16 кратки љубовни песни кои се убави декларации

16 кратки љубовни песни кои се убави декларации
Patrick Gray

Поезијата честопати има моќ искрено и длабоко да преведе некои од најинтензивните чувства.

Затоа многу љубовници бараат љубовни стихови за да дадат романтични изјави, кажувајќи лирски и убаво колку се вклучени во нивните односи со саканата личност.

Значи, избравме 16 кратки песни кои се занимаваат со љубов и наклонетост и ќе извлечат воздишки.

1. Не сакам да те имам, Рупи Каур

Не сакам да те имам

да ги пополниш моите

празни делови

Сакам да бидам цел сам

Сакам да бидам толку комплетен

што би можел да го осветлам градот

и дури тогаш

сакам да те имам

затоа што ние двајца заедно

запаливме во сè

Рупи Каур е млад поет роден во 1992 година во Пенџаб, Индија и со седиште во Канада. Нејзините песни се занимаваат со универзумот на жените од феминистичка и современа перспектива и беа многу успешни.

Не сакам да те имам беше објавена на Други начини на употреба твојата уста (2014) и укажува на желбата за зрела љубов, во која жената е добро со себе, исполнета со самољубие .

Токму поради оваа причина, оваа жена може да доживее интимна врска со некого жестоко, но целосно .

2. Последната песна на последниот принц, од Матилде Кампиљо

Можав да возам низ градот за да те видам како танцуваш.

И тоа

кажува многу за мојатаребра.

Речена како откровение во современата поезија, Португалката Матилде Кампиљо (1982-) живее во Бразил и во 2014 година ја објави својата прва книга, насловена Jóquei .

Најкратката песна во публикацијата е Последната песна на последниот принц , која покажува достапност и смелост во лицето на љубовта . Овде авторот открива како еден став, една акција кажува многу за она што се случува во нашите срца.

3. Мали арии. За Бандолим, од Хилда Хилст

Пред крајот на светот, Тулио,

Легни и вкуси

Ова чудо на вкус

Што беше направено во мојот уста

Додека светот вреска

Борба. И покрај мене

Ти стануваш Арап, јас Израелец

И се покриваме со бакнежи

И со цвеќиња

Пред светот завршува

Пред да заврши кај нас

Нашата желба.

Песната за која станува збор е дел од книгата Júbilo, Memória, noitiate of pasion (1974).

Писателката од Сао Паоло Хилда Хилст (1930-2004) е позната по нејзините текстови полни со страст, еротика и смелост. Во оваа кратка песна, гледаме дека авторката го провоцира својот сакан, дури и дава свое име и го поканува на љубов.

Иако светот е во конфликт, таа бара љубовна врска со тече кон задоволства додека постои желба , внесувајќи чувство на итност и брзање кон љубовта.

4. Како Sem-Reasons do Amor, од Драмонд

(...) Те сакам

Не мора да бидеш љубовник,

и не знаеш секогаш како да бидеш.

Те сакам затоа што те сакам.

Љубовта е благодатна состојба

а љубовта не се плаќа. (...)

Осветениот поет од Минас Жераис Карлос Драмонд де Андраде (1902-1987) е еден од генијалците на бразилската литература и има неколку песни посветени на љубовта.

Една од тие се As Sem-reazões do Amor , објавена во 1984 година во книгата Corpo . Ја пренесуваме првата строфа од песната, која се обидува да објасни дека за да се сака не е неопходно да се има „причини“, љубовта едноставно се појавува а не знаете зошто.

Во на овој начин, многу пати, дури и ако не е возвратено, оваа „состојба на благодат“ останува во страсното битие.

За да ја проверите песната во целост, пристапете: Како Sem-reazões do Amor, од Драмонд

5. Сакај како дома, Мануел Антонио Пина

Полека се враќам на твојата

насмевка како некој што се враќа дома. Се преправам дека

не ми е ништо. Расеан, чекорам

попознатиот пат на копнежот,

мали нешта ме задржуваат,

попладне во кафуле, книга. Те сакам полека

а понекогаш и брзо,

љубов моја, а понекогаш правам работи што не треба,

Полека се враќам во твојата куќа,

Купувам книга, запаѓам во

љубов како дома.

Португалецот Мануел Антонио Пина (1943–2012) бил познат поет и новинар. Во 1974 година ја објавил песната Amor Como em Casa , која ја носи љубовта како чувство што буди чувство на топлина и удобност , иако има и носталгија и брзање.

Така, сфаќањето на авторот за овој однос е дека постои припадност и спонтаност, бидејќи кај саканиот еден тој успева да се „чуствува како дома“.

6. Многу е јасно, од Ана Кристина Цезар

многу е јасно

Исто така види: 5 басни од Монтеиро Лобато со толкување и морал

љубов

тепа

да останеш

на оваа непокриена веранда

самрак над градот

во изградба

над малото стегање

во твоите гради

неволја од среќа

светла на автомобилот

време на вкрстување

градилишта

во мирување

ненадејно повлекување на парцелата

Ана Кристина Цезар ( 1952- 1983) беше важен поет на таканаречената Маргинална литература од 1970-тите во Бразил.

Нејзините интимни стихови полни со секојдневни слики откриваат поезија со слобода и спонтаност, но сепак многу добро конструирана.

Во Многу е јасно, Ана Ц. како што ја нарекуваа, зборува за преголема љубов , која пристигнува во урбан амбиент и носи среќа, но и мака .

7. Времето не поминува? Не поминува, од Драмонд

(...) Моето и твоето време, сакана,

надминува секаква мерка.

Покрај љубовта, нема ништо,

да се сака е сок на животот. (...)

Ја избравме четвртата строфа од O tempo não passa? Само , од Драмонд да прикаже уште една романтична песна штого изразува сето чувство на комплетност што го предизвикува љубовта .

Во овој пасус ја гледаме важноста што авторот и ја дава на љубовната врска, издигнувајќи ја како „резиме на животот“, т.е. , како суштина на постоењето.

8. Сонет на целосна љубов, од Винисиус де Мораес

(...) И да те сакам толку многу и често,

Тоа е само дека еден ден во твоето тело одеднаш

Ќе умрам од љубов повеќе отколку што можев.

Една од најпознатите љубовни песни во бразилската литература е Soneto do Amor Total , од Винисиус де Мораес (1913-1980).

Овде ја претставуваме последната строфа од оваа песна, објавена во 1971 година, во која е изложена романтична љубов полна со предавање , во која субјектот чувствува дека од толку многу љубов може дури и фигуративно смисла, несвестица во прегратките на саканата.

9. Поема, Марио Цезарини

Ти си во мене како да бев во лулка

како дрвото под кората

како бродот на дното на морето

Португалскиот надреалистички сликар и поет Марио Цезарини (1923-2018) ја напиша оваа прекрасна песна во 50-тите години и ја објави во книгата Pena Capital (1957).

Поетскиот текст на само три стихови можат едноставно да го поедностават сложеното чувство како љубовта, со што ја донесуваат идејата дека саканата личност е присутна во која било околност .

Постоењето на оваа љубов е исто толку силно како природата и донесе удобност и припадност.

10.Ноќни чувари, Марио Квинтана

Оние кои водат љубов не само што водат љубов,

тие го навртуваат светскиот часовник.

Гаучо-поетот Марио Кинтана (1906–1994 ) ) е едно од најголемите имиња во националната поезија. Позната по својата едноставност, Квинтана во 1987 година ја објави книгата Мрзеливоста како работен метод , во која е претставена песната Ноќни будници .

Овде, авторот претставува љубопитна слика за љубовта и љубовните интимни врски. Љубовниците се гледаат како сила која го движи светот , која му дава смисла на човековото постоење и ја тера „машината на светот да се врти“.

11. Без наслов, од Пауло Лемински

Јас сум толку рамнокрак

Ти аголот

Хипотези

За мојот костец

Синтеза тези

Антитези

Гледајте каде чекорите

Тоа би можело да биде моето срце

Пауло Лемински (1944-1989) бил писател и поет со интензивна и значајна работа во бразилската поезија. Неговиот стил е обележан со игра на зборови и шеги полни со хумор и киселост.

Во предметната песна, авторот вклучува неколку математички концепти за да претстави љубовен проблем и, на крајот , ја предупредува саканата личност да внимава на чувствата.

12. Те барам, од Алис Руиз

Те барам

во добрите работи

во ниедна

целосна средба

во секој еден

te inauguro

Алис Руиз (1946-) е композитор ипоетеса од Куритиба со огромна продукција од повеќе од 20 објавени книги.

Во нејзиното поетско дело, Алиса многу го истражува јазикот на хаику, јапонски стил на кратки песни.

Во песната во прашање, авторот се осврнува на чувството кое ги обзема заљубените луѓе, кога ја бараат саканата личност во секојдневните искуства и, дури и кога нема директна врска, измислуваат нов начин на сеќавање на личноста. .

13. Таен океан, Ледо Иво

Кога те сакам

Ги послушам ѕвездите.

Некои луѓе претседаваат со

нашата средба во темнината.

Доаѓаме и си одиме

како денови и ноќи

годишни времиња и плима

вода и земја.

Љубов, здив

на нашиот таен океан.

Писателот и поет од Алагоас Ледо Иво (1924-2012) беше важен експонент на таканаречената генерација 45 на националната литература. Истражувал многу јазици за пишување и оставил големо наследство.

Поемата Тајниот океан е објавена во книгата Граѓански самрак (1990) и ја носи сликата на љубовта делува како природна и органска активност како плимата и осеката и циклусите на природата. Така, ја споредува љубовта со самиот живот, возвишен и мистериозен .

14. Ти беше и мало лист, од Пабло Неруда

Ти беше исто така мало лист

што трепереше во моите гради.

Таму те стави ветрот на животот.

Отпрвин не те видов: не знаев

дека одиш со мене,

дотвоите корени

прекрстуваа моите гради,

се споија со нишките од мојата крв,

зборуваа низ мојата уста,

процветаа со мене

Пабло Неруда (1904-1973) беше чилеански поет и дипломат од огромно значење во Латинска Америка.

Многу од неговите песни се за љубовта, носејќи романтична перспектива која обично се меша со аспекти на природата. 1>

Во Ти беше и мал лист, љубениот е опишан како дел од растение кое ненамерно се вкоренило во градите на поетот, правејќи вистинито и интензивно љубовта никнува и расте .

Прочитајте и : Волшебни љубовни песни од Пабло Неруда

15. Еден начин, од Аделија Прадо

Мојата љубов е таква, без никаков срам.

Кога ќе го притиснете, врескам од прозорецот

— слушајте кој поминува од —

еј таков и тој, дојди брзо.

Има итност, страв од скршена магија,

тој е тврд како тврда коска.

0>Морам да сакам како некој што кажува работи:

Сакам да спијам со тебе, да ти ја измазнувам косата,

Исто така види: Да не кажам дека не ги спомнав цвеќињата, од Гералдо Вандре (музичка анализа)

да ги исцедам малите планини

бела материја од твоето назад. Засега, само врескам и плашам.

На малкумина им се допаѓа.

Писателката на Минас Жераис, Аделија Прадо (1935-) беше едно од големите имиња на модернизмот во Бразил. Нејзиното пишување беше развиено на неколку јазици, а еден од нив беше поезијата.

На На некој начин , Адела ни открива малку од нејзиниот разигран, разговорен и слободен стил.Изрази се. Во оваа песна, љубовта е прикажана со ургенција и интензитет , грижејќи се малку за мислењето на другите.

Таа сè уште ги истакнува едноставните и вообичаени работи како чинови на љубов , како кафе, делење кревет и стискање каранфили, чинови кои можат да се направат само во најкомплетна интимност со другиот.

16. Твоето тело да биде жар, од Алис Руиз

Твоето тело да биде жар

и мојата куќа

која е изгорена во огнот

доволно е еден оган

за да ја завршам оваа игра

пристигнува оган

за мене повторно да играм.

Друга песна од Алис Руиз која ја носи темата на љубовта е Нека вашето тело биде жар .

Огнот е симбол кој често се користи за да ја претстави страста. Овде, поетот ја изразува жестоката врска и желбата што се грижи за љубовниците .

Алиса исто така ја поврзува романтичната инволвираност со нешто „опасно“ како „играње со оган“, правејќи играјте со зборови и значења што претставува тензија типична за страста.

Можеби ве интересира и :
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.