Veprat kryesore të Niccolò Machiavelli (të komentuara)

Veprat kryesore të Niccolò Machiavelli (të komentuara)
Patrick Gray

Niccolò Machiavelli (1469 - 1527) ishte një intelektual i Rilindjes Italiane që ndikoi shumë në mendimin politik modern.

I lindur në Republikën e Firences, Niccolò Machiavelli u dallua mbi të gjitha në fushën e filozofisë, diplomacisë dhe historisë, duke iu përkushtuar edhe temave të tjera, si poezia dhe muzika.

Autori mbahet mend kryesisht për librin Princi dhe mbiemrin "Makiavelist" , krijuar në lidhje me veprën e tij dhe interpretimet që ajo provokoi.

Veprat e Makiavelit

Nicolau Makiaveli ishte produkt i kohës së tij; edhe kështu, shkrimet e tij provokuan një tronditje dhe u përballën me moralin mbizotërues.

Shiko gjithashtu: Legjenda e ujkut dhe përfaqësimi i tij kulturor në Brazil

Në këtë gjysmë të dytë të shekullit të 15-të, shtetet italiane dëshmuan një përplasje idesh antagoniste: nga njëra anë ishte Kisha Katolike, nga ana tjetër. ishte mendimi i Rilindjes.

Siç do të shohim më poshtë, Rilindja erdhi për të rimarrë ndikimet klasike që e vendosën Njeriun në qendër të botës, duke vënë në dyshim fuqinë e Kishës. Në shkrimet e tij, Niccolò Machiavelli mendon për pushtetin politik si diçka që duhet të ndahet nga morali fetar.

Me gjithë këtë, ish-diplomati u konsiderua si një kërcënim për fenë dhe madje lidhet me djallin.

Kështu ka lindur mbiemri "makiavelist", i cili është ende në përdorim dhe sipas fjalorit do të thotë "perfid", "machine" ose "pa.skrupuj".

Është e rëndësishme të mos harrohet kurrë nga konteksti historik në të cilin dhe për të cilin shkruante Makiaveli dhe, kryesisht, çfarë e çoi në "reputacionin e tij të së keqes".

Princi

Ndër librat e Makiavelit, Princi është padyshim më i famshmi dhe gjithashtu ai që shkaktoi reagimet më të mëdha të skandalit.Shkruar në vitin 1513, kur autori u internua në provincë, teksti u botua vetëm në vitin 1532, tashmë pas vdekjes së tij.

Vepra është e ndarë në 26 kapituj dhe pasqyron çështje që lidhen me qeverinë, shtetin dhe etikën.Në thelb, kjo është një libër me këshilla politike që synon të udhëheqë një sundimtar, duke nxjerrë në pah mënyrat në të cilat ai duhet të ruajë dhe të rrisë territorin e tij.

Këto reflektime janë mbledhur nga kontaktet e Makiavelit me disa mbretër dhe burra shteti , gjatë gjithë jetës së tij si diplomat. Besohet gjithashtu se libri do të ishte shkruar me qëllimin për të kënaqur familjen Medici dhe për t'u kthyer në Firence.

Një mendimtar i Rilindja, Makiaveli mbrojti një qëndrim humanist, i cili e vlerësonte Njeriun si masën e të gjitha gjërave. Kjo linjë mendimi erdhi për të vënë në dyshim fuqinë absolute të Kishës e cila përfundoi duke ndërhyrë në politikë.

Në një kohë paqëndrueshmërie në gadishullin italian, filozofi besonte se një sundimtar duhej të përshtatenrrethanat aktuale dhe bëni gjithçka që është e nevojshme për të ruajtur pushtetin tuaj. Kështu, morali fetar nuk ishte i përshtatshëm për të qenë busull sipas të cilit një mbret apo burrë shteti duhet të drejtohej.

Kjo çoi në lidhjen e shprehjes "Qëllimet justifikojnë mjetet" me Makiavelin, megjithëse nuk shfaqet tekstualisht në punë. Në fakt, ajo që mbronte shkrimtari ishte autonomia e politikës , domethënë që ajo të mos varej nga parimet e krishtera.

Përkundrazi, Makiaveli reflektoi mbi nevojën për një " arsyeja e shtetit ", një perspektivë që ndante etikën fetare nga politika, duke përfituar dhe duke i dhënë përparësi interesave të qeverisë.

Tek Princi , mendimtari u distancua nga vizionet idealiste dhe kërkon të përshkruajë ngjarjet politike nga një këndvështrim realist . Kështu, Makiaveli konsiderohet gjithashtu një nga pionierët e shkencës politike.

Shiko gjithashtu: Analiza dhe teksti i "Çfarë bote e mrekullueshme" nga Louis Armstrong

Libri Princi në formatin PDF është i disponueshëm për shkarkim në portugalisht.

Arti i Luftës

E kompozuar midis viteve 1519 dhe 1520, vepra shpreh mendimin politik të Makiavelit, së bashku me Princi .

E frymëzuar gjithashtu nga referencat klasike, përmes një parathënie dhe shtatë kapitujsh, filozofi reflekton mbi rëndësinë e forcave ushtarake dhe mënyrën se si ato duhet të organizohen.

Përballimi i një kohe betejash dhe mosmarrëveshjeshterritorial, Niccolò Machiavelli problematizoi lidhjet midis ushtrisë dhe shtetit. Sipas vizionit të tij, ushtritë ishin themelore për stabilitetin të një qeverie.

Në mendimin e Makiavelit, që një popull të kishte liri, ata do të duhej gjithashtu të mbroheshin nga forcat e armatosura, të përgatitur për të mbrojtur dhe sulmuar.

Kush ishte Makiaveli: biografi e shkurtër

Rinia dhe karriera politike

Djali i Bartolomea dhe Bernardo de' Nelli, Makiaveli lindi në Republikën e Firences , në vitin 1469, duke qenë i treti nga katër vëllezërit. Megjithëse familja nuk kishte shumë mundësi financiare, Nikolla ndoqi Universitetin e Firences dhe studioi gjuhët klasike dhe llogaritjen.

Përveç studimeve të tij, ne nuk dimë shumë për jetën e hershme të mendimtarit. Megjithatë, historia e tij fillon të shkruhet realisht në moshën 29-vjeçare, kur ai hyn në jetën politike si sekretar i Kancelarisë së Dytë.

Ka asnjë provë për arsyet që çuan në zgjedhjen e Makiavelit për postin. Disa burime theksojnë se ai do të kishte punuar atje më parë; të tjerë besojnë se ishte me rekomandimin e Marcelo Virgilio Adrianit, një mjeshtër antik.

Prej andej, Niccolò Machiavelli filloi misionet e tij diplomatike , në emër të Republikës së Firences, në pjesë të ndryshme të Evropë. Gjatë kësaj kohe, ai kontaktoi dhe vëzhgoi matjet esundimtarët e mëdhenj të kohës së tyre.

Midis tyre spikat Cezar Borgia, Duka Valentino, i cili ishte djali i Papa Aleksandrit VI dhe shquhej për dhunën e veprimeve të tij.

Në vitin 1501 , Machiavelli u martua me Marietta Corsini, me të cilën pati gjashtë fëmijë, por vetëm pesë mbijetuan.

Machiavelli dhe familja Medici

Fati i Niccolò Machiavelli u kryqëzua disa herë me atë të Makiavelit, një familje që përcaktoi se epoka: Medici. Gadishulli italian, në atë kohë, ishte i ndarë në shtete të panumërta që luftonin njëri-tjetrin përmes mosmarrëveshjeve të ndryshme territoriale.

Pavarësisht klimës së paqëndrueshmërisë , burrështetasi fiorentin Lorenzo de' Medici arriti të negociojë bashkimi i shteteve italiane përballë kërcënimeve të jashtme. Megjithatë, largimi i tij solli Republikën gjatë së cilës u emërua Makiaveli.

Pra, kur Medici u kthye në pushtet, Makiaveli u përjashtua nga detyra, u gjobit dhe u detyrua të largohej nga qyteti. Gjithashtu gjatë kësaj periudhe emri i tij u gjet në listën e armiqve të shtetit, gjë që bëri që ai të arrestohej dhe torturohej .

Sado të duket e pabesueshme, jeta e filozofit dha më shumë një kthesë falë familjes Medici. Në 1513, kur John Lawrence de' Medici, djali i burrit të shtetit, u bë Papa Leo X, Makiaveli ishte një nga të burgosurit që mori një amnisti të veçantë.

Mërgimi, letërsia dhe i funditvjet

Përsëri i lirë, Makiaveli u largua nga Firence , duke shkuar në mërgim në provinca dhe duke iu përkushtuar plotësisht shkrimit.

Ishte në këtë kohë që autori prodhoi disa të famshëm punon , si Princi , dhe shkroi Historinë e Firences , me kërkesë të Klementit VII, pasardhësi i Papës Leo X.

Në 1527, pasi Medici u përmbysën dhe Republika u krijua përsëri, Makiaveli nuk ishte ende në gjendje të kthehej në Firence, pasi ishte i lidhur me regjimin e vjetër.

Po atë vit, ai vdiq, pasi kishte pësuar lëndime të rënda, dhimbje në zorrë, dhe trupi i tij u varros në Bazilikën e Santa Cruz.
Patrick Gray
Patrick Gray
Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.