Фројд и психоанализа, главните идеи

Фројд и психоанализа, главните идеи
Patrick Gray

Таткото на психоанализата, Зигмунд Фројд (1856-1939), еден од водечките западни мислители, направи револуција во проучувањето на умот и сè уште има многу да нè научи.

Верувајќи во оваа максима, имаме ги собра тука главните концепти развиени од австрискиот психијатар.

Почетокот на кариерата на Фројд: првите експерименти со кокаин

Фројд ги направи своите први чекори проучувајќи ја анатомијата на мозокот, неколку статии беа дури објавено од истражувачот на темата. Имаше часови и часови правејќи дисекции во лабораторијата обидувајќи се да го разберат функционирањето на овој сложен орган.

Примордијалните експерименти на Фројд беа со кокаин и се одржаа во 1883 година. Супстанцијата беше насочена кон лекување на депресија, ненадејна промена на расположението и генерално има за цел да добие зголемување на енергијата.

Исто така види: Заспаната убавица: целосна приказна и други верзии

Кокаинот веќе бил користен со одреден успех од војниците за време на војната.

Кога го создал својот Во неговите први дела, докторот верувал дека се занимавал со револуционерна супстанција и не можел да предвиди дека тоа е производ кој создава зависност.

Додека сè уште бил жител на Општата болница во Виена, во јули 1884 година, Фројд објавил есеј во списанието Therapie т.н. Über Coca за употребата на кокаин и неговите ефекти. Погледнете краток извадок:

Постојат многу индикации дека, под влијание на кока, Индијанците можатиздржи исклучителни испити и извршува тешка работа, без да има потреба од соодветна храна цело време. Валдез и Паласиос наведува дека, со употреба на кока, Индијците можат да патуваат пешки стотици часа и да трчаат побрзо од коњите, без да покажуваат знаци на замор.

Докторот дури и си ја препишал супстанцијата со одредена регуларност - затоа што страдал од напади на депресија - и исто така им го препорачал на луѓето блиски до него.

Со развојот на истражувањето, Фројд подоцна беше обвинет од колегата истражувач Ерленмаер за откривање и пропагирање на употребата на супстанција која создава зависност (која ќе стане трета чума на човештвото, втора по алкохолот и морфинот).

Со цел да се одбрани, психоаналитичарот напишал статија во 1887 година наречена Набљудувања за кокаинизмот и кокаинфобијата , каде што се претпоставуваше дека супстанцијата предизвикува хемиска зависност.

Првите пациенти на Фројд и неговата иновативна техника

По години на дисекција и лабораториски истражувања, Фројд дипломирал медицина и почнал да работи како невролог.

Неговата специјалност беа пациенти кои страдаа од хистерија, дотогаш болест малку позната меѓу самите лекари. Посветен, тој сакаше да ја разбере генезата на болеста и да најде лек за своите пациенти.

Дора (фиктивно име и се припишува на Ида Бауер) бешееден од првите пациенти на Фројд кој страдал од хистерија. Извештаите што ги остави психоаналитичарот содржат детали за клиничкиот случај.

Исто така види: Модерна уметност: движења и уметници во Бразил и во светот

Болест: хистерија

На почетокот Фројд се сомневаше дека пациентите со хистерија сите претрпеле во одреден период од животот некоја сексуална траума и поврзана невроза со оваа компонента.

Коренот на менталната болест, според првите студии на психоаналитичарот, веројатно би била сексуалната злоупотреба претрпена во детството, често извршена од самите родители.

По некое време , Фројд ја напуштил оваа редуктивна теорија и почнал да се прашува дали има друго потекло за менталната болест.

Од грешка до грешка, се открива целата вистина.

Лекот: хипноза и електротерапија?

Во тоа време хистеричните пациенти се лекуваа само со хипноза и електротерапија. Но, наскоро психоаналитичарот сфатил дека електротерапијата не функционира и затоа почнал да бара нови пристапи за проблемот.

Фројд продолжил да истражува со мозокот - главно дисекции - и иако ја напуштил електротерапијата, тој продолжил со практикување на хипнотички транс кај пациенти. Иако техниката покажала резултати, ефектот не бил траен - пациентите зборувале кога биле во транс, но кога се вратиле ефектот поминал. Во потрага по лек, лекарот продолжил да бара алтернативни третмани.

Фројдтој потоа разви иновативна техника за своето време: тој предложи, за време на консултациите, неговите пациенти да зборуваат, по можност со затворени очи, лежејќи на кауч и да ги остават нивните мисли да течат низ слободна асоцијација на идеи .

Така настанала иновативната психоанализа.

Оние кои имаат очи за гледање и уши за слушање се убедени дека смртниците не можат да сокријат никаква тајна. Оној кој не зборува со усните, зборува со врвовите на прстите: ние се изневеруваме низ секоја пора.

Каучот присутен во консултантската соба на Фројд.

Раѓањето на психоанализата

Фројд верувал дека говорот на пациентот е многу моќен извор на информации за неговата патологија. Лекарот ги замолил своите пациенти да се обврзат да кажат сè што ќе им текне .

Психоаналитичарот имал намера, како археолог кој работи од остатоците од закопан град, да го ископа она што било прикриено . Идејата беше да се искористи минатото за да се толкува сегашноста .

Фројд во неговата канцеларија. прашање.

Решението за злото тогаш би било да станете свесни, да се дислоцира она што е во несвесното во свесното . Да се ​​направи свесно репресираниот проблем - тоа беше лекот во кој Фројд веруваше во тоа време.

Како штоголемите нешта можат да се откријат преку мали индикации.

Фројд ја намали важноста на вистинските искуства и почна да му дава важност на внатрешната обработка што луѓето ја даваа на она што го живееле. За ова, аналитичарот треба да посвети исклучително внимание на извештаите на своите пациенти и да не се фокусира на самиот настан, туку на начинот на кој пациентот ја апсорбирал ситуацијата.

Идејата беше да се стимулира протокот на размислувале на пациентите и разбира како говорот бил организиран со повторувања, празнини и понекогаш исклучени слики.

Ние не сме само она што мислиме дека сме. Ние сме повеќе: ние сме и она што го паметиме и што забораваме; ние сме зборовите што ги разменуваме, грешките што ги правиме, импулсите на кои „случајно“ се предаваме.

Според тоа, суштинската работа на психоаналитичарот треба да биде да го набљудува длабинскиот јазик што се користи.

Функционирањето на психичкиот апарат

Поетите и филозофите кои ми претходеа го открија несвесното: она што го открив беше научен метод за негово проучување.

Како доктор, Фројд доби стипендија за студирате во Париз неколку месеци. Таму тој заврши да биде воден од Шаршо, неуморен истражувач кој го поминал својот живот обидувајќи се да открие што се крие зад свеста.

Од неговиот учител и советник Фројд дознал дека има нивоа на свест и, спротивно на она што јас се користи за дада мислиме, нашиот ум не беше баш транспарентен .

Поттикнат од Шарко, психијатарот се обидел длабоко да го разбере механизмот на психичкото функционирање и да го систематизира за да го олесни страдањето на неговите пациенти кои страдале од неврози.

Заклучокот до кој дојде Фројд беше застрашувачки за неговото време: на крајот на краиштата ние не бевме господари на нашите волја бидејќи огромен дел од нашите одлуки се водени од несвесното. Фројдовата теза, која на почетокот беше широко отфрлена, го доведе во прашање поимот слободна волја и целосна рационалност.

Ако првата цел на Фројд беше првично да ја открие хистеријата, да го пронајде коренот на болеста и последователно да го најде лекот, наскоро психоаналитичарот откри дека треба да навлезе подлабоко и навистина да го запознае нашиот психички апарат.

Фројд беше компулсивен научник во текот на неговиот живот.

Фројд го ​​подели психичкиот апарат на три слоеви: свесното, предсвесното и несвесното . Психоаналитичарот го фокусираше своето внимание и својата работа особено на овој последен пример, каде што тој веруваше дека ќе бидат потиснатите прашања.

За да пристапат до несвесното и следствено на она што е потиснато, психоаналитичарите треба да го набљудуваат јазикот на пациентите ( отстапувањата, пропустите, повторувањата, потиснатите импулси, јазикоттело) и, исто така, да се истражат соништата на пациентите, кои се покажаа како скапоцени извори на информации.

Важноста на соништата

Фројд се сомневаше дека соништата содржат тајни пораки. Додека неговите современици во медицината ги отфрлиле соништата како извор на веродостојни информации и не им придавале никаква важност, психијатарот, во иновативно движење за своето време, решил да ја разгледа оваа тема:

Психолошките истражувања покажуваат дека Сонот е првиот член на класата на абнормални психички феномени, од кои другите членови, како што се хистерични фобии, опсесии и илузии, се обврзани, од практични причини, да претставуваат предмет на интерес на лекарите (...) Секој кој не успеа да го објасни потеклото на сликите од соништата тешко може да се надева дека ќе ги разбере фобиите, опсесиите или заблудите или дека ќе направи терапевтско влијание врз нив.

Психоаналитичарот сакаше одговори на клучните прашања: што произведува мозокот додека дали спие? И зошто телото троши енергија за производство на соништа? Кое е значењето на овие пораки кои се пренесуваат додека спиеме?

За Фројд, соништата би можеле да бидат алатка за разбирање на грижите на поединците : манија, трауми, фобии. Тој беше особено заинтересиран да открие до што не може да се пристапи кога етој беше буден.

Сништата, веруваше Фројд, може да ги држат клучевите на тајната на умот. Потоа, на аналитичарите би им било да ги интерпретираат овие информации, особено сфаќајќи го патот по кој се оди за време на слободното здружување на идеите.

На крајот на краиштата, кој бил Фројд?

Зигмунд Шломо Фројд е роден во Фрајберг Во 1856 година. Син на еврејски пар кој имал седум деца, Зигмунд бил најстариот.

Таткото на Фројд бил мал трговец, а кога момчето имало четири години, семејството се преселило во Виена. 1>

Научно и фокусирано, на 17-годишна возраст Зигмунд влезе на Медицинскиот факултет во Виена и почна да работи во лабораторијата што ја водеше професорот доктор Брук. Во 1881 година станал невролог.

Три години подоцна работел со лекарот Јозеф Бреуер во случаи на хистерија користејќи хипноза. Во тој период психоанализата ги направи своите први чекори.

Портрет на Зигмунд Фројд.

Во 1885 година Зигмунд отиде во Париз да студира кај францускиот невролог Шарко, каде што разви пред сè, неговиот интерес за несвесното.

Во текот на својот живот, тој продолжи да ги истражува можните лекови за неговите психијатриски пациенти и особено се фокусираше на случаите на хистерија.

Авангарда, тој разви - на почетокот сам - психоанализа.

Фројд беше оженет со Марта Бернајс. Заедно имаа шест деца: Ана, Ернст, Жан,Матилда, Оливер и Софи.

Фројд почина во Лондон на 23 септември 1939 година.

Ако сакате да дознаете повеќе за францускиот психоаналитичар, погледнете го документарецот Младиот д-р. 6>:

Младиот д-р Фројд (целосно - под наслов).

Видете исто така
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.