5 дела за да се знае Евклид да Куња

5 дела за да се знае Евклид да Куња
Patrick Gray

Euclides da Cunha (1866-1909) е едно од големите имиња на бразилската литература.

Иако неговото најпознато дело е Os sertões (1902), кое ја прикажува војната на Канудос, писателот на кариоките има и други значајни дела за националната литература. (1902) е најпознатото дело на Евклидес да Куња, кое го посвети како еден од најголемите писатели во бразилската литература.

Книгата имаше важна функција да го претстави руралниот Бразил на урбаниот Бразил , дива, дотогаш малку позната, каде луѓето страдале во тишина.

Во делото ја читаме зад сцената на Војната кај Канудос , која се случила во внатрешноста на Баија помеѓу 1896 г. 1897 година, предводена од Антонио Конселхеиро.

Личната приказна што го навела писателот да го создаде Os sertões започнала за време на младоста на Евклид да Куња. Откако бил избркан од армиското училиште во Урка (Рио де Жанеиро) поради тоа што бил антимонархист, Евклидес да Куња, кој бил републиканец, почнал да пишува за весникот.

Поради неговите политички убедувања, тој бил поканети да одат во Канудос, во внатрешноста на Баија, за да го видат одблизу конфликтот меѓу војската и локалното население. Токму во регионот тој беше сведок на жестокиот судир за кој реши да напише.

Верската заедница, водена од Антонио Конселхеиро, беше вклучена во крвава битка во внатрешноста. наводно акотоа беше бунт против Републиката (во корист на монархијата), но, пристигнувајќи таму, Евклид се соочи со масакр извршен од војската врз локалното население.

Четири армиски експедиции беа испратени во Канудос во се борат со 20.000 жители на регионот кои биле опремени само со рустично оружје (камења и стапови). Војниците, побројни, носеа гранати и огнено оружје. Непропорционалниот конфликт беше едно од најголемите крвопролевања во нашата историја и, благодарение на Os sertões , знаеме повеќе за неправдите што се случија во регионот.

На покана на весникот О Држава Сао Паоло, Евклидес да Куња направи серија извештаи во тоа време како дописник, осудувајќи го она што се случило. Во исто време, тој го запишал она што го видел во тетратка - материјалот ќе послужи за изградба на неговото големо дело: Os sertões .

Книгата е поделена на три дела: во прво од нив се раскажува Земјата, суровата, сувата реалност на заднината. Има прецизен опис на типичните растенија, климата и прашањата поврзани со околината на сертанејо.

Вториот дел (Човекот) зборува за темата што го населува овој простор, сертанејо. Евклидес да Куња славно рече: „Сертанехо е, пред сè, силен човек“, пофалувајќи ја издржливоста на овие жители на сертао. Авторот, особено во овој дел, ги регистрира културните изрази и особеностина човечки суштества кои живееле со огромни тешкотии

Последниот дел од книгата (Борбата), пак, се смета за најважен во делото бидејќи токму во него авторот детално го опишува масакрот на Канудос, со сета бруталност на која лично беше сведок.

Благодарение на неговиот храбар потфат - покривањето на војната во Канудос и објавувањето извештаи и книгата Os sertões - Евклидес да Куња стекна огромна слава и јавно признание во својата генерација.

По објавувањето на книгата, приказната беше адаптирана и за филм, телевизија и за театар.

Исто така види: 15 најдобри песни од Чарлс Буковски, преведени и анализирани

Дознајте детално објаснување за делото од читање на статијата Сертите на Евклид да Куња: резиме и анализа.

Прочитајте ги сертите во целост во pdf формат.

Амазон - изгубен рај

Едно од најважните дела на Евклид да Куња е Амазонија . Помеѓу 1907 и 1908 година писателот се преселил на север од земјата и токму од ова патување произлегува книгата Amazônia.

За разлика од Os sertões , која била завршена работа, Amazônia (која Евклид идеално сакаше да се нарече „Изгубен рај“) се состои од низа фрагментирани и недовршени списи што Евклид да Куња ги напишал без да даде последна единица за делото бидејќи неговиот живот бил прекинат со неочекувана смрт. .

Првиот пат кога писателот работеше сотема на Амазон беше кога тој објави, на 14 ноември 1898 година, статија за весникот O Estado de S.Paulo, за кој работеше, со наслов „Јужна граница на Амазон: прашање на границите“.

Ако во Os sertões Евклидес да Куња укажа на внатрешните прашања на самата земја, во Амазонија писателот се фокусираше на драмата за границите , на надворешните конфликти помеѓу Бразил и Перу за да се разграничи линијата на поделба меѓу земјите

Пишувањето за Амазон беше тесно поврзано со весникот, токму во Estado de S.Paulo Евклид објави серија извештаи на оваа тема осудувајќи го конфликтот на интереси во регионот и истакнувајќи ја важноста бразилската влада да се позиционира за да не ја изгуби Амазонија од соседната земја.

Видете исто така32 најдобри песни од Карлос Драмонд де Андрад анализирани> 13 бајки и детски принцези за спиење (коментирани)Книга Os sertões од Евклидес да Куња: резиме и анализа

Амазонија е дело кое е тесно поврзано со несреќата што се случи во личен живот на Евклид да Куња. Во тоа време писателот беше во брак со Ана Емилиа Рибеиро да Куња. Додека Евклид поминал две години патувајќи низ Амазон за да го создаде своето дело, Ана Емилиа, која останала во Рио де Жанеиро, имала низа вонбрачни афери и се заљубила во воен офицер, кадетот Дилермандо де Асис.дури и остана бремена и доби син.

По враќањето дома по патувањето, Евклидес да Куња сфати што се случило и, очаен, тргна по љубовницата на Ана Емилија. Во борбата со Дилермандо де Асис, писателот завршил застрелан и убиен на 15 август 1909 година.

Трагедијата не завршува тука. На 4 јули 1916 година, Дилермандо де Асис, кој му го одзеде животот на авторот, бил во матична служба кога бил нападнат од Евклидес да Куња Фиљо. За да се одмазди за смртта на својот татко, синот го застрелал Дилермандо. Истрелите не му го одземаа животот, но кога се бранеше, Дилермандо возврати и тој истрел го уби Евклидес да Куња Фиљо.

Кастро Алвес и неговото време

конференцијата одржана од Евклидес да Куња во 1907 година стана литературно дело и е најважниот есеј објавен од писателот.

Во тоа време, директорите на Академскиот центар XI де Агосто (на Правниот факултет при УСП) го покани Евклидес да Куња, кој веќе беше широко признат за неговото книжевно дело, да зборува за продукцијата на романтичниот поет Кастро Алвес.

Мои млади сонародници. Во волшебното писмо што ми го испративте и ме поканивте да ја одржам оваа конференција за Кастро Алвеш, е изневерена истакната наклонетост на вашиот култ кон поетот.

Писателот ја прифати поканата и го одржа предавањето на покана на учениците. Подоцна, презентацијата беше транскрибирана и трансформиранаво форма на книга, со текстови од самиот Кастро Алвес (познат како поет на робовите) и од Евклидес да Куња.

Со идејата за зближување на двајцата писатели , книгата се осврнува на сличностите меѓу животните приказни на двајцата мајстори на бразилската литература. И ги има многу: и двајцата беа републиканци, аболицирани, пишуваа ангажирано, беа поврзани со столот број 7 на Бразилската академија на книжевноста (Кастро Алвеш беше покровител, а Евклид беше вториот патник).

Не спомни ги сличностите во однос на нивните лични животи: двајцата имале кревко здравје, имале туберкулоза, имале трагични љубовни искуства (Кастро Алвес со Евгенија и Евклид со Ана), починал млад со смртни случаи поврзани со огнено оружје (Кастро Алвес се застрелал случајно, а Евклид бил убиен).

Циклусот предавања што го прикажуваше Евклидес да Куња имаше за цел да собере средства за изградба на статуи на тројца поранешни студенти по право (романтичните поети Алварес де Азеведо, Кастро Алвес и Фагундес Варела).

Преписката на Евклид да Куња

За време на неговиот живот, Евклид да Куња се допишувал со своите пријатели преку бројни писма, многу од нив напишани додека бил на едно од неговите долги патувања. 1>

Има, на пример, размена на кореспонденција со Мачадо де Асис, кој бил одличен учител и пријател иво едно од неговите писма, тој му честитал на Евклид да Куња за неговиот избор во Бразилската академија на книжевноста:

Не е неопходно да му го кажеме задоволството што го имавме со неговиот избор за Академијата и за високиот глас што му падна, толку заслужено. Малкумина кои поради претходни обврски не гласаа за него, сигурен сум дека беа подеднакво задоволни.

Преписката не само што сведочи за професионалниот живот на авторот и неговата важност во литературниот свет, туку и дава новост за неговиот проблематичен личен живот. Постојат писма, на пример, разменети со неговата сопруга Ана Рибеиро, со неговиот татко и девер.

Евклидес да Куња е роден во Рио де Жанеиро во 1866 година, ја изгубил мајка си многу рано и влегол во Воено училиште на Црвената плажа. На 17-годишна возраст ги напишал своите први песни и написи во весници, но поради недостаток на пари решил да продолжи со воена кариера.

Аболицираниот и републиканец, Евклидес да Куња брзо бил избркан од воено училиште и отиде да работи во весник каде што уште повеќе се доближи до универзумот на пишувањето.

Идеалистично, писателот копнееше по нов Бразил, особено оној без ропство. Голем дел од неговата лична историја може да се дознае преку овие писма.

Објавувањето на кореспонденцијата што тој ја пишувал во текот на неговиот живот обединува околу 400 копии напишани од Евклид де Куња (од нив 107 необјавени писма) и му покажува на читателот малкуод животот на авторот пред и по славата.

Преписките беа разменети во текот на 17 години со најразновидните соговорници (Хоаким Набуко, Коељо Нето, Мачадо де Асис, пријателите и семејството) и ги изнесуваат на виделина политичките идеологии на Евклид литературни и книжевни дела, покрај неговите интимни драми.

На маргините на историјата

Објавен постхумно, На маргините на историјата е дело кое произлегува од работата на Евклидес да Куња во северниот регион на земјата.

Авторот бил назначен во 1904 година од баронот на Рио Бранко за шеф на Бразилецот Комисијата за признавање на Алто Пурус да ја советува дипломатијата на двете земји. Благодарение на неговата позиција, Евклидес да Куња имаше огромно теренско искуство во регионот на Амазон, дотогаш непознато за повеќето Бразилци.

На маргините на историјата обединува серија извештаи и написи помалку познати кои се објавуваа во весници и списанија. Ретките текстови беа објавени во печатот во тоа време и завршија постхумно собрани во формат на книга.

Во На маргините на историјата можеме да научиме многу за регионот и политичките прашања вклучени (особено во однос на дискусијата за границите со Перу) како портрет на своето време. Евклидес да Куња бил во регионот долго време и се вратил во Рио де Жанеиро дури во 1906 година бидејќи се заразил со маларија.

Исто така види: Форест Гамп, Раскажувачот

Àмаргината на историјата е регистер помеѓу литературното и некнижевното и зборува не само за политички прашања туку и за природата, локалните жители, културата на северниот регион на земјата:

Доминантен впечаток Она што го имав, а можеби и соодветно на позитивната вистина, е ова: човекот, таму, сè уште е дрзок натрапник. Пристигна без да се очекува или сака - кога природата сè уште го уредуваше својот најпростран и најлуксузен салон.

Прочитајте ја настрана приказната во pdf формат.

Искористете ја можноста да ги откриете написите:
Patrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.