Христос Спасителот: историја и значење на статуата

Христос Спасителот: историја и значење на статуата
Patrick Gray

Споменикот Кристо Редентор е позната статуа на Исус Христос сместена во Рио де Жанеиро, на ридот Корковадо. Тоа е симбол на христијанството во Бразил што претставува мир и љубов, со Исус со раширени раце. Христос Спасителот прима во просек по 5.000 посетители дневно.

Споменикот е висок 38 метри, со големина на статуата 30 метри, а постаментот 8 метри (оваа висина е еквивалентна на зграда од 13 ката).

Исто така види: Анализа на независност или смрт (О Грито до Ипиранга)

Заедно со планината Sugarloaf, Christ the Redeemer е еден од најпознатите брендови што го разликуваат не само Рио де Жанеиро, туку и Бразил.

Како што е познато туристичко место, оваа скулптура исто така ја изразува гостопримството и пријателството на бразилскиот народ , кој ги пречекува луѓето со раширени раце.

Кристо Редентор беше инаугуриран на денот на 12 октомври 1931 година. празникот на Пресвета Богородица Апарецида.

Во 2007 година беше избран за едно од новите 7 чуда на современиот свет .

Историја на споменикот на Христос Спасителот

Во 1859 година, отец Пјер-Мари Бос бил на прозорецот на Igreja do Colégio da Imaculada Conceição, кој се наоѓа на плажата во Ботафого, и кога ја видел планината Корковадо, имал идеја да изгради споменик. во чест на принцезата Изабел, ќерка на императорот Педро II.

За време на подготовките за стогодишнината од независноста на Бразил, во 1920 година, Католичкиот круг на Рио де Жанеиро предложи и собра средства заизградбата на споменикот.

Во тоа време, се појавија неколку предлози, но победникот беше оној што го претставуваше Исус Христос како стои, со отворени раце, со држење што одразува став на љубов и мир. 1>

Запис направен за време на изградбата на Христос Спасителот.

Архитектот и инженер Хеитор да Силва Коста беше автор на победничкиот проект на конкурсот отворен од Католичката црква во 1921 година за изградбата на споменик на врвот од планината Корковадо. Неговото дело е инспирирано од илустрациите на италијанско-бразилскиот сликар Карлос Освалд и го освои првото место на натпреварот. Хеитор да Силва Коста, покрај тоа што победи на натпреварот, ги координираше сите фази од работата.

Рацете и главата на статуата беа изработени од полско-францускиот скулптор Пол Ландовски, а главата главно ги изработи Романскиот скулптор Георге Леонида. Куриозитет: Ландовски никогаш не стапнал на бразилска почва и никогаш не стигнал да го посети Христос.

Делото исто така имало помош од инженерот специјалист за армиран бетон Алберт Какво, кој ги направил структурните пресметки за скулптурата. Инженерот Хеитор Леви, пак, бил десната рака на Хеитор да Силва Коста и станал познат како мајсторот градител на Христос Искупителот. Леви ги придружуваше работите на лице место и ги водеше тимовите на работа.

Друго важно име за споменикот беше она на кардиналот СебастиаоЛеме, можеби најзаинтересиран член на Католичката црква да го продолжи проектот напред. Токму тој промовираше кампањи за собирање донации и бараше средства за ефективно да се подигне споменикот. Поради оваа причина, до денес, Архиепископијата на Рио е единствен носител на патримоналните права.

Портрет направен за време на работите за подигање на споменикот.

Композиција на споменикот Христос Искупител и одржување

Споменикот е направен од армиран бетон и сапунски камен. Овој камен, кој постои во големи количини во Бразил, покрај тоа што е убав, е и многу отпорен на ерозија.

За да се состави Христос Спасителот, беа извајани илјадници триаголници од сапуница, кои подоцна беа залепени на ткаенина и нанесена на статуата. Погледнете ја сликата подолу:

Исто така види: 15 главни дела на Ван Гог (со објаснување)

Христос Спасителот е издлабен со илјадници триаголници направени од сапунски камен.

Овие мали триаголни парчиња се познати како тесери. Тесерите беа наменети за заштита на армирано-бетонската конструкција. Забележете ги деталите на отворите во окото на Христос:

Малите триаголници - наречени тесери - имаат за цел да ја заштитат армирано-бетонската конструкција.

Бидејќи скулптурата се наоѓа во две повисоки точки на градот, кој има тропска клима, добива многу електрични празнења за време на бури. Овој факт ги прави тесеритеоштетена, поради оваа причина статуата има потреба од постојано набљудување и периодична реставрација спроведена од планинари реставратори.

Според отец Омар Рапосо, ректор на Светилиштето на Христос Спасителот, има многу специфичен материјал складиран за реновирање на споменикот :

Имаме залиха од овој камен (сапун), добиен од истиот каменолом во Минас Жераис каде што материјалот бил користен во оригиналната конструкција на споменикот.

Како што тоа е врвот на Моро до Корковадо, беше неопходно да се инсталираат серија громобрани на споменикот, поконкретно лоцирани на главата и рацете на скулптурата.

Според Националниот институт за вселенски истражувања ( ИНПЕ) Христос Спасителот се достигнува, во просек, со околу шест зраци годишно. На 16 јануари 2014 година, дел од палецот на Христовата десна рака се скршил откако бил погоден од гром за време на летна бура. Фотографија го сними точниот момент на електричното празнење:

Фотографијата го снима точниот момент кога Христос бил погоден од гром во десната рака, оштетувајќи му го палецот.

Еден месец пред палецот бил погоден од ова големо електрично празнење, средниот прст од истата рака исто така добил гром и би бил значително оштетен:

Десната рака особено ја погоди гром во текот на летото 2014 година.

Љубопитност за Христос Искупителот

Не ситекај нас е изграден споменик. Рацете и главата беа извајани во Париз и поделени на неколку делови, кои беа собрани во Бразил. Главата беше поделена на 50 парчиња, а рацете на 8 парчиња.

Пред неговата изградба беа предложени три локации за изградба на споменикот: Morro de Santo Antônio, Pão de Açucar и Morro do Corcovado, и беше избрано последното.

Христос Спасителот е второто по големина скулптурно претставување на Исус Христос во светот, надминато само со скулптурата „Статуа на Христос Кралот“ пронајдена во Полска.

Постои срце во Христос Спасителот, кое мери 1,30. Во тоа срце, од внатрешната страна на скулптурата, има стаклено шише со пергамент што го содржи генеалошкото дрво на даночниот инженер Педро Фернандес и мајсторот градител Хеитор Леви.

Срцето сместено во внатрешноста на Христос Искупителот.

Види исто така
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.