Фраза Јас сум државата: значење и историски контекст

Фраза Јас сум државата: значење и историски контекст
Patrick Gray

Молитвата „O Estado sou eu“ (во оригиналот „ L'État c'est moi “, на англиски „ Јас сум државата “) му се припишува на кралот Луј XIV (1638-1715).

Исто така познат како Кралот Сонцето (во оригиналот le Roi Soleil ), Луј XIV владеел со Франција и Навара помеѓу 1643 и 1715 година.

0>Изговорената фраза го преведува духот на историскиот период каде што имаше тотална централизација на моќта во ликот на кралот.

Значењето на фразата „Јас сум државата“

Образложението зад фразата ја кондензира логиката на апсолутистичката монархија. Кралот беше во рацете на контролата на сите фундаментални аспекти на неговата територија: безбедност, одржување на владините сметки, меѓународни договори , управување со јавниот простор, воена логистика, итн.

Крајно, сите фундаментални одлуки беа канализирани до кралот. Сè што е важно за владата на Франција и Навара беше под негова власт. длабоко во себе, Луј XIV ја персонифицираше висината на моќ што може да се има во европски контекст.

Комплетната реченица за која станува збор би била:

„Je suis la Loi, Je suis l'Etat; l'Etat c'est moi"

(Јас сум Законот, јас сум државата; државата сум јас!)

Луј XIV, наводно автор на фразата, верувал во тезата за божественото потекло на кралската моќ .

Исто така види: 11 најдобри книги од бразилската литература што секој треба да ги прочита (коментира)

За да се одржи себеси како највисок авторитет, тој склучи договори со новонастанатата француска буржоазија и ја намали, колку што можеше, моќта наблагородништвото. Оваа мудра и моќна равенка го задржа кралот на власт повеќе од седум децении.

Контекст на фразата „Јас сум државата“

Наводно молитвата „ L' État c' est moi " би рекол Луј XIV на 13 април 1655 година за време на седницата во францускиот парламент.

Желбата на кралот била да подвлече пред парламентарците, за време на жестока дискусија, дека моќта е единствено и исклучиво во негови раце и покрај несогласувањата покренати во тој дом.

Меѓутоа, не постои формален документ на Парламентот кој гарантира дека реченицата ќе била ефикасно изречена. историчарите го доведуваат во прашање нејзиното вистинско авторство.

Кој беше кралот Луј XIV?

Луј XIV е роден на 5 септември 1638 година. Тој владееше повеќе од седум непрекинато децении и жестоко веруваше во теоријата на божественото право што му дава целосна и апсолутна моќ да управува со Франција и Навара како што сметал дека е најсоодветно.

Луј XIV ја добил власта од неговата мајка (владата во тоа време минувала низ период на регентство од страна на кралицата) кога имал само пет години, имајќи ја презеде дефинитивната контрола на националната територија во септември 1651 година.

Записот на Луј XIV во неговата младост.

Фанатичниот поддржувач на монархијата, Луј XIV, кралот на Франција и Навара , не се сомневаше дека ова е најдобриот систем зада управуваш со земја.

За да се добие идеја за важноста на кралот Луј XIV за историјата на Франција, вреди да се запамети дека тој бил автор на фараонски дела како што е Палатата во Версај (изградена во 1664 година). Работата е, инаку, раскошна демонстрација на апсолутистичка моќ.

Неговата влада беше позната и по просперитетот и пролиферацијата на француските колонии. Во Европа, периодот обележан со монархиски апсолутизам се состои од почетокот на 17 век до крајот на 18 век (крајната пресвртница беше Француската револуција, која започна во 1789 година).

Ваинус, Луј XIV бил познат за промовирање огромен култ кон сопствената личност.

Монархот умре на 1 септември 1715 година, на седумдесет и седумгодишна возраст.

Друга подеднакво посветена реченица би кажала кралот на смртна постела. смрт:

Исто така види: Поема О Темпо од Марио Кинтана (анализа и значење)

"Je m'en vais, mais l'État demeurera toujours".

(Јас заминувам, но државата секогаш ќе остане.)

Луис XIV би бил автор на познатата фраза „Државата сум јас“.

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.