Што е наивна уметност и кои се главните уметници

Што е наивна уметност и кои се главните уметници
Patrick Gray

Наивната уметност е уметнички израз што го вршат самоуки, во кој тие ја изразуваат својата визија за светот, генерално регионалистичка, едноставна и поетска.

Така, тие работат главно со спонтаност и теми од популарниот универзум.

Зборот наиф има француско потекло, што значи „наивен“. Затоа, на оваа манифестација може да се гледа и како „невина уметност“.

Таа се нарекува и „модерна примитивна уметност“, бидејќи се карактеризира со неформалното изразување на техничката и традиционалната гледна точка.

Карактеристики на уметноста наивската

Постојат некои елементи што може да се најдат во многу од продукциите на уметноста n aïf . Обично овие уметници, чиј омилен израз е сликарството, изложуваат слики со хроматски ексцеси, користејќи интензивни бои .

Сè уште има предност за среќни теми, но тоа не е правило. Често се појавуваат и популарните теми кои прикажуваат свечености и колективни настани.

Забележано е отсуството на длабочина и перспектива, нагласувајќи ја дводимензионалноста на сцените, во додаток на трагите фигуративен и бујност во детали . Покрај тоа, природата обично се прикажува на идеализиран начин.

Можеме да ги споменеме и спонтаноста, наивноста, недостатокот на софистицираност и академска обука.

Уметници на Уметност Наиф

Многу мажи и жени посветиле дел од својот живот на уметноста n aïf . Во САД, на пример, ја имаме Ана Мери Робертсон (1860-1961), која го зеде прекарот на баба Мојсеј и беше препознаена дури во старост.

Други северноамериканци од оваа нишка се Џон Кејн (1860 -1934) и H. Poppin (1888-1947). Во Англија е уметникот Алфред Волис (1855-1942).

Анри Русо

Анри Русо (1844-1910) бил цариник кој во слободно време сакал да слика . Неговата уметност го отсликуваше едноставниот живот, со создавање на јасни слики, со едноставни и чисти бои, сосема различни од софистицираната уметност на уметничкиот академски круг.

Ден на карневалот , од Анри Русо, беше изложен во Салонот на независните во 1886 година

Поради оваа причина, модернистичките уметници во него видоа можност да создава без формализми, што доведе до спонтаност и поезија кои беа многу посакувани.

Исто така види: Објаснет филмот за душата

Серафин Луис

Серафин Луис (1864-1946) е позната и како Серафин де Сенлис. Таа беше скромна жена, со малку финансиски средства, која работеше на чистење туѓи куќи.

Рајското дрво (1930), платно од Серафин Луис

Неговото хоби во слободното време било сликањето. Таа сакаше да создава екрани со цветни теми кои беа многу шарени и полни со детали, секогаш со референци заприродата.

Уметничкиот истражувач Вилхелм Уде го открил во 1902 година и, оттогаш, неговите платна биле дел од уметнички изложби. Во моментов, работата на уметникот е препознаена низ целиот свет, така што во 2008 година беше снимен филм кој ја раскажува нејзината приказна, насловен Séraphine .

Louis Vivin

Louis Вивин (1861-1936) бил Французин кој работел во поштата и во слободното време се посветил на сликарството. Германецот Вилхелм Уде исто така прв го забележал неговиот талент и ги изложил своите дела на изложби.

Венеција: поглед на каналот со црквата , од Луис Вивин

Неговите платна носат теми од секојдневниот живот и градот, со употреба на непрецизна перспектива, која на сцената и дава невин карактер. Со текот на годините и признанието, Вивин успеа да ја напушти формалната работа и да живее од уметноста.

Наивна уметност во Бразил

Чико да Силва

Франциско Домингос да Силва (1910-1985) е роден во Акре, а починал во Сеара. Полунеписмен, се занимавал со разни занаети, додека својата уметност ја вежбал сликајќи ги рибарските куќи во Форталеза.

Големата птица (1966), од Чико да Силва

Во 1940-тите, тој доби охрабрување од Жан Пјер Шаблоз, швајцарски сликар, и почна подлабоко да навлегува во сликарството и да изложува дела. Темите на неговите слики се движеа од змејови, сирени, митски фигури и други сцени кои ја проникнаа неговата имагинација.

Тој беше интерниран вопсихијатриска болница три години, за кое време не произведувал, враќајќи се на сликарството на крајот од својот живот, во 1981 година.

Djanira

Уметникот Djanira da Motta e Silva (1914- 1979) е роден на село од Сао Паоло. Во 1937 година почнала да црта и слика, кога била хоспитализирана поради туберкулоза во санаториум во Сао Хозе дос Кампос.

Candomblé (1957), од Џанира

Во 1940-тите, тој започна да живее со модерни уметници и ја интензивираше својата продукција. Уметникот презентира дела што ги меша регионализмот и религиозноста, покрај нејзините спомени, резултат на нејзиното минато како работник на село.

Писателот Хорхе Амадо еднаш го дефинираше делото на Џанира на следниов начин:

Џанира го носи Бразил во свои раце, нејзината наука е на луѓето, нејзиното знаење е отворено срце за пејзажот, за бојата, за парфемот, за радостите, болките и надежите на Бразилците.

Да се ​​биде еден од големите сликари на нашата земја, таа е повеќе од тоа, таа е самата земја, земјата каде растат плантажите, дворот на макумба, машините за предење, човекот што се спротивставува на сиромаштијата. Секое негово платно е по малку Бразил.

Mestre Vitalino

Vitalino Pereira dos Santos (1909 -1963) бил роден во Пернамбуко кој се посветил на популарната уметност, особено на керамиката, но и на музика.

Неговите родители биле фармери и Виталино како дете собирал остатоци од глина што мајка му ја користела за производство на предметиутилитарни предмети и со нив моделирал мали животни и други фигури.

Глинена скулптура, од Местре Виталино

Така, тој продолжил да работи со глина, но дури во 1947 г. станаа познати од изложба. Неговата работа го изразува универзумот на сертанехо од североисточниот регион, со фигури на кангацеиро, животни и семејства.

Тој е еден од најпознатите бразилски популарни уметници, со дела изложени во MASP (Museu de Arte de São Пауло) , музеј Лувр, во Париз, меѓу другите институции.

Потекло на Наифската уметност

Иако отсекогаш постоеле уметници аматери, принципот на наиф стил Начинот на кој е конципиран е поврзан со францускиот уметник Анри Русо (1844-1910).

Шармерот на змии (1907), од Анри Русо

Овој сликар изложил некои платна во Салонот на независните во 1886 година, во Франција, и бил препознаен од некои од најпознатите уметници, како што се Пол Гоген (1848-1903), Пабло Пикасо ( 1881-1973 ), Леже (1881-1955) и Жоан Миро (1893-1983).

Модернистите биле импресионирани од начинот на кој Русо ги решавал естетските прашања без формално образование. Неговите платна имаа едноставна и поетска енергичност, со „детска“ автентичност, прикажувајќи теми од популарниот контекст.

Луѓето кои ја практикуваа својата уметност како хоби порано се нарекуваа „сликари наНедела“, и, како Русо, тие не беа посветени на традициите, правејќи слики што беа послободни и во склад со реалноста на „обичниот човек“.

Поради ова, овој начин на сликање завршува да влијае други уметници, кои донекаде се откажуваат од техничките и теоретските прописи, барајќи разбирање од целата публика, особено од едноставните луѓе.

Важно име за препознавањето на наивната уметност беше Вилхелм Уде (1874 - 1947 г. ), германски ликовен критичар кој во 1928 година ја промовираше првата изложба на стилот во Париз.

Исто така види: Música Brasil го покажува твоето лице: анализа и интерпретација на стиховите

Изложбата вклучуваше: Русо, Луис Вивин (1861-1936), Серафине де Сенлис (1864-1942), Андре Башан (1837-1938) и Камил Бомбоа (1883-1910).
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.