12 одлични песни од Кастро Алвес

12 одлични песни од Кастро Алвес
Patrick Gray

Баискиот поет Кастро Алвес (1847-1871) беше дел од последната романтична генерација. Главното име на кондореиризмот се стекна со слава како Поет на робовите за одбрана на аболиционизмот со телото и душата.

Ангажираниот писател, мотивиран да ги брани идеалите на правдата и слободата, Кастро Алвес почина на само 24 години, но тој остави зад себе огромно дело што заслужува да се проучува.

Аболиционистички песни

Најпознатите песни на Кастро Алвеш беа оние кои се однесуваа на темата аболиционизам . Со памфлетски, декламаторски тон, поетот ги рецитираше на митинзи и настани.

Со огорчен тон, Кастро Алвеш зборуваше за политички и општествени теми и пееше либерални идеали упатувајќи извинување до Републиката и водеше кампања во корист на укинувањето на ропството.

Во 1866 година, кога беше на својата втора година на правниот факултет, Кастро Алвес дури и основаше, заедно со Руи Барбоса и пријателите од Правниот факултет, аболицирано друштво .

Голем дел од овие ангажирани композиции биле под влијание на лириката на францускиот поет Виктор Иго (1802-1885).

1. Бродот со робови (извадок)

'Ние сме во средината на морето... Златни во вселената

Месечевата светлина игра — златна пеперутка;

А брановите по него трчаат... се заморуваат

Како немирна толпа доенчиња.

'Ние сме сред морето... Од сводот

Ѕвездите скокаат како пенаАлвес почина на 6 јули 1871 година, на само 24 години, од туберкулоза. Писателот стана покровител на столчето број 7 на Бразилската академија на книжевноста.

Видете исто така

  од злато...

  Морето, во замена, го пали пламенот,

  — Соѕвездија од течно богатство...

  „Ние сме во средината на морето ... Две бесконечни

  Таму се среќаваат во луда прегратка,

  Сино, златно, мирно, возвишено...

  Кое од двете е небото? кој океан?...

  Дознајте целосна анализа на песната O Navio Negreiro, од Кастро Алвес

  2. Ода на 2 јули (извадок)

  рецитирана во Teatro de S.Paulo

  Не! Не беа два народа, кои ја потресоа

  Во тој миг крвавата земја...

  Тоа беше иднината — пред минатото,

  Слободата — во пред ропството,

  Тоа беше борбата на орлите — и мршојадците,

  Бунтот на зглобот — против железа,

  Борењето на разумот — со грешките,

  Дуелот на темнината — и на светлината!...

  Меѓутоа, борбата беснееше немилосрдно...

  Знамињата — како наежени орли —

  Удавен со расплетени крилја

  Во мрачната џунгла од страшниот чад...

  Зачуден од зачуденост, заслепен од шрапнели,

  Архангелот на триумфот се поколеба...

  Исто така види: Катедралата Бразилија: анализа на архитектурата и историјата

  И негувана бушава слава

  Крвавиот труп на хероите!...

  3. Африканска песна (извадок)

  Таму во влажните робови,

  Седи во тесната соба,

  Кај мангалот, на подот,

  Робот ја пее својата песна,

  И додека тој пее, тие течат до солзи

  Му недостасува неговата земја...

  Од едната страна, црн роб

  Очите на синот се лепат,

  Што имаво скут да се лула...

  И таму со тивок глас одговара

  Кон аголот, а малиот син се крие,

  Можеби да не го слушне!

  „Мојата земја е далеку,

  Од каде што доаѓа сонцето;

  Оваа земја е поубава,

  Но јас ја сакам другата !

  Песни од социјална природа

  Во повеќето песни на Кастро Алвеш наоѓаме лирско јас кое го преиспитува светот и се прашува кое е неговото место во него. кој се фокусираше на драмите на самиот поединец), овде поетскиот субјект гледа наоколу и се обидува да изнесе промени во општеството .

  Лирското јас ја доведува во прашање правдата и се обидува да ја опее слободата на печатот и воопшто. вид на поетика, натоварена со политички дискурс, беше направена со намера да биде декламирана во салоните и искористена за скандал. антитези и метафори и содржеше претерување на зборовите и сликите.

  Оваа посветена поезија, во склад со кондореиристичкиот проект, се обидуваше да влијае врз читателот, да го мобилизира, правејќи го да преземе конкретни активности во реалниот свет .

  За време на колеџот Кастро Алвеш се вклучи во активизам пишувајќи во универзитетски списанија. Во 1864 година тој дури беше вклучен во републикански митинг кој беше брзо задушен од полицијата.

  4. Накнига и Америка (извадок)

  Исечени за величина,

  Да растат, создаваат, издигнуваат,

  Исто така види: Hélio Oiticica: 11 работи за да се разбере неговата траекторија

  Новиот свет во мускулите

  Почувствувајте го сокот на иднината.

  — Статуар на колоси —

  Уморен од други скици

  Јехова еден ден рече:

  „Оди, Колумбо , ја отвора завесата

  „На мојата вечна работилница...

  „Излези ја Америка од таму“.

  Влажни од потопот,

  Што Огромен Тритон,

  Континентот се буди

  Во универзалниот концерт.

  5. Педро Иво (извадок)

  Република!... Храбар лет

  Од човек како кондор!

  Зракот на зората сè уште е скриен

  Кој го бакнува челото на Тавор!

  Боже! Зошто, додека планината

  ја пие светлината на тој хоризонт,

  Дали оставаш толку чело да талка,

  Во долината обвиена во темнина?!...

  Се уште се сеќавам... Беше, токму сега,

  Борбата!... Ужас!... Збунетост!...

  Смртта рика муви

  Од грлото на топот!..

  Храбриот линијата се затвора!...

  Земјата е натопена во крв!...

  А чадот — војната врана —

  Со своите крилја ја покрива пространоста...

  Песни на љубовта

  Во љубовните стихови на Кастро Алвес, моќта на страста што го придвижува пишувањето и интензитетот на наклонетоста. Низ стиховите, наоѓаме лирско јас, маѓепсано од неговиот предмет на желба, не само на физичко, туку и на интелектуално ниво.

  Како романтичен поет, спротивно на она што го произведе неговата генерација, постои нагон за вршење љубовтелесен. Затоа, читаме поезија која често е сензуална, сетилна . За разлика од другите романтични поети, овде љубовта се остварува, одекнува во пракса, се материјализира.

  Во овие песни има непобитно автобиографско влијание. Многу од стиховите кои ја фалат саканата жена се напишани во чест на познатата португалска актерка Еугенија Камара, десет години постара од момчето, нејзината прва и голема љубов.

  6. Гондолиерот на љубовта

  Очите ти се црни, црни,

  Како ноќи без месечина...

  Горат, длабоки се,

  Како црнилото на морето;

  На чамецот на љубовта,

  Од животот што лебди до цветот,

  Твоите очи го позлатат твоето чело

  Од гондолиерот на љубовта.

  Твојот глас е каватина

  Од палатите на Соренто,

  Кога плажата го бакнува бранот,

  Кога бранот го бакнува ветрот.

  И како во италијанските ноќи

  Рибарот сака песна,

  Ја пие хармонијата во твоите песни

  Гондолиер на љубовта.

  7. Заспана (извадок)

  Една ноќ се сеќавам... Таа спиеше

  Во хамак тивко потпрена...

  Нејзината наметка речиси отворена .. Ја пуштив косата

  И босата нога од тепихот се затвори.

  „Прозорецот беше отворен. Дива миризба

  Излеаше од ливадата...

  А во далечината, на парче од хоризонтот

  Се гледаше мирната и божествена ноќ.

  Закривените гранки на јасмин,

  Недискретно влегоа во собата,

  Исветлината која осцилира до тонот на аурите

  Јас сум на треперливото лице — бакнете ја.

  8. Каде си (извадок)

  Полноќ е. . . и рика

  Ветерот минува тажно,

  Како глагол на срам,

  Како крик на агонија.

  И му велам на ветрот, што минува

  Низ мојата минлива коса:

  „Студен пустински ветер,

  Каде е таа? Далеку или блиску?

  Но, како здив неизвесно,

  Ехото оддалеку ми одговара:

  „Ах! љубовник, каде си?...

  Дојди! Доцна е! Зошто доцниш?

  Ова се часови на сладок сон,

  Дојди и потпни се на моите гради

  Со твоето мачно напуштање!...

  „Нашиот кревет е празен ...

  9. Летот на генијот (извадок)

  АКТЕРКАТА ЕУГЕНИЈА КАМАРА

  Еден ден кога сама на земјата скитав

  Преку темниот пат на постоењето,

  Без рози - во овоштарниците на адолесценцијата,

  Без ѕвездената светлина - низ небото на љубовта;

  Го почувствував Крилја на скитник архангел

  Меко ми го четка челото,

  Како лебедот што мавта над фонтаната,

  Понекогаш го допира осамениот цвет.

  Егоцентрични песни

  Лириката на Кастро Алвеш во голема мера црпи од животното искуство на авторот.Поетот имал тешка приказна, ја изгубил мајка си на 12-годишна возраст и видел како брат му си го одзема животот кога бил уште млад, млад. Голем дел од оваа болка може да се прочита во неговите најегоцентрични песни, кои покажуваат евидентна автобиографска карактеристика .

  Во повеќето неговиВо овие стихови идентификуваме осамено лирско јас, самобендисано, со многу депресивни и мачни фази (особено кога љубовниот живот тргна наопаку).

  Во песните ја наоѓаме и неговата активистичка и политичка страна и набљудуваме како Кастро Алвеш беше субјект пред своето време, бранејќи го крајот на ропството и демонстрирајќи дека е љубител на слободата пред сè.

  Друга карактеристика што заслужува да се истакне во неговата поетика е силното присуство на болеста со која мораше да се соочи уште од многу рано, а исто така и сликата на смртта која го прекрсти уште од детството со загубата на мајка му.

  10. Кога ќе умрам (извадок)

  Кога ќе умрам... не го фрлај моето мртво тело

  Во јамата на мрачните гробишта...

  Го мразам мавзолејот што ги чека мртвите

  Како патникот од тој погребен хотел.

  Трча во црните вени на тој мермер

  Не знам каква гнасна крв на месалина,

  Гробот, во рамнодушно проѕевање,

  отпрвин ја отвора својата слободна уста.

  Еве го бродот на гробот - гробиштата ...

  Каков чуден народ во светот длабок подрум!

  Тмурни емигранти кои тргнуваат

  Кон бескрајните неволји на другиот свет.

  11. Песна на боемот (извадок)

  Каква студена ноќ! Во напуштената улица

  Темните светилки треперат од страв.

  Гулен дожд ја чади месечината,

  Дваесет кучиња скитници лаат од досада.

  Убава Нини! зошто побегна така?

  Спакувај говреме те чека, ти кажувам.

  Не гледаш, нели?... Срцето ми е тажно

  Како бруцош кога ќе шие.

  Со долги чекори патувам низ дневната соба

  Пушам цигара, која ја поднесов на училиште...

  Сè што е во собата на Нини ми зборува

  Спакувај чад. .. ме нервира се овде.

  Часовникот ми вели цинично во ќош

  „Каде е таа, уште не е дојдена?“

  Ми вели фотелјата "Зошто трае толку долго?

  Сакам да те загреам убава девојка."

  12. Младоста и смртта (извадок)

  О! Сакам да живеам, да пијам парфеми

  Во дивиот цвет, кој го балсамира воздухот;

  Види ја мојата душа како се вивнува низ бесконечноста,

  Како бело едро во пространоста на морињата. да спиеш попладне

  Сладната сенка на подигнатата палма.

  Но еднаш тажно ми одговори:

  Ќе спиеш под студената плоча.

  Дај... кога овој свет е рај,

  А душата лебед со златни пердуви:

  Не! градите на љубовникот е девствено езеро...

  Сакам да испливам на површината на пената.

  Дојди! убава жена-бледа камелија,

  Која ги капеше зорите во солзи.

  Мојата душа е пеперутката, која прашина

  Прашината од луцидните златни крилја...

  Биографија на Кастро Алвес (1847-1871)

  Антонио де Кастро Алвеш е роден на 14 март 1847 година во фармата Кабачеирас (град Куралињо, државаБаија).

  Тој бил син на доктор и универзитетски професор (Антонио Хозе Алвес) и ја изгубил својата мајка (Клелија Бразилија да Силва Кастро) кога имал само 12 години.

  По по смртта на Клелија, семејството се преселило во Салвадор. Кастро Алвеш живеел и во Рио де Жанеиро, Ресифе и Сао Паоло.

  Семејството на поетот има историја на политички активизам и понудило борци и во процесот на независност во Баија ( во 1823 година) и во Сабинада (1837). Во 1865 година, младиот човек ја објавил песната Песната на Африканецот , неговата прва аболиционистичка композиција.

  Следната година, Кастро Алвес почнал да пишува за весникот O Futuro, додека студирал Правен факултет, во Ресифе. Во овој период, тој рецитирал низа свои песни и ги мобилизирал младите за политичкото прашање.

  Авторот станал познат како поет на робовите за одбрана на крајот на ропството. Заедно со пријателите, Кастро Алвеш дури основал аболиционистичко општество. Бил и прогресивен, убеден бранител на слободата и Републиката.

  Поетот се заљубил во десет години постара од него португалската актерка Еугенија Камара. Кратката врска го мотивираше пишувањето на серија љубовни песни. Со Евгенија, писателот живееше проблематична врска, длабоко обележана со љубомора, која започна во 1866 година и заврши две години подоцна.

  Кастро
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.