Филмот The Shawshank Redemption: резиме и толкувања

Филмот The Shawshank Redemption: резиме и толкувања
Patrick Gray

Искупувањето во Шавшенк ( Искупувањето во Шавшенк , првично) е емотивна американска драма заснована на книгата Рита Хејворт и откупот во Шавшенк од Стивен Кинг, објавена во 1982 година.

Издаден во 1994 година, филмот беше режиран од режисерот Френк Дарабонт и се смета за класичен.

Заплетот е раскажан од Елис Бојд „Ред“ Рединг (Моргам Фримен) и прикажува животот на Енди Дуфрен (Тим Робинс), млад банкарски службеник кој е уапсен во 1946 година обвинет за убиство на неговата сопруга и нејзиниот љубовник. го запознава шверцерот Ред, со кого ќе се спријатели.

(Внимание, следниов текст содржи спојлери!)

Осудата на Енди Дуфранс

Енди Дуфранс гледа дека неговиот живот се менува кога е осуден за убиството на неговата сопруга и нејзиниот љубовник.

Судењето е прикажано прошарано со сцени кои го покажуваат вознемирениот млад човек манипулирање со огнен пиштол. Сепак, Енди се изјасни за невин, но не успева да ја докаже својата невиност и добива двојна казна доживотен затвор.

Актерот Тим ​​Робинс во улогата на Енди Дуфранс

Младиот тој е потоа испратен во затворот во Шошенк. Кој ја раскажува приказната е Ред, затвореник кој одлежува неколку години и има големо влијание, бидејќи е почитуван затоа што ги постигнува работите прекуЦрвено. Ова се должи на неговото ирско потекло во книгата, што го оправдува прекарот „Црвено“ (црвено, на англиски). Но, режисерот претпочиташе да се одлучи за Морган Фримен поради неговиот силен глас и одличната изведба.

Фотографиите во документите кои се однесуваат на условното ослободување на Ред го прикажуваат помладиот лик. Прикажаните слики се, всушност, на најмладиот син на Морган Фримен, Алфонсо Фримен, кој исто така направи сцена како статист во играната игра.

На крајот од филмот, ја гледаме фразата „Во спомен на Ален Грин“, омаж на личниот пријател на режисерот Френк Дарабонт и книжевен агент кој придонесе за реализација на продукцијата.

Портретите кои го прикажуваат помладиот лик Морган Фримен се на синот на актерот

Техника

Наслов Искупување во Шавшенк ( Искупување во Шавшенк , првично
Година на издавање 1994
Режија и сценарио Френк Дарабонт
Адаптација од книгата Рита Хејворт и откупување во Шавшенк од Стивен Кинг
Жанр Драма
Земја Соединети Американски Држави
Ликови и актерска екипа Тим Робинс како Енди Дуфресне

Морган Фримен како Елис Бојд „Ред“ Рединг

Боб Гантон како Семјуел Нортон

Гил Белоус како Томи Вилијамс

Џејмс Витмор како БруксHatlen

Нарација Морган Фримен
Награди Номиниран за 7 Оскари и 2 Златни глобуси
Оценка на IMDB 9.3
Каде да гледате YouTube Films и Google Play
шверц.

Пристигнувањето на Енди во затворот

Како и обично, Ред и другите затвореници се обложуваат, обидувајќи се да погодат кој ќе биде првиот дебитант што ќе се предаде на притисокот и насилството од местото. Тој се обложил на Енди, но на негово изненадување, младиот човек не покажува никаква реакција, останувајќи цврст.

Друг новодојденец, сепак, има криза со плачење во текот на ноќта и добива ќотек како казна.

Во овој пасус, филмот го прикажува психолошкиот очај на човечките суштества кога им се одзема слободата и „задоволството“ на затворениците од страдањата на нивните еднакви. Меѓутоа, кога следниот ден дознаваат дека момчето починало, настана гужва.

По некое време, Енди му приоѓа на Ред и бара од него мал чекан. Подоцна, тој добива и постер на актерката Рита Хејворт.

Раните години на Енди во Шошенк

Енди го привлекува вниманието на група затвореници кои уживаат во сексуалното навредување на другите колеги. Поради оваа причина, младиот човек трпи прогон и колективно насилство две години.

И покрај тоа, тој останува смирен и се однесува многу поинаку од она што е вообичаено на тоа место.

Во овој момент, Енди и Ред веќе се приближиле, а Ред, кој ја раскажува приказната, вели дека неговиот пријател има начин да оди како да е „на прошетка“, како да е всушност невин.

Морган Фримен го игра шверцерот Ред

Даоваа опсервација е интересна, бидејќи ја покажува смирената личност на ликот, сугерирајќи дека има чиста совест, додека покажува дека не припаѓа на тоа место .

Можеби од срам, жалење или потребата да се заборави на Во минатото, повеќето затвореници исто така тврдат дека се невини за нивните злосторства. Затоа често се зборуваше дека „ во затвор сите се невини “.

Работа на отворено и доцна попладневно пиво

Во еден момент, Енди, Ред и другите колеги се нарекуваат при работа хидроизолација на покрив. Работата се појавува како добра можност за вршење активност на отворено.

Токму во тоа време главниот лик го слуша разговорот на Бајрон Хедли, шефот на чуварите, кој се жали дека плаќа високи даночни стапки за наследство што ги добил.

Енди тогаш, бидејќи бил поранешен банкар и имал познавање на оваа тема, приоѓа и предлага да ѝ помогне на Хедли во замена за една чаша пива за затворениците на крајот од службата на покривот. 3>

Вака се прави тоа и затворениците можат да уживаат во доцното попладне како да се обични и слободни луѓе во едноставен „среќен час“.

Сепак, самиот Енди не ги пие пивата, туку само со големо задоволство ги гледа неговите придружници како се забавуваат и одмораат, заслужувајќи ја нивната доверба и почит.

Ова покажува чувство на заедништво ипартнерство . Според самиот лик: „Човек кој работи на отворено, пие пиво, се чувствува почовечно.“

Исто така види: Филм Чарли и фабриката за чоколади: резиме и толкувања

Филмот покажува чувствителна позиција во хуманизирањето на мажите кои биле осудени и затворени. Затворениците честопати се игнорирани од општеството и се оценуваат како да не заслужуваат достоинствен третман.

Енди и работи во библиотеката

Откако ќе го покаже своето знаење во финансиските трансакции, Енди е испратен да работи во библиотека со Брукс Хатлен, поранешен затвореник.

Ова е изговор за поранешниот вработен во банката да им дава услуги на вработените во затворот. Како и да е, Енди се зафаќа со книгите и секоја недела пишува писма до државното собрание за да се соберат средства за реновирање на библиотеката.

Со текот на времето, тој е повикан да прави мали лични работи. до директорот на казнено-поправниот дом, Семјуел Нортон.

Вашиот живот станува полесен и поудобен во тоа место. Овде може да се забележи како, дури и во затвор, интелектуалната работа се цени повеќе од физичката работа.

Ослободувањето на Брукс Хатлен

Брукс Хатлен бил човек кој бил осуден и затворен поради 50 години. Така, најголемиот дел од својот живот го поминал во затвор.

Во 1954 година му е дадена слободата, но спротивно на очекувањата на неговите колеги, Брукс реагира многу лошо на веста. Тој дури се обидува да нападне апритворен со намера да остане во затвор.

Можеби изгледа тешко да се разбере зошто некој претпочита затвор. Но, во овој контекст, објаснувањето е едноставно: Брукс се навикна да живее во затвор и се плашеше од слобода . Како што рекол раскажувачот, тој припаѓал на Шошенк.

Интересно е што старецот сакал птици и чувал врана со години. На денот кога беше ослободен, Брукс ја ослободи и својата врана.

Брукс Хатлен го игра актерот Џејмс Витмор

По враќањето во општеството, поранешниот затвореник не можеше да се прилагоди, падна во депресија и на крајот си го одзеде животот.

птиците ја симболизираат слободата , додека врана се гледа како претстава на лоша среќа . На овој начин, поврзаноста помеѓу овој лик и врана имаше многу смисла, бидејќи ја носи контрадикцијата помеѓу ослободувањето и смртта .

Класичната музика како утеха за затворениците

Еден ден затворската библиотека добива донација. Меѓу книгите има и снимка од Le nozze di Figaro, опера од Моцарт.

Енди е возбуден од музиката и одлучува, без дозвола, да ја стави на автомат систем -звучник за да можат затворениците да го слушнат. Сите се заслепени и престануваат што и да прават за да уживаат во операта.

Иако е под притисок да го исклучи звукот, Енди стои цврсто и го искористи моментот, бидејќи знаеше дека му треба малку време.радост и уметност на неговите придружници.

Поради неговата непослушност, тој е казнет со една недела во самица.

Овде приказната ги истакнува важноста на уметноста во животот на луѓето и уште еднаш го открива чувствителниот и дарежлив карактер на ликот .

По враќањето од притвор, гледаме разговор во кој Енди му кажува на Ред дека Хоуп е чувството што ве тера да напредувате. Ред, пак, го советува својот пријател да се откаже од надежта, бидејќи тоа носи само фрустрација.

Енди и неговата работа за управникот Семјуел Нортон

Затворскиот управник, Семјуел Нортон, тој е момче кој тврди дека е верник во Бог и во Библијата. Меѓутоа, овој статус на „религиозен човек“ служи само за да го прикрие неговиот недостаток на карактер .

Боб Гантон како затворски управник Семјуел Нортон

Тој почнува да проневерува пари со искористувајќи го трудот на затворениците и го принудува Енди да му помогне. Така, главниот лик станува уште понеопходен за директорот во шемата за перење пари.

Потоа Енди создава лажен идентитет со името „Рандал Стивенс“ за да ги спречи и заобиколи можните истраги.

Исто така види: Американски филм за психо: објаснување и анализа

Томи Преминот на Вилијамс во затвор

Во 1965 година Томи Вилијамс, млад бунтовник кој веќе поминал време во различни казнено-поправни домови, пристигнува во затвор.

Томи не ги завршил студиите и бара од него Енди да предава тој да чита и пишува. ПерКако резултат на тоа, двајцата се зближуваат и Енди кажува зошто е во затвор.

Томи е изненаден од приказната и вели дека еднаш сретнал затвореник за кој се испоставило дека е убиец на двојка. Субјектот исто така рече дека сопругот на жената бил банкарски службеник кој бил уапсен на негово место.

Енди е еуфоричен поради можноста конечно да може да ја докаже својата невиност. Потоа оди кај Семјуел Нортон и бара Томи да сведочи во негово име. Тој, исто така, вели дека никогаш нема да каже никому за шемите за перење пари.

Но, директорот е бесен и ја отфрла секоја можност неговата „десна рака“ да биде ослободена. Тој го повикува Томи надвор од затворот на разговор и го егзекутира момчето. Покрај тоа, тој го затвора Енди во самица еден месец за да ја потврди својата моќ.

Гил Белоус е актерот кој му дава живот на Томи Вилијамс

Ова е впечатлив пасус од филм и прикажува Колку може да оди суровоста и алчноста на човечко суштество, како и неблагодарноста.

Откако ќе излезе од самица, Енди му кажува на Ред дека сонува еден ден излегувајќи од затвор и живеејќи во Зихуанехо, град во Мексико.

Затворениците се пребројуваат

Некое време подоцна, едно утро, чуварите го пребројуваат затвореникот и сфаќаат дека ќелијата на Енди била празен .

Потоа откриваат огромна дупка на ѕидот зад постерот на актерката Ракел Велч. Во текот на 20-те години штоостанал во ќелијата, Енди ископал тунел со малиот чекан што го стекнал штом пристигнал.

Режисерот Семјуел Нортон, кога го открива бегството на Енди Дуфранс

На овој начин успеал да побегне од Шошенк преку канализациска цевка. Енди му врзал пластична кеса за нозете со документите што ја докажале корупцијата на Нортон.

Додека е слободен, тој успева да го намести директорот на затворот, кој извршува самоубиство, и го презема идентитетот на Рандал Стивенс (ликот „дух“ ).“), земајќи ги и парите од трансакциите.

Значи, конечно може да оди во Мексико и да има мирен живот покрај морето.

Учењата што се јасни овде се дека се исплати да се има надеж, трпение, решителност и сила . Бидејќи токму со овие барања ликот ја постигна долгоочекуваната слобода.

Ред ослободен

Во меѓувреме, на Ред конечно му беше одобрено условното ослободување. По четириесет години живеење во Шошенк, тој е испрашуван и за прв пат држи спонтан и искрен говор. Така, тој успева да излезе од затвор и почнува да живее во истиот пансион како и поранешниот осуденик Брукс Хатлен.

Интересно е да се анализира како истата ситуација која претходно ја доживеа Брукс се гледа на поинаков начин од Црвено. Иако ги доживува истите збунети чувства и осаменост како и неговиот колега, Ред избира да живее.

Потоа наоѓаписмо кое Енди го оставил на претходно обележано место. Зборовите на пријателот уште повеќе го зајакнуваат. Во писмото има и покана да се сретнат во Зихуатанехо. Така е направено.

Последните сцени, во кои Ред тргнува во потрага по Енди и двајцата повторно се обединуваат, ја прикажуваат природата на широк начин. отвореното поле и морето се појавуваат како симбол на ослободувањето и животот , што го наведува гледачот да чувствува олеснување кога ги гледа ликовите во новата поставка.

Како што заплетот е кажано од точката од view de vita de Red, можеме да кажеме дека филмот е за приказната за безнадежен затвореник кој запознава интелигентен и решителен млад човек.

Момчето му докажува дека е можно да се постигне слобода и мир умот дури и при најлоши услови. Според тоа, тоа е приказна за оптимизмот и вербата .

Забавни факти за филмот

Многу книги на Стивен Кинг послужија како основа за кинематографски продукции, меѓутоа, не сите тие беа толку задоволни. Ова не е случај со Искупувањето во Шавшанк .

Сметана од писателот како една од најдобрите адаптации на една од неговите книги, филмот е напишан за само осум недели од режисерот и сценарист Френк Дарабонт, кој дотогаш никогаш не снимал игран филм.

Том Круз беше цитиран да ја игра улогата на Енди Дуфранс и бели актери како Клинт Иствуд и Харисон Форд речиси играа
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.