Објаснети се 13 детски басни кои се вистински лекции

Објаснети се 13 детски басни кои се вистински лекции
Patrick Gray

Содржина

Басните се кратки наративи, обично во кои глумат животни или предмети кои претпоставуваат човечко однесување и карактеристики. Жанрот е доста популарен во литературата за деца и носи неколку важни лекции за размислување за животот.

1. Скакулецот и мравката

Во текот на целата година мравката работеше без престан, носејќи и чувајќи ја храната дома. Така, кога дојде зимата имаше се што треба да се прехрани и преживее.

Цикадата, пак, ги искористи сончевите денови за да пее, а кога дојде студот, немаше што да се јаде. Тогаш ја побарала мравката и побарала да ја сподели нејзината храна. Тогаш мравката праша што прави во сончевите денови за да се подготви за зимата:

— Летото пеев... не можев да работам од жештината!

— Ах, пееше? Па, сега, танцувајте…

Морал на Цикадата и мравката

Треба да работиме за да не паднеме во истата ситуација како мрзливиот Цикада.

Објаснување на басната за Скакулец и мравката

Басната е несомнено една од најпознатите и доаѓа да не научи за потребата да работиме и да изградиме просперитетна иднина за нас самите.

Колку и да изгледа примамливо, не можеме само да се препуштиме на забавата и да ги оставиме нашите обврски настрана. И во најдобрите фази ни требавоспоставување и видов куп вкусни коски. Без размислување, влегол во месарницата и украл коска.

Продолжил да оди кога морал да помине река. Гледајќи го одразот во водата, ја виде својата слика со коската во устата. Кучето тогаш мислело дека е друго животно со друга коска. Така, кога се обидел да се бори со кучето и да добие уште една коска, тој лаел и ја испуштил својата во водата.

И така кучето ја изгубило својата коска.

Морал на приказната за Кучето и коската

Бидете задоволни со тоа што го имате.

Објаснување на басната Кучето и коската

Во оваа приказна гледаме како алчноста може да не наведе да го изгубиме она што веќе го имаме. Кучето беше толку опседнато со се повеќе и повеќе што не сфати дека кучето што го виде во водата е негов сопствен одраз.

Многу пати е подобро да се фокусираме на да го задржиме она што го имаме веќе постигнато отколку да ризикувате и изгубите сè. Басната го носи истото учење како и народната поговорка „Птица во рака вреди две во грмушка“.

13. Магарето, лисицата и лавот

Лисицата и магарето биле многу блиски пријатели и решиле да склучат договор да се заштитат еден со друг засекогаш, заколнувајќи се дека ќе го задржат своето пријателство засекогаш.

Некое време. подоцна заминале на лов и дошле лице в лице со лав.

Лисицата, гледајќи го големото животно, помислила дека ќе мора да се спријателува со предаторот. Затоа му рекол на лавот дека може да му помогне да го фати магарето,сè додека и бил поштеден животот.

Потоа го убедила својот пријател магаре да ја придружува до место во близина на дупка. Таму го турнала и тој останал заробен.

Лавот, кога видел дека магарето не може да избега, тргнал по лисицата и го проголтал. Тој би можел да го изеде магарето подоцна.

Морал на приказната за Магарето, лисицата и лавот

Оние кои ги изневеруваат своите пријатели не треба да очекуваат од нив да ги почитуваат нивните збор .

Исто така види: Филм за црниот лебед: резиме, објаснување и анализа

Објаснување на басната Магарето, лисицата и лавот

Поуката што останува во оваа басна е дека никогаш не треба да изневериме нечија доверба . Лисицата се заколна дека ќе му остане верна на магарето, но штом се почувствува загрозен, му понуди на својот пријател во замена да замине неповреден.

Но, работите не одеа според планираното, па и тој на крајот беше предаден од лавот.

Басни: за што служат и од каде дошле?

Басните имаат намера да пренесат некаков морал , учење или совет до читателот, правејќи тој размислува за неговото однесување и за самиот функционирање на општеството.

Првично, овие приказни беа дел од усната традиција, кажани од уста на уста и носеа големи дози на популарна мудрост . Постепено, тие се етаблираа во литературата, појавувајќи се во повеќе верзии и преводи.

Главните одговорни за собирањето и пренесувањето на овие басни се Езоп (во Античка Грција) и Жан де Ла Фонтен(во 17 век Франција).

бидете свесни и продолжете да се борите, за подоцна да можеме да ги собереме плодовитеод нашите напори.

2. Лисицата и грозјето

Една лисица била многу гладна кога видела прекрасно грозје како виси одозгора. Обидувајќи се да стигне до плодовите, почнала да скока неколку пати, но секој пат не успевала и не можела да го фати.

По неколку обиди се маскирала и зборувала гласно, со презирно лице:

— Зелени се...

Додека сакаше да замине, слушна бучава и помисли дека е грозје што паѓа, па скокна да го фати во уста. Потоа виде дека тоа е само лист, погледна наоколу и побегна, за никој да не забележи што се случило.

Морал на приказната за Лисицата и грозјето

Кога некој не може да го добие она што го сака, се преправа дека не е заинтересиран, за да продолжи да се појавува.

Објаснување на басната Лисицата и грозјето

Оваа смешна басна илустрира нешто што постојано го гледаме во нашето општество: лажен презир. Понекогаш навистина сакаме нешто и не ни успева. Ова не значи дека можеме да ја омаловажиме или да се обидеме да ја омаловажиме пред другите.

Историјата нè потсетува дека понекогаш ќе пропаднеме и не смееме да заземаме арогантна поза , што изгледа смешно за оние кои набљудуваат.

3. Лисицата и врана

Враната беше качена на гранка од дрво, држејќи парчесирење со клунот, додека минувала лисица.

Кога ја видел врана со сирењето, лисицата веднаш почнала да размислува како да му ја украде храната. Наскоро смислила план и отишла под дрвото да разговара со животното.

— Колку убава птица! Колку прекрасни пердуви и бои! Дали и неговиот глас е убав? Тоа би била највпечатливата птица што сум ја видел...

Слушајќи го тоа, врана беше горда и полна со суета. За да го покаже својот глас, го отвори клунот и почна да пее. Тогаш падна сирењето и лисицата истрча да го фати. Паметна, таа одговори:

— Имаш убав глас, но немаш интелигенција!

Морал на приказната за Лисицата и Враната

Пазете се од оние кои се појавуваат и не фалат премногу.

Објаснување на басната Лисицата и врана

Ова е предупредување да платиме обрнете внимание на заинтересираните страни кои може да ни се појават. Понекогаш користат комплименти и слатки зборови за да ги прикријат своите вистински намери.

Исто така види: Книга Лолита од Владимир Набоков

Иако лисицата го „залажува“ Кроу, наративот се фокусира на неговата грешка. За его и суета, животното беше наивно и на крајот изгуби сè.

4. Зајакот и желката

Една желка и зајак се расправаа која е побрза. Така тие одредиле ден и место за обложување на трка. Сега зајакот, верувајќи на својата природна брзина, не брзаше да трча, туку легнана пат и заспал. Но, желката, свесна за својата бавност, не престана да трча и на тој начин го престигна заспаниот зајак, стигна до крајот и извојува победа.

Морал на приказната за Харе и желката

Нема потреба да им веруваме на нашите способности ако нема напор.

Објаснување на басната Зајакот и желката

Ова е приказна за упорност , фокус и решителност. Кога навистина сакаме да постигнеме цел, способни сме да ги надминеме сопствените ограничувања, ако навистина се потрудиме.

Основно е да не ја изгубиме од вид таа способност за надминување што постои во сите нас. Напротив, ако сме премногу самоуверени и се потпираме само на нашите природни способности, ризикуваме „да ја изгубиме трката“.

5. Дрвјата и секирата

Еден човек сакаше да направи секира и отиде во шумата да побара од дрвјата парче дрво за рачката. Дрвјата решија да го прифатат неговото барање и дадоа добра рачка за секирата, направена од маслиново дрво; Човекот го зеде, го стави на секирата и почна да ги сече дрвјата и да ги сече нивните гранки.

Дабот им зборуваше на другите дрвја:

— Право ни служи. Ние сме виновни за нашата несреќа затоа што му помагаме на нашиот непријател.

Морал на приказната за Дрвјата и секирата

Кој не се грижи за другите, не може да биде изненаден ако се случи еден ист деннешто со него.

Објаснување на басната за Дрвјата и секирата

Оваа басна е наратив полн со значење. Зборува за живот во заедница , во општеството, па дури и во демократијата. Кога го предале првото дрво, кое било жртвувано за да се направи секира (нивниот природен непријател), останатите донеле сопствена пропаст.

Историјата не потсетува дека имајте емпатија со нашите сограѓани човечки суштества може да биде основна алатка за преживување.

6. Мувата и автомобилот

Една мазга повлече тежок автомобил по пат полн со кривини и дупки. Нејзиниот напор беше огромен, додека кочијарот ја камшикуваше.

Мува што седеше на врвот, чувствувајќи се многу важно, и зборуваше на уво:

— Кутрата, јас сум ќе излезам од овде горе и ќе се ослободам од мојата тежина, за да можеш да ја повлечеш колата.

Морал на приказната за Fly and the Car

Многу луѓе имаат погрешна и претерана слика за себе.

Објаснување на басната за Мата и количката

Оваа приказна користи хумор за да направи социјална критика, како што е вообичаено во басните. Овде, сатирата е фокусирана на оние луѓе кои мислат дека се поголеми и поважни отколку што навистина се.

Како мувата, многу луѓе се чини дека имаат голема визија за себе , која тоа е апсурдно за оние околу нив.

7. Кучето и маската

Барам коска даглодајќи, куче најде маска: беше убава, полна со светли, живи бои. Животното го намириса предметот и кога сфати што е, се сврте со презир.

— Таа глава е убава, да... Но, нема мозок.

Морал на приказна Кучето и маската

Нема недостаток на убави глави, но без мозоци, кои не го заслужуваат нашето внимание.

Објаснување на басната за Куче и маската

Басната е фокусирана на потребата да се научи да се гледа надвор од изгледот . Понекогаш, може да бидеме толку фасцинирани од нечија слика што не ни забележуваме што има внатре.

Наративот нагласува дека нашите избори не треба да бидат површни и дека длабоко во себе е поважно да имаме интелигенција отколку убавина.

8. Козата и магарето

Козата и магарето живееја во ист двор. Јарецот станал љубоморен затоа што магарето добило повеќе храна. Преправајќи се дека е загрижена, таа рече:

— Каков живот имаш! Кога не е на мелница, носи товар. Сакаш совет? Направете непријатност и паднете во дупка.

Магарето се согласи, но кога се фрли во дупката, скрши многу коски. Сопственикот побарал помош. Ветеринарот советуваше:

— Ако му дадете добра шолја чај од козји бели дробови, наскоро ќе биде добро.

Значи, козата беше жртвувана, а магарето беше излечено.

6>Морал на приказната за Коза и магаре

Кој заговарапротив другите, тој самиот си наштетува.

Објаснување на басната за Козата и магарето

За жал, алчноста и зависта може да наведат некои луѓе да извршат дела незамислива суровост. Басната за козата и магарето нè потсетува дека оние кои заговараат да им наштетат на другите на крајот ќе бидат повредени .

Дури и наспроти какво било ривалство, ако сакаме да завршиме со некого можеме да си ја испровоцираме сопствената пропаст, вака или онака.

9. Светилото

Светилото, добро наполнето со масло, беше запалено за да има јасна и постојана светлина. Таа почна да отекува од гордост и да се фали, велејќи:

— Јас сјаам посилно од самото сонце.

Кратко време подоцна дојде налет на ветер и ја изгасна. Некој зеде кибрит и повторно го запали, велејќи:

— Чувајте го запалено и не се грижи за сонцето. Ѕвездите никогаш нема да треба повторно да се разгорат, како што направив јас со вас.

Морал на приказната на Ламп

Бидете понизни за да не се засрамите.

Објаснување на басната за Лампарина

Ова е уште една приказна за нешто неопходно за нашата емоционална рамнотежа: одржување на понизност . Дури и кога работите функционираат, важно е да ги држиме нозете на земја и да запомниме дека тоа не не прави супериорни од никого.

Бидејќи, во животот, сите победи и порази се ефемерни наспроти поголема моќ од сите:текот на времето.

10. Петелот и бисерот

Еден петел, кој гребел во дворот за да најде храна, трошки или мали животни за јадење, на крајот нашол скапоцен бисер. Откако за момент ја забележал нејзината убавина, рекол:

— О, убав и скапоцен камен, кој свети со сонцето или месечината, дури и да си на валкано место, ако те најде човек, тоа беше Него Градител на скапоцени камења, госпоѓа која сака украси, па дури и платеник, со задоволство би те примила, но ти не ми користиш, затоа што поважна е трошка, црв или зрно што служи за исхрана>

Иако го кажа тоа, тој ја остави и тргна по неа да бара соодветна храна.

Морал на приказната за Петелот и бисерот

Секој го цени она што е најважно за вас според вашите потреби.

Објаснување на басната Петелот и бисерот

Наративот нагласува дека вредностите а приоритетите не се универзални: што За некои има многу вредност, за други е бескорисно. Секој се управува со себе според нивните вкусови и потреби, кои се разликуваат од личност до личност.

Оваа приказна нè потсетува и дека материјалните добра зависат од нивниот контекст и од вредноста што им ја припишуваме . За луѓето, бисерот е вреден бидејќи е редок и има парична вредност. Што се однесува до животно како петелот, важно е само што можејадете.

11. Гулабот и мравката

Низ шумата течеше река со чиста вода што течеше. На врвот на листот, на брегот, имаше мравка. Била жедна и се наведнала да се напие вода, но изгубила рамнотежа и паднала во реката.

Малата мравка ја понесла струјата и не можела да се врати на суво.

На небото, летечки гулаб ја виде мравката и сфати дека се мачи. Така, гулабот сочувствувал со инсектот и фрлил мала гранка во водата, блиску до мравката, која набрзо се качила на гранката и успеала безбедно да се врати до брегот.

Времето минувало, а мравката одела кога го пронашле гулабот, кој бил во неволја. Еден ловец сакал да го лови со голема мрежа кога мравката му ја искасала петицата. Човекот потоа извика, што го предупреди гулабот за опасност и го натера да успее да избега од стапицата.

Морал на приказната за Гулабот и мравката

Љубовта се возвраќа со љубов.

Објаснување на басната Гулабот и мравката

Во оваа мала басна гледаме дека кога има солидарност, оние кои имаат им е помогнато имаат тенденција да сакаат да возвратат со љубов . Историјата доаѓа да не научи дека секогаш треба да гледаме на другите и да нудиме помош.

12. Кучето и коската

Едно куче гордо се враќало дома еден ден кога поминало пред месарница. Животното погледна во
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.