Nouvelle Vague: историја, карактеристики и филмови на француската кинематографија

Nouvelle Vague: историја, карактеристики и филмови на француската кинематографија
Patrick Gray

Nouvelle vague е името на важното естетско движење во кинематографијата што започна на крајот на 50-тите години во Франција.

Тоа беше нов начин на размислување за аудиовизуелните, со што многумина елементи на традиционалната француска кинематографија и внесување свежина и иновација и во форма и во содржина. Така, завршува со големо влијание врз аудиовизуелната продукција во различни делови на светот, вклучувајќи го и Бразил.

Франсоа Труфо и Жан-Лук Годар се сметаат за големи имиња во оваа област, но не може да се заборави филмаџија Ањес Варда, која години пред појавата на движењето, тоа веќе произведуваше авторско кино според она што ќе дојде подоцна.

Историја на Нувел Ваг

Во 1950-тите, важно списание Cahiers du Cinéma , посветено на филмската критика. Публикацијата имаше во своето тело уредници имиња како Ерик Ромер, Жак Риве, Клод Шаброл, Франсоа Труфо и Жан-Лук Годар.

Овие млади критичари речиси секогаш беа прилично груби во нивната анализа, судејќи ги продукциите на времето е застарено, стандардизирано и некреативно.

Така, Андре Базин, еден од основачите на списанието, им претставува предизвик: да продуцираат свои филмови. Токму во овој контекст Клод Шаброл произведува Во канџите на зависноста (1958), кој се сметаше за пресвртница во тоа време.

Сцена од Во канџите на зависноста (1958) ), воКлод Шаброл

Оттогаш, движењето за обновување на киното доби сила, со смели и енергични продукции. Ова движење го доби името nouvelle vague , што на француски значи „нов бран“.

Важно е да се истакне важноста и уникатноста на режисерката Ањес Варда, која претходно, во 1954 г. произведен La Pointe Courte , кој се смета за претходник на nouvelle vague .

Во 1959 година, два други филма добиваат важност и стануваат икони на движењето, тие се Скршено , од Годар и Неразбраното , од Труфо.

Карактеристики на Нувел Ваг киното

Вреднување на „авторското кино"

Имаше многу новини предложени од овој „нов бран“. Уметниците беа заинтересирани да направат авторско кино, во кое, всушност, се вреднуваше сценариото и режијата, како и актерската игра.

Токму во тој контекст изразот „ авторско кино " беше создаден.

Разрушување на наративната линеарност

Еден од елементите што nouvelle vague го субвертира е линеарноста. Немаше грижа да се раскаже приказната со почитување на хронолошкото време на настаните, така што имаше прекин во наративната структура.

Еднаш Жан Луз Годар изјави за ова:

Приказната мора имаат почеток, средина и крај, но не мора по тој редослед.

Вреднување на надворешните средини

Локациимногу се користеа и надворешните. Се цени природната светлина и секојдневните средини, за разлика од она што се правеше дотогаш, каде што сцените се снимаа во студија и во контролирани простори.

Снимателите сакаа да го прикажат пулсирачкиот живот на улиците, минувачите и секојдневието животот како заднина на предложените приказни.

Теми од секојдневниот живот

Темите што се обработуваа донесоа заеднички прашања, секојдневни тешкотии и банални размислувања за животот. Поради ова, глумата беше многу важна, со акцент на импровизацијата и спонтаноста.

Покрај тоа, често се појавуваат и други теми како љубовта и сексуалната слобода и повоената смирување.

Иновациите во начинот на снимање

Што се однесува до техничкиот дел, nouvelle vague експериментираше со други начини на кадрирање и движења на камерата, покрај иновациите во монтажата на сцените.

Иконски филмови и филмаџии од Нувел ваг

La Pointe Courte (1954), од Ањес Варда

Ова беше првиот филм на фотографката Ањес Варда (1928-2019). Мешајќи документарец и фикција, режисерот се осмели во продукција полна со необични елементи, сметана како претходник на nouvelle vague .

Сцена на La Pointe Courte

Pointe Courte е името на рибарското село во Франција и беше локацијата избрана заснимки. Ањес, која покрај тоа што е режисерка го креираше и сценариото за филмот, сакаше да ја сними околината, нејзините вистински ликови и нивните нијанси.

Измислената приказна за еден пар е исто така дел од заплетот, создавајќи филм кој ги надминува бариерите на конвенционалното.

Во канџите на зависноста (1958), од Клод Шаброл

Во канџите на зависноста ( Le beau Serge , во оригиналниот наслов, што значи „Згодниот Серж“) според многумина е првиот филм, всушност, од движењето nouvelle vague .

Постер за Во канџите на порокот (оригиналниот наслов Le beau Serge )

Режиран од Клод Шаброл (1930-2010) , тоа беше деби на режисерот, кој дотогаш пишуваше критичари на кинематографијата за списанието Cahiers du Cinéma.

Заплетот раскажува за еден млад човек кој се враќа во родниот град во потрага по одмор, но се соочува со многу поинаква реалност. Филм за промените што се случуваат кај луѓето и местата како што минува времето.

Скршено (1959) од Жан-Лук Годар

Источен филм на Жан-Лук Годар (1930-) е Скршено , снимен во 1959 година. Првиот филм на режисерот се смета за кинематографско ремек-дело, кое сè уште предизвикува изненадување поради неговата иновација.

Acossado , според Годар, во оригиналниот наслов е À bout de souffle

Уредувањето на функцијата се потпира на ресурси кои се незамисливи запериод, како што се исечоци и кадри со чисто естетска цел.

Невообичаена е и изведбата на протагонистичката двојка, прикажувајќи приказна која меша романтика и прогон, банални дијалози и агитација на улиците.

Неразбраниот (1959) од Франсоа Труфо

Дебитантската продукција на Франсоа Труфо (1932-1984), Неразбраните , исто така, влезе на листата на иконски филмови од нов бран . Тој ја доби наградата за најдобар режисер во Кан и беше номиниран за Златна палма.

Заплетот се однесува на тешките семејни односи помеѓу тинејџерот и неговите родители, прикажувајќи го актерот Жан-Пјер Лео како игра, на возраст од 15, момче кое е исфрлено од куќата. Погледнете го трејлерот за функцијата подолу.

Трејлер: Недоразбрано, од Франсоа Труфо

Сестрата (1966), од Жак Ривет

Жак Ривет (1928-2016) , кој исто така дојде од списанието Cahiers du Cinéma , не беше толку успешен како Годар и Труфо.

Сцена од The ​​Religious (1966), од Rivette

Еден од неговите најпознати филмови е La Religious, роман адаптиран од Дидро, во кој тој следи експериментален наратив и ги руши табуата на општеството.

Исто така види: Абапору од Тарсила до Амарал: значење на делото

Делото предизвика скандали и беше цензурирано во други земји. Години подоцна, режисерот почна да работи на телевизија.

Влијанието на Nouvelle vague

The nouvelle vague навистина потресе структурите во рамките накинематографски универзум, внесувајќи нов дух и креативни решенија во начинот на раскажување приказни. Како резултат на тоа, многу аудиовизуелни уметници пиеја од изворот на овој „нов бран“.

Исто така види: Мит за Прометеј: историја и значења

Во Бразил, на пример, движењето со наслов „Синема Ново“ беше под големо влијание и од nouvelle vague и од италијанскиот нео-реализам. Како извонредни бразилски режисери на овие простори можеме да ги споменеме Кака Диегес и Глаубер Роша.

Во САД, исто така, имаше голема инспирација во француската струја. Филмските работници како Френсис Форд Копола, Мартин Скорсезе, Стивен Спилрберг и Брајан де Палма имаа референца за многу филмови.
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.