9 значајни уметници на Неделата на модерната уметност

9 значајни уметници на Неделата на модерната уметност
Patrick Gray

Неделата на модерната уметност, исто така наречена Недела на 22, беше бразилски настан кој стана обележје за културната сцена во земјата.

Се случи во февруари 1922 година во Театро Мунисипал де Сао Паоло, целта на настанот беше да се претстави нов начин на производство и вреднување на уметноста, естетски поусогласен со трендовите што се случуваа во Европа, но обработен со национални теми.

Така, неколку уметници од различни области се здружија и го спроведе настанот.настан, добивајќи остри критики во тоа време, но придонесувајќи за вистинско обновување на уметноста во земјата.

Модернистите во литературата

1. Марио де Андраде (1893-1945)

Марио де Андраде беше интелектуалец од огромно значење за изградбата на национален идентитет кој ја вреднува културната разновидност на бразилскиот народ.

Портрет на Марио де Андраде. Заслуги: Хорхе де Кастро

Роден во Сао Паоло во 1893 година, тој даде голем придонес за модернистичката сцена која се зафати во првата половина на 20 век, развивајќи ја работата надвор од пишувањето, исто така делувајќи како фолклорист и културен активист.

Исто така види: 35 романтични комедија филмови за гледање на Нетфликс во 2023 година

На Неделата на модерната уметност неговото учество беше интензивно. Настанот се случи во истата година кога беше објавена нејзината книга Paulicéia Desvairada . Ова беше делото што му ги донесе првите модернистички песни на Марио, во кои тој лирски го преведува целиот немир и шумод метрополата Сао Паоло.

Добро позната песна во книгата е Пејзаж бр.º 3 .

Pisagem n.º3

Дали врне?

Сив дожд се насмевнува,

Исто така види: Биографија и делата на Нелсон Родригес

Многу тажно, како тажно долго...

Каза Космос нема мантили на продажба...

Но во овој Largo do Arouche

Можам да го отворам мојот парадоксален чадор,

Овој лирски чинар со морска чипка...

Таму... .- Марио, стави ја маската!

-Во право си, моја лудост, во право си.

Кралот на Туле ја фрли чашата во морето...

Мажите покрај кои поминуваат натопени...

Рефлексите на кратките фигури

Измачкајте ја ситната паве...

Нормални грлици

Треперат меѓу прстите од дождот...

(Што ако ставам стих од Chrysfal

In De Profundis?...)

Одеднаш

Зрак од сонце Ариско

Го удира дождот на половина.

За да дознаете повеќе за работата на овој писател, прочитајте: Песни објаснети од Марио де Андраде.

2. Освалд де Андраде (1890-1954)

Сопственик на непочитувана личност, Освалд де Андраде беше суштинска фигура во консолидацијата на модернистичкото движење во земјата.

Неговата кариера како писател започна во 1909 година во весникот Diário Popular. Подоцна, тој помина еден период патувајќи низ европските земји, каде што беше сведок на сите културни влијанија што се случија таму поради уметничките авангарди (како што се кубизмот, експресионизмот, футуризмот).

ИнспириранПоради овие трендови, по неговото враќање во Бразил во 1917 година, Освалд почнал да артикулира во корист на уметност во склад со најиновативните. Затоа, во 1922 година, тој беше меѓу креаторите на неделата.

Писателот и културниот агитатор се обиде да изгради дело што ја препознава бразилската историја раскажана од гледна точка на народот, откривајќи ја нашата траекторија во критички и иронично.

Во литературата, тој талкаше низ жанровите на романтиката и поезијата, сè уште делуваше како драматург.

Песна што добро ја илустрира оваа бразилизам во неговата работа е португалска грешка .

португалска грешка

Кога пристигна Португалецот

Под силен дожд

Индиецот беше облечен

Каква штета!

Дали беше сончево утро

Индиецот се соблече

Португалецот.

3. Мануел Бандеира (1886-1968)

Мануел Бандеира е едно од познатите имиња во нашата литература. Поетот, хроничарот, учителот и преведувачот беше дел од првата генерација бразилски модернисти.

Неговото инаугуративно дело беше книгата песни A cis das hora, објавена во 1917 година. Четири години подоцна ги запознава Освалд и Марио де Андраде и со нив има интензивна размена за модернистичките идеи во литературата.

Неговата продукција е обележана со разговорно пишување, слободни стихови и секојдневни теми, покрај одредени носталгија и тага, можеби поради туберкулозата што го придружуваше во текот на неговиот живот.

Учеството на Бандеира во Неделата на 22 беше делумно, бидејќи тој не можеше да присуствува на денот кога требаше да ја рецитира својата песна Os sapos .

Меѓутоа, неговиот пријател Роналд Де Карваљо беше задолжен за функцијата. Јавноста го отфрли текстот, кој упатува саркастични критики за конзервативизмот и парнасјанизмот, литературно движење во мода>Жабите излегуваат од мракот,

Скокаат.

Светлината ги заслепува.

Во заземјувачки татнеж,

Виска биковата жаба :

- "Татко ми отиде во војна!"

- "Тој не отиде!" - "Тој беше!" - „Не беше!“.

Куперската жаба,

Водениот парнасиец,

Вели: - „Мојата песнарка

Добро е зачукувана.

Видете како братучедот

Во јадење празнини!

За да дознаете повеќе за поетот, прочитајте: Незаборавни песни од Мануел Бандеира.

Модернистите во визуелниот уметност

4.Анита Малфати

Придонесот на сликарот, цртач и учител Анита Малфати во бразилската пластика на почетокот на 20 век беше огромен.

Можеме да кажеме дека таа беше првата уметница која во тоа време предизвика возбуда, поради изложбата што ја одржа во 1917 година, инспирирана од модернистичката естетика со која стапи во контакт кога живееше во Германија помеѓу 1910 и 1914 година. .

Важно е да се истакне дека пред ова шоу, друг уметник Ласар Сегал, исто така, ги изложил своите модернистички платна, но тој не бил закланод критичарите, како што се случи со Анита.

Значи, кога се одржа Неделата на модерната уметност, сликарот веќе имаше многу иновативна продукција и учествуваше на настанот со 20 платна.

Добар дел во нејзината работа се прикажани интензивни бои, деформации на фигурата, контрастни линии, самоволие во употребата на боите и вреднување на дизајнот во кој интерпретацијата се преклопува.

Една од неговите слики со карактеристики и која беше присутна на Неделата беше Жолтиот човек (1917), кој според уметникот претставува фигура на италијански имигрант.

Жолтиот човек (1917), од Анита Малфати

За да дознаете повеќе за неа, прочитајте: Анита Малфати: дела и биографија

5. Ди Кавалканти

Емилијано Аугусто Кавалканти де Албукерки е Мело, Ди Кавалканти, беше уште еден уметник со голем израз во модернизмот и беше дел од креаторите на Неделата на 22.

Тој успеа да го спои во своите платна иновативниот пристап карактеристичен за европските авангарди со ценење на вистински бразилски субјекти, како што се луѓето, прикажани на хуман и автентичен начин.

Во модерната Недела на уметност, тој се истакна како артикулатор и уметник, изложувајќи 12 дела на изложбата.

Тој е автор и на плакатот и каталогот на настанот, кои носат контрастни слики во црно и црвено.

Каталог и постер на 22-та недела, од Ди Кавалканти

Покрај сликањето,Ди работел и како карикатурист, новинар и сценограф. Неговото наследство за бразилската уметност отиде подалеку од 1920-тите, станувајќи уметник кој инспирирал други генерации.

За да видите повеќе дела од овој сликар, прочитајте: Ди Кавалканти: дела за разбирање на уметникот.<1

6. Висенте до Рего Монтеиро (1899-1970)

Име кое исто така се издвои во модернистичкото движење беше она на младиот Висенте до Рего Монтеиро.

Роден во Ресифе, тој ги започнал студиите по сликарство на 12-годишна возраст во Европа, а кога се вратил во својата земја, во 1917 година, веќе бил навикнат да размислува за уметноста на модерен начин. Така, во 1922 година, тој изложил неколку платна на Семана.

Делото што сликарот и го претставува на јавноста е силно обележано од кубистичката естетика, со голема геометризација и скулптурален третман на човечките форми и фигури, како што може да биде видено на сликата Pietá (1966), реинтерпретација на ренесансната скулптура на Микеланџело.

Pietá (1966), од Висенте до Рего Монтеиро

7. Виктор Брешерет (1894-1955)

Во областа на скулптурата, може да се каже дека најголемото име на модернизмот во Бразил беше Виктор Брешерет.

Неговото производство ја вреднуваше јасноста на формите, со едноставни линии, без грижа за верното репродуцирање на реалноста.

Ова беше уметник кој, како и повеќето негови современи современици, имаше уметничка обука во Европа, апсорбирајќи многуконцепти кои ќе се откријат во нејзините дела.

Нејзиното учество во Неделата на 22 се случи со изложбата на 12 парчиња.

Исклучително дело во нејзината кариера е Дијана Caçadora , направена во 1929-1930 година и која може да се види во Theatro Municipal de Sao Paulo, каде што се одржа Semana de 22.

Obra Diana Caçadora (1930), од Брешерет. Слика од Јулија Мораес

Модернисти во музиката

8. Вила-Лобос (1887-1959)

Хејтор Вила Лобос е една од најважните личности на бразилската класична музика на 20 век. Неговото познавање на музиката било сеопфатно, бидејќи покрај тоа што бил композитор, бил и пијанист, виолинист, виолончелист и диригент.

Неговото музичко образование започнало во детството. кога научил кларинет и виолончело кај татко му на 6-годишна возраст. Тој научил пијано од неговата тетка, а подоцна студирал на Националниот институт за музика.

И покрај неговата класична обука, Хеитор имал контакт и со популарна музика, што било од суштинско значење за да може да создаде иновативна и модерна работа.

Во 1915 година почнал да настапува јавно, а во 1922 година се чувствувал целосно усогласен со идеалите на неговите модернисти колеги. Толку многу што тој учествуваше во Неделата свирејќи за јавноста во текот на трите дена од настанот.

Погледнете ја изведбата на бразилскиот симфониски оркестар во интерпретација на Bachiana nº 2 (Trenzinho do Caipira), во која Вила Лобос е инспириран одзвукот на возните локомотиви за да состави едно од неговите најекспресивни и емотивни дела.

Villa-Lobos - Bachianas Brasileiras Nº 2 - IV. Токата (Возот со црвеникава) . Минцук

9. Гиомар Новаес (1895-1979)

Уште од рана возраст Гијомар Новаес започнал да се интересира за музиката, толку многу што на четиригодишна возраст научил пијано слушајќи како свират неговите сестри дома.

Насловниот албум од Гиомар Новаес со нејзиниот портрет

На шестгодишна возраст почнал да оди на свечени часови, а подоцна го продлабочил своето знаење со Луиџи Чиафарели, италијански музичар кој станал негов мајстор.

На осумгодишна возраст го направил својот прв јавен настап и во 1909 година се преселил во Франција, каде што ги продолжил студиите. Учествува во Семана де Арте Модерна во 22 година, но беше успешен дури и во странство, особено интерпретирајќи ги композициите на Шопен и Шуман, покрај промовирањето на музиката на неговата современа Вила Лобос.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.