Imagjinoni nga John Lennon: kuptimi, përkthimi dhe analiza e këngës

Imagjinoni nga John Lennon: kuptimi, përkthimi dhe analiza e këngës
Patrick Gray

Imagine është një këngë nga albumi me të njëjtin emër, shkruar nga John Lennon dhe Yoko Ono. I lëshuar në vitin 1971, ai ishte singli më i shitur në karrierën solo të Lennon dhe u bë një himn për paqen, duke u regjistruar nga disa artistë, duke përfshirë Madonna, Elton John dhe Stevie Wonder.

Imagjinoni - John Lennon and The Plastic Ono Band (me Flux Fiddlers)

Tekste Imagjinoni

Imagjinoni që nuk ka parajsë

Është e lehtë nëse provoni

Asnjë ferr poshtë nesh

Mbi ne vetëm qielli

Imagjinoni të gjithë njerëzit

Të jetosh për sot

Imagjinoni që nuk ka vende

Ai nuk është e vështirë të bësh

Asgjë për të cilën të vrasësh apo të vdesësh

dhe as fe

Imagjinoni të gjithë njerëzit

Të jetojnë jetën në paqe

Mund të thuash, unë jam një ëndërrimtar

Por nuk jam i vetmi

Shpresoj se një ditë do të bashkohesh me ne

Dhe bota do të jetë si një

Imagjinoni asnjë pasuri

Pyes veten nëse mundeni

Nuk ka nevojë për lakmi apo uri

Një vëllazëri njerëzish

Imagjinoni të gjithë njerëzit

Sharing all the world

Përkthim

Imagjinoni që nuk ka parajsë

Është e lehtë nëse provoni,

asnjë ferr poshtë nesh

dhe sipër vetëm qielli qiellor

Imagjinoni të gjithë njerëzit

të jetojnë për sot

Imagjinoni që nuk ka vende

nuk është e vështirë të imagjinohet

asgjë për të vrarë apo vdekur

dhe as fe

Imagjinoni që të gjithë njerëzit

jetojnë në paqe

Ti mundeshthuaj se jam ëndërrimtar

por nuk jam i vetmi

shpresoj se një ditë do të bashkohesh me ne

dhe bota do të jetë si një

Imagjinoni asnjë pasuri

Pyes veten nëse mund ta bëni këtë

Pa pasur nevojë për lakmi apo uri

Një vëllazëri njerëzish

Imagjinoni të gjithë njerëzit

Ndarja e gjithë botës

Analiza dhe interpretimi i këngës

I gjithë teksti i këngës krijon një imazh të një bote të ardhshme ku do të ketë më shumë barazi mes të gjithë njerëzve . Në këtë këngë, John Lennon na propozon të imagjinojmë një realitet ku nuk ekzistojnë faktorët e mëdhenj që shkaktojnë konflikte: fetë, vendet dhe paratë.

Stanza 1

Imagjinoni që nuk ka parajsë

është e lehtë nëse provoni,

asnjë ferr poshtë nesh

dhe vetëm qielli sipër

Imagjinoni që të gjithë njerëzit

jetojnë për sot

Në strofën e parë, John Lennon flet për fetë , të cilat përdorin premtimin për një parajsë dhe kërcënimin e një ferri për të manipuluar veprimet e njerëzve.

Kështu, tashmë kënga duket se hapet me diçka që sfidon vlerat e normës: duke propozuar që kushdo që dëgjon të imagjinojë se parajsa nuk ekziston, duket se vë në pikëpyetje besimet e besimit të krishterë.

Pa parajsë dhe as ferr, njerëz që mund të jetonin vetëm për të tashmen, në këtë jetë, duke mos u shqetësuar për atë që do të vijë më pas.

Strofa 2

Imagjinoni që nuk ka vende

nuk është e vështirë të imagjinohet<3

asgjë për çfarëvrasin ose vdisni

dhe as fenë

Imagjinoni të gjithë njerëzit

të jetojnë në paqe

Këtu konteksti historik i këngës bëhet më i dukshëm dhe ndikimi i lëvizjes hipi, e cila mbizotëroi në fuqi gjatë viteve '60.

Besimi në vlerat e "paqes dhe dashurisë" ishte në kontrast me konfliktet që po shkatërronin botën. Në Shtetet e Bashkuara, kundërkultura vuri në pikëpyetje Luftën e Vietnamit, një konflikt i përgjakshëm kundër të cilit protestuan disa të famshëm ndërkombëtarë, duke përfshirë Lennon.

Në këngë, subjekti thekson se kombet kanë qenë gjithmonë arsyeja kryesore e luftërave. Në këtë strofë, ai e bën dëgjuesin të imagjinojë një botë ku nuk ka kufij, vende, kufizime.

Pa luftëra, pa vdekje të dhunshme, pa kombe apo besime që do të motivonin konfliktet, qeniet njerëzore mund të ndanin e njëjta hapësirë ​​në harmoni.

Refreni

Mund të thuash që jam ëndërrimtar

por nuk jam i vetmi

Shpresoj që një ditë të bashkohesh me ne

dhe bota të jetë si një

Në këtë varg, i cili është bërë më i famshmi i këngës, këngëtari u drejtohet atyre që dyshojnë në atë që thotë. . Edhe pse e di se vlerësohet si "ëndërrimtar" , një idealist që fantazon për një botë utopike, ai e di se nuk është vetëm.

Ka rreth tij, shumë të tjerë njerëz që gjithashtu ndihen të guxojnë të ëndërrojnë këtë botë të re dhe të luftojnëpër ta ndërtuar atë. Kështu, ai fton të bashkohen edhe "jobesimtarët", duke thënë se një ditë "ata do të jenë një".

Shiko gjithashtu: 8 Libra të pabesueshëm nga autorë fitues të çmimit Nobel

Bazuar në lidhjet e respektit dhe ndjeshmërisë midis individëve, ai beson se një botë paqeje siç ai përshkruan se është e mundur. Nëse vetëm më shumë njerëz mund të "imagjinojnë" një botë të tillë: forca kolektive është faktori thelbësor për ndryshimin.

Stanza 3

Imagjinoni asnjë pronësi

Pyes veten nëse mund ta bëni këtë

Pa pasur nevojë për lakmi apo uri

Një vëllazëri burrash

Në këtë strofë, ai shkon më tej, duke imagjinuar një shoqëri ku nuk ka të tillë gjëja si pronë, as dashuria e verbër dhe absolute për paranë. Në këtë pasazh, ai madje shkon aq larg sa të pyesë nëse bashkëbiseduesi i tij është në gjendje të konceptojë një realitet të tillë, kaq të ndryshëm nga ai ku jeton.

Larg varfërisë, konkurrencës dhe dëshpërimit, do të mos ki më "uri" apo "lakmi". Kështu, njerëzimi do të ishte si një vëllazëri e madhe , ku të gjithë do ta ndanin botën në paqe.

Kuptimi i këngës

Megjithëse teksti kritikon ashpër fetë, kombet dhe kapitalizmi, ka një melodi të ëmbël. Vetë John Lennon besonte se kjo melodi bëri që një këngë kaq subversive të pranohej nga një audiencë e madhe.

Por përtej pikëpamjes botërore që propozon kompozitori, teksti ka fuqi të pamasë për të sugjeruar që imagjinata është të aftë për të përmirësuar botën . Për më shumësado të paarritshme duken propozimet, ato mund të arrihen dhe hapi i parë është të mund të imagjinojmë se është e mundur.

Konteksti historik dhe kulturor

Fundi i viteve 1960 dhe fillimi Vitet 1970 u shënuan nga disa konflikte ndërkombëtare që përfshinin dy fuqitë e mëdha bërthamore, Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Sovjetik. Periudha e gjatë e tensionit mes këtyre dy vendeve u bë e njohur si Lufta e Ftohtë.

Kjo kohë ishte shumë pjellore për muzikën dhe kulturën në përgjithësi. Lëvizjet e viteve gjashtëdhjetë, si kundërkultura , ndikuan në muzikën pop dhe revolucionarizuan industrinë kulturore. Vetë John Lennon pati një rol të rëndësishëm në këtë ndryshim me Beatles.

Banner me fjalët "Tani fund luftës tani! Kthejeni trupat në shtëpi", protestë kundër luftës së Vietnamit, 20/09/ 1969.

Rinia, kryesisht amerikano-veriore, refuzonte të falte konfliktet e provokuara nga fuqitë politike. Duke predikuar moton e famshme "Bëj dashuri, jo luftë", ata protestuan në rrugë kundër konfliktit në Vietnam .

John Lennon dhe Yoko Ono: në luftën për paqe

John Lennon, muzikant britanik dhe një nga themeluesit e The Beatles, ishte një nga yjet më të mëdhenj të kohës së tij. Puna dhe mendimi i tij ndikuan shumë në brezat që pasuan dhe Lennon u bë një ikonë.ikona e padiskutueshme e muzikës perëndimore.

Një nga aspektet e biografisë së tij që zgjon më shumë kureshtjen e publikut është martesa e tij me Yoko Ono. Yoko ishte gjithashtu një artiste e njohur që mori pjesë në disa lëvizje avangarde në vitet 60. Me theks në lëvizjen Fluxus, e cila kishte propozime liridashëse dhe të politizuara për artin.

Ishte në vitin 1964, kur ajo ishte pjesë e kjo avangardë, që Yoko lançoi librin Grejpfrut, frymëzimi i madh për kompozimin e Imagine. Dy vjet më vonë, çifti u takua dhe filluan një partneritet të dashur, artistik dhe profesional.

Shiko gjithashtu: Fraza Ju bëheni përgjithmonë përgjegjës për atë që zbutni (shpjegohet)

John Lennon dhe Yoko Ono, Bed in , 1969.

Bashkimi i të dyve përkoi me largimin e Lennon nga Beatles e mëdhenj. Shumë fansa fajësuan Ono për shpërbërjen e grupit dhe e kundërshtuan çiftin.

Në vitin 1969, kur u martuan, ata përfituan nga vëmendja që po merrnin për të protestuar kundër Luftës së Vietnamit. Për të festuar muajin e tyre të mjaltit, ata organizuan një hapening me titull Bed in , në të cilin qëndruan në shtrat në emër të paqes botërore.

Gjatë performancës, ata morën vizitorët e gazetarëve dhe shfrytëzuan rastin për të folur për pacifizmin. Të njohur edhe për kontributet e tyre si aktivistë, ata bënë edhe ndërhyrje të tjera artistike, si përhapja e bilbordeve me mesazhin "Lufta mbaroi po të duash" në 11 qytete.

Shikojeni
Patrick Gray
Patrick Gray
Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.