Објаснет митот за Нарцис (грчка митологија)

Објаснет митот за Нарцис (грчка митологија)
Patrick Gray

Централната фигура на една од најпознатите приказни на Античка Грција, Нарцис е млад човек кој бил овековечен од убавината и од суетата. Заљубувајќи се во сопствениот одраз, кој го видел во водите на езерото, завршил со умирање на бреговите.

Полн со толкувања и симболики, митот останува со нас, повторно измислен од безброј автори и уметници , добивајќи нови читања со текот на времето.

Божествената убавина на Нарцис

Нарцис беше син на Цефис и Лириопе: тој беше река, а таа нимфа. Можеби поради неговото божествено потекло, детето е родено обдарено со извонредна убавина. Овој факт ги исплашил родителите уште од раѓање, бидејќи таквото физичко совршенство може да се смета како навреда за боговите.

Мајката решила да се консултира со пророкот Тиресија , постар човек кој бил слеп, но можел да ја види иднината. Таа праша дали животот на нејзиниот син ќе биде долг. Ораклот одговорил да, сè додека тој никогаш не го видел сопствениот одраз, бидејќи тоа ќе биде неговата пропаст.

Во класичната култура, секоја особина во претерувањето може да биде опасност, бидејќи тоа ќе го разбуди повикот hybris , преведено како ароганција или екстремна гордост . Така му се случило на младиот човек, кој пораснал и станувал во центарот на вниманието каде и да одел.

Херојот бил толку убав што ја освоил љубовта на сите: дури и на божестватабесмртни. Според Овидиј, во делото Метаморфози тој бил посакуван од жените ширум Грција. Дури и нимфите се бореа за нејзината љубов, но Нарцис беше ладен и горд , секогаш рамнодушен кон неговите достигнувања.

Ехо и Нарцис: љубов и трагедија

Ехо беше нимфа на езерото кое Хера го избрка од Олимп, поради нејзината љубомора. Претходно, таа многу зборуваше и со разговорите и го одвлекуваше вниманието на божицата, додека Зевс се оддалечи за да ја предаде. Бесна, Хера решила да ја казни и решила дека може да комуницира само преку повторувања.

Ехо и Нарцис (1903), слика од Џон Вилијам Вотерхаус .

Сиромашната нимфа имала огромна страст за херојот, но секогаш била отфрлена; па се изолирала во езерото и нејзиното тело станало карпа. Згрозени од однесувањето на Нарцис, другите нимфи ​​се собраа и побараа помош од Немесис. Ќерката на титаните беше божица позната по тоа што ја претставуваше одмаздата .

Немезис утврди дека казната ќе биде да живее невозможна љубов , заљубувајќи се во нејзиниот лик. Подоцна, кога се наведнал да се напие од езерото, за прв пат го видел нејзиното лице и ја открил големината на нејзината убавина. Не можејќи да го напушти местото, тој ги поминувал деновите восхитувајќи се себеси во водите па дури и престанал да јаде, на крајот умрел.

Од телото на Нарцис израсна цвет

Афродита , божица на љубовта, се сожалина Нарцис. Така, по неговата смрт, телото на момчето го претворила во жолт цвет кој се родил на брегот на езерото и го добила неговото име.

Исто така види: Таџ Махал, Индија: историја, архитектура и куриозитети

Цветот на Нарцис ( Нарцис ).

Често цветот расте наклонето надолу, што се верувало дека ја претставува положбата на младиот човек гледајќи го својот одраз. Ја споредуваат и со фигурата на Нарцис бидејќи и покрај тоа што е многу убава, таа е кревка и има краток животен век.

Толкувања и значење на митот

Постојат и други верзии кои ја менуваат заплетот на митот. Во едниот, одмаздата не ја предизвикал Ехо, туку Аминија, човек кој бил толку вљубен во Нарцис што си го одзел животот. Во приказната раскажана од Павзанија, херојот имал сестра близначка која починала. Вљубен во неа, тоа беше лицето на девојката што ја гледаше во водите.

Со овие варијации во заплетот, се појавија нови анализи и толкувања. Важно е да се запамети дека името на оваа фигура потекнува од зборот narke, што значи „вкочанетост“. Имаме работа со некој кој бил маѓепсан, хипнотизиран со себе. На некој начин, тој е спротивниот од Еко , кој може само да ги повторува зборовите на другите.

Исто така види: 16 најдобри комични филмови на Нетфликс за гледање во 2023 година

Во вториот том од неговата Грчка митологија , Јунито де Соуса Брандао го цитира психијатарот Карлос Бјингтон, во врска со ова:

Ако Нарцис, тврди Бајингтон, ќе биде централен симбол напостојаноста во себе, Еко, напротив, ја преведува проблематиката на доживување на неговата спротивност. За да се разбере митот, потребно е да се нагласи дека Нарцис и Ехо се во дијалектички однос на комплементарни спротивности, (...) на нешто што останува само по себе и нешто што останува во другото.

Понатамошно читање консензус за митот е оној за маж кој е предмет и предмет на нејзината љубов. Така, приказната може да се гледа како метафорична рефлексија на идентитетот и индивидуалноста , раскажувајќи процес на самосвест. Токму ова откритие го осудува Нарцис: тој станува свој универзум и го заборава остатокот од светот.

Постои и силен симболичен набој, во различни митологии, кој асоцира огледала и рефлексии со натприродниот свет. Рефлектираната слика може да се види како двојка, сенка или дури и манифестација на душата.

Нарцис (1597 - 1599), насликана од Караваџо .

Во текот на 19 век, митот за Нарцис почнал да се проучува од други области на знаење. терминот „нарцисоидност“ се роди во психијатријата и подоцна беше инкорпориран од Психоанализата.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.