Браулио Беса и неговите 7 најдобри песни

Браулио Беса и неговите 7 најдобри песни
Patrick Gray

Браулио Беса се дефинира себеси како „творец на поезија“. Поет, творец на кордел, рецитатор и предавач, стиховите на уметникот од Сеара го оставија североистокот да паднат во благодатта на Бразил.

Знајте сега некои од неговите најпознати песни проследени со кратка анализа.

Започни одново (извадок)

Кога животот силно те удира

и душата ти крвари,

кога овој тежок свет

те дава да повредиш, да те здроби...

Време е да почнеш од почеток.

Почни да се бориш повторно.

Кога сè е темно

и ништо не свети,

кога сè е неизвесно

а вие само се сомневате...

Време е за нов почеток.

Почнете повторно да верувате .

Кога патот е долг

а вашето тело слабее,

кога нема патека

ни каде да стигнете...

Време е за нов почеток.

Почнете да одите повторно.

Започнете одново е веројатно најпознатата поема на Браулио Беса. Спротивно на замисленото - дека стиховите излегле спонтано од автобиографско искуство - овде композицијата имала сосема поинаква приказна.

Стиховите се напишани со инспирација девојка по име Лаура Беатриз која во 2010 година на на осумгодишна возраст, тој го загуби целото семејство во лизгањето на земјиштето на Моро до Бумба, во Нитерои.

Знаејќи го поетот дека ќе се сретне со девојчето на телевизиска програма, тој сакаше да состави стихови за нејзина чест и чест неаисторија. Така се роди Рестартирај, песна која зборува за надеж , за вербата, за енергијата да се обидеме повторно и покрај неповолните ситуации.

Во текот на долгата песна ние сме запознаени со идејата дека секој ден е ден за почеток од почеток, без разлика на димензијата на вашиот проблем.

Трката на животот (извадок)

Во трката за оваа живот

мора да разбереш

дека ќе ползиш,

дека ќе паднеш, ќе страдаш

и животот ќе те научи

дека ќе научиш да одиш

и дури потоа да трчаш.

Животот е трка

во која не можеш да трчаш сам.

И да победиш не е да пристигнеш,

е да уживаш во патеката

мирисајќи ги цвеќињата

и учиш од болката

предизвикана од секој трн.

Учи од секоја болка,

од секое разочарување,

од секој пат кога некој

ќе ти го скрши срцето.

Иднината е темна

а понекогаш е во темнина

да ја гледате насоката.

Со неформален јазик и оралност, лирското јас на Трката на животот создава со читателот врска на близина и интимност.

Овде поетскиот субјект зборува за неговото индивидуално патување и начинот на кој се соочувал со несреќите на патот.

И покрај тоа што зборува за специфичен пат, песната ги допира читателите затоа што зборува за тешкотиите со кои се соочуваме сите нас во одреден момент. Трката на животот е апесна главно за фазите од животот .

Покрај тоа што ги подвлекува болките и препреките, лирскиот лик покажува како се вртел во ситуации и успевал да ги надмине проблемите.

2> Да сонуваш (извадок)

Да сонуваш е глагол, да следиш,

да размислуваш, да инспирираш,

да туркаш, да инсистирај,

тоа се бори, се поти.

Има илјада глаголи кои доаѓаат пред

глаголот да се постигне.

Да сонуваш е секогаш биди половина,

тоа е малку неодлучно,

малку досадно, малку глупаво,

тоа е малку импровизирано,

малку во право , малку погрешно,

тоа е само половина

Да сонуваш е да си малку луд

значи да си малку измамник,

мамење на вистинското

да биде некако вистинито.

Во животот, добро е да се биде половина,

не е забавно да се биде целосен.

целината е завршена,

нема потреба да се додава,

тоа е без милост, тоа е блудо,

не мора да се бориме.

Кој е половина е речиси цели

и речиси нè тера да сонуваме.

Обемната песна Сон зборува за искуството што го живеевме сите во одреден момент од животот. Лирската еу се занимава и со сон за спиење и со будниот сон, овде глаголот го добива и значењето на посакување, стремеж.

Овој кордел на Браулио се фокусира на дефиницијата за тоа што би било да сон а исто така и за сите други глаголи што се поврзани со него.

Стиховите исто така нè тераат да размислуваме за она што го сонуваме: дали нашите соништадали се најдобрите работи што можат да ни се случат?

Глад (извадок)

Се обидов да разберам

кој е рецептот за глад,

кои се неговите состојки,

потеклото на неговото име.

Разберете и зошто

толку недостасува „да се јаде“,

ако сите се исти,

тоа ви дава заладување

знаејќи дека празната чинија

е главното јадење.

Што е глад за? се прави

ако нема вкус или боја

не мириса или смрди од ништо

а ништожноста е неговиот вкус.

Која е нејзината адреса,

Без разлика дали е таму во фавелата

или во грмушките на сертао?

Таа е придружник на смртта

И покрај тоа , не е посилна

од парче леб.

Исто така види: Византиска уметност: мозаици, слики, архитектура и карактеристики

Каква чудна кралица е оваа

која владее само во беда,

која влегува во милиони домови

без насмевка, со сериозно лице,

што предизвикува болка и страв

и без полагање со прст

предизвикува толку многу рани кај нас.

Во песната Глад, Браулио се занимава со болест што го мачеше бразилскиот североисток со генерации.

Лирското јас се обидува, преку своите стихови, да го разбере прашањето на социјалната нееднаквост и зошто гладот ​​- толку болен - влијае на некои, а не на други.

Во текот на песната читаме мешавина од обид да се дефинира што е глад со желба да се истреби од мапата, конечно нудејќи им слобода на оние кои страдаат од неа.

Решението кое го најде лирското јас, на крајот одпесна, е „да се соберат сите пари од оваа корупција, таа го убива гладот ​​на секој агол, а уште повеќе останува за здравјето и образованието“.

Преферирам едноставност (извадок)

Сушена во карне и маниока

варена тепсија

ладна вода во тенџере

подобра од фрижидерот.

Прашина во дворот

се шири во неизмерноста

на мирот и заедништвото

што не се гледа во градот.

Јас ја претпочитам едноставноста

на работи од Sertão.

Bodegas to buy

е нашиот супермаркет

кој сè уште се продава на кредит

затоа што можете да му верувате.

На тетратка за запишување

не му треба картичка

бидејќи понекогаш недостасува леб

но нема недостаток на искреност.

Ја претпочитам едноставноста

на нештата од Sertão.

Во Ја претпочитам едноставноста нараторот ги наведува малите нешта во животот кои носат големо задоволство: добра храна, свежа вода , малите радости на sertão - неговата татковина.

Стиховите нè потсетуваат дека среќата може да се најде во малите нешта и дека не се потребни големи настани за да се биде благодарен на животот и нашата судбина

Лиричното еу дава лесни примери за секојдневниот живот во внатрешноста на североистокот: бодега наместо хипермаркети, кредитна продажба, белешки за набавки во едноставната тетратка. Ја претпочитам едноставноста го фали овој начин на живот на сертанјо кој е во исто време и таковсиромашни и толку богати.

Социјални мрежи (извадок)

На социјалните мрежи

светот е многу поинаков,

вие може да има милиони пријатели

а сепак да има потреба.

Има такви, такви,

има секаков вид на живот

за секој вид на луѓе .

Има луѓе кои се толку среќни

што сакаат да ги исклучат

Има луѓе што ги следите

но никогаш нема да ве следат ,

Има луѓе кои дури и не го кријат тоа,

велат дека животот е само забавен

со повеќе луѓе за гледање.

Низата погоре е за еден многу современ феномен: употребата на социјалните мрежи и нивното влијание врз нашите животи.

Откако се занимава со такви вообичаени теми, Браулио не можеше да го остави настрана ова што е исто така важен аспект на нашиот идентитет: како ние да се претставиме во јавноста, како сакаме да бидеме видени, со кого комуницираме и каква реакција очекуваме од овие луѓе.

На интернет стануваме воспитачи на туѓите животи и дозволете им на другите да учествуваат, на некој начин, во нашиот живот.

Лиричното јас зборува во Социјални мрежи на многу едноставен начин на чувства што не прекрстуваат безброј пати кога сме во виртуелниот свет: завист, љубомора, недостаток - од овие причини можеме лесно да се идентификуваме со стиховите .

Те сакам добро пофален! (извадок)

Секој ден минуваше

парадирајќи по нашата улица

убава само како месечината

навечерalumiava.

Но, никогаш не забележав

дека бев во агонија

на работ да доживеам срцев удар

и да умрам за титулата

само затоа што не и реков:

Те сакам добро пофалена!

Еден ден мојата Зои се потсмеваше

нејзиниот пат одејќи

нејзе нишање на косата

мојот фривиор фривијарам.

Илјада аморти ме стрелаа

оставајќи ме заљубен,

лигање, ѕвер и повреден,

држејќи ја за рака.

Тој ден и реков:

Те сакам добро пофалена!

Копија од љубовна песна на Браулио Беса е Те сакам добро пофален! , инспирирана од Камила, сопругата на авторот. Двајцата се запознале како деца и делеле заедничко детство, со сите тешкотии што ги подразбирало живеењето во внатрешноста на Сеара.

Поемата погоре зборува за средбата меѓу двајцата: за првиот момент во кој само лирскиот се чини дека јас ја забележува девојката и во втор момент кога таа и возвраќа на наклонетоста и двајцата се заљубуваат.

Љубовта овде се јавува како мешавина од чувства: телесна желба, пријателство, наклонетост, дружење, благодарност .

Двојката останува заедно и младата жена наскоро го прифаќа предлогот за брак - и покрај сите финансиски ограничувања во тој момент. Деновите минуваат, се делат во изнајмена куќа, годините следат една по друга и двајцата остануваат обединети со таа чиста и цврста љубов .

Кој е Браулио Беса

Роден во внатрешноста на Сеара - поточново Алто Санто - Браулио Беса почнал да пишува поезија на 14-годишна возраст.

Портрет на Браулио Беса

За да се дефинира себеси авторот коментирал во едно интервју:

Мојот сон е да ги трансформирам животите на луѓето преку поезијата. За тоа, морам да пишувам за сè.

Слава

Во 2011 година, Браулио создаде страница на Фејсбук (наречена Nação Nordestina) која достигна повеќе од еден милион следбеници. Тој, исто така, никогаш не престана да пишува североисточна популарна поезија, корделот.

Продукцијата на програмата Encontro com Фатима Бернардес го побара поетот на крајот на 2014 година по видеото кое ја рецитира песната Nordeste Independent стана вирално.

Вашето прво учество во програмата беше од дома, преку facetime. За време на овој брз прозорец на можности, Браулио зборуваше неколку минути за предрасудите што ги доживуваат североисточните жители.

По десет дена тој беше поканет лично да учествува во програмата каде што доби поголема видливост.

Оваа прва посета донесе нови покани кои го проектираа Браулио низ Бразил.

Поезија со рападура

Учеството на Браулио на Средбата со Фатима Бернардес стана редовно и на 8 октомври 2015 година, Dia do Nordestino, тој ја лансираше сликата Poesia com rapadura, каде што тој рецитирал стоејќи, на врвот на пиедесталот.

Првата рецитирана песна беше Горд што сум од североистокот и сликата стана седмична.

Исто така види: 22 акциони-авантуристички филмови што треба да се гледаат во 2023 година

Запис запрегледи

Во 2017 година, видеата на Браулио го соборија рекордот по прегледи на платформата на каналот - имаше повеќе од 140 милиони прегледи во годината.

Објавени книги

Браулио Беса има до Досега се објавени четири книги и тоа:

  • Поезија со рападура (2017)
  • Поезија што преобразува (2018)
  • Започни одново (2018)
  • Галење во душата (2019)

Види исто така
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.