16-те најдобри книги за отворање на умот во 2023 година

16-те најдобри книги за отворање на умот во 2023 година
Patrick Gray

Овој пат го прифативме предизвикот да создадеме листа на дела кои ќе не извлечат од нашата комфорна зона! Овде ќе најдете есеи со научна пристрасност, книги за самоспознавање и други видови литература.

Нашата цел е да претставиме листа на книги за да ги преиспитаме вредностите, да размислуваме за животот и да го прошириме хоризонтот.

1. Ubuntu Everyday од Mungi Ngomane (2022)

Ubuntu Everyday од Mungi Ngomane е бестселер и има предговор од активистот Дезмонд Туту.

Ја прикажува африканската филозофија „Ubuntu“, што значи „личноста е само личност преку другите луѓе“. Мунги изложува 14 лекции засновани на културата на Јужна Африка , покажувајќи како свесното вежбање на оваа идеологија може да помогне да се справиме со разликите и да обезбедиме пријатен соживот во колективот.

Тоа исто така носи рефлексии и вежби за препознавање на лошо однесување, објективно дизајнирање можности за искусување на Ubuntu во секојдневниот живот..

2. Целиме кон љубовта и ја погодивме осаменоста, од Ана Суј (2022)

Ова е книга издадена во 2022 година од психоаналитичарката и учителка Ана Суј. На 160 страници, авторот се осврнува на неколку аспекти на ова мистериозно, моќно и често трагично патување кое треба да се поврзе со љубов со другиот.

Произлезено од набљудувањата направени во канцеларијата и од нивните процесипсихоаналитичка, Ана прикажува моќни размислувања за љубовта, осаменоста и важноста да се гледа на сопствената историја со добрина и сочувство.

3. Сонхо манифест, од Сидарта Рибеиро (2022)

Добро познатиот невролог Сидарта Рибеиро, автор на Oráculo da Noite , започнува во 2022 година Манифест на Сонхо . Новата книга повлекува паралели помеѓу историјата на човештвото и насоката што ја преземаме, поставувајќи прашања како што се еколошката криза и продлабочувањето на социјалните нееднаквости .

Паралелно, тој го презентира својот визија за тоа како можеме да ги искористиме можностите што ги имаме да ја прошириме свеста и да бараме решенија за решавање на големите проблеми што ја мачат планетата.

4. Аурора: Будењето на исцрпената жена (2022)

Марсела Церибели е креаторка на подкастот Бом диа, Обвиус и на страницата Obvius , на Инстаграм, кој има повеќе од еден милион следбеници.

Со своето искуство слушајќи жени, таа носи неопходни белешки за вишокот емоционален, професионален и афективен товар што паѓа врз жените . Така, со добар хумор, таа носи лични извештаи и размислувања од специјалисти кои им помагаат на читателите подобро да се справат со современите барања.

5. Буџет без неуспех, од Nath Finance (2021)

Референца во финансиското образование за млади луѓе, Nath Finance стана познат воинтернет кога зборуваме за пари и како да ги организирате своите финансии.

Во 2021 година ја лансираше книгата Flawless Budget , каде што со хумор и едноставно се осврнува на главните проблеми (и решенија!) кои влијаат на населението кога се парите во прашање.

Исто така види: Фраза Јас сум државата: значење и историски контекст

Таа дава драгоцени совети кои ќе ви помогнат да го отворите умот и да размислите за стратегии за подобрување на односот со вашиот џепарлак .

6. Banzeiro òkòtó: Патување до центарот на светот на Амазон, од Елијане Брум (2021)

Започнато во октомври 2021 година, ова е сметка на бразилската новинарка и писателка Елијане Брум за нејзиното искуство во регионот на Амазон и пустошот што му се заканува на местото .

Во 2017 година Елиан се преселила во Алтамира, во Пара. Така, таа внимателно го следи напредокот на уништувањето на шумите и борбата на народите да ја одржат шумата и да преживеат среде варварството.

Со воодушевувачкото пишување, авторката меша лична наративност со новинарство за покривање, што е очигледно загрижувачката бразилска еколошка ситуација.

7. Идеи да се одложи крајот на светот, од Аилтон Кренак (2019)

Домородниот мислител Аилтон Кренак, од етничката група Кренаки, е едно од истакнатите имиња во актуелното бразилско сценарио во однос на борбата за животната средина и шумските народи.

Во својата книга Ideias para одложување на крајот на светот , објавена во 2019 година, Аилтон ја изложува својата космовизија, во која го претставува битиеточовечки суштества во директна врска со природата .

Така, тој предлага поширок и почувствителен поглед на темата, нагласувајќи ја потребата од зачувување на животот на сите нивоа, за да можеме сите да уживаме во подостоинствено постоење.

8. Кратки одговори на големи прашања, од Стивен Хокинг (2018)

Ова е последната книга на познатиот британски физичар и космолог Стивен Хокинг, кој почина непосредно пред објавувањето на делото , во 2018 година.

Овде, Хокинг се справува со прашања кои се тешко разбирливи, давајќи едноставни одговори , елаборирани врз основа на неговите доживотни научни студии.

Значи, ова е убава книга за проширување на умот, каде што имаме пристап до неговите размислувања за прашања како што се: Дали Бог постои?, Дали ќе преживееме на Земјата?, Што има во црната дупка?, и многу други сомнежи за човештвото.

9. The Artist's Way, од Џулија Камерон (1992)

Кога станува збор за книги за искра креативност , The Artist's Way е еден од најпрепорачливите.

Со повеќе од 4 милиони продадени копии, бестселерот беше лансиран во 1992 година од американската мулти-уметничка Џулија Камерон и се смета за пресврт за секој што сака да го подобри креативниот капацитет .

Книгата е интересна алатка, бидејќи има практични вежби и размислувања кои навистина помагаат да се излезе од инерција иобјективно ставање на идеи во светот. Добро барање за отклучување на имагинацијата и инвентивноста, не само за уметниците.

10. Во потрага по изгубеното време, од Пруст (1913-1927)

Класиката создадена од Пруст зазема добар дел од полицата и е пишување кое ќе ве натера (ре ) размислете за нејзината врска со минатото.

Приказната раскажана од францускиот писател успева да не натера да патуваме низ времето и повторно да ги елаборираме нашите искуства за кои мислевме дека се изгубени.

Низ многуте тома ги согледуваме механизмите што ги движат запчаниците на доброволната и неволната меморија и го менуваме нашиот начин на справување со далечните времиња.

11. Зошто го правиме она што го правиме?, од Mario Sergio Cortella (2016)

Mario Sergio Cortella е професор и филозоф и напиша Зошто го правиме она што го правиме правиме? да размислуваме главно за нашата врска со она што го зазема најголемиот дел од нашиот ден: работата .

Многу пати избираме кариера на предлог на семејството или на предлог на пријатели и да гледаме како минуваат годините правејќи нешто што, длабоко во себе, не нè интересира толку многу.

Зошто го правиме она што го правиме? е покана за пауза и размислување. Дали го правите она што го сакате? Мислите дека можете да направите разлика? Дали уживате во вашата рутина?

12. Вечниот син, од Кристофер Теза(2016)

И покрај тоа што е класифициран како роман, Вечниот син е длабоко автобиографска книга и ја раскажува приказната за еден дечко кој открива дека тој ќе биде татко на дете со Даунов синдром .

Искрено искрено и проѕирно, сведоци сме на маката што ја прогонува главата на овој човек, првично полна со предрасуди.

13 . 1984, од Џорџ Орвел (1949)

Дали некогаш сте замислиле како би било да се живее под команда на тоталитарниот режим кој ги контролира сите со безбедносни камери? Џорџ Орвел размислувал за ова вознемирувачко сценарио кога во 1949 година започнал дистопија за ужасна иднина .

Винстон Смит, главниот лик на приказната, работи во Одделот за документација на Министерството на вистината и е еден од одговорните за пропагандата и препишувањето на минатото. Со други зборови, неговата функција е да ги препишува старите весници и документи со цел да ја поддржи владејачката партија.

Фикцијата на британскиот писател е далеку од тоа да биде креација одвоена од реалноста и читањето на романот ни помага подобро да го согледаме границите на светот во кој живееме.

14. Хомо Деус, од Јувал Ноа Харари (2015)

Книгата замислена од Израелецот Јувал Ноа Харари е поделена на три дела и е бестселер современа се обидува да истражи од каде доаѓаме, кои сме и каде одиме .

Изгледот кој сака да го опфатиминатото, сегашноста и иднината се засноваат на научни, филозофски и историски студии.

Со обидот да разбере од каде дојдовме и како стигнавме овде, Харари има намера да нацрта панорама и да открие каде најверојатно ќе пристигнеме .

15. Ајде сите да бидеме феминистки, од Чимаманда Нгози Адичи (2014)

Исто така види: Момчето во пижами со пруги (резиме на книга и филм)

Есејот на нигериската писателка Чимаманда Нгози Адичи не е извинување за радикалниот феминизам или некој вид теоретски манифест за тема .

Зборовите на Чимаманда се повеќе начин на екстернализирање на нејзиното лично искуство како црна жена и изразување на она што сè уште треба да се направи за жените да се третираат со иста должна правичност .

Книгата има за цел пред сè да предложи поглед кон иднината: како можеме да го оставиме светот што го сакаме за нашите потомци?

Прашањето на полот е важно во секој агол на светот. Важно е да почнеме да планираме и сонуваме за поинаков свет. Поправеден свет. Свет на посреќни мажи и посреќни жени, поавтентични со себе. И тука треба да почнеме: треба да ги воспитуваме нашите ќерки поинаку. И ние треба да ги воспитуваме нашите деца на поинаков начин.

16. Ова е човек, од Примо Леви (1947)

Класиката напишана од еврејскиот творец Примо Леви има намера да предупреди за границите начовештвото . Преживеан од холокаустот , пишувањето беше начинот на кој авторот го најде за да ги овековечи живите факти и да моли ужасот никогаш повеќе да не се повтори.

Спротивно на она што го сакавме, предрасудите, нетолеранцијата и омразата останува широко распространета овие денови и есејот мора да се прочита за да не натера да го преиспитаме нашиот капацитет за емпатија и солидарност.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.