Филм внатре надвор (резиме, анализа и лекции)

Филм внатре надвор (резиме, анализа и лекции)
Patrick Gray

Лансирана во 2015 година, анимацијата Fun Mind (во оригиналот Inside Out ) ја има за свој протагонист Рајли, која е принудена да се пресели во друг град со нејзините родители.

Го следиме нивниот процес на прилагодување на нивниот нов живот и гледаме како петте емоции (среќа, тага, страв, гнев и одвратност) управуваат со нивното однесување. Преку разиграните ликови го набљудуваме функционирањето на мозокот на Рајли и како таа се однесува социјално.

Забавен ум се занимава со сложена тема (машината на нашето размислување) од едноставна и дидактичка. Не случајно играниот филм ги доби најважните награди за најдобар анимиран филм (Оскар, БАФТА и Златен глобус).

[внимателно, текстот подолу содржи спојлери]

Резиме

Рајли дознава дека се сели од Минесота во Сан Франциско поради работата на нејзиниот татко. Девојчето има 11 години кога ќе сфати дека ќе помине низ оваа комплицирана транзиција.

Рајли затоа ќе се соочи со две промени: надворешна (од градот) и внатрешна (крај на детската фаза до влегувањето во адолесценција)..

Во текот на филмот го следиме развојот на девојчето од моментот кога таа ќе излезе од утробата на нејзината мајка. Штом малото бебе го држи во скут, го гледаме и нејзиното прво чувство, Радоста.

Веднаш, точно 33 секунди подоцна, страв иТага, други чувства кои ќе ја придружуваат за време на нејзиното патување. Подоцна тој ќе им се придружи на Лутината и одвратноста, две други суштински наклонетости кои ќе се борат за контрола на контролната соба.

Контролната соба на мислите на Рајли со радост, тага, страв, гнев и одвратност.

0>Ние гледаме не само што се случува во секојдневието на девојчето, туку и како се обработуваат овие чувства . Рајли е принудена да го остави зад себе својот хокеарски тим (Ледените ѕверови), пријателите и куќата што толку многу ја сакала. Нејзиниот секојдневен живот претрпува суштинска промена.

И тука не се работи за демонизирање или пофалување на некое специфично чувство, сите тие се важни за одржување на менталното здравје на девојката. Брзо сфативме како Стравот, на пример, е од суштинско значење за да се осигури безбедноста на детето.

Секоја основна меморија е организирана да обликува еден аспект од личноста на Рајли. Кај девојчето коегзистираат неколку острови: островот на глупостите, пријателството, искреноста, семејството...

Рајлиевите острови.

Преку анимацијата, метафорично, разбираме како трае нашето внатрешно функционирање место: возот на мислата, складирањето на меморијата, комплементарните емоции кои се менуваат низ различните фази од животот.

Во Рајли гледаме малку од она што се случува во секој од нас, и додека гледаме малото девојче, сфаќамекако и ние реагираме на предизвикувачките ситуации кои се вкрстуваат во нашиот секојдневен живот.

Запомнете ги најдобрите моменти од филмот:

Забавен ум - најдобри моменти

Анализа

Форматот на карактери

Секоја суштинска емоција на Забавно размислување има специфичен дизајн кој е директно поврзан со чувството што го претставува.

Среќата, на пример, има облик на тело што потсетува ние на ѕвезда. Стравот, од друга страна, има контури на нерв и е виолетова. Одвратноста е целосно зелена и не потсетува на брокула (храна што Рајли не ја сака). Лутината е како тула: правоаголна, црвена и тешка. Тагата има контури во форма на капка, како солза и е сина.

Секоја емоција има специфичен формат.

Лекции од филмот

По гледањето анимацијата ја забележуваме како нема добри и лоши чувства, сите чувства се неопходни за нашиот психички развој.

Сите чувства се важни

Спротивно на она што не прави Според за современото општество, тагата е од суштинско значење за нашите животи.

Огрозеноста е исто така важна, бидејќи на некој начин нè штити. Ниту стравот не треба да се занемари бидејќи тој не одржува безбедни.

Важноста на сеќавањата

Научивме од набљудувањето на мозокот на Рајли како надворешните настани влијаат врз нас внатрешно и како нашителичноста е суштински поврзана со нашите сеќавања.

Ние сме она што го живееме и сеќавањата се складирани натоварени со чувства.

Меморијата и метафората на сферите .

Меморијата полека се брише и метафората на сферите што исчезнуваат е неопходна за да се прикаже она што се случува во нашиот ум.

Ние не сме способни да складираме се што доживуваме, затоа сеќавањата се постепено се брише .

Промената е неопходна

Филмот се осврнува на тоа како промената е императив на животот: како што одминува времето ние треба да се менуваме и често сме ставени на тест.

Често сместени во нашата комфорна зона, тешко ни е да ги прифатиме промените што ни ги наметнува животот, но вистината е дека постојано сме туркани во нови ситуации со кои на почетокот не знаеме како

Смешно не учи дека прилагодувањето на новите реалности е неопходно , дури и ако тоа е тежок потег на почетокот.

Кризите се важни за растот

Во текот на наративот Рајли поминува низ низа кризи и тешки моменти каде нејзините чувства се тестирани.

Фрустрација, гнев, неправда - кризите претставуваат виор од наклонетости со кои не знаеме како да се справиме . Но, вистината е дека овие моменти се од суштинско значење за растот на главниот лик - иисто така и за нашиот индивидуален раст.

Кризите се можности да се соочиме со светот на поинаков начин и повторно да се откриеме себеси.

Филм за возрасни и деца

Иако на почетокот изгледа како филм наменет за деца, Inside Out зборува и за возрасни и за деца бидејќи е изграден од повеќе слоеви на интерпретација .

Играниот филм овозможува да се разбере како функционира мозокот во секојдневни ситуации. Преку илустративни примери сфаќаме како се справуваме со секојдневните околности и како надворешните настани се обработуваат внатрешно.

Сценариото на филмот е изградено со надзор на психолози и невролози кои се обиделе да приспособете ги сложените објаснувања за функционирањето на мозокот на термини достапни за лаици.

Важноста да се знае како функционираме одвнатре

Филмот ни помага да го разбереме функционирањето на нашиот мозок и нè тера да ни дозволиме да бидеме во можност подобро да се справиме со нашите чувства .

Среќата и тагата заедно гледаат спомен.

Исто така види: 6 уметнички дела за разбирање на Марсел Дишан и дадаизмот

Забавниот ум го привлекува вниманието на различно анализирајте ги ситуациите и да бидете повнимателни за врските што ги создаваме. Не е невообичаено откако ќе ја погледнете функцијата да размислите кој ќе биде во командната соба и какви чувства ќе бидат вклучени воинтеракциите што ги имаме.

Со тоа што сме свесни за тоа како телото го обработува она што е доживеано, подобро ги разбираме нашите емоционални конфликти и ги почитуваме нашите внатрешни ограничувања и во исто време можеме да избереме да ги предизвикаме .

Филмот, исто така, нè учи на важноста од прифаќање негативни искуства бидејќи тие се од суштинско значење за формирањето на нашиот карактер.

Главни ликови

Рајли

Рајли е протагонистот на филмот, го следиме нејзиниот раст од денот на нејзиното раѓање до нејзината предадолесценција. Девојчето е како секоја американска девојка: чувствува страв, мака, несигурност и вознемиреност. Таа учи да се справува со сопственото тело и со оние околу неа.

Гледавме како функционира мозокот на Рајли и од таму можеме да го разбереме функционирањето на петте основни емоции: радост, тага, страв, гнев. и одвратност.

Радост

Штом Рајли ги отвори очите откако го напуштила стомакот на мајка си, се појавува Џој, една од главните емоции на мозокот на девојчето команден центар. Кога ќе го слушне гласот на татко му и ќе се соочи со изразот на мајка си, се појавува Џој - која има тело во облик на ѕвезда - веднаш предизвикувајќи насмевка на Рајли.

Радоста е присутна во сите животни среќни моменти на девојката и глуми централна улога во нејзиниот бунар

Тага

Тагата е суштинско чувство на Рајли и фундаментално за созревањето на девојката. Кога ќе се соочи со неочекувани ситуации - како што е ненадејната промена на градот - Рајли се чувствува депресивно, сам, а Тагата добива сила. Физички, телото на ликот има контури на капка и е сино.

Едно од учењата на Смешниот ум е токму важноста на Тагата, која обично се остава настрана секогаш кога е можно во современото општество.

Стравот

Стравот е одговорен за многу одвратни реакции на Рајли, кога станува збор за акција, девојката има импулс да избега од ситуацијата во кој тој се наоѓа себеси што е можно побрзо.

Иако имаме тенденција да го потценуваме и минимизираме Стравот, тој на крајот се покажува како суштинско чувство за заштита на поединецот.

Гнев

Краток, црвено, со многу заби и одело, ова е претставата на Рајли на гневот. Кога работите не одат како што се очекуваше, гневот влегува и доминира во контролната соба на мислите.

Во неколку клучни ситуации гледаме како девојката се предава на гневот, чувството почнува да станува особено силно кога Рајли ќе порасне и навлегува во предадолесценцијата.

Одвратност

Ситуациите во кои се појавува гадење најмногу го вклучуваат оброкот, особено кога имаброкула на чинија (Одвратноста, инаку, е дизајнирана со бојата и обликот на брокулата).

На најмало предупредување на Disgust, Рајли веднаш се повлекува од околноста што го одбива.

Исто така види: Патувања во мојата земја: резиме и анализа на книгата на Алмеида Гарет

Екипи и трејлер

режисер Пит Доктор (режисер) и Рони Дел Кармен (ко-режисер)
Сценаристи Пит Доктор, Мег ЛеФав и Џош Кули
Објавување 8 јуни 2015 година
Времетраење 1ч 35мин
Награди

Оскар за најдобар анимациски филм 2016

БАФТА за најдобар анимиран филм 2016

Награда Златен глобус за најдобар анимиран филм 2016

Официјален синхронизиран трејлер Inside Out

Слушајте ја саундтракот на Fun Mind на Spotify

Fun Mind - саундтрак

Проверете го исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.