Меѓуѕвезден филм: објаснување

Меѓуѕвезден филм: објаснување
Patrick Gray

Содржина

Interstellar (во оригиналот Interstellar ), објавен во 2014 година, е научно-фантастичен филм во режија на Кристофер Нолан, напишан во партнерство со неговиот брат Џонатан Нолан. Играниот филм ја раскажува сложената приказна за Купер, пилот на НАСА кој има тешка задача да го спаси човечкиот вид од истребување.

Во сценарио на катастрофа, планетата Земја почнува да страда од сериозни еколошки кризи. Решението што го најде НАСА е да открие уште една планета каде што луѓето можат да живеат. Мисијата на Купер, заедно со другите астронаути, е да открие која планета ќе биде нашиот иден дом и да го спаси човештвото.

Со сложениот заплет, филмот Interstellar покренува низа дилеми тешки морални и етика.

(Предупредување, оваа статија содржи спојлери)

Кога се снима филмот и зошто Земјата беше загрозена?

Филмот никогаш не ја лоцира гледач на време: не го знаеме точниот датум на приказната, и покрај сите костими и сценографија што укажува дека не е многу далечно време од времето во кое живееме.

Општеството во кое живееме во Купер беше претежно аграрна и сите беа земјоделци вклучени на некој начин со плантажата.

Она што е јасно во заплетот е брзиот процес на деградација низ кој поминува Земјата. Веќе гледаме во првите сцени на филмот бури од прашина, чуми, недостаток на кислород и семејствотофизички останува сосема ист.

Како Марф успева да го спаси човечкиот вид?

Астронаутот Купер е тој кој, од внатрешноста на хиперкоцката, успева да испрати сигнали со Морзеовиот код до Марф.

Мерф, сега возрасна, по враќањето дома, се сеќава дека во нејзиното детство постоела мистерија кога тврдела дека видела дух. Таа успева да врати една стара тетратка и гледа каде напишала STAY, порака што ја испратил тој дух. Откако ја прочитал пораката, Марф идентификува дека духот е, на крајот на краиштата, Купер, кој никогаш не ја напуштил својата ќерка.

Преку часовникот што му го дал на девојчето како дете, Купер на иднината успева да го испрати шифра за Марф да ја спаси планетата.

Како функционира станицата Купер?

Станицата Купер орбитира околу Сатурн. Токму благодарение на гравитационата равенка што Марф ја открил, со помош на неговиот татко кој му го испратил Морзеовиот код низ часовникот, станицата Купер можела да постои.

На станицата, човечкиот вид успева да преживее бидејќи има поволна средина, поповолна отколку кога Земјата беше деградирана.

Кога ќе се разбуди од длабок сон, астронаутот мисли дека името на станицата е дадено во негова чест, но всушност лекарите брзо појаснуваат дека името било дадено во чест на неговата ќерка Марф, која успеала да го спаси видот.

Што се случува откако Купер ќе се разбуди?

Кога Купер се разбуди има 124 години стар,и покрај тоа што изгледаше исто како кога беше млад. Со желба повторно да се соедини со својата ќерка, тој бара лекарскиот тим да го види Марф. Кога Купер бара повторно да ја види својата ќерка, таа е во криоген сон речиси две години. Лекарскиот тим решава да го разбуди Марф, кој ги наоѓа татко му и потомството.

За време на кратката средба, татко и ќерка разговараат и тој вели дека тој бил духот на детството на девојчето. Марф признава дека веќе знаел дека е тој и дека не се сомневал дека татко му ќе се врати.

Откако повторно ја запознал ќерката, тој го прашува Марф што треба да прави сега и му е кажано да оди кај Др. .Бренд.

Купер потоа тргнува кон далечната галаксија за да го пронајде научникот, кој се наоѓа на планетата на Едмундс.

Др. Дали Ман е негативец?

Др. Ман не е баш негативец во вообичаената смисла - тој не им наштетува на другите поради задоволството од тоа - но астронаутот ја става својата благосостојба на прво место и фалсификува податоци со единствена цел да биде спасен.

Се плашиш да умреш сам, др. Ман лаже затоа што знае дека, со лажни податоци, НАСА ќе испрати тим да започне со колонизација на планетата и, следствено, да ја спаси. Во очај, плашејќи се да не биде откриен, Ман неуспешно се обидува да го убие Купер, кој е спасен од д-р Бренд.

Др. Ман е со сопствената благосостојба, а не со проектот за наоѓање нов дом за

Зошто Марф ја запали семејната фарма?

Ќерката на астронаутот работи во НАСА и е убедена дека мажите треба да ја евакуираат Земјата што е можно побрзо.

Таа се обидува во на секој начин да го убеди нејзиниот брат да оди со семејството во тајната станица на НАСА, но Том одбива да ја напушти семејната фарма затоа што повеќе не верува во проектот, по она што му се случи на неговиот татко.

Мерф е опседнат да ги спаси својот брат, внук и снаа. Таа не може да ги убеди да ја напуштат куќата. На импулс, научникот решава да ја запали семејната плантажа, на тој начин братот би ја напуштил куќата за да го изгасне пожарот, додека таа би ја искористила приликата да ги спаси својата снаа и внук, кои биле дома. 3>

Што е Гаргантуа?

Гаргантуа е ротирачка црна дупка. Ромили, еден од придружниците на Купер во патувањето, предлага астронаутот да помине оттаму на враќање на Земјата.

Според Ромили, патувањето нема да чини никакво време и може да биде можност, можност за откривање на патека за оние кои останале на Земјата. Додека е на Гаргантуа, астронаутот може да собере скапоцен материјал за новиот процес на колонизација.

Резиме на филмот

Во не така далечна иднина, деновите на Земјата се одбројани: има песочни бури, секоја година има помалку насади и мажитие мора да живеат со секојдневен живот полн со прашина што го отежнува дишењето.

Посевите на полето се срамнуваат така што останува само пченката, но за кратко, според научниците.

Уништувачкото и апокалиптично сценарио ги турка мажите да пронајдат други планети погодни за живот каде што може да се префрли населението. Купер, поранешен астронаут, открива тајна мисија на НАСА која испраќа луѓе во вселената да бараат нови планети.

Тој е повикан од неговиот поранешен учител, доктор Бренд, кој го води тимот, да учествува во експедицијата во потрага по нов дом за нашиот вид.

Назад на Земјата, Купер мора да ги остави своите два сина (Марфи и Том) на грижа на својот свекор.

На вселенскиот брод Издржливост, за време на мисијата, астронаутот ќе биде придружуван од уште тројца авантуристи. Четворицата храбри луѓе тргнуваат на ова херојско патување кон планета со минимални услови за опстанок на видот.

Љубопитност: Interstellar имаше совет од научниците

И покрај тоа што беше како фикција, филмот во голема мера се потпираше на консултации со физичари и научници познати како Кип Торн, теоретски физичар од Калтек, така што приказната беше што е можно поблиску до реалноста.

Самиот сценарист Џонатан Нолан помина курс на релативистичка физика за подобро да се разбере темата и да се напише повеќеверодостојни.

Неколку од теоретските концепти претставени во однос на релативноста, црните дупки и гравитацијата, на пример, имаат научна основа.

Овој вишок на информации, направен со научна прецизност, е од факторите кои го прават филмот пореален и дека гледачот се потопува во универзумот за кој се кажува.

Технички лист на Interstellar

Оригинален наслов: Interstellar

Година: 2014

Режија: Кристофер Нолан

Сценарист: Џонатан Нолан и Кристофер Нолан

Жанр: научна фантастика, драма

Времетраење: 2h49min

Главните актери: Метју Меконахи, Ен Хатавеј, Мајкл Кејн, Мекензи Фој, Елен Бурстин

Трејлер за Interstellar

Interstellar

Ако ви се допаѓа на други филмови на режисерот обидете се да ги знаете и написите:

на Купер кој се обидува да се прилагоди на оваа нова реалност ставајќи ги, на пример, садовите свртени на масата и шетајќи наоколу со маски за да може да дише на улица.

Сè брзо станува полошо и полошо. Покрај бурата со прашина, уште еден фактор што ни помага да ја видиме брзата деградација на планетата е фактот дека посевите изумираат.

Семејството на Купер не успева да засади некој вид храна секој пат поради штетници. Кога ќе започне филмот, можно е само да се засади пченка, но, според анализата на лабораторијата на професорот Бренд, од НАСА, дури и пченката ќе биде невозможно да се засади во блиска иднина.

Што значи Мисијата Лазар има врска со спасението на човештвото?

Обидувајќи се да истражи дали би имала планета погодна за живот во друга галаксија, НАСА испраќа мисија со 12 астронаути, по еден да се насели на секоја планета. Оваа мисија беше наречена Лазар.

Исто така види: Машината на светот од Карлос Драмонд де Андраде (анализа на песна)

Овие дванаесет мажи беа вистински херои, маченици, кои се согласија да направат еднонасочно патување од Земјата до непознатото за да собираат информации во вселената.

Улогата на овие дванаесет луѓе требаше да испуштат сигнали до базата, за да кажат дали планетата каде што отишле има, всушност, минимални услови за засолниште на човечкиот вид.

Кој е духот што испраќа порака до Марфи?

Тоа е самиот Купер, кој живее во иднината, и влегува во собата на девојката за да пренесе порака.

КогаКупер се приближува до Гаргантуа, бродот не се спротивставува и астронаутот паѓа во хиперкоцка, тродимензионален простор изграден од Тие, луѓето на иднината. Купер влегува во гравитациона аномалија кога го поминува хоризонтот на настани на црната дупка. Преку оваа аномалија тој успева да комуницира со својата ќерка и на тој начин испраќа пораки во бинарен код кои се толкуваат како GPS координати.

Благодарение на овие ГПС координати Купер од минатото и неговата ќерка успеваат да ја најдат тајната База на НАСА каде што се случуваат експерименти за да се спаси човештвото.

Големата дилема на Купер: да ја спаси планетата или да остане со семејството

Сомнежот на Купер е, всушност, еден од најголемите етички избори што ги филмот претставува: дали треба да го бараме општото добро (дури и ако тоа значи да ја ставиме нашата благосостојба на коцка) или да се обидеме да се грижиме само за она што е наше?

Како еден вид вселенски навигатор, Купер раководи со ризик да се качат на Endurance и никогаш повеќе да не ги видат своите деца. Од друга страна, ако не направите ништо, планетата можеби нема да се спротивстави и сите луѓе - вклучувајќи ги и вашите деца - ќе умрат.

Со таа тешка дилема во рака - одете и спасете го човештвото (вклучувајќи ги и вашите деца ) или остани и продолжи со децата - Купер конечно одлучува за првиот избор и се качува на бродот.

Што е црвја дупка и зошто е толку важна зазаплетот?

Црвата дупка е „кратенка“ меѓу галаксиите. Патувањето кое би одзело огромно време - што астронаутите го немале - завршило скратено благодарение на црвоточината.

Во филмот на Нолан, црвоточината била решение кое го пронашле научниците на кои им требало брз излез за да се создаде алтернатива на планетата Земја.

Како што на Земјата се приближуваше својот крај побрзо и побрзо, научниците мораа да најдат брз начин да најдат нов дом за човечкиот вид.

0>И покрај потрагата по други планети во Сончевиот систем, ниту една не покажа дека ги има потребните услови за да го засолни човештвото. Научниците потоа решија да погледнат во други галаксии.

Темата за патување во вселената веќе беше многупати истражена во киното и еден од новите елементи што ги прикажува филмот на Нолан е токму концептот на меѓугалактичко патување направен од црвлива дупка во вселената.

Во реалниот живот сè уште не е можно да се патува во други галаксии, од оваа гледна точка сценариото е целосно измислено. Во научна смисла, официјалното име на црвоточината е мостот Ајнштајн-Розен. Името е дадено затоа што феноменот бил откриен од Алберт Ајнштајн и Нејтан Розен во 1935 година. Иако теоријата ја напишале двајцата научници, феноменот никогаш не бил виден во пракса.

Кој ја ставил дупкатацрви во близина на Сатурн?

Одговорот на ова прашање е едноставен: Тие. Оваа кратенка која чудесно се појавува дозволувајќи патување меѓу галаксиите јасно ја оставил некој кој знаел со проблемот со кој се соочуваат луѓето.

Црвјаните не се појавуваат спонтано, тие мора некој да ги остави. Ако во текот на филмот нè наведуваат да веруваме дека кратенката ја поставиле вонземјани или непознати суштества, на крајот сме убедени дека токму луѓето од иднината им понудиле помош на оние од минатото.

Тоа е Купер самиот кој вели:

Воопшто не донесоа овде. Ние се донесовме.

Кои се „Тие“ („Тие“)?

„Тие не се суштества, тие сме ние“. Мистериозните Тие, всушност, се луѓето од иднината, кои се обидуваат да им помогнат на луѓето од минатото да најдат решенија за брзо напуштање на планетата Земја пред истребување.

Многу пати низ филмот научниците се осврнуваат на „тие “, непознат ентитет кој им помага на човечките суштества. Ќе беа „тие“, на пример, кои му испратија порака на Марф во детството. Пораката го натера Купер да ја открие станицата НАСА.

„Тие“ ја напуштија и црвоточината во близина на Сатурн, за астронаутите да можат побрзо да стигнат до другата галаксија.

Практично целиот филм нагледачот е љубопитен обидувајќи се да дознае кои се тие - ЕТ? Божествени ентитети?. Иако има индиции низ филмот, само поблиску до крајот дознаваме дека тие, на крајот на краиштата, се мажите на иднината.

Исто така види: Фасцинантната историја на потеклото на самбата

Што беше планот А и што д-р План Б Бренд

Кога го запознава својот поранешен учител, генијалниот Др. Бренд, Купер дознава дека постојат два планови за спасување на човечкиот вид од истребување: план А и план Б.

Во планот А, по наоѓањето на новата планета, НАСА ќе најде начин да ги земе сите жители на Земјата да создаде нова цивилизација. Бренд му ветил на Купер дека ќе реши тешка равенка за гравитацијата и дека ќе се погрижи планот А да биде спроведен, доколку астронаутите ја пронајдат новата планета.

Бидејќи планот не може да успее, Др. Бренд ја создаде стратегијата Б. Во оваа втора хипотеза, астронаутите ќе однесат веќе оплодени ембриони во вселената и, на новата планета, ќе започнат нова колонија на човечкиот вид. Во оваа втора хипотеза, луѓето кои останале на Земјата ќе бидат осудени на исчезнување, а нашиот вид би останал жив само благодарение на овие замрзнати ембриони.

Равенката зад планот А ќе помогне да се контролира гравитацијата

Откако Земјата стана непријателска средина, професорот требаше да најде начин да направи масовна евакуација на планетата. но тоа беше невозможнода го направи тоа со технологијата за ракетно погон што ја имаше во рака и со гравитацијата што ја знаеме, која ги влече сите суштества кон земјата.

Да можеше да ја реши равенката, научникот ќе може да манипулира со гравитацијата, земајќи огромно количество живот од планетата (и исто така гориво).

Во текот на неговата кариера Бренд се обидуваше да го реши проблемот со равенката, па дури отиде дотаму што да изгради вселенска станица за секој случај да биде можно да се спроведе оваа масовна евакуација.

Др. Дали Бренд зазеде етички став криејќи дека Планот А е невозможен?

Филмот поставува важна етичка дилема: Др. Бренд очигледно лажел за да ги постигне своите цели. Академската суета можеше да го натера Бренд да ја донесе оваа одлука, од друга страна тој можеше искрено да сака да го спаси човечкиот вид од неговата пропаст.

Со изборот да лаже, Др. Бренд директно го режираше изборот на Купер и судбината на нивните деца. Од морална гледна точка, сосема е сомнително што направил научникот: со тоа што не ги дал сите информации што ги имал, професорот Бренд влијаел на Купер да ја избере хипотезата што најмногу му угодувала на научникот.

Др. Ман се обиде да го оправда Др. Бренд:

Dr. Ман: Твојот татко мораше да најде друг начин да го спаси човештвото од исчезнување. План Б: колонска вода

Dr. Бренд: Зошто да не им кажеш на луѓето? зошто да се изградисезони...

Др. Ман: Знаеше дека ќе биде тешко да ги натера луѓето да соработуваат за да го спасат видот наместо себе. Или вашите деца. Никогаш немаше да дојдеш ако не веруваше дека можеш да ги спасиш

Љубовта како сила што ги движи човечките суштества во филмот

Љубовта е од фундаментално значење во два клучни моменти на Меѓуѕвездена . Астронаутот Бренд е вљубен во Едмундс, кој учествуваше во мисијата Лазар и престана да емитува сигнали. Таа сака да оди на својата планета за да дознае што се случило со нејзината сакана, но истовремено знае дека планетата на Ман е поперспективна, бидејќи сè уште емитува сигнали за комуникација.

Дилемата е претставена: што треба да кажи повеќе, теоретските информации (фактот дека научниците знаеле дека втората планета сè уште емитува сигнали) или инстинктот на срцето, кој му наредил на Бренд да го спушти вселенскиот брод Endurance на планетата Едмундс?

Покрај љубов меѓу двојка - Бренд и Едмундс - постои и темата на љубовта меѓу родителите и децата, што го движи целиот наратив. Купер секогаш размислува за тоа што е најдобро за неговите деца и само се качува на бродот со надеж дека ќе најде подобра иднина за Том и Марф. Ќерката, од друга страна, исто така покажува висцерална љубов кон својот татко и никогаш не се откажува од надежта дека ќе го види повторно.

Зошто Марф се вика Марф?

Ќерката на Купер го добива името по Марфиевиот закон. Во една од сценитеНа почетокот на филмот, девојката е вознемирена и го прашува својот татко зошто и го избрале името по нешто лошо.

Купер потоа објаснува дека името на девојката не мора да е поврзано со нешто лошо, туку со нешто што ќе се случи - било да е добро или лошо.

Дилатација на времето во историјата

Една од темите што создава најголема конфузија во умот на гледачот е концептот на временско проширување, кој настанал опишан од Алберт Ајнштајн. Проширувањето на времето, во пракса, значи дека времето поминува поинаку за Купер, кој е во вселената, и за неговата ќерка Марфи, која е на Земјата.

Една од најимпресивните сцени во филмот се случува пред Куперовиот заминување, кога таткото ѝ дава на ќерка си рачен часовник кој чита точно исто време со неговиот часовник. Идејата на астронаутот е дека, кога ќе се врати на Земјата, двајцата можат да ги споредат часовите.

Како што беа во различни галаксии, времето течеше поинаку за двете: на планетата каде што беше Купер, времето течеше многу побавно отколку на Земјата.

Поминувањето на времето е важен елемент во наративот што може да се види, на пример, во сцената каде Купер ги гледа своите деца како растат. Кога Том и Марф снимаат пораки до астронаутот што го стареат (Том, ​​на пример, завршува училиште, започнува со работа, запознава партнер, има бебе). Купер, од друга страна,
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.