Mia Couto: pangarang 5 sajak pangalusna (jeung biografi nya)

Mia Couto: pangarang 5 sajak pangalusna (jeung biografi nya)
Patrick Gray

Saurang eksponen sastra Afrika, Mia Couto lahir di Beira, Mozambik, dina 1955, sarta mangrupa biologist ku latihan. Anjeunna ayeuna panulis Mozambican anu paling ditarjamahkeun di luar negeri, karyana parantos diterbitkeun di 24 nagara.

Dileler sacara internasional, kalebet Hadiah Camões (2013) sareng Hadiah Neustadt (2014), Mia Couto nampilkeun produksi anu beunghar ( pangarang geus medalkeun leuwih ti tilu puluh buku kaasup prosa, puisi jeung sastra barudak). Novelna Terra sonâmbula dianggap salah sahiji sapuluh buku Afrika pangalusna dina abad ka-20.

1. Pikeun anjeun

Éta pikeun anjeun

kuring ngaleungitkeun hujan

Kanggo anjeun kuring ngaluarkeun parfum bumi

Kuring nyabak euweuh nanaon

Sareng kanggo anjeun éta sadayana

Kanggo anjeun kuring nyiptakeun sadaya kecap

sareng kuring kakurangan sadayana

saat kuring ngukir

rasa salamina

Kanggo anjeun kuring masihan sora

ka leungeun kuring

Kuring muka kuncup waktu

Kuring nyerang dunya

jeung kuring ngira yén sagalana aya dina urang

dina kasalahan amis éta

jadi masters sagalana

tanpa boga nanaon

saukur sabab éta peuting

jeung urang teu sare

Kuring turun dina dada anjeun

neangan sorangan

jeung saméméh gelap

beubeut cangkeng

urang di panon

hirup ngan hiji

asih ngan hiji kahirupan

Sajak Para ti, hadir dina buku Raiz de Orvalho sareng Sajak Lain, jelas didedikasikeun pikeun awéwé anu dipikacinta sareng gaduh karakter liris salaku protagonisdina cinta anu masihan dirina sagemblengna kana hubungan.

Ayat dimimitian ku unsur-unsur anu dipikacinta ku pujangga Mia Couto: hujan, bumi, hubungan sareng rohangan anu aya dina komposisi dina prosa atanapi puisi. Sajak dibuka ku pedaran ngeunaan sagala leuwih ti usaha manusa nu lyricist geus dijieun jeung keur nyieun dina ngaran markisa na, jeung ayat nutup jeung komuni antara pasangan, jeung babagi loba-dihoyongkeun dilaksanakeun dina praktekna. dua .

2. Saudade

Nostalgia naon

kuring kudu dilahirkeun.

Nostalgia

nu nungguan ngaran

siga nu datang deui.

ka imah nu can kungsi cicing.

Teu butuh hirup, pujangga.

Kitu ceuk si nini.

Gusti. hirup keur urang, cenah.

Jeung kuring balik deui ka solat.

Imah balik

ka jero rahim tiiseun

sarta hayang. dilahirkeun.

Naon rasa kangen

Abdi gaduh Gusti.

Puisi Saudade kapanggih dina buku Tradutor de Chuvas sareng témana. rarasaan nostalgia disababkeun ku henteuna - naha hiji tempat, jalma atawa hiji kasempetan husus.

Dina ayat Mia Couto urang maca kahayang pikeun relive jaman baheula komo moments nu memori teu bisa ngahontal. (sapertos pangalaman sono dilahirkeun).

Dina baris di luhur, ayana kulawarga ogé dipikawanoh, kahaneutan tina Lawu imah jeung moments hirup aman tur coziness. Sajak dipungkas ku ogé ngungkabkeun kakurangananayen diri liris ngarasa percaya kana hal anu leuwih gede.

3. Janji hiji peuting

Abdi meuntaskeun leungeun

leuwih gunung

walungan ngalembereh

kana seuneu gestur

yen kuring ngaheureuyan

bulan naek

dina dahi anjeun

bari ngaraba-raba batu

nepi ka jadi kembang

Hiji. Janji wengi mangrupikeun buku Raiz de dew sareng sajak sanés sareng ngan ukur ngandung salapan bait, sadayana dimimitian ku hurup leutik sareng tanpa jinis tanda baca.

Sucind, Mia Couto ngajelaskeun di dieu. pentingna naon nu ngurilingan anjeunna pikeun komposisi puitis na. Ayana bentang alam mangrupakeun fitur keuna dina karya panulis Mozambican, urang manggihan dina sajak, contona, unsur pangpentingna alam (gunung, walungan, bulan, kembang) jeung hubungan maranéhanana ngadegkeun. jeung lalaki.

4. The Eunteung

Anu nu tumuwuh heubeul di kuring

melong kana eunteung

nyoba pikeun némbongkeun yén éta téh kuring.

Nu séjén mah,

pura-pura teu malire gambar,

maranehna ninggalkeun kuring sorangan, bingung,

jeung pantulan dadakan kuring.

Umur kieu: beuratna cahaya.

kumaha urang ningali diri urang sorangan.

Dina buku Idades Cidades Divindades urang manggihan Espelho nu geulis, sajak nu ngagambarkeun pangalaman nu urang sadaya geus kungsi teu mikawanoh. diri urang dina gambar projected ka urang. di hareup urang.

Anehna provoked ku gambar balik ka urang ku beungeut cai.pemantul téh naon ngalir tur kaget diri liris. Urang ogé perhatikeun tina maca ayat sabaraha, divergen, kontradiktif urang, jeung kumaha gambar dihasilkeun dina eunteung teu mampuh baranahan multiplicity naon urang.

5. Tunda

Cinta ngahukum urang:

Tunda

Sanaos anjeun sumping langkung awal.

Sabab henteu dina waktosna kuring ngantosan anjeun.

Abdi ngantosan anjeun sateuacan aya kahirupan

sarta anjeun anu ngalahirkeun dinten-dinten.

Waktu anjeun sumping

Kuring lain ngan ukur nostalgia

jeung kembang

turun tina panangan kuring

ngawarnaan taneuh tempat anjeun nangtung.

Kaleungitan tempat

dimana kuring ngantosan anjeun,

Abdi ngan ukur gaduh cai dina biwir abdi

pikeun ngaleungitkeun haus anjeun. sungut

jeung peuting, teu aya sora

Tempo_ogé: Film Gone Girl: ulasan

nyebutkeun baju anjeun.

Pakéan anjeun ragrag

jeung éta méga.

Tempo_ogé: Pamasangan seni: terang naon éta sareng kenal sareng seniman sareng karyana

Panén anjeun raga ngagolér dina tambang,

walungan cai nepi ka jadi laut.

Ages Cities Divinities ogé ngandung ayat A reureuh. Ieu sajak sunda anu endah tur sensitip, didedikasikeun ka anu dipikacinta anu ngabagi kana diri liris rasa cinta.

Dina sajak ngan aya rohangan pikeun pasangan jeung lingkungan sabudeureun. Kadé ngantebkeun pentingna rohangan pikeun gubahan puisi, utamana ayana unsur-unsur sapopoé jeung alam (kembang, méga, laut).

Pantun dimimitian ku pedaran ngeunaan naon anu dimaksud.cinta, atawa rada, naon karasaeun tercinta nalika anjeunna nilik dirina kapangaruhan ku rarasaan gairah. Sapanjang garis, urang ngarasa épék cinta dina awak penulis lirik, nepi ka, dina dua ayat panungtungan, urang saksi pasamoan jeung tercinta jeung union antara pasangan.

Ciri umum tina tulisan Mia. Couto

Mia Couto nyerat perkawis lahan, perkawis lahanna, sareng gaduh perhatian anu jero kana ucapan rahayatna. Panulis ngawangun karyana tina prosa puitis, ku sabab kitu anjeunna sering dibandingkeun sareng panulis Brasil Guimarães Rosa.

Tulisan pangarang Mozambican boga tujuan pikeun transpose orality kana kertas jeung mindeng nembongkeun ngaliwatan kahayang pikeun inovasi verbal. . Dina naskah-naskahna, urang ningali, contona, ngagunakeun sumber daya tina realisme magis.

Mia Couto mangrupikeun panulis anu nyambung pisan ka daérah dimana anjeunna lahir sareng digedékeun (Beira), anjeunna ahli sapertos sababaraha urang. budaya lokal, tina mitos tradisional sareng legenda Mozambik. Buku-bukuna ditandaan, ku kituna, ku seni naratif tradisional Afrika. Pangarang dipikawanoh, utamana, salaku juru dongéng.

Sastra Mia Couto dipangaruhan pisan ku asal Mozambican na.

Biografi Mia Couto

Antônio Emílio Leite Couto dipikawanoh di dunya sastra ngan saukur Mia Couto. Kusabab anjeunna resep pisan ucing nalika anjeunna murangkalih, Antônio Emílio naroskolotna nyauran anjeunna Mia sahingga nickname geus persist leuwih taun.

Panulis lahir dina 5 Juli 1955 di kota Beira, Mozambik, putra emigran Portugis. Bapana, Fernando Couto, digawé sapanjang hirupna salaku wartawan jeung pujangga.

Putrana, nuturkeun footsteps bapana, ventured kana alam semesta surat ti umur dini. Dina yuswa 14, anjeunna nyebarkeun sajak dina koran Notícias da Beira. Dina yuswa 17, Mia Couto ninggalkeun Beira sarta pindah ka Lourenço Marques pikeun diajar ubar. Dua taun ti harita, manéhna balik ka jurnalistik.

Anjeunna jadi reporter jeung diréktur Badan Informasi Mozambik antara 1976 jeung 1976, digawé di majalah mingguan Tempo antara 1979 jeung 1981 sarta dina opat taun saterusna manéhna. digawé di koran Notícias.

Taun 1985 Mia Couto ninggalkeun jurnalistik sarta balik deui ka Universitas pikeun diajar biologi. Nu nulis husus dina ékologi jeung ayeuna profesor universitas sarta diréktur pausahaan Impacto – Environmental Impact Assessments.

Mia Couto nyaéta hiji-hijina panulis Afrika anu mangrupa anggota Brazilian Academy of Letters, salaku anggota pakait. , kapilih taun 1998, jadi pangeusi kagenep dina korsi nomer 5.

Karya-karyana diékspor ka opat penjuru dunya, ayeuna Mia Couto mangrupa panulis Mozambik anu panglobana ditarjamahkeun di mancanagara, kalawan karyana dimuat di 24 nagara.

Potret panulis anu meunang pangajén Mia Couto.

Penghargaannampi

  • Annual Journalism Award Areosa Pena (Mozambik) pikeun buku Cronicando (1989)
  • Vergílio Ferreira Award, ti Universitas Évora (1990)
  • Hadiah Fiksi Nasional ti Association of Mozambican Writers pikeun buku Terra Sonâmbula (1995)
  • Mário António Prize (Fiksi) ti Calouste Gulbenkian Foundation pikeun buku O Last Flight of the Flamingo (2001)
  • Latin Union of Romance Literature Award (2007)
  • Passo Fundo Zaffari and Bourbon Prize for Literature with the book O Outro Pé da Sereia (2007)
  • Eduardo Lourenço Prize (2011)
  • Camões Prize (2013)
  • Neustadt International Literature Prize, University of Oklahomade (2014)

Karya Lengkep

Buku Sajak

  • Root of Dew , 1983
  • Root of Dew jeung sajak sejenna , 1999
  • Ages, Days, Divinities , 2007
  • Hujan Panarjamah , 2011

Buku Carita

  • Sora Peuting ,1987
  • Masing-masing Manusa Perlombaan ,1990
  • Carita Rahayu ,1994
  • Dongéng Bumi ,1997
  • Di Sisi Taya Jalan , 1999
  • The Thread of Beads , 2003

Books of Chronicles

  • Chronicando , 1991
  • O País do Ngadu'a Andar , 2003
  • Pamikiran. Opini Texts , 2005
  • Kumaha upami Obama urang Afrika? jeung sajabanaInterinvenções , 2009

Romantis

  • Terra Sonâmbula , 1992
  • Balkon Frangipani , 1996
  • Mar Me Quer , 2000
  • Vente e Zinco , 1999
  • Hiber Panungtungan Flamingo , 2000
  • Walungan Dingaranan Waktu, Imah Dingaranan Bumi , 2002
  • Suku Putri Duyung Lain , 2006
  • Venenos de Deus, Remédios do Diabo , 2008
  • Jesusalém (di Brazil, judul bukuna Saméméh dunya lahir ), 2009
  • Lowongan jeung kahuruan , 2014

Buku Barudak

  • The Cat and the Dark , 2008
  • Hujan Kaheranan (Ilustrasi ku Danuta Wojciechowska), 2004
  • Cium Kecap Leutik (Ilustrasi ku Malangatana) , 2006
  • The Boy in the Shoe (Ilustrasi Danuta Wojciechowska), 2013

Tingali oge




    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Patrick Gray nyaéta panulis, panalungtik, sareng pangusaha kalayan gairah pikeun ngajalajah persimpangan kreativitas, inovasi, sareng poténsi manusa. Salaku panulis blog "Culture of Geniuses," anjeunna damel pikeun ngabongkar rahasia tim berprestasi tinggi sareng individu anu parantos ngahontal kasuksésan anu luar biasa dina sababaraha widang. Patrick ogé ngadegkeun hiji firma konsultan nu mantuan organisasi ngamekarkeun strategi inovatif tur piara budaya kreatif. Karyana parantos diulas dina seueur publikasi, kalebet Forbes, Fast Company, sareng Entrepreneur. Kalayan latar psikologi sareng bisnis, Patrick nyangking sudut pandang anu unik pikeun tulisanna, nyampur wawasan dumasar-ilmu sareng nasihat praktis pikeun pamiarsa anu hoyong muka konci poténsi sorangan sareng nyiptakeun dunya anu langkung inovatif.