Главните дела на Николо Макијавели (коментирани)

Главните дела на Николо Макијавели (коментирани)
Patrick Gray

Николо Макијавели (1469 — 1527) бил интелектуалец од италијанската ренесанса кој имал големо влијание врз модерната политичка мисла.

Роден во Република Фиренца, Николо Макијавели се истакнал пред сè во областите на филозофијата, дипломатијата и историја, бидејќи се посветил и на други теми, како што се поезијата и музиката.

До денес, авторот главно се памети по книгата Принцот и по придавката „макијавелизам“ , создаден во врска со неговото дело и толкувањата што ги предизвикува.

Делата на Макијавели

Николау Макијавели бил производ на неговото време; и покрај тоа, неговите дела предизвикаа шок и се соочија со преовладувачкиот морал.

Во оваа втора половина на 15 век, италијанските држави беа сведоци на судир на антагонистички идеи: од едната страна беше Католичката црква, од другата беше ренесансната мисла.

Како што ќе видиме подолу, ренесансата дојде да ги врати класичните влијанија кои го поставија Човекот во центарот на светот, доведувајќи ја во прашање моќта на Црквата. Во своите дела, Николо Макијавели мисли за политичката моќ како нешто што мора да се одвои од религиозниот морал.

Поради сето ова, поранешниот дипломат стана сметан како закана за религијата, па дури и поврзани со ѓаволот.

Вака настанала придавката „макијавелизам“ која се уште е во употреба и според речникот значи „перфиден“, „умешен“ или „безскрупули".

Важно е никогаш да не се изгуби од вид историскиот контекст во кој и за кој пишувал Макијавели и, главно, што довело до неговата „репутација на злото".

Исто така види: Постхумни мемоари на Брас Кубас: целосна анализа и резиме на работата на Мачадо де Асис

Принцот

Меѓу книгите на Макијавели, Принцот е несомнено најпознатата и воедно онаа која предизвика најголеми реакции на скандал.Напишана во 1513 година, кога авторот бил прогонет во покраината, текстот бил објавен дури во 1532 година, веќе по неговата смрт.

Делото е поделено на 26 поглавја и размислува за прашања поврзани со власта, државата и етиката. Во основа, ова е книга со политички совети која има намера да го води владетелот, истакнувајќи ги начините на кои тој треба да ја одржува и зголеми својата територија.

Овие размислувања се собрани од контактите на Макијавели со неколку кралеви и државници , во текот на неговиот живот како дипломат. Исто така, се верува дека книгата би била напишана со намера да му угоди на семејството Медичи и да се врати во Фиренца.

Мислителот на ренесансата, Макијавели ја бранеше хуманистичката поза, која го вреднуваше Човекот како мерка за сите нешта. Оваа линија на мисла ја доведе во прашање апсолутната моќ на Црквата која на крајот се мешаше во политиката.

Во време на нестабилност на италијанскиот полуостров, филозофот веруваше дека еден владетел треба да приспособатсегашните околности и направете се што е потребно за да ја одржите вашата моќ. Така, не беше погодно религиозниот морал да биде компас според кој кралот или државникот треба да се води.

Ова доведе до асоцијација на фразата „Целите ги оправдуваат средствата“ со Макијавели, иако тоа не се појавува текстуално на работа. Всушност, она што писателот го бранеше беше автономијата на политиката , односно дека таа не треба да зависи од христијанските прописи.

Напротив, Макијавели размислуваше за потребата од „ државна причина “, перспектива што ја одвои религиозната етика од политиката, придобивка и давајќи им приоритет на интересите на владата.

Во Принцот , мислителот се огради од идеалистичките визии и се обидува да ги опише политичките настани од реалистична гледна точка . Така, Макијавели се смета и за еден од пионерите на политичките науки.

Книгата Принцот во PDF формат е достапна за преземање на португалски.

Уметноста на војната

Составен помеѓу 1519 и 1520 година, делото ја изразува политичката мисла на Макијавели, заедно со Принцот .

Исто така инспирирана од класичните референци, преку предговор и седум поглавја, филозоф размислува за важноста на воените сили и начинот на кој тие треба да бидат организирани.

Соочување со време на битки и споровитериторијални, Николо Макијавели ги проблематизираше врските помеѓу армијата и државата. Според неговата визија, армиите беа основни за стабилноста на една влада.

Во мислата на Макијавели, за народот да има слобода, тој исто така ќе треба да биде заштитен со вооружени сили, подготвен да се брани и напаѓа.

Исто така види: 11 љубовни песни од Фернандо Песоа

Кој беше Макијавели: кратка биографија

Младост и политичка кариера

Син на Бартоломеа и Бернардо де Нели, Макијавели е роден во Република Фиренца , во 1469 година, како трет од четирите браќа. Иако семејството немало многу финансиски можности, Николас присуствувал на Универзитетот во Фиренца и студирал класични јазици и калкулус.

Покрај неговите студии, не знаеме многу за раниот живот на мислителот. Меѓутоа, неговата приказна навистина почнува да се пишува на 29 години, кога влегува во политичкиот живот како секретар на Втората канцеларија.

Постои нема докази за причините што довеле до изборот на Макијавели за позицијата. Некои извори посочуваат дека тој претходно би работел таму; други веруваат дека тоа било по препорака на Марсело Вирџилио Адриани, антички мајстор.

Оттаму, Николо Макијавели ги започнал своите дипломатски мисии , во име на Република Фиренца, во различни делови на Европа. За тоа време контактирал и ги набљудувал мерењата наголемите владетели на своето време.

Меѓу нив се издвојува Цезар Борџија, војводата Валентино, кој бил син на папата Александар VI и бил познат по насилството на неговите постапки.

Во 1501 г. , Макијавели се оженил со Мариета Корсини, со која имал шест деца, но само пет преживеале.

Макијавели и семејството Медичи

Судбината на Николо Макијавели се вкрстила неколку пати со онаа на Макијавели, семејство кое го дефинирало тоа ера: Медичи. Италијанскиот полуостров, во тоа време, беше поделен на безброј држави кои меѓусебно се бореа преку различни територијални спорови.

И покрај климата на нестабилност , фирентинскиот државник Лоренцо де Медичи успеа да преговара унијата на италијанските држави наспроти надворешните закани. Меѓутоа, неговата смена ја донесе Републиката во која беше назначен Макијавели.

Така, кога Медичи се врати на власт, Макијавели беше избркан од функцијата, казнет и принуден да го напушти градот. Исто така, во овој период неговото име се најде на списокот на државни непријатели, поради што бил уапсен и измачуван .

Колку и да изгледа неверојатно, животот на филозофот даде повеќе пресврт благодарение на семејството Медичи. Во 1513 година, кога Џон Лоренс де Медичи, синот на државникот, стана папа Лав X, Макијавели беше еден од затворениците што доби специјална амнестија.

Прогонство, литература и последнотогодини

Повторно слободен, Макијавели замина од Фиренца , заминувајќи во егзил во провинциите и целосно се посвети на пишувањето.

Токму во тоа време авторот создал некои познати работи , како Принцот и ја напиша Историјата на Фиренца , на барање на Климент VII, наследник на папата Лав X.

Во 1527 година, откако Медичи беа соборени и Републиката повторно беше воспоставена, Макијавели сè уште не можеше да се врати во Фиренца, бидејќи беше поврзан со стариот режим.

Истата година, тој умре, откако се здобил со тешки повреди.интестинални болки, а неговото тело било погребано во базиликата Санта Круз.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.