Готово: концепт и уметничко дело

Готово: концепт и уметничко дело
Patrick Gray

ready made се индустријализирани објекти кои, отстранети од нивниот секојдневен и утилитарен контекст, се трансформираат во уметнички дела. Тоа се случува од моментот кога ќе бидат вметнати во музеи и галерии.

Исто така види: 5 песни од Вилијам Шекспир за љубовта и убавината (со интерпретација)

Ова е уметнички ресурс кој се користи од почетокот на 20 век и, дури и денес, предизвикува отуѓување кај голем дел од јавноста.

Марсел Дишан: таткото на ready made

Marcel Duchamp (1887-1968), француски дадаистички уметник, е препознаен како креатор на концептот ready made , кој првично (на француски) се нарекува objet trouvé .

Видете неколку примери на ready made направени од него и тоа придонесе за трансформација во размислувањето за уметноста.

Велосипедско тркало (1913)

Првата работа направена на овој начин од Дишан е споено велосипедско тркало на клупа, и датира од 1913 година. Овој тип на работа со повеќе од еден објект и кој трпи мешање од уметникот беше наречен ready made поправена .

Велосипедско тркало е првото подготвено во историјата на уметноста, направено во 1913 година од Дишан

Ова дело најпрво е создадено за да остане во студиото на уметникот. Дишан уживаше да го гледа додека работеше, а понекогаш и го вртеше за да го види движењето. Само во 1916 година објектот ќе биде насловен како ready made .

Извор (1917)

Изворот е подготвено од најголемо значење во историјата на уметноста. Замислено во 1917 година, ова дело се состои од бел порцелански писоар (или писоар). Беше изложен на изложба во истата година на неговото создавање и претставен под псевдонимот R. Mutt.

Изворот (1917) му се припишува на Дишан, но можеби е создадена од жена, дадаистката Елса фон Фрајтаг Лорингховен

Во тоа време, делото беше силно критикувано. Сепак, подоцна стана познат по својот оспорувачки и рефлективен карактер, типичен за дадаистичката гранка.

Марсел Дишан отсекогаш се припишувал како творец на делото, меѓутоа, неодамнешните истражувања го ставија авторството во сомнеж. Се верува дека идејата за ова дело, поднесено на изложбата во 1917 година, потекнува од уметницата Елса фон Фрејтаг Лорингховен.

Елса била полско-германска уметница која имала контакт со Дишан. Во 1980-тите, беше пронајдено писмо во кое уметникот известува дека писоарот е идеја на пријател дадаист.

Држач за шишиња (1914)

Во 1914 Марсел Дишан се здоби со предмет што ви го привлече вниманието. Тоа беше држач за шишиња, конструкција направена од метал со неколку прачки.

Регал за шишиња (1914) од Марсел Дишан

Уметникот го чувал во својот место на работа на предметот, кој подоцна го фрлиле членовите на неговото семејство. Подоцна, биле направени копии на држачот за шишиња.

Редимејд и дадаизам,каква е врската?

Дадаизмот беше движење кое им припаѓаше на европските авангарди кое имаше намера да донесе иронија, оспорување и негирање на самата уметност. Тоа беше начинот на кој уметниците можеа да ја изразат својата огорченост од апсурдите направени во Првата светска војна и другите настани на почетокот на векот.

Тие се обидоа да ја прекинат традиционалната уметност, да предизвикаат отуѓување и изненадување во јавноста. Така, готовиот во тој момент служеше како ресурс во оваа смисла, и поради нивниот ирационален и саркастичен карактер .

Меѓутоа, важно е да се нагласи дека не секогаш предметите Уметничките парчиња и готови производи нужно ги имале овие намери, дури и предизвикувајќи други размислувања, како што е поимот за авторство и симболичната моќ на секојдневните предмети .

Други уметници кои користат ready made

По Дишан и европските авангарди, уметноста тргна на многу различни патишта. Од втората половина на 20 век се појавува она што се нарекува Современа уметност, која се обидува да донесе иновативни техники и процедури.

Многу уметници беа инспирирани од критичката атмосфера на дадаизмот и субверзивниот карактер на ready направено . Беше можно да се согледаат и други можности на претставување и изразување, повторно означувајќи ги готови предмети.

На овој начин и други уметници ја користеа уметноста во своите креации. Во Бразил, можеме да споменемеВалтерсио Калдас и Цилдо Меирелес, на пример.

Заедничка чинија со гумени ленти (1978), од Валтерсио Калдас

Друго дело што може да се наведе како ready made is One and Three Chairs , направено во 1965 година од Joseph Kosuth.

Во оваа продукција, американскиот уметник покажува обичен стол, фотографија од столот и текст со значењето на столот. Ова дело е вклучено во концептуалната уметност.

Исто така види: Објаснет филмот за душата

Дело на Џозеф Косут со наслов Една и три столици (1965)
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.