Сè за Пиета, ремек-делото на Микеланџело

Сè за Пиета, ремек-делото на Микеланџело
Patrick Gray

Pietà е позната ренесансна скулптура, произведена помеѓу 1498 и 1499 година од италијанскиот уметник Микеланџело.

Претставата на Дева Марија која го држи мртвото тело на Исус Христос, откако била распната , тоа е едно од најпознатите и највпечатливите дела на ренесансниот гениј.

Иако темата беше доста честа појава во религиозната уметност во тоа време, пристапот на Микеланџело се издвојуваше од останатите и постигна огромна популарност.

Исто така види: 25 големи бразилски писатели кои мора да се прочитаат

Наместо да го претстави страдањето на реален и груб начин, скулпторот избра да ја илустрира фигурата на Марија преку идеализирана визија. или Nossa Senhora das Dores, Богородица изразува резигнирано страдање пред смртта на нејзиниот син.

Каде е прикажана Pietà на Микеланџело?

Микеланџело Pietà може да се најде во базиликата Свети Петар, во државата Ватикан , во Рим.

Зградата е една од најголемите католички црква и исто така една од најпосетуваните простори во Ватикан, кои се наоѓаат веднаш до плоштадот Свети Петар.

Меѓу делата изложени во базиликата, скулптурата на Микеланџело се смета за најрелевантна и може да може да се најде во првата капела на десната страна .

Pietà: значење и главни елементи

Статуата е широка 174 сантиметри до 195 г.долга сантиметри и е зачната кога уметникот имал само 23 години.

Микеланџело имал соработка со Лаотиаб Верна Инед, неговиот пријател и помошник. Меѓу другите карактеристики, делото се издвојува по совршенството и полирањето на мермерот.

pietà е тема на христијанската уметност што се појавила во Северна Европа, кон крајот на 13 век. Присутна главно во сликарството и скулптурата, темата стана популарна и се прошири на другите делови на континентот, станувајќи слика за посветеност .

Пирамидална композиција

Елементите на делото се распоредени во формат на пирамида што бил вообичаен во ренесансната уметност. Нешто високо пофалено за статуата е хармоничен начин на кој вертикалната фигура на Марија и телото на Исус, хоризонтално, се позиционирани.

Интересно е да се забележи дека сликата на Исус е помала од онаа на мајката, која го држи во скутот, во последниот момент.

Ликот на Богородица

Еден од најкоментираните аспекти за оваа статуа е спокоен израз , на страдање и сожалување, присутен на лицето на Марија.

Микеланџело го прикажа библискиот пасус на екстремната болка, во која мајка штотуку го изгубила своето дете, но тој го направил да не го втисне на нејзиното лице заедничкиот очај во овој тип на работа.

Напротив, уметникот претпочиташе да пристапи кон идеализираната визија на Богородица,што е видливо и по нејзиниот младешки и невин изглед.

Исто така види: Коментирани и анализирани 8 генијални песни на Раул Сеиксас

Облеката и мускулите

Не можеме да не ги истакнеме совршените завршетоци од Pietà . Деталите како што се наборите во ткивата и мускулите на телата, му даваат на работата изненадувачки реализам .

Потписот на Микеланџело

Друго Непогрешлив елемент на Pietà е појасот што ги прекрстува градите на Дева Марија и го носи потписот на уметникот.

На него пишува „MICHAEL ANGELUS. BONAROTUS. ФЛОРЕНТ. ФАЦИЕБА" т.е. Bilhères de Lagraulas нарачал дело на младиот уметник Микеланџело. Кардиналот нареди нов лик на Дева Марија да биде поставен во капелата на кралот на Франција, во поранешната базилика Свети Петар.

Иако претходно работел во Фиренца, Микеланџело никогаш не направил скулптура со толку големи димензии.

Резултатот се смета за ремек-дело на уметникот, демонстрирајќи ја техниката и прецизноста со која Микеланџело го напишал своето име во Историја.

Куриозитети за Pietà

  • Поради младоста на уметникот, многу луѓе се сомневаа во авторството на скулптурата. Се верува дека можеби поради тоа Микеланџело одлучил да го потпише Pietà .
  • Многу години подоцна, веќе во последната фаза од својот живот, скулпторот се вратил на религиозната тема со Pietà Rondanini .
  • Во 1972 година, статуата беше нападната и заштитена со стакло отпорно на куршуми, што ја одвојува од безброј дневни посетители.

За Микеланџело

Микеланџело ди Лодовико Буонароти Симони (1475 — 1564) беше еден од најголемите имиња во западната уметност, кои се истакнуваат во областа на сликарството, скулптурата, архитектурата и поезијата.

Роден на 6 март 1475 година во Капрезе, Тоскана, Италијанецот бил особено надарен за уметноста и бил учел во сликарството од браќата Давиде и Доменико Гирландајо.

Потоа Микеланџело започнал да работи со семејството Медичи, изработувајќи неколку дела по нарачка од патроните. Сепак, со создавањето на Pietà за Ватикан, скулпторот се здоби со слава и вечност самиот.

Портрет на Микеланџело (1520 – 1525) , од Себастиано дел Пиомбо.

Години подоцна, па дури и сметајќи се себеси за скулптор по природа, Микеланџело се откри дека е брилијантен сликар. Јулиј II, папата, го замолил да ги наслика величествените фрески што го покриваат таванот на капелата.

По долго двоумење, уметникот ја прифатил задачата во 1508 година, која ја завршил четири години подоцна, во 1512 година .

Видете исто така
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.