Животински басни (раскази со морални)

Животински басни (раскази со морални)
Patrick Gray

Приказните во кои се претставени животни како ликови се класика во светот на басните.

Овие раскази обично се многу стари и претставуваат важна алатка за пренос на идеи и морални вредностите на еден народ.

Писателот Езоп, кој живеел во Античка Грција, бил суштинска личност во изградбата на наративи во кои глумат животни. Подоцна, Ла Фонтен, Французин кој припаѓал на 17 век, создал и други чудесни приказни во кои комуницираат различни животни.

Раскажувањето на овие приказни може да биде дидактички и забавен начин да се пренесе знаењето на децата, што доведува до размислување и праша>1. Маторицата и волкот

Едно утро, маторицата, која очекувала легло прасиња, решила да бара место за да се породи во мир.

Исто така види: темна серија

Еве што сретнува волк и тој, солидаризиран, и нуди помош при породувањето.

Но, маторицата, која не беше глупава или ништо друго, се посомнева во добрата намера на волкот и и кажа дека таа не и требаше помош, што повеќе сакаше да се породи сама, бидејќи беше многу срамежлива.

Затоа волкот остана без зборови и си замина. Маторицата размислила и решила да бара друго место каде што би можела да го роди своето потомство.кученца без да ризикуваат да имаат предатор во близина.

Морал на приказната : Подобро е да се сомневате во добрата волја на копачите на злато, бидејќи никогаш не знаете со сигурност каква стапица тие се заговор .

2. Магарето и товарот сол

Одеше магаре со тежок товар сол на грбот. Кога ќе се соочи со река, животното треба да ја помине.

Животното потоа внимателно влегува во реката, но случајно ја губи рамнотежата и паѓа во водата. На тој начин солта што ја носел се топи, многу ја олеснува тежината и го остава задоволен. Животното е сè уште среќно.

Пред некој ден, кога носи товар со пена, магарето се сеќава што се случило порано и решило намерно да падне во водата. Излегува дека, во овој случај, пените се натопени со вода, што го прави товарот многу тежок. Магарето потоа се заглавило во реката без да може да помине и се удавило.

Морал на приказната : Мораме да внимаваме да не бидеме жртви на сопствените трикови. Многупати „умноста“ може да биде наше поништување.

3. Кучето и коската

Едно куче имаше освоено голема коска и весело одеше. Кога се приближил до езерото, ја видел неговата слика како се гледа во водата.

Мислејќи дека сликата е друго куче, животното ја посакало коската што ја видела и, во нагон да ја грабне, ја отвори устата и ја оставил сопствената коска да паѓа во езерото. Така стана без коскиништо

Морал на приказната : Кој сака сè, завршува без ништо.

4. Лисицата и штркот

Беше доцна попладне и лисицата реши да го покани штркот дома на вечера.

Штркот се возбуди и пристигна во договореното време. Лисицата сакајќи да се пошегува, ја послужи супата во плитко јадење. Тогаш штркот не можеше да ја изеде супата, но се снајде само со мокрење на клунот.

„Пријателот“ ја праша дали не и се допадна вечерата и штркот се предомисли, оставајќи гладен.

Следниот ден, на ред е штркот да ја покани лисицата на оброк. Пристигнувајќи таму, лисицата се соочува со супа послужена во многу висока стомна.

Штркот, се разбира, можеше да ја испие супата со ставање на клунот во стомната, но лисицата не можеше да ја достигне течноста, успевајќи само да го излижете, врвот.

Морал на приказната : Не правете им го на другите она што не би сакале да ви го прават вам.

Исто така види: Ромео и Јулија од Вилијам Шекспир (резиме и анализа)

5. Мувата и медот

На масата имаше тегла мед и до неа паднаа неколку капки.

Привлекла мува од мирисот на мед и почна да лиже и лиже. Беше многу задоволна, се напиваше од слатката храна.

Помина долго време уживајќи, додека ногата не и се заглави. Тогаш мувата не можеше да лета и на крајот умре заробена во меласата.

Морал на приказната : Внимавајте да не се уништите возадоволства.

6. Жабите и бунарот

Двајца пријатели жаби живееле во мочуриште. Еден летен ден сонцето беше многу силно и водата во мочуриштето пресуши. Затоа морале да излезат во потрага по ново место за живеење.

Оделе долго додека не нашле бунар со вода. Еден од пријателите рече:

— Леле, ова место изгледа има свежа и пријатна вода, би можеле да живееме овде.

Другиот одговори:

— Нема не изгледа како добра идеја. И ако бунарот се исуши, како ќе излеземе? Подобро побарајте друго езеро!

Морал на приказната : Добро е да размислите двапати пред да донесете одлука.

Прочитајте и: Басни со морал

7. Мечката и патниците

Еднаш двајца пријатели, кои патувале пешки многу денови, здогледале мечка како се приближува на патот.

На патот. патот Во исто време, еден од мажите брзо се качил на дрво, а другиот се фрлил на земја, преправајќи се дека е мртов, бидејќи верувал дека предаторите не ги напаѓаат мртвите.

Мечката многу се доближил до човекот што лежел, му ги намирисал ушите и си заминал.

Пријателот слезе од дрвото и праша што му кажала мечката. Како што помина, човекот одговори:

— Мечката ми даде совет. Тој ми рече да не се дружам со некој што ги напушта своите пријатели во време на неволја.

Морал на приказната : Во часовите на најголеми тешкотии се собираат вистинските пријателипокажуваат.

8. Лавот и малото глувче

Едно глувче, кога го напушташе своето дувло, еднаш наиде на огромен лав. Парализирано од страв, малото животинче мислело дека ќе биде проголтано со еден потег. Затоа тој праша:

— О, лавче, те молам, не ме голтај!

А мачка одговори, љубезно:

— Не грижи се, пријателе , можете да заминете во мир.

Глувчето замина задоволно и благодарно. Еве, еден ден, лавот се нашол во опасност. Одеше и беше изненаден од стапица, заробена од јажиња.

Малиот глушец, кој исто така одеше таму, ги слушна рикањата на својот пријател и отиде таму. Гледајќи го очајот на животното, дошол до идеја:

— Лав, пријателе, гледам дека си во опасност. Ќе изглодам едно од јажињата и ќе го ослободам.

Тоа беше направено и малото глувче го спаси кралот на шумата, кој беше многу среќен.

Морал на приказна : Љубезноста раѓа добрина.

За повеќе приказни, прочитајте: Басните на Езоп

9. Склопот на глувчето

Имаше група глувци кои живееја многу среќно во една стара куќа. Сè додека еден ден таму почна да живее огромна мачка.

Мачката не им дала примирје на глувците. Секогаш внимавајќи, тој ги бркаше малите глодари, кои премногу се плашеа да ја напуштат својата дупка. Стаорците беа толку заглавени што почнаа да гладуваат.

Така еден ден решија да одржат собрание иодлучете што да направите за да го решите проблемот. Тие разговараа многу и едно од животните даде идеја која изгледаше брилијантна. Тој рече:

— Знам! Многу лесно. Сè што треба да направиме е да и ставиме ѕвонче околу вратот на мачката, па кога ќе се приближи ќе знаеме навреме да избегаме.

Сите беа задоволни од привидното решение, додека еден глушец не рече:

— Идејата е дури и добра, но кој доброволно ќе го стави ѕвоното на мачката?

Сите глувци ја избегнаа одговорноста, ниту еден од нив не сакаше да си го ризикува животот и проблемот остана нерешен.

Морал на приказната : Зборувањето е многу лесно, но ставовите се тие што навистина се важни.

10. Гуска што ги несе златните јајца

Еден фармер имал кокошарник со многу кокошки, кои секојдневно ги неселе јајцата. Едно утро, човекот отишол во кокошарникот да ги собере јајцата и бил изненаден од нешто фантастично.

Една од неговите кокошки снела златно јајце!

Многу задоволен, фармерот отишол во градот и го продале јајцето за многу добра цена.

Следниот ден истата кокошка снела уште едно златно јајце и така многу денови. Човекот стануваше побогат и сè повеќе го обземаше алчноста.

Еден ден, тој имаше идеја да го истражи кокошката одвнатре, мислејќи дека има уште повредно богатство во животното. Го однел пилешкото во кујната и со Асекира, исечете ја. Кога го отвори, виде дека е како другите, обична кокошка.

Тогаш човекот ја сфати својата глупост и го помина остатокот од деновите жалејќи се што го убил животното што му донесе толку многу богатство.

Морал на приказната : Не бидете заслепени. Алчноста може да доведе до глупост и пропаст.

Може да ве интересира и:

Референци:

BENNETT, William J. The книга на доблести: антологија . 24-то издание. Рио де Жанеиро. Нова граница. 1995
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.