Аристотел: живот и главни дела

Аристотел: живот и главни дела
Patrick Gray

Аристотел (384 п.н.е. - 322 п.н.е.) бил познат мислител и филозоф кој живеел во Античка Грција и имал големо влијание врз западниот свет.

Мудрецот бил ученик и учител на некои од најголемите имиња на неговото време. : прво, учел од Платон, а потоа предавал извонредни личности како Александар Македонски.

Творецот на перипатетската школа, како што се нарекувале неговите следбеници, оставил исклучително огромно наследство на различни теми : филозофија, етика, реторика, поетика, математика, биологија, меѓу другото.

До денес, влијанието на Аристотел го наоѓаме во бројни дела и текови на мислата. Сето ова го овековечило неговото име, правејќи го филозофот безвременска референца.

Кој бил Аристотел? Кратка биографија

Рани години и академија на Платон

Аристотел е роден во 384 година п.н.е., во Стагира, антички град на Македонската империја, кој денес се наоѓа во Грција. Неговиот татко, Никомах, бил доктор, што се чини дека ја мотивирало страста на неговиот син за областите на биологијата и природните науки.

Во тоа време, Атина беше местото каде што се собираа интелектуалците да дебатираат за најразновидните прашања: од политика до уметничко творештво, вклучувајќи ја и науката и самиот јазик. Така, во раните тинејџерски години, Аристотел се преселил во грчкиот град за да ги заврши студиите.неговите студии.

Платон и Аристотел портретирани во Атинската школа , од ренесансниот Рафаел Санцио (детали).

Таму почнал да се приклучува на Платоновата академија , каде што можел да учи кај мајсторот и станал и учител . Мислителот таму остана повеќе од две децении, развивајќи голем дел од своето дело. Меѓутоа, по смртта на Платон во 348 п.н.е., тој не бил избран да ја води институцијата и решил да ја напушти.

Патувања и брак

По напуштањето на Платоновата академија, Аристотел бил во Артанеј, каде што служел како политички советник. Неговата следна дестинација бил Асос, каде што поминал две години раководејќи училиште.

Во 345 п.н.е., сепак, тој решил да се упати на островот Лезбос, каде што започнал да раководи со учителска установа со Ксенократ, во град од Митилена. Таму се населил извесно време и се оженил со Питија , со која имал истоимена ќерка.

Учител на Александар Македонски

Аристотел и Александар прикажани во илустрација од Французинот Чарлс Лаплант (1866).

Во 343 п.н.е., Аристотел се вратил во Македонија, кога кралот Филип II го поканил да го учи својот син Александар , кој стана познат како Александар Велики.

„Стагиритот“ беше одговорен за проучувањето на она што ќе стане еден од најпознатитеосвојувачи на историјата, кои останале во нивна компанија неколку години.

Лицеум, школа на Аристотел

Тоа било во 335 п.н.е. дека Аристотел успеал да основа свое училиште во градот Атина. Бидејќи се наоѓала на локација каде што се обожавал богот Apollo Lykeios , институцијата го добила името Lyceum (Lykeion).

Фреска Училиштето на Аристотел , од Германецот Густав Адолф Шпангенберг (1883-1888).

Покрај тоа што е филозофско училиште, Liceu бил посветен и на проучување на различни области на знаење : политика, историја, математика , ботаника, биологија, медицина итн. Овие предавања и теоретски дискусии дадоа повод за безброј ракописи на овие теми, но повеќето завршија изгубени со текот на времето.

Крајот на неговиот живот

Во 323 п.н.е., Александар III Македонски умре, на само 32 години. Во Грција, климата против Македонија се влошувала и Аристотел морал да побегне од Атина бидејќи бил господар на Александар.

Така, во 322 п.н.е. тој заминал за Халкида. каде што се засолни во стара куќа што и припаѓаше на неговата мајка и заврши со умирање истата година, на островот Евбеја.

Дела на Аристотел: некои текстови и фундаментални теории

Наследството на Аристотел е огромна и опфаќа различни теми, но можеме да утврдиме дека еден од неговите највредни придонеси бил начинот на кој го класифицирал и систематизирал знаењето што веќе го имал.постоел во тоа време.

„Стагиритите“, како Сократ и Платон, почнале да се гледаат како еден од татковците на западната филозофија . Иако тој апсорбирал многу лекции од Платон, со текот на времето, перспективите на Аристотел се оддалечувале од оние на мајсторот.

На пример, додека основачот на Академијата во Атина верувал дека знаењето доаѓа преку разумот, неговиот поранешен студент бранел емпириско држење , зависно од сетилните искуства.

Исто така види: Значењето на крикот од Едвард Мунк

Во текот на својот живот, мислителот ги забележал своите размислувања и набљудувања за најразновидните дисциплини, во договори и дијалози кои биле наменети за усно излагање, а не за објавување.

Оние кои ги преживеале вековите и дошле до нас, станале неизбежни референци за модерната мисла.

Етика Никомах

Никомах етика, најпознатото дело на авторот, стана основно читање за прашања поврзани со моралот и карактерот. Поделено на десет дела, делото ги спои лекциите на филозофот на Никомах, синот што му го родил со роб Херпилија, во 325 година п.н.е..

Исто така види: Макунаима, од Марио де Андраде: резиме и анализа на книгата

Покрај тоа што ги пренесува учењата на Платон, Аристотел размислува и за среќата и начините на кои можеме да ја постигнеме , преку доблест, разумност и навика.

Реторика

Во делото, кое е поделено во три книги, Аристотелима намера да ја оддалечи реториката од софистичките пристапи и да се соочи со неа преку перспектива поблиска до филозофијата.

Исто така, фокусирајќи се на прашања поврзани со емоциите и човечкиот карактер, филозофот презема анализа на различните форми на аргументација и неговите стилски елементи.

Работата на научникот помогна да се утврди разликата помеѓу реторичките жанрови , поделувајќи ги во три категории : политички / советодавни, судски и демонстративни.

Поетика

Составен приближно помеѓу 335 година п.н.е. и 323 п.н.е., Poética ги обединува белешките дека Аристотел ги одржуваше часовите по уметност и литература.

Во делото, просветителот ги изнесува своите размислувања за литературните жанрови што преовладуваа во тоа време, особено поезијата и трагедијата. Овде, термините poiésis (процесот на композиција) и poiein (правење) го доближуваат „поетското создавање“ до занаетот.

Во првата половина од делото, Аристотел се фокусира на поезијата и го претставува концептот мимезис (или мимезис), тврдејќи дека создавањето би било имитација на човечките постапки. 1>

Во вториот дел се разгледуваат жанровите на драмската поезија, истакнувајќи ја трагедијата. Во тој поглед, тој го предлага концептот на катарза , емоционално празнење кое би предизвикало „прочистувачки“ ефект врз гледачот.

Политика

Поделено во осум книги, се верува дека делото е напишано во времето кога Аристотел бил учител на Александар Македонски.

Тука, филозофот размислува за прашања поврзани со етика и среќа , индивидуална и колективна.

Покрај разграничувањето на различните владини модели и нејзините карактеристики, работата на Аристотел во голема мера придонела за концептот на демократија , кој би го имал на ум општото добро на граѓаните.

Познатите мисли на Аристотел

Човекот по природа е политичко животно.

Што е пријател? Една душа која живее во две тела.

Во сите нешта на природата има нешто прекрасно.

Сите луѓе, по природа, копнеат по знаење.

Основата на демократската државата е слобода.

Природата на желбата е да не се задоволува, а повеќето луѓе живеат само за да го задоволат тоа.

Види исто така
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.