16 librat më të mirë për të hapur mendjen tuaj në 2023

16 librat më të mirë për të hapur mendjen tuaj në 2023
Patrick Gray

Kësaj here morëm sfidën për të krijuar një listë me vepra që do të na nxirrnin jashtë zonës sonë të rehatisë! Këtu do të gjeni ese me paragjykime shkencore, libra mbi njohjen e vetvetes dhe lloje të tjera të letërsisë.

Qëllimi ynë është të paraqesim një listë librash për të rimenduar vlerat, për të reflektuar mbi jetën dhe për të zgjeruar horizontin.

1. Ubuntu Everyday nga Mungi Ngomane (2022)

Ubuntu Everyday nga Mungi Ngomane është një bestseller dhe ka një parathënie nga aktivisti Desmond Tutu.

0>Tregon filozofinë afrikane "Ubuntu", që do të thotë "një person është vetëm një person përmes njerëzve të tjerë". Mungi ekspozon 14 mësime të bazuara në kulturën e Afrikës së Jugut , duke treguar sesi ushtrimi i vetëdijshëm i kësaj ideologjie mund të ndihmojë për të trajtuar dallimet dhe për të ofruar një bashkëjetesë të këndshme në kolektiv.

Ai gjithashtu sjell reflektime dhe ushtrime për të njohur sjelljen e keqe, duke projektuar në mënyrë objektive mundësitë për të përjetuar Ubuntu në jetën e përditshme..

2. Ne synojmë dashurinë dhe goditjen e vetmisë, nga Ana Suy (2022)

Ky është një libër i publikuar në vitin 2022 nga psikoanalistja dhe mësuesja Ana Suy. Në 160 faqe, autori trajton disa aspekte të këtij udhëtimi misterioz, të fuqishëm dhe shpesh tragjik, që do të lidhet me dashuri me tjetrin.

Risur nga vëzhgimet e bëra në zyrë dhe nga të tyret procesetPsikanalitike, Ana paraqet reflektime të fuqishme mbi dashurinë, vetminë dhe rëndësinë e shikimit të historisë së vet me dashamirësi dhe dhembshuri.

3. Manifesti Sonho, nga Sidarta Ribeiro (2022)

Neuroshkencëtarja e mirënjohur Sidarta Ribeiro, autore e Oráculo da Noite , nis në vitin 2022 Manifesti Sonho . Libri i ri bën paralele midis historisë së njerëzimit dhe drejtimit që po marrim, duke ngritur çështje të tilla si kriza mjedisore dhe thellimi i pabarazive sociale .

Paralelisht, ai paraqet vizion se si mund të përfitojmë nga mundësitë që kemi për të zgjeruar ndërgjegjësimin dhe për të kërkuar zgjidhje për të zgjidhur problemet e mëdha që mundojnë planetin.

4. Aurora: Zgjimi i gruas së rraskapitur (2022)

Marcela Ceribeli është krijuesja e podcast-it Bom dia, Obvius dhe e faqes Obvius , në instagram, i cili ka më shumë se një milion ndjekës.

Me përvojën e dëgjimit të grave, ajo sjell shënimet e nevojshme për barrën e tepërt emocionale, profesionale dhe afektive që bie mbi gratë . Kështu, me humor të mirë, ajo sjell raporte personale dhe reflektime nga specialistë që i ndihmojnë lexuesit të përballen më mirë me kërkesat bashkëkohore.

5. Buxheti pa dështim, nga Nath Finance (2021)

Një referencë në edukimin financiar për të rinjtë, Nath Finance u bë e famshme nëinterneti kur flisni për paratë dhe si t'i organizoni financat tuaja.

Shiko gjithashtu: 16 filmat komedi më të mirë në Netflix për t'u parë në 2023

Në vitin 2021 ai lançoi Buxheti i përsosur , një libër ku trajton me humor dhe thjeshtësi problemet (dhe zgjidhjet!) kryesore që ndikojnë popullata kur bëhet fjalë për paratë.

Ajo jep këshilla të çmuara që do t'ju ndihmojnë të hapni mendjen dhe të mendoni për strategji për të përmirësuar marrëdhënien tuaj me librin tuaj të xhepit .

6. Banzeiro òkòtó: Një udhëtim në Qendrën e Botës të Amazonës, nga Eliane Brum (2021)

I nisur në tetor 2021, ky është një llogari nga gazetarja dhe shkrimtarja braziliane Eliane Brum për përvojën e saj në rajonin e Amazonës dhe shkatërrimin që kërcënon vendin .

Në 2017 Eliane u transferua në Altamira, në Pará. Kështu, ajo ndjek nga afër ecurinë e shkatërrimit të pyjeve dhe luftën e popujve për të mbajtur pyllin në këmbë dhe për të mbijetuar në mes të barbarisë.

Me shkrimin magjepsës, autorja përzien një rrëfim personal me gazetarinë mbuluese, duke e bërë të dukshme situatën shqetësuese mjedisore braziliane.

7. Idetë për të shtyrë fundin e botës, nga Ailton Krenak (2019)

Mendimtari indigjen Ailton Krenak, nga grupi etnik Crenaque, është një nga emrat e shquar në skenari aktual brazilian në lidhje me luftën për mjedisin dhe popujt pyjorë.

Në librin e tij Ideias para shtyrjes së fundit të botës , botuar në vitin 2019, Ailton ekspozon kozmovizionin e tij, në të cilën ai paraqet qenienqeniet njerëzore në një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me natyrën .

Kështu, ai propozon një vështrim më të gjerë dhe më të ndjeshëm të temës, duke theksuar nevojën për ruajtjen e jetës në të gjitha nivelet, në mënyrë që të gjithë të gëzojmë një ekzistencë më dinjitoze.

8. Përgjigje të shkurtra për pyetje të mëdha, nga Stephen Hawking (2018)

Ky është libri i fundit i fizikanit dhe kozmologut të njohur britanik Stephen Hawking, i cili vdiq pak para botimit të veprës , në vitin 2018.

Këtu, Hawking trajtohet me pyetje që janë të vështira për t'u kuptuar, duke sjellë përgjigje të thjeshta , të përpunuara në bazë të studimeve të tij shkencore gjatë gjithë jetës.

Pra, kjo është një libër i bukur për të zgjeruar mendjen, ku kemi qasje në reflektimet e tij për pyetje të tilla si: A ekziston Zoti?, A do të mbijetojmë në Tokë?, Çfarë është brenda një vrime të zezë?, dhe shumë dyshime të tjera të njerëzimit.

9. The Artist's Way, nga Julia Cameron (1992)

Kur bëhet fjalë për librat për të shkëndijë kreativitetin , Rruga e Artistit është një nga më të rekomanduarat.

Me më shumë se 4 milionë kopje të shitura, bestselleri u lançua në vitin 1992 nga multi-artistja amerikane Julia Cameron dhe konsiderohet si një pikë uji për të gjithë ata që duan të rrisin kapacitetin krijues .

Libri është një mjet interesant, pasi ka ushtrime praktike dhe reflektime që vërtet ndihmojnë për të dalë nga inercia dhevendosja e ideve në botë në mënyrë objektive. Një kërkesë e mirë për të zhbllokuar imagjinatën dhe shpikjen, jo vetëm për artistët.

10. Në kërkim të kohës së humbur, nga Proust (1913-1927)

Klasiku i krijuar nga Proust zë një pjesë të mirë të raftit dhe është një shkrim që do t'ju bëjë (re )mendoni marrëdhënien e saj me të kaluarën.

Historia e rrëfyer nga shkrimtari francez arrin të na bëjë të udhëtojmë nëpër kohë dhe të ripërpunojmë përvojat tona që mendonim se kishin humbur.

Gjatë vëllimeve të shumta ne i perceptojmë mekanizmat që lëvizin ingranazhet e kujtesës vullnetare dhe të pavullnetshme dhe modifikojmë mënyrën tonë të trajtimit të kohëve të largëta.

11. Pse bëjmë atë që bëjmë?, nga Mario Sergio Cortella (2016)

Mario Sergio Cortella është një profesor dhe filozof dhe shkroi Pse bëjmë atë që ne bëjmë? për të reflektuar kryesisht mbi marrëdhënien tonë me atë që na zë pjesën më të madhe të ditës: punën .

Shumë herë ne zgjedhim një karrierë me sugjerimin e familjes ose me sugjerimin e miqve dhe le të shikojmë vitet që kalojnë duke bërë diçka që, thellë brenda, nuk na intereson aq shumë.

Pse e bëjmë atë që bëjmë? është një ftesë për të ndalur dhe reflektuar. A bëni atë që ju pëlqen? Mendoni se mund të bëni një ndryshim? A ju pëlqen rutina juaj?

12. Biri i Përjetshëm, nga Christopher Tezza(2016)

Pavarësisht se është klasifikuar si roman, Djali i përjetshëm është një libër thellësisht autobiografik dhe tregon historinë e një djali që zbulon se ai do të jetë babai i një fëmije me sindromën Down .

Vërtetë i sinqertë dhe transparent, ne jemi dëshmitarë të ankthit që ndjek kokën e këtij njeriu, fillimisht plot paragjykime.

13 . 1984, nga George Orwell (1949)

A e keni imagjinuar ndonjëherë se si do të ishte të jetonit nën komandën e një regjimi totalitar që kontrollonte të gjithë me kamera sigurie? George Orwell mendoi për këtë skenar shqetësues kur filloi, në vitin 1949, një distopi për një të ardhme të tmerrshme .

Winston Smith, protagonisti i tregimit, punon në Departamentin e Dokumentacionit të Ministrisë të së Vërtetës dhe është një nga ata që janë përgjegjës për propagandën dhe rishkrimin e së kaluarës. Me fjalë të tjera, funksioni i tij është të rishkruajë gazeta dhe dokumente të vjetra për të mbështetur partinë në pushtet.

Fiksioni i shkrimtarit britanik është larg të qenit një krijim i shkëputur nga realiteti dhe leximi i romanit na ndihmon të perceptojmë më mirë kufijtë e botës ku po jetojmë.

14. Homo Deus, nga Yuval Noah Harari (2015)

Libri i konceptuar nga izraeliti Yuval Noah Harari është i ndarë në tre pjesë dhe është një bestseller bashkëkohor që kërkon të hetojë nga vijmë, kush jemi dhe ku po shkojmë .

Vështrimi që kërkon të përfshijëe kaluara, e tashmja dhe e ardhmja bazohen në studime shkencore, filozofike dhe historike.

Shiko gjithashtu: Kulla e Babelit: historia, analiza dhe kuptimi

Duke u përpjekur të kuptojë se nga erdhëm dhe si arritëm këtu, Harari synon të vizatojë një panoramë dhe të zbulojë se ku ka gjasa të arrijmë .

15. Le të jemi të gjithë feministë, nga Chimamanda Ngozi Adichie (2014)

Eseja e shkrimtares nigeriane Chimamanda Ngozi Adichie nuk është një falje për feminizmin radikal ose një lloj manifesti teorik mbi subjekt .

Fjalët e Chimamanda janë më tepër një mënyrë për të eksternalizuar përvojën e saj personale si një zezake dhe për të shprehur atë që duhet bërë ende në mënyrë që gratë të trajtohen me të njëjtën barazi të duhur .

Libri synon mbi të gjitha të propozojë një vështrim drejt së ardhmes: si mund ta lëmë botën që duam për pasardhësit tanë?

Çështja e gjinisë është e rëndësishme në çdo cep të botës. Është e rëndësishme që të fillojmë të planifikojmë dhe të ëndërrojmë për një botë tjetër. Një botë më e drejtë. Një botë me burra më të lumtur dhe gra më të lumtura, më autentike me veten e tyre. Dhe këtu duhet të fillojmë: ne duhet t'i rrisim vajzat tona ndryshe. Ne gjithashtu duhet t'i rrisim fëmijët tanë në një mënyrë tjetër.

16. Ky është një njeri, nga Primo Levi (1947)

Klasiku i shkruar nga krijuesi hebre Primo Levi synon të paralajmërojë për kufijtë enjerëzimi . Një i mbijetuar i holokaustit , shkrimi ishte mënyra sesi autori gjeti për të përjetësuar faktet e jetuara dhe për të lutur që tmerri të mos ndodhte më kurrë.

Në kundërshtim me atë që dëshironim, paragjykimi, intoleranca dhe urrejtja mbetet e përhapur këto ditë dhe eseja duhet të lexohet për të na bërë të rimendojmë aftësinë tonë për ndjeshmëri dhe solidaritet.
Patrick Gray
Patrick Gray
Patrick Grey është një shkrimtar, studiues dhe sipërmarrës me një pasion për të eksploruar kryqëzimin e krijimtarisë, inovacionit dhe potencialit njerëzor. Si autor i blogut "Kultura e gjenive", ai punon për të zbuluar sekretet e ekipeve dhe individëve me performancë të lartë që kanë arritur sukses të jashtëzakonshëm në fusha të ndryshme. Patrick gjithashtu bashkëthemeloi një firmë këshilluese që ndihmon organizatat të zhvillojnë strategji inovative dhe të nxisin kulturat krijuese. Puna e tij është paraqitur në botime të shumta, duke përfshirë Forbes, Fast Company dhe Entrepreneur. Me një sfond në psikologji dhe biznes, Patrick sjell një perspektivë unike në shkrimin e tij, duke përzier njohuri të bazuara në shkencë me këshilla praktike për lexuesit që duan të zhbllokojnë potencialin e tyre dhe të krijojnë një botë më inovative.