8 песни за мајки (со коментари)

8 песни за мајки (со коментари)
Patrick Gray

Поезијата за мајките е тема која се повторува во литературата. Песните за мајчинството може да се прочитаат на прославата на Денот на мајката, датум кој обично е посебен за повеќето луѓе.

Тоа е прилика кога обично им оддаваме чест на жените кои нè воспитале и ни посветиле љубов, најчесто понекогаш правејќи нивните најдобри во оваа задача.

Имајќи го тоа на ум, избравме инспиративни песни за мајките за да им кажеме колку се важни во нашите животи.

1. Целото мое богатство дојде од мајка - Conceição Evaristo

Грижата за мојата поезија

Научив од мајка

жена која забележуваше работи

и на претпоставка за живот.

Бластиноста на мојот говор

во насилството на моите изреки

Го добив од мајка

жена бремена со зборови

оплоден во устата на светот.

Сето мое богатство дојде од мајка ми

целата моја заработка дојде од нејзината

Исто така види: 18 бразилски комедии што треба да се гледаат во 2023 година

мудра жена, yabá,

од огнот црпеше вода

од солзите создаде утеха.

Пола се смееше од мајка

дадена за да се скрие

цела радост

и таа недоверлива вера,

бидејќи кога одите бос

секој прст гледа во патот.

Тоа беше мајка која ме спушти

на чудотворните ќошиња на животот

покажувајќи кон мене огнот маскиран

во пепел и иглата на

времето што се движи во стог сено.

Тоа беше мајка која ме натера да ги чувствувам

здробените цвеќиња

под камењата

празни тела

следно дотротоари

и таа ме научи,

инсистирам, токму таа

го направи зборот

уметност

уметност и занает

од мојата песна

од мојот говор.

Оваа потресна песна на Консеисао Еваристо е претставена во Cadernos Negros , објавена од Coletivo Quilombhoje во 2002 година.

Текстот дава изглед на благодарност на црна жена до нејзината мајка (а во некои случаи и до нејзините предци) што ја научила како да се чувствува и да се смести во светот, со што огромен лиризам.

Консеисао Еваристо ја смета нејзината мајка за голема и мудра учителка, мајстор на уметноста на живеење и поттикнувач на уметничките потфати на нејзината ќерка.

2. Мајка - Марио Кинтана

Мајка... Има само три букви

Оние од ова благословено име;

Небото има и три букви

И во нив се вклопува бесконечното.

За да ја пофалиме нашата мајка,

Исто така види: Книга Senhora од Хозе де Аленкар (резиме и целосна анализа)

Сето добро што е кажано

Никогаш не мора да биде толку големо

Како што добро е што ни даде

Толку мал збор,

Моите усни добро знаат

Дека си со големина на небото

И само помали отколку Бог!

Марио Кинтана стана познат како „поет на едноставни нешта“. Писателот од Рио Гранде до Сул развил литературен стил во кој можел да ги преведе чувствата со некомплицирани, но длабоко лирски зборови и слики.

Во Мае , Квинтана го претставува овој мал збор како водилка за чест на мајките, споредувајќи ги со небото и повторувајќи ги неговите способност да се сака бескрајно .

3. Untitled - Alice Ruiz

Еднаш тело

се однесува

друго тело

никакво срце

поддржува

o мала

Ова е песна за мајките, но ја покажува перспективата на мајката која е бремена. Алис Руиз успева, со неколку зборови, да покаже како се чувствува физички и емоционално кога раѓа дете.

Така, тоа сугерира дека нејзиниот капацитет да чувствува и да сака се проширува , во на ист начин како и нејзината утроба.

Важно е да се каже дека, иако искуството од бременоста е навистина трансформативно, мајчинството може да се доживее на безброј начини кои не мора да поминуваат низ бременоста.

4. Момчето кое носеше вода во сито - Маноел де Барос

Имам книга за водата и момчињата.

Повеќе ми се допадна едно момче

кој носеше вода во сито .<1

Мајката рече дека носењето вода во сито

е исто како да се украде ветер и

да се истрча со него за да им се покаже на браќата.

Мајката рече што е исто

како да собираш трње во водата.

Исто како да одгледуваш риба во џеб.

Момчето беше поврзано со глупости.

Сакав да ги поставам темелите

на куќа на роса.

Мајката забележала дека на момчето

повеќе му се допаѓа празнината отколку полнотата.

Тој зборуваше дека празнините се поголеми, па дури и бесконечни.

Со текот на времето тоа момче

кое размислуваше и беше чудно,

бидејќисакал да носи вода во сито.

Со текот на времето открил дека

пишувањето би било исто

како и носењето вода во сито.

При пишувањето на момчето видел

дека е способен истовремено да биде почетник,

монах или просјак.

Момчето научило да користи зборови.

Виде дека може да се шегува со зборови.

И почна да се шегува.

Тој можеше да го промени попладнето со тоа што ќе стави дожд.

Момчето правеше чуда.

Тој дури и цветаше камен.

Мајката нежно го поправа момчето.

Мајката рече: Сине мој, ќе бидеш поет!

Ќе носиш вода во сито доживотно.

Ќе ги пополниш празнините

со твојата пакост,

и малку луѓето ќе те сакаат поради твоите глупости!

Оваа песна на Маноел де Барос е објавена во 1999 година во книгата Вежби за да се биде дете . Го прикажува детството на неверојатен начин, покажувајќи ги игрите и инвентивноста на момчето.

Мајката се појавува во песната како емоционална поддршка , вреднувајќи ја неговата креативност и го охрабрува да создавате поезија со едноставните работи во животот.

На овој начин покажува колку е важно детето да има старатели кои ја препознаваат нивната вредност за да изгради здрава самодоверба.

5. Недоразбирање на мистериите - Елиса Лусинда

Ми недостига мајка ми.

Нејзината смрт е пред една година на денешен ден и факт

Оваа работа ме натера

да се бориш за прв пат

со природата на нештата:

какво губење, каква невнимание

колку е глупава од Бога!

Не дека таа го потроши својот живот

но животот со губење на неа.

Гледам во неа и нејзиниот портрет.

Тој ден, Бог даде малку излет

а порокот беше слаб.

Капиксаба писателката Елиса Лусинда во оваа песна го открива сиот копнеж по мајка си. Станува збор за текст за загубата и огорченоста поради тоа што повеќе нема друштво со оваа сакана фигура.

Елиса го изразува својот револт од „Бог“ што дозволила нејзината мајка да си замине и ја смени наредбата на нештата кога се вели дека тој што изгубил е живот, веројатно негов.

6. Без наслов - Пауло Лемински

Мајка ми велеше:

– Вари, вода!

– Пржено, јајце!

– Капе, потони!

И сè се послуша.

Во оваа кратка песна на Лемински, мајката е прикажана речиси како волшебничка, магична и супермоќна . Поетот гради сценарио во кое жената ги извршува задачите на изненадувачки и некомплициран начин.

Поемата секако е почит кон мајките, но може да биде и можност да се размисли дали домашните задачи се всушност така едноставни и пријатни за извршување или ако тие се само историски насочени кон жените и мајките. Така, би било интересно да се запрашаме како оваа работа може подобро да се подели меѓу сите членови на едно семејство.

7. Засекогаш -Драмонд

Зошто Бог дозволува

Мајките да си заминат?

Мајките немаат граници

Време е без време

Светлина што не не излегувај

Кога дува ветер

И паѓа дожд

Скриено кадифе

Во збрчкана кожа

Чиста вода, чист воздух

Чиста мисла

Умирањето се случува

Со она што е кратко и поминува

Без оставање трага

Мајко, во твоето благодат

Тоа е вечност

Зошто Бог се сеќава

Длабока мистерија

Да ја однесе еден ден?

Да бев крал на светот

Поставен е закон

Мајките никогаш не умираат

Мајките секогаш ќе останат

Заедно со своите деца

И тој, стар иако

Ќе биде ситно

Направено од зрно пченка

Оваа песна е дел од книгата Лекции за нештата , објавена во 1962 година од Карлос Драмонд де Андраде. Во него, Драмонд ја претставува мајката како идеја за вечноста , како фигура која се приклучува на природата и е присутна во животот на синот или ќерката на речиси сеприсутен начин.

Писателот го прашува Бога зошто мајките заминуваат, велејќи дека чувството за нив, всушност, никогаш не умира, дека колку и да помине време, врската ќе биде вечна.

8. Мајка ми - Винисиус де Мораес

Мајка ми, мајка ми, се плашам

Се плашам од животот, мајка ми.

Пеј ја слатката песна што ја користеше да пеам

Кога лудо трчав во твојот скут

Се плашам од духовите на покривот.

Нина мојот сон полн сонемир

Лесно ме тапка по рака

Многу сум исплашена, мајка ми.

Живеј ја пријателската светлина на твоите очи

Во моите очи без светлина и без одмор

Кажи ја болката што ме чека засекогаш

да си оди. Исфрли ја неизмерната мака

Од моето битие кое не сака и не може

Подај ми бакнеж во моето болно чело

Да гори од треска, мајка ми.

Гушни ме во скутот како во старите времиња

Кажи ми вака многу тивко: — Сине, не плаши се

Спиј во мир, мајка ти не т спиј.

Спиј. Оние кои те чекаа долго време

Уморните отидоа далеку.

Блиску до тебе е мајка ти

Твојот брат, кој заспа во својата работна соба

Твоите сестри лесно газат

За да не те разбудат сонот.

Спиј, синко, спиј на моите гради

Сон за среќа. Бегам.

Мајко, мајка ми, се плашам

Одрекувањето ме ужаснува. Кажи ми да останам

Кажи ми да заминам, о мајко, за носталгија.

Смени го овој простор што ме држи

Смени ја бесконечноста што ме повикува

Дека многу се плашам, мајка ми.

Мајка ми е песна на Винисиус де Мораес која ја покажува сета кршливост на поетот и неговата желба повторно да биде добредојден во прегратките на мајка си .

Винисиус го открива својот страв од животот и ја смета мајчината фигура како единствен можен начин да му ги олесни страдањата, враќајќи се на некој начин во неговиот

Таа е објавена во неговата прва книга, Патот до далечината , од 1933 година, кога авторот имал само 19 години.

Можеби знаете камата :
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.