10-те најпознати дела на Мачадо де Асис

10-те најпознати дела на Мачадо де Асис
Patrick Gray

Machado de Assis (1839 – 1908), еден од најозлогласените бразилски писатели на сите времиња, се смета за најголем писател на белетристика во нашата литература.

Меѓу неговите книги од различни жанрови, некои наслови се издвојуваат што станаа автентични пресвртници на националната книжевна сцена. Откријте ги, подолу, најпознатите и највлијателните дела на авторот:

1. Дом Касмуро (1899)

Ремек-делото на Мачадо де Асис го раскажува главниот јунак Сантијаго, средовечен човек кој е познат како „Дом Касмуро“, поради неговата тврдоглавост.

Во романот тој се сеќава на своето патување од детството, кога го викале Бентињо и се заљубил во Капиту , неговиот мал пријател кој живеел во соседството.

Додека ја гледаме љубовната приказна што се развива со текот на годините, нè наведуваат да размислуваме за безвременски теми како што се човечките односи, љубомората и предавството .

Сè се кажува од перспектива на Дом Касмуро, а понекогаш дури и се сомневаме во неговиот збор. Така, делото остава големо прашање во воздухот и беше предмет на безброј толкувања од читатели и научници од различни епохи.

Проверете ја и деталната анализа на делото Дом Касмуро.

2. Постхумни мемоари на Брас Кубас (1881)

Првично објавен во серијал, во текот на 1880 година, романот на Мачадо претставува пресвртница вонеговата книжевна кариера. Раскажувач на делото е главниот јунак Брас Кубас, човек кој е веќе мртов и решава да ја раскаже својата приказна.

Бидејќи повеќе не е меѓу живите, тој презема привилегирана позиција да ја зборува вистината, без никаков срам, и да го критикува современото општество.

„Починатиот автор“ втиснал иновативен лик во книгата, која станала многу популарна и се сметала за инаугуративно дело на реализмот во Бразил.

Наративот ја следи биографијата на еден човек кој сакал да измисли универзален лек за да ги излечи сите болести во светот, но на крајот умрел.

Преку него е Можно е да се научи малку за неговиот историски контекст: време кое се карактеризира со технолошки и научни достигнувања, како и големи социополитички промени и филозофски прашања.

Проверете ја целосната анализа и објаснување на делото.

3. Quincas Borba (1891)

Покрај Dom Casmurro и Posthumous Memories , ова е едно од делата кои ги интегрираат реалистична трилогија на авторот, сфатена како највисока точка во неговата кариера. Романот ја раскажува приказната за Рубиао, млад човек кој почнал да работи кај филозоф и на крајот го наследил неговото богатство.

Внимателно на лекциите на поранешниот мајстор, Хоаким Борба дос Сантос, младиот човек размислува за неговата концепт на „хуманизам“ , теорија што ја разгледувалвојната е форма на природна селекција. Поради неговата наивност, тој завршува да стане жртва на амбициите на трети лица и да падне во срам.

Исто така види: Фројд и психоанализа, главните идеи

Од свое време, заплетот го одразува и сатиризира историскиот контекст во кој доминира научниот дискурс и позитивистичката мисла.

Видете ја и целосната анализа на делото на Квинкас Борба.

4. Хелена (1876)

Хелена е дел од првата книжевна фаза на Мачадо де Асис, во која сè уште беа очигледни влијанијата на романтизмот. Станува збор за урбан роман, сместен во Рио де Жанеиро во 19 век, кој го прикажува портретот на тоа општество.

Кога Конселхеиро Вале умира, неговиот тестамент му објавува на неговото семејство дека има вонбрачна ќерка : Хелена, млада жена која е родена вонбрачно.

Како последна желба, тој бара неговата сестра и син, Естасио, да ја примат наследничката во нивните семејни пазуви. Сепак, и покрај нејзината сладост, девојката крие голема тајна и се впушта во забранета љубов.

Проверете ја и анализата на книгата Хелена.

5. O Alienista (1882)

Иницијално објавено во серијал, а подоцна вклучено во збирката Papéis Avulsos , делото ги дели мислењата во однос на неговиот жанр: некои сметаат дека тоа е кратка приказна, други за сапунска опера.

Вкрстени со сатира и макабарски хумор, наративот е во главната улога на Др. Симао Бакамарте, лекарвонземјанин, кој во моментов го означуваме како „психијатар“. Иако е исклучително посветен на својата професија, тој се ожени со Евариста размислувајќи да има деца.

Со текот на времето, тој почнува да верува дека неплодноста на неговата сопруга е резултат на психолошки проблеми и решава да го отвори Casa Verde, психијатриска болница во која сега се сместени сите пациенти во регионот.

Исто така, погледнете го целосниот преглед на O Alienista.

6. Esau and Jacob (1904)

Романот, една од последните книги што ги објави Мачадо де Асис, ги следи судбините на Пауло и Педро, два близнаци кои се родени од жена по име Нативидаде. Заплетот гради очигледен паралелизам со библиската приказна за Исав и Јаков, која е раскажана во книгата Битие.

Браќата живеат во голем конфликт што започнал кога сè уште биле во утробата на нивната мајка. Нивните разлики се главно идеолошки, бидејќи едниот е републиканец, а другиот ја брани Империјата .

Работата јасно ги покажува социо-политичките тензии што го поделија Бразил во средината на колапсот на монархискиот систем, конфигурирајќи важно сведоштво за времето.

7. Missa do Galo (1893)

Исто така види: Алиса во земјата на чудата: резиме и преглед на книгата

Поставена на Бадник, ова е една од најпознатите приказни на Мачадо и беше вклучена во збирката Páginas Recolhidas (1899 г. ). Ногуеира, младиот наратор, престојува во куќата на еден познаник и чека соседот да го повика.Миса до Гало.

Додека сите спијат, се појавува водителката Консеисао и двајцата остануваат да разговараат тајно во ноќта. Иако има најголема почит кон постарата жена и нејзиниот сопруг, тинејџерот е под влијание на средбата што никогаш не може да ја заборави.

Овде, желбата што не се остварува се чини дека служи како критика на буржоаското општество , неговите лажни морализми и лицемерно однесување.

Видете ја и анализата и објаснувањето на расказот Missa do Galo.

8. The Cartomante (1884)

Прво објавена во „Gazeta de Notícias“, а подоцна и во збирката Várias Histórias (1896), приказната раскажува незаборавно љубовен триаголник .

Рита е во брак со Вилела, но има вонбрачна врска со Камило и се плаши од последиците од нејзините постапки. Загрижен за иднината, главниот лик решава да побара совет од гатачка.

Раскажувањето е хроника на обичаите на буржоаското општество и начините на кои тоа го гледа бракот како институција само водени од финансиски интереси.

Видете ја и целосната анализа на расказот A Cartomante.

9. A Mão e a Luva (1874)

Интегрирајќи ја романтичната фаза на авторот, ова беше првото дело што Мачадо де Асис го објави во сериски формат, во весникот „О Глобо“. Главниот јунак на приказната, Гиомар, е млада жена која живее неопределенапомеѓу тројца додворувачи : Естевао, Хорхе и Луис.

Иако се фокусира на чувствата и љубовните врски, романот следи психолошки и критички портрет на своето време. Сомнежите на девојката го илустрираат начинот на кој бракот се сметаше за „возило за напредување во животот и за социјално издигнување .

10. Memorial de Aires (1908)

Memorial de Aires (1908) беше објавен во годината на смртта на авторот, што е неговиот последен објавен роман. Делото има форма на дневник кој обединува неколку епизоди доживеани од Аирес, лик кој се појавил во други книги на Мачадо, како што се Есау и Јаков .

<0 Заплетот е сместен во срцето на елитата на Рио. Некои толкувања укажуваат на можната автобиографска природа, бидејќи се чини дека постојат паралели меѓу имињата на ликовите.

На овој начин, „Аирес“ би можел да биде претстава на Асис и неговата сакана , „Кармо“ би била неговата сопруга Каролина.

Ако сакате да дознаете повеќе за авторот, дознајте се за животот и делото на Мачадо де Асис и неговите најпознати приказни.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.