8 песни за славење на силата на жената (објаснето)

8 песни за славење на силата на жената (објаснето)
Patrick Gray

Поезијата има моќ да пренесе емоции и да дава рефлексии на различни теми, преку различни пристапи.

Долго време, жените беа прикажани во литературата и уметностите како предмет на набљудување од машкиот поглед, многу често ги истакнуваат нивните физички атрибути и таканаречената „женска“ личност.

Но, постојат и инспиративни песни (особено направени од жени) кои ја покажуваат сета сила, креативна моќ и отпор на жените. Така, избравме некои што може да се читаат и на денот на жената и на кој било друг ден од годината.

1. Совети за силна жена - Џоконда Бели

Ако сте силна жена

заштитете се од ордите кои ќе сакаат да имаат ручек во вашето срце.

Тие ги користат сите маскирањата на карневалите на земјата:

Тие се облекуваат како грешки, како можности, како цени што треба да се платат.

Ти ја пикаат душата; тие го ставаат челикот на нивните погледи или нивните солзи

во длабочините на магмата на твојата суштина не за да светат со твојот оган туку за да ја изгаснат страста и ерудицијата на твоите фантазии.

Ако ти си силна жена

мора да знаеш дека воздухот што те храни носи и паразити, муви, ситни инсекти кои ќе се обидат да се сместат во вашата крв

и да се хранат со она што е цврсто и голем во тебе.

Не губи сочувство, туку плаши се од се што те наведува

да го негираш својот збор, да скриеш кој си,дури и

во нив успеваат да прелеат

знаење и

наклонетост.

да се под влијание на другите

без да чекаат ниту денар

Исто така види: 33 полициски филмови што треба да се гледаат во 2023 година

Ги познавам вака

сонуваат за мајчинство

но веќе мајчинството

Исто така види: Што е наивна уметност и кои се главните уметници

и одекнуваат

љубов.

Можно е, мајка трансвестит

Каролина Иара е писателка и содржавна заменичка на СП за феминистички банкет (ПСОЛ). Интерсексуална жена, трансвестит, црна и ХИВ позитивна , Каролина го носи своето искуство во поезијата и дава видливост на итните прашања .

Во Mãe-travesti , таа укажува на можностите за мајчинство надвор од телото на цисродовата жена, сеќавајќи се на важноста да се земат предвид и да се почитуваат транс жените.

сè што ве принудува да се опуштите и ви ветува земно царство во замена за самозадоволна насмевка.

Ако сте силна жена

подгответе се за битка:

научете да бидете сам

спиејќи во апсолутна темнина без страв

дека никој нема да ви фрли јажиња кога бурата рика

пливајќи спротивно на струјата.

Тренирајте се во занаети на размислување и интелект.

Читајте, водете љубов со себе, изградете го вашиот замок опкружете го со длабоки ровови, но направете го широки врати и прозорци.

Основно е да негувате огромни пријателства дека оние околу вас и сакаат да знаат што сте

да правите круг од огнови и светлина во центарот на вашето живеалиште, постојано запалена стаклена градина каде што се чува жарот од вашите соништа.

Ако сте силна жена

заштитете се со зборови и дрвја

и повикајте го споменот на старите жени.

Ќе знаете дека сте магнетно поле колку далеку ќе патуваат 'рѓосаните клинци завивајќи

и смртоносниот оксид на сите бродоломи.

Тој штити, но тој прво ве штити вас.

Задржете ги растојанијата.

Те изградува. Грижете се.

Со богатство на вашата моќ.

Одбранете ја.

Направете го тоа за вас.

Ве молам во име на сите нас.

Прославената поетеса и романсиерка Џиконда Бели е родена во Никарагва во 1948 година. Со моќно и феминистичко пишување, таа го револуционизира поетскиот јазик доведувајќи ја женската фигура во жестока итапа .

Во Совети за силна жена , еден од најпознатите текстови на писателката, таа дава совети и начини како другите жени да се зајакнат, секогаш сеќавајќи се на мудроста на оние кои дојдоа претходно и барајќи во сржта потребниот отпор што треба да го следат, дури и наспроти препреките.

2. I-Woman - Conceição Evaristo

Капка млеко

тече меѓу моите гради.

Крвава дамка

ме украсува меѓу моите нозе.

Половина нагризан збор

излегува од мојата уста.

Нејасните желби инсинуираат надежи.

Јас-жена во црвените реки

го инаугурирам животот .

Со тивок глас

насилете ги тапанчињата на светот.

Предвидувам.

Претчекувам.

Живеам пред

Пред – сега – што ќе дојде.

Јас женски-матрикс.

Јас движечка сила.

Јас-жена

засолниште на семето

постојано движење

на светот.

Мајне Консеисао Еваристо е роден во 1946 година и стана еден од најголемите црни поети во Бразил денес. Со текстови полни со лиризам, авторката преку своите искуства ја евоцира колективната меморија и ја поканува прославата на жената.

Eu-mulher ја презентира женската енергија и нејзиното свето лик низ убави слики кои зборуваат за циклуси, течности, бремености и раѓања.

3. Со поетска лиценца - Адела Прадо

Кога се родив како тенок ангел,

таков што свири на труба,објави:

ќе го носи знамето.

Многу тешка должност за жената,

овој вид сè уште се срами.

Ги прифаќам подметнувањата што ми одговара,

без да морам да лажам.

Не е толку грдо за да не можам да се омажам,

Мислам дека Рио де Жанеиро е убав и

па да, добро не, верувам во раѓам без болка.

Но, тоа што го чувствувам го пишувам. Ја исполнувам судбината.

Јас инаугурирам лоза, пронајдени царства

— болката не е горчина.

Мојата тага нема педигре,

мојата волја за радост ,

неговиот корен оди кај моите илјада дедовци.

Ќе биде куцо во животот, тоа е проклетство за мажите.

Жената се расклопува. Eu sou.

Песната за која станува збор е дел од Bagagem , првата книга на писателот, објавена во 1976 година. Родена во Минас Жераис во 1935 година, Аделија разви пишување со разговорен тон, кој покажува голем дел од секојдневниот живот и едноставноста на животот.

Со поетска лиценца тој се повикува на друга позната песна, Песна од седум лица , од Карлос Драмонд де Андраде. Меѓутоа, овде таа се претставува како жена отпорна, која се бори да ги надмине бариерите наметнати од патријархатот . На овој начин, ги инспирира читателите да ги следат нивните патувања со автономија и слобода.

4. сакам да им се извинам на сите жени - Рупи Каур

Сакам да им се извинам на сите жени

кои ги опишав како убави

пред да кажам паметни илихрабар

Тажен сум што зборував како

нешто едноставно како она со што си роден

беше твојата најголема гордост кога твојот

дух има веќе скршени планини

од сега па натаму ќе кажувам работи како

ти си силен или си неверојатен

не затоа што мислам дека не си убава

но затоа што вие тоа е многу повеќе од тоа

Младата Индијка Рупи Каур, родена 1992 година, стана позната на социјалните мрежи откако ги сподели нејзините поетски текстови. Донесувајќи го зајакнувањето на жените, Рупи има интимно и едноставно пишување, полно со сознанија кои се обидуваат да ги разбудат другите млади жени за нивниот потенцијал и вредност .

Во песната погоре, она што е поставено е потребата да се истакнат и други квалитети кај жените покрај изгледот, потсетувајќи ги на нивните способности и живост, нивните борби и автономија.

5. Предупредување за месечината со менструација - Елиса Лусинда

Момче, бидете внимателни со неа!

Морате да бидете внимателни со овие луѓе кои имаат менструација...

Замислете водопад наопаку:

секој чин што го правиш, телото го признава.

Биди внимателен млад човек

понекогаш изгледа како трева, изгледа како бршлен

биди внимателен со овие луѓе кои генерираат

овие луѓе кои се метаморфозираат

полу читливи, половина сирена.

Стомакот расте, хуманистичките науки експлодираат

и сепак се враќаат назад до местото што е истото место

но тоа е друго место, таму е:

секој кажан збор, пред да се каже, човек,рефлектирај..

Твојата проклета уста не знае дека секој збор е состојка

која ќе падне во истата планета.

Биди внимателна со секоја буква што ја испраќаш неа!

Таа е навикната да живее внатре,

го претвора факт во елемент

крвари сè, врие, помфрит

сè уште крвари сè следниот месец.

Внимавај младо момче, токму кога мислиш дека си избегал

на ти е редот!

Бидејќи јас сум твој многу добар пријател

Зборувам за „вистинито“

Ги познавам секој од нив, освен што сум еден од нив.

Ти што излезе од нејзината пукнатина

нежна сила кога ќе се вратиш до неа.

Не одете без да бидете поканети

или без должните процесии..

Понекогаш покрај мостот на бакнежот

еден веќе стигнува до „тајниот град“

изгубената Атлантида .

Други пати, неколку пати се вмешува и се оддалечува од неа.

Биди внимателен млад човек, бидејќи имаш змија меѓу нозете

Паѓаш во состојба да бидеш невнимателен

пред самата змија

Таа е змија во престилка

Не ја презирај домашната медитација

Од прашината на секојдневието е

таа жената филозофира

готви, шие и пристигнуваш со рака во џеб

<0 0>да се суди за уметноста на ручекот: Е!…

Ти што не знаеш каде ти е долната облека?

Ах, моето посакувано куче

толку загрижено за ржењето, лае и лае

затоа заборава да гризе полека

заборава да знае да ужива, споделува.

А потоа кога сака да нападне

се јавува него крава икокошка.

Тие се двајца достојни соседи на светот овде!

Што имаш да кажеш за една крава?

Што имаш јас ќе кажам и не не се жали:

КРАВА ти е мајка. Од млеко.

Крава и пилешко...

па, без навреда. Пофалби, пофалби:

споредување на кралицата со кралицата

јајце, јајце и млеко

мислејќи дека ја повредувате

изговарајќи гнасно проклетство.

Добро, не, човеку.

Ти го цитираш почетокот на светот!

Со предупредувачки тон, Елиса Лусинда ги поканува мажите да размислат за нивното однесување и за тоа како се однесуваат со жените, со што е видлива нивната енергичност и женска храброст.

Писателката, родена во 1958 година во Еспирито Санто, е исто така актерка и пејачка. Во нејзиниот јавен живот, Елиса отсекогаш јасно ја истакнувала својата критичка позиција наспроти неправдата, што е прикажано во нејзините текстови, како Aviso da lua que menstruada .

6. Феноменална жена - Маја Ангелу

Убавите жени прашуваат каде е мојата тајна

Не сум убава ниту имам тело за модел

Но кога ќе почнам да им кажувам

Тие го земаат за лажно она што јас го откривам

велам,

Тоа е на дофат на раката,

Додека ширината на колковите

Ритамот на чекорите

Во кривината на усните

Јас сум жена

На феноменален начин

Феноменална жена:

Тоа сум јас

Кога во соба,

тивко и безбедно

И човек што ќе го запознаам,

Тие можат да се сретнатстанете

Или изгубите присебност

И лебди околу мене,

Како пчели

велам,

Огнот е во моите очи

Сјајните заби,

појасот што се ниша

Вибрантните чекори

Јас сум жена

На феноменален начин

Феноменална жена:

Таков сум јас

Дури и мажите се прашуваат

Што гледаат во мене,

Сфатете толку сериозно,

Но, тие не знаат како да откријат

Која е мојата мистерија

Кога ќе им кажам,

Сепак не го гледаат

Тоа е лакот на грбот,

Сонцето во насмевката,

нишањето на градите

И благодатта во стилот

Јас сум жена

На феноменален начин

Феноменална жена

Тоа сум јас

Сега гледате

Зошто јас не се поклонувај

Јас не врескам, не се возбудувам

Јас не сум човек што зборува гласно

Кога ќе ме видиш како поминувам,

Биди горд на твојот изглед

Велам,

Тоа е кликнувањето на моите потпетици

Замавот на мојата коса

Дланката на мојата рака,

Потребата за мојата грижа,

Бидејќи сум жена

На феноменален начин

Феноменална жена:

Тоа сум јас.

Американката Маја Ангелоу, родена во 1928 година, таа беше важен активист и револуционер во борбата за граѓанските права на црнците во САД, во 60-тите и 70-тите години.

Нејзините текстови ја откриваат нејзината сила и решителност наспроти расното и родовото угнетување . Во Феноменална жена , Маја го носи своето искуство исамопочит со цел да ги поттикне другите црнки да се препознаат себеси во сета своја моќ.

7. Жена на животот - Кора Коралина

Жена на животот,

Сестра ми.

На сите времиња.

Од сите народи.

Од сите географски широчини.

Таа доаѓа од памтивек длабочините на вековите

и го носи тешкиот товар

најгрдите синоними,

прекарите и прекари:

Жена од околината,

Жена од улица,

Изгубена жена,

Жена по случаен избор.

Жена од животот,

Мојата сестра.

Терминот „жена на животот“, кој вообичаено се користи за пежоративно да се однесува на сексуалните работници, овде е повторно означен од Кора Коралина со цел да се донесе достоинство на овие жени, толку често понижени од општеството.

Со емпатија и сестринство , писателката од Гојаш, родена во 1889 година, го покажува тешкиот товар што го носат проститутките, создавајќи врска со нив и добредојде нив како сестри.

8. Мајка трансвестит - Каролин Иара

Имам пријателки кои сакаат да бидат

или веќе се мајки.

Сакам да ве потсетам дека

мајките трансвестити имаат веќе го направив тоа

родијте движења

и сепак создавајте

обиди

да се прегрнеме, да се видиме

да се слушнеме, да се бориме

за благосостојба

за негување човечки суштества

напуштени како многу

од нас, кои огорчени

во студените ходници

нашата секојдневна трансфобија;

како многумина од нас кои сме огорчени

по ќошињата на улиците, но
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.