Libri Room of Despejo, nga Carolina Maria de Jesus: përmbledhje dhe analizë

Libri Room of Despejo, nga Carolina Maria de Jesus: përmbledhje dhe analizë
Patrick Gray

Carolina Maria de Jesus ishte anonime deri në publikimin e librit të saj të parë, Quarto de Despejo . E botuar në gusht 1960, vepra ishte një koleksion prej rreth 20 ditarësh të shkruar nga një grua e zezë, një nënë beqare, me arsim të dobët dhe banore e favela Canindé (në São Paulo).

Dhoma e dëbimit ishte një sukses në shitje dhe publik sepse i hodhi një vështrim origjinal favelës dhe favelës.

E përkthyer në trembëdhjetë gjuhë, Karolina fitoi botën dhe u komentua nga emra të mëdhenj të letërsisë braziliane si p.sh. Manuel Bandeira, Raquel de Queiroz dhe Sérgio Milliet.

Në Brazil, kopjet e Quarto de Despejo arritën një tirazh prej më shumë se 100 mijë libra të shitur në një vit.

Abstrakt nga Quarto de Despejo

Libri i Carolina Maria de Jesus rrëfen besnikërisht jetën e përditshme të kaluar në favela.

Në tekstin e saj, shohim se si autorja përpiqet të mbijetojë si një mbledhëse mbeturinash në metropolin e São Paulo-s, duke u përpjekur të gjejë në atë që disa i konsiderojnë mbetje atë që e mban gjallë.

Shiko gjithashtu: Art Nouveau: çfarë është, karakteristikat dhe si ndodhi në Brazil

Raportet janë shkruar midis 15 korrikut 1955 dhe 1 janarit 1960. Ditari hyrjet ato janë shënuar me ditën, muajin dhe vitin dhe rrëfejnë aspekte të rutinës së Karolinës.

Shumë pasazhe nënvizojnë, për shembull, vështirësinë e të qenit nënë beqare në këtë kontekst të varfërisë ekstreme. Ne lexojmë në një fragment të pranishëm më 15 korrik,1955:

Ditëlindja e vajzës sime Vera Eunice. Kisha ndërmend t'i blija një palë këpucë. Por kostoja e produkteve ushqimore na pengon të përmbushim dëshirat tona. Aktualisht jemi skllevër të kostos së jetesës. Gjeta një palë këpucë në koshin e plehrave, i lava dhe i rregullova që t'i vishte.

Carolina Maria është nënë e tre fëmijëve dhe kujdeset për gjithçka vetë.

Të jetë. në gjendje të ushqejë dhe të rrisë familjen e saj, ajo dyfishohet duke punuar si mbledhëse kartoni dhe metali dhe si lavanderi. Me gjithë përpjekjet, shumë herë ai ndjen se nuk mjafton.

Në këtë kontekst zhgënjimi dhe varfërie ekstreme, është e rëndësishme të nënvizohet roli i fesë. Disa herë përgjatë librit, besimi shfaqet si një faktor motivues dhe shtytës për protagonistin.

Ka pasazhe që e bëjnë shumë të qartë rëndësinë e besimit për këtë grua luftëtare:

Isha i padisponueshëm , Vendosa të kryqëzohem. Hapa gojën dy herë, duke u siguruar që kisha syrin e keq.

Karolina gjen forcë në besim, por shpeshherë edhe një shpjegim për situatat e përditshme. Rasti i mësipërm është mjaft ilustrues se si një dhimbje koke justifikohet me diçka të rendit shpirtëror.

Quarto de Despejo eksploron ndërlikimet e jetës së kësaj gruaje punëtore dhe përcjell realitetin e ashpër të Karolinës, Përpjekja e vazhdueshme e vazhdueshme për ta mbajtur familjen në këmbë pa pasur nevoja më të mëdha:

U largovai padisponueshëm, me dëshirë për t'u shtrirë. Por, i varfëri nuk pushon. Ju nuk keni privilegjin të shijoni pushimin. Isha nervoz brenda, po mallkoja fatin. Mora dy qese letre. Më pas u ktheva, mora pak hekur, disa kanaçe dhe dru zjarri.

Si e vetmja mbajtëse e familjes, Karolina punon ditë e natë për të rritur fëmijët.

Fëmijët djemtë e saj , siç i pëlqen t'i quajë ajo, kalojnë shumë kohë vetëm në shtëpi dhe shpesh janë në shënjestër të kritikave të lagjes që thonë se fëmijët "janë të edukuar keq".

Edhe pse nuk thuhet kurrë në të gjitha letrat, reagimin e fqinjëve me fëmijët autori ia atribuon faktit që ajo nuk është e martuar ("Aludon se nuk jam e martuar. Por unë jam më e lumtur se ata. Ata kanë një burrë.")

Për Gjatë gjithë shkrimit, Carolina thekson se ajo e di ngjyrën e urisë - dhe ajo do të ishte e verdhë. Koleksionistja do ta kishte parë të verdhë disa herë gjatë viteve dhe ishte ajo ndjesia që ajo u përpoq më së shumti për të shpëtuar:

Unë që para se të haja pashë qiellin, pemët, zogjtë, gjithçka të verdhë, pasi unë hëngri, gjithçka u kthye në normalitet në sytë e mi.

Përveç punës për të blerë ushqime, banorja e lagjes së varfër Canindé merrte gjithashtu donacione dhe kërkonte ushqime të mbetura në tregje dhe madje edhe në plehra kur ishte e nevojshme. Në një nga shënimet e tij në ditar, ai komenton:

Marramendja nga alkooli na pengon të këndojmë. Por ajo e urisë na bën të dridhemi.E kuptova se është e tmerrshme të kesh vetëm ajër në stomak.

Më keq se uria e saj, uria që dhemb më shumë ishte ajo që ajo pa tek fëmijët e saj. Dhe kështu, duke u përpjekur t'i shpëtojë urisë, dhunës, mjerimit dhe varfërisë, ndërtohet historia e Karolinës.

Shiko gjithashtu: Ndërtimi, nga Chico Buarque (analiza dhe kuptimi i këngës)

Mbi të gjitha, Quarto de Despejo është një histori vuajtjeje dhe qëndrueshmërie, se si një grua merret me të gjitha vështirësitë e imponuara nga jeta dhe ende arrin të transformojë situatën ekstreme të përjetuar në një fjalim.

Analiza e Quarto de Despejo

Quarto de Despejo është një lexim i vështirë, i vështirë, i cili ekspozon situata kritike të atyre që nuk patën fatin të kenë akses në një cilësi minimale të jetës.

Jashtëzakonisht i sinqertë dhe transparent, ne shohim në fjalimin e Karolinës personifikimi i një sërë fjalimesh të mundshme të grave të tjera që ndodhen gjithashtu në një situatë braktisjeje shoqërore.

Më poshtë theksojmë disa pika kyçe për analizën e librit.

Stili i Carolina Carolina shkrimi

Shkrimi i Carolina - sintaksa e tekstit - nganjëherë devijon nga portugezja standarde dhe nganjëherë përfshin fjalë të largëta që ajo duket se i ka mësuar nga leximet e saj.

Shkrimtarja, në disa intervista, ajo e identifikoi veten si autodidakt dhe tha se mësoi të lexonte dhe të shkruante me fletoret dhe librat që mblodhi nga rrugët.

Në hyrjen e 16 korrikut 1955, për shembull, shohim njëpasazh ku nëna u thotë fëmijëve se nuk ka bukë për mëngjes. Vlen të përmendet stili i gjuhës së përdorur:

16 KORRIK 1955 U ngrit. Unë iu binda Vera Eunice. Shkova për të marrë ujë. Unë bëra kafen. I paralajmërova fëmijët se nuk kisha bukë. Që pinë kafe të thjeshtë dhe hanë mish me miell.

Në aspektin tekstual vlen të theksohet se ka të meta si mungesa e theksit (në ujë) dhe gabime në marrëveshje (comesse shfaqet në njëjës kur autorja u drejtohet fëmijëve të saj, në shumës).

Carolina zbulon fjalimin e saj gojor dhe të gjitha këto shenja në shkrimin e saj konfirmojnë faktin se ajo ishte në fakt autorja e librit, me kufizimet e standardit portugez të dikush që nuk ka ndjekur shkollën e plotë.

Qëndrimi i autorit

Duke kapërcyer çështjen e të shkruarit, vlen të nënvizohet se si në fragmentin e mësipërm, shkruar me fjalë të thjeshta dhe me ton bisedor, Karolina. ballafaqohet me një situatë shumë të vështirë: të mos jetë në gjendje t'u vendosë bukë fëmijëve në mëngjes në tryezë.

Në vend që të përballet me pikëllimin e skenës në mënyrë dramatike dhe dëshpëruese, nëna është këmbëngulëse dhe zgjedh të ecë përpara duke gjetur një zgjidhje të përkohshme për problemin.

Shumë herë gjatë gjithë librit, ky pragmatizëm shfaqet si një litar shpëtimi në të cilin Carolina kapet për të përparuar në detyrat e saj.

Në vazhdim. Nga ana tjetër, shumë herë gjatë tekstit, rrëfimtari përballet me zemërim, me lodhje dherevoltë që nuk ndihesha i aftë për të plotësuar nevojat themelore të familjes:

Vazhdova të mendoja se duhej të blija bukë, sapun dhe qumësht për Vera Eunice. Dhe 13 lundrimet nuk ishin të mjaftueshme! Mbërrita në shtëpi, në fakt në kasollen time, nervoz dhe i rraskapitur. Mendova për jetën e trazuar që bëj. Marr letra, laj rroba për dy të rinj, rri gjithë ditën në rrugë. Dhe mua më mungon gjithmonë.

Rëndësia e librit si një kritikë shoqërore

Përveç të folurit për universin e tij personal dhe dramat e tij të përditshme, Quarto de Despejo pati gjithashtu një ndikim të rëndësishëm social sepse tërhoqi vëmendjen për çështjen e favelave, deri atëherë një problem ende embrional në shoqërinë braziliane.

Ishte një mundësi për të debatuar tema thelbësore si higjiena bazë, grumbullimi i plehrave, ujë me tuba, uri, mjerim, me pak fjalë, jeta në një hapësirë ​​ku deri atëherë pushteti publik nuk kishte ardhur.

Shumë herë gjatë ditarëve, Karolina shfaq dëshirën për t'u larguar:

Oh ! sikur të mund të kaloja nga këtu në një bërthamë më të denjë.

Roli i gruas në shtresat më të margjinalizuara të shoqërisë

Quarto de Despejo denoncon gjithashtu vendin e gratë në këtë kontekst

Nëse Karolina ndihet shpesh e viktimizuar nga paragjykimet për të mos qenë e martuar, nga ana tjetër ajo vlerëson faktin e mospasjes së burrit, gjë që për shumë prej atyre grave përfaqësonfigura e dhunuesit.

Dhuna është pjesë e jetës së përditshme të fqinjëve të saj dhe dëshmohet nga të gjithë përreth, duke përfshirë fëmijët:

Natën kur kërkojnë ndihmë, dëgjoj në heshtje valset në vienezin tim të derdhur. Ndërsa burri dhe gruaja thyen dërrasat në kasolle, unë dhe fëmijët e mi flinim të qetë. Nuk i kam zili gratë e martuara të lagjeve të varfëra që bëjnë jetën e skllevërve indianë. Unë nuk u martova dhe nuk jam i pakënaqur.

Rreth publikimit të Quarto de Despejo

Reporteri Audálio Dantas zbuloi Carolina Maria de Jesus kur shkoi në prodhoni një raport mbi lagjen e Canindé.

Ndër rrugicat e lagjes së varfër që rritej përgjatë lumit Tietê, Audálio takoi një zonjë me shumë histori për të treguar.

Carolina tregoi rreth njëzet fletoret e zymta që ajo i mbante në kasolle dhe ia dorëzoi gazetarit, i cili ishte i habitur nga burimi që kishte marrë në duar.

Audálio shpejt e kuptoi se ajo grua ishte një zë nga brendësia e favelës i aftë të duke folur për realitetin e favelës:

"Asnjë shkrimtar nuk mund ta shkruante atë histori më mirë: pamja nga brenda favelës."

Disa fragmente nga fletoret u botuan në një raport në Folha da Noite më 9 maj 1958. Revista O Cruzeiro u botua më 20 qershor 1959. Një vit më pas, në 1960, botimi i librit Quarto deDespejo , organizuar dhe rishikuar nga Audálio.

Gazetari garanton se ajo që ka bërë në tekst ishte redaktimi i tij për të shmangur përsëritjet e shumta dhe ndryshimin e çështjeve të pikësimit, përveç kësaj, thotë ai, bëhet fjalë për ditarët e Karolinës të plota.

Maria Carolina de Jesus dhe ajo e botuar së fundi Quarto de Despejo .

Me sukses në shitje (kishte më shumë se 100 mijë libra shitur në një vit të vetëm) dhe me pasojat e mira të kritikëve, Carolina shpërtheu dhe u bë e kërkuar nga radiot, gazetat, revistat dhe kanalet televizive.

Shumë u pyetën në atë kohë për vërtetësinë e tekst, të cilin disa ia atribuojnë gazetares dhe jo asaj. Por shumë e kuptuan gjithashtu se ai shkrim i kryer me një të vërtetë të tillë mund të ishte përpunuar vetëm nga dikush që e kishte përjetuar atë përvojë.

Vetë Manuel Bandeira, një lexues i Karolinës, pohoi në favor të legjitimitetit të veprës:

"askush nuk mund ta shpikte atë gjuhë, që thotë gjëra me forcë të jashtëzakonshme krijuese, por tipike për dikë që qëndroi në gjysmë të rrugës së arsimit fillor."

Siç theksoi Bandeira, në shkrimin e Quarto de Despejo është e mundur të lokalizohen karakteristika që japin të dhëna për të kaluarën e autores dhe që demonstrojnë në të njëjtën kohë brishtësinë dhe fuqinë e shkrimit të saj.

Kush ishte Carolina Maria de Jesus

Lindur më 14 mars 1914, në Minas Gerais, Carolina Maria deJezusi ishte një grua, e zezë, nënë beqare e tre fëmijëve, mbledhëse plehrash, banore e lagjeve të varfëra, e margjinalizuar.

I udhëzuar deri në vitin e dytë në një shkollë fillore në Sacramento, në brendësi të Minas Gerais, Karolina supozon:

"Unë kam vetëm dy vjet në shkollë, por jam përpjekur të formoj karakterin tim"

Gjysmë analfabete, Karolina nuk pushoi kurrë së shkruari, edhe nëse ishte në fletore të ndotura të grumbulluara e rrethuar nga punët e shtëpisë dhe puna si koleksionist dhe lavatriçe në rrugë për të mbajtur shtëpinë.

Ishte në Rua A, në kasollen numër 9 në favela Canindé (në São Paulo) që Carolina e regjistronte çdo ditë. përshtypjet.

Your Libri Quarto de Despejo ishte një sukses kritik dhe në shitje dhe përfundoi duke u përkthyer në më shumë se trembëdhjetë gjuhë.

Në tre ditët e para pas u shitën më shumë se dhjetë mijë kopje dhe Carolina u bë një fenomen letrar i brezit të saj.

Portreti i Carolina Maria de Jesus.

Më 13 shkurt 1977, shkrimtari vdiq , duke lënë tre fëmijët e saj: João José, José Carlos dhe Vera Eunice.

Shih gjithashtu
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.