Дознајте повеќе за програмата Даниел Тигре: резиме и анализа

Дознајте повеќе за програмата Даниел Тигре: резиме и анализа
Patrick Gray

Daniel Tiger (на англиски Daniel Tiger's Neighborhood ) е едукативен цртан филм кој го раскажува секојдневниот живот на децата.

Канадската/американската продукција е посветена на публика на предучилишна возраст (од 2 до 4 години). Таа пренесува низа мали учења како што се споделување, препознавање лоши чувства и справување со секојдневните фрустрации.

S01E01 - Роденденот на Даниел

Резиме

Даниел е срамежлив, љубопитен и храбар тигар на четири години кој живее детство полно со учење.

Даниел на почетокот е единствено дете, неговото семејство, составено од неговиот татко (тигар кој работи во фабрика за часовници) и неговата мајка, порасна со доаѓањето на Даниел сестра.

Сите тие живеат во Имагинарното соседство, многу посебен и разигран регион.

Семејството на Даниел Тигре првично се состоело од неговиот татко и мајка

Младите човекот има и низа пријатели кои се деца (како што се принцот среда и Хелена) и други животни (бувот, мачката). Во приказната доста често се случува животните (був, мачка) и анимирани предмети да оживуваат и да комуницираат преку зборување.

Кратките епизоди од 11 минути ги опишуваат секојдневните ситуации на децата: нивниот роденден, пикник со пријателите, вообичаените игри.

Анализа

Во детската продукција Населбата на Даниел тигар го гледаме хуморот испонтаност типична за универзумот на детството.

Го набљудуваме односот на Даниел со оние околу него и исто така што се случува во неговата глава, препознавајќи ги сомнежите и љубопитностите типични за детството.

Идентификација со гледачот

Во авантурите на Даниел Тигре, ликот го нарекува гледачот сосед, воспоставувајќи блиски односи со личноста од другата страна на екранот.

Програмата намерно го крши четвртиот ѕид и главниот лик директно разговара со гледачот поставувајќи интерактивни и едноставни прашања како на пример

еј, сакаш ли да си играш преправајќи се со мене?

Даниел Тигре секогаш паузира по овие прашања упатени кон публиката, оставајќи простор за гледачот да одговори.

Ова е еден од употребените ресурси што го тера детето да се идентификува со Даниел Тигре верувајќи дека главниот лик е следниот пријател.

Го стимулира развојот на детето

Една од целите на анимацијата, наменета за деца од предучилишна возраст покрај забавната (исто така) настава.

Даниел Тајгер подучува, на пример, деца да брои, да именува бои и форми и да ги учи буквите од азбуката. Според тоа, постои педагошка грижа во производството.

Даниел Тигре ги учи децата на низа работи, вклучувајќи броење, именување на формите и идентификување набукви од азбуката

Цртежот ја поттикнува и креативноста во детството преку прикажување песни и вежби за имагинација. Песните играат важна улога во програмата бидејќи го олеснуваат меморирањето. Даниел Тигре секогаш измислува нова песна за време на неговите авантури.

Развива самодоверба

Друга грижа за производство е да ги стимулира не само меѓучовечките односи туку и самодовербата на детето.

Исто така види: Замислете од Џон Ленон: значење, превод и анализа на песната

Даниел има позитивен став кон себе, дури и кога го караат постарите.

Даниел Тигре ги учи малите да развиваат самодоверба

Развива меѓучовечки односи

Во текот на епизодите, го гледаме и односот на малиот тигар со неговите родители и гледаме како се развива оваа интеракција, која е проникната со многу наклонетост. Цртежот поттикнува чувство на наклонетост, благодарност и почит меѓу децата и постарите .

Меѓу пријателите постои и грижа за развивање чувство на заедништво , поимот за како е да се живее заедно со почит (претставување што е морално прифатливо, а што е за осуда). Овие граници се гледаат во односот на Даниел со малите пријатели кои го опкружуваат.

Даниел Тигре и неговите пријатели

Комуникацијата е од суштинско значење

Даниел Тигре исто така не учи дека потребно е да се комуницира на рационален и ненасилен начин во сите ситуации -дури и кога е тажен, фрустриран или се чувствува неправедно.

Во серија епизоди малиот тигар се соочува со лоши настани кои не ги очекувал и во сите тие може да го пренесе она што го чувствува.

Даниел учи како да се справи со тешките чувства

Детето лесно се поистоветува со Даниел Тигре и на тој начин учи, исто како ликот, да се справува со тешките чувства. Практично во секоја епизода, Даниел е принуден да се соочи со сопствените фрустрации (лутина, болка, несигурност).

Практичен пример може да се види во епизодата во која Даниел Тигре со денови чека со нетрпение да оди на плажа и, токму на тој датум, врне дожд. Даниел тогаш треба да прифати дека неговата желба нема да се случи точно во моментот кога тој сакал.

Исто така види: Расказ Дојди да го видиш зајдисонцето, од Лигија Фагундес Телес: резиме и анализа

Даниел Тигре учи како да се справи со разочарувања како денот кога сакал да оди на плажа и на крајот тоа дожд, одложување на сите планови

Разочарувањето е дел од животот и треба да го надминете

Затоа, цртањето ве учи да се справувате со разочарувањето со тоа што ќе го натера детето да сфати дека многу работи пати тоа не се случува онака како што сакаме.

Во безброј ситуации, мајката на Даниел Тигре ја повторува следнава реченица:

ако нешто тргне наопаку, свртете се и погледнете ја добрата страна

Даниел Тигре исто така го поттикнува детето да се справува со тешки ситуации, на пример, кога треба да земе инјекција.

Даниел Тигре на португалски - Даниел зема инјекција S01E19 (HD - целосни епизоди)Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.