Карпеста уметност: што е тоа, видови и значења

Карпеста уметност: што е тоа, видови и значења
Patrick Gray

Карпестата уметност е уметност создадена на карпи за време на праисториските времиња, кога пишувањето сè уште не било измислено.

Таа е кај човештвото околу 40.000 години п.н.е., најстарото датира од палеолитскиот период. Супериорно.

Зборот rupestre е од француско потекло и значи „сликање, трагање или гравирање на карпа“, така што манифестациите што одговараат на овој вид уметност се слики и гравури во пештери или на отворени места.

Се смета дека овие изрази во најголем дел биле изведени со ритуалистички намери.

Видови и примери на карпеста уметност

Цртежите од карпи се класифицирани на слики и гравури. Постои и таканаречена париетална уметност, кои се манифестации кои се наоѓаат исклучиво во пештери и пештери.

Сликите на јаже

Сликите се уметнички манифестации во кои пигменти се таложат на дводимензионална поддршка. Така, пештерските слики се фигури направени со примена на боја на камења од праисториските цивилизации.

Раце во негатив

Првите техники што се користеа беа многу едноставни и резултираа со слики на раце распоредени на ѕидови. Методот беше оној на „рацете во негатива“, кој се состоеше од ставање на рацете на карпеста површина и дување со прашкаст пигмент над нив, пренесувајќи ја сликата во негатива.

Една од овие слики се наоѓа во Аргентина. на Cueva de las manos , во регионот Патагонија, место на светско наследство од 1999 година.

Cueva de las manos, во Аргентина

Со гледање на овие слики можно е да се согледа чувството на колективност што ги опкружувало примитивните цивилизации, како и намерата да се остави „белег“ на човековото постоење во нивната околина.

Натуралистички карпести фигури

Откако ги совладале наједноставните техники на сликање, пештерските луѓе почнаа да елаборираат детални цртежи. Повеќето од нив се состоеја од слики на животни.

Тие беа натуралистички претстави, односно направени на сличен начин како вистинските, намерата беше да се прикажат фигурите онака како што се гледаат.

<0 Така тие создадоа цртежи со разновидни бои и нијанси, наречени полихроматски слики. Со текот на времето, цртежите повторно станаа поедноставни, сè додека не се придвижија кон првите форми на пишување.

Пример за натуралистичко пештерско сликарство е познатиот Бизон во пештерата на Алтамира , во Шпанија, еден од првите карпести записи што биле откриени, пред околу 150 години и датира од околу 15.000 п.н.е.

Бизонски карпести слики, Алтамира, Шпанија

Капести гравури

Гравурите на карпи, наречени и петроглифи , се цртежи направени низ пукнатините на карпите со помош на остри алатки.

Како пример се Гравирите на јаже наТанум , пронајден во Шведска. Има приближно 3.000 слики, а најголемиот панел се наоѓа во 1970-тите.

Гравури на карпи во Танум, Шведска

Исто така види: 20-те најдобри љубовни песни од Винисиус де Мораес

Во моментов, наследството е нападнато од загадување и, поради голем број на туристички посети, некои цртежи беа означени со црвено за подобро да се визуелизираат, спротивно на историчарите.

Значења на карпестата уметност

Постои мистерија и фасцинација околу сликите произведени од праисториските народи. историја, токму поради тоа што потекнуваат од далечна ера, создадени од суштества толку далеку од нас.

Сепак, постои консензус меѓу истражувачите дека цртежите на животните се направени со ритуалистичка цел за помагање на ловците во идните конфронтации со прикажаните животни.

Така, се смета дека тие сликале огромни бизони, бикови, мамути и ирваси верувајќи дека со „заробувањето“ на животните со „моќта на сликата“ , би можеле да ги фатат и да гарантираат храна.

Исто така види: Поема Пеперутките, од Винисиус де Мораес

Така, нивните значења отишле подалеку од чиста претстава или „декорација“, симболизирајќи за примитивните народи самите животни, реалниот свет.

Други теми се појавуваат и во карпестата уметност, како што се сцените на танцување, секс и други секојдневни активности.

Како се изработувале карпестите цртежи?

Пигментите користени во создавањето на сликите потекнуваат од комбинација меѓу неколкуоргански материјали , како што се минерални оксиди, јаглен, крв, урина, масти, јагленисани коски и други природни елементи.

Суровината се дробела и мешала, создавајќи пигменти кои останале до денес импрегнирани на ѕидовите .

Инструментите што се користеа во апликацијата беа, прво, прстите, подоцна беа развиени четки од животински влакна и пердуви.

Каде е пронајдена карпеста уметност?

Постојат археолошки локалитети кои содржат карпести записи на неколку континенти, што покажува дека тоа било честа активност на нашите примитивни предци.

Некои од најпознатите места се:

  • Бразил - Сера да Националниот парк Каивара во Пјауи и Националниот парк Катимбау во Пернамбуко
  • Шпанија - Пештерата Алтамира
  • Франција - Пештерите Ласко, Лес Комбарел и Фонт де Гоме
  • Португалија - долината на реката Коа и Долина Тагус
  • Италија - карпеста уметност Вал Камоника
  • Англија - Кресвел Крагс
  • Либија - Тадрарт Акакус
  • Саудиска Арабија - карпеста уметност во регионот Ха 'il
  • Индија - карпести засолништа Bhimbetka
  • Аргентина - Cueva de las Manos

Референци :

GOMBRICH, Ернст Ханс. Историјата на уметноста. 16. ед. Рио де Жанеиро: LTC, 1999

PROENÇA, Graça. Историја на уметност. Сао Паоло: Ед. Атика, 2010
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.