Избрани песни од Грегорио де Матос (анализа на дело)

Избрани песни од Грегорио де Матос (анализа на дело)
Patrick Gray

Делото Poemas Escolhas de Gregório de Matos е компилација на поетски текстови од бајанскиот писател кој живеел во 17 век и бил важно име во бразилскиот барок.

антологијата беше организирана од професорот по бразилска литература на УСП Хозе Мигел Висник, објавена во 1970-тите.

Поетските аспекти на Грегорио де Матос: 4 анализирани песни

Сатирична поезија

Поезија Сатиричната работа на Грегорио де Матос е најпозната во неговата продукција. Преку него, поетот не се двоумеше да го осуди општеството и однесувањето на важни луѓе.

Тој дури ги наведе имињата на политичарите, како што е Антонио Луис да Камара Кутињо, кој управуваше со државата Баија во периодот .

До градот Баија

Тажна Баија! О, колку различни

Ти си и јас сум од нашата поранешна држава!

Сиромашен те гледам, ти моја посветена,

Рика те видов веќе, ти моја изобилна ми .

Трговската машина се смени за вас,

Таа влезе во вашата широка лента,

Се сменив и таа се смени,

Значи многу бизнис и толку многу дилер.

Западот дава толку одличен шеќер

За бескорисните лекови, каква бубачка

Едноставно прифаќање на разумниот Брихоте.

Ах, само ако Бог би сакал, тоа одеднаш

Еден ден ќе осамнеш толку сериозно

Кога твојата наметка би била направена од памук!

Во песната во прашање можеме да забележиме жалење за ситуацијата во Баија. АЗборот „различно“ овде го има значењето на „нееднакво“, со што се разоткрива економската противречност на местото.

Според поетот, местото некогаш било просперитетно и поради лошиот бизнис на крајот осиромашило. Зборот „брихоте“ овде значи „гринго“ или „странец“.

Баискиот пејач и композитор Каетано Велосо ја продуцираше песната Triste Bahia користејќи дел од песната во прашање. Покрај песната, таа вклучуваше точки на умбанда, популарни песни и други референци. Песната е дел од албумот од 1972 година Transa .

Исто така види: Фовизам: резиме, карактеристики и уметнициCaetano Veloso - Triste Bahia

Религиозна поезија

Во религиозниот аспект на неговата поезија, Грегорио де Матос, исто така, изложува конфликтни чувства . Во песната подолу, писателот бара од Бога прошка и се обидува да се откупи од сета вина што ја носи.

Оваа песна е пример за христијанската мисла што го опкружуваше општеството на барокот, во кое католицизмот и религиозниот институција тој имаше голема моќ.

Исус Христос Наш Господ

Згрешив, Господи; но не затоа што згрешив,

се соблекувам од твојата висока милост;

Бидејќи колку повеќе сум направил злосторство,

Колку повеќе посветени морам да ти простам .

Ако е доволно да те налути со толкав грев,

За да те ублажи, останува само едно стенкање:

Исто така види: Филм Матрикс: резиме, анализа и објаснување

Таа истата вина, која навредила ти,

има тебе за ласкавото простување.

Ако овца изгуби и веќе е наполнета

Таква слава и такво ненадејно задоволство

Виедаде, како што потврдуваш во светата историја,

Јас сум, Господи, заскитаната овца,

Собери ја; и не сакај, божествен пастиру,

да ја изгубиш својата слава во твоите овци.

Лирскољубива поезија

Лиричнољубивата поезија на поетот ја прикажува фигурата на музите на романтизиран начин, во споредба со елементите на природата. Носи и сомнителни чувства, каде што се присутни гревот и вината.

Кон наклонетоста и солзите пролеани во отсуство на дамата која добро ја сакаше

Ардор во цврсто Срце родено;

плаче за чисти очи пролеани;

оган во морињата од вода маскиран;

река од снег претворена во оган:

ти, кој

ти, кој во лице трчаш одврзан, палиш во гради;

кога оган, во кристали затворени;

кога кристал, во пламен се стопи.

Ако си оган, како минуваш тивко,

ако си снег, како гориш со пркос?

Но, за жал, каква претпазлива Љубов беше во тебе !

Па, за да ја смири тиранијата,

како што сакаше запалениот снег да биде тука,

дозволи студениот пламен да се појави.

Во случај на За наклонетоста и солзите пролеани во отсуство на дамата што ја сакал , на љубовта се гледа како на борба помеѓу болката и страста.

Стихот „река од снег во преобразен оган „ изложува лирско јас кое транзитира помеѓу крајностите на љубовното чувство, сега студено како снег, сега гори како оган.

Погодно е да се спореди овој типна јазикот онаа на познатата песна на Камиес, која вели: „Љубовта е оган што гори без да се види. Тоа е рана што боли и не се чувствува.“

Лирско-еротска поезија

Грегорио де Матос, и покрај тоа што пишува за љубовта на деликатен начин, ја покажува и својата погруба страна за човечките односи во некои песни кои се сметаат за еротски.

А ова е љубов?

Наредете ми, господа, денес

да ја опишам со кратки зборови

славната просапија на Љубовта,

и подвизиите на Купидон.

Тоа го велат јасно пена,

велат дека се раѓа морето,

дека под вода го земаат

оружјето што го носи љубовта.

О можеби лак од змеј ,

стрела можеби подлога,

гол како мародер,

слеп како крт

И дали е ова Љубов? Тоа е кукавица.

Дали е ова Купидон? Лошо парче.

Ве советувам да не го купувате

Дури и да го најдете на продажба

Љубовта е конечно

срам на нозете,

соединување на стомаци,

кратко треперење на артериите

конфузија на устата,

битка на вените,

а нишање на колковите,

Секој што вели поинаку е будала.

Во А тоа е љубовта? писателот го доведува во прашање чувството на љубов, поставено на романтичен начин и со митолошка инспирација. Тој тврди дека љубовта е, во реалноста, телесен настан, кој ги вклучува задоволствата од спојување со телата на љубовниците.се согласувам со него е глупав.

Кој беше Грегорио де Матос?

Грегорио де Матос Гера (1636-1695) е роден во Салвадор, Баија, за време на колонијалниот период во Бразил.

Потекнувајќи од богато семејство на сопственици на плантажи, Грегорио имаше силна личност и во песните ги портретира маките и грижите на општеството силно обележано со контрастите на колонијалниот период.

Тој го доби прекарот „ Бока до пеколот “, поради неговата сатирична поезија, во која ги проколна сите слоеви на баиското општество, од пониските класи до владејачката класа, со кисела критика на актуелната корупција.

Меѓутоа, покрај сатирична поезија, Грегорио пишувал лирски, еротски и религиозни песни. Сите овие стилови се присутни во делото Poemas Escolhas de Gregório de Matos .
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.