku mund të vëzhgohet peizazhi. Mbi këtë hapje është një zbukurim arkitekturor që funksionon simbolikisht si një aureolë mbi kokën e tij.

Detaje e Krishtit në Darka e Fundit

Teknik

Për këtë pikturë, Leonardo nuk zgjodhi teknikën tradicionale të freskut (tempera e vezëve në suva të lagësht), por vendosi të eksperimentonte me një lidhës me bazë vaji në suva të thatë.

Kjo risindoshta ka ndodhur sepse ka dashur t'i japë pikturës një aspekt specifik, me tonalitete të ndryshme, duke luajtur me dritën/errësirën, siç ishte karakteristikë e tij.

Por mund të ketë qenë edhe një zgjedhje e ndikuar nga mos përvetësimi i plotë i teknika e afreskeve, si dhe fakti që vaji lejonte pikturimin në shtresa dhe kështu rimendimin e punës gjatë kohës që po kryhej.

Sidoqoftë, e vërteta është se kjo zgjedhje doli të ishte katastrofike për konservimin e pikturës, pasi pak pasi mbaroi ajo filloi të përkeqësohej.

Që atëherë vepra ka pësuar ndërhyrje dhe rilyerje të panumërta , përveç dëmtimeve, disa prej të cilave ndodhi në shekullin e 19-të, kur ushtarët e Napoleonit përdorën trapezinën si stallë.

Shiko gjithashtu: 12 shkrimtare femra zezake që duhet të lexoni

Dëme të tjera ndodhën me bombardimet e vitit 1943, të cilat përfunduan duke e lënë veprën të ekspozuar ndaj agresioneve të elementeve natyrore.

Kështu, nëse kombinojmë karakteristikën e brishtë të ndërtesës, punën me ngjarjet, konsiderohet gati një mrekulli që është e mundur të mendohet edhe sot.

Shiko gjithashtu: 27 seri aksioni për t'u parë në Netflix

Shfrytëzojeni rastin që gjithashtu lexoni artikullin Leonardo da Vinci: veprat themelore.

Kuriozitete rreth Darkës së Fundit

Restaurimet e vazhdueshme që iu nënshtrua vepra gjatë shekujve çuan gjithashtu në disa zbulime rreth pikturës.

Një prej tyre është detaji që tregon se ndër ushqimet në tavolinë përfaqësohen ngjalat (dhe jovetëm verë dhe bukë siç ishte e zakonshme), diçka që është për shkak të popullaritetit të kësaj pjate në atë kohë.

Ka gjithashtu disa shënime që tregojnë për disa modele të përdorura për të përfaqësuar figurat . Një djalë i quajtur Alessandro Carissimo nga Parma supozohet të ketë modeluar duart e Krishtit.

Ka madje indikacione se një burrë i quajtur Giovanni Conte ishte modeli për fytyrën e Krishtit. Dhe duke qenë se i vetmi Giovanni Conte i regjistruar ishte një ushtarak, është kurioze të mendosh se figura e qetë dhe pasive e Jezusit ishte pikturuar në imazhin e një ushtaraku.

Një nga teoritë më të famshme për një nga figurat e pikturës, dhe që nxorri një libër (Dan Brown) dhe një film, është se personi i ulur në të djathtë të Krishtit do të ishte Maria Magdalena .

Në fakt, konsiderohet se do të ishte Shën Gjon Ungjilltari , dishepulli më i ri që Jezusi e donte. Burri ishte gjithmonë pranë tij dhe këtu ai përfaqësohet në një mënyrë androgjene (një figurë e gjinisë së papërcaktuar), karakteristikë e pikturës së Leonardos.

Studime dhe skica të dishepujt e përfaqësuar në pikturën e pikturës, të realizuar ndërmjet viteve 1495 dhe 1497

Megjithë spekulimet e ndryshme dhe teoritë e konspiracionit, nuk dihet me siguri se cilat mesazhe subliminale janë në përbërje. Megjithatë, ka detaje kurioze dhe interesante, siç është fakti se sixhadet që zbukurojnë muret e arkitekturës së rreme tëpikturat janë identike me atë të kështjellës në Milano.

Është gjithashtu interesante të merret parasysh se apostujt janë modeluar sipas shumë miqve dhe bashkëkohësve të Leonardos të cilët frekuentonin gjithashtu oborrin e Milanos.

Kjo është edhe vepra që i jep famë dhe lavdi Leonardos, i cili tani është më shumë se 40 vjeç.

Shih gjithashtu :
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.