Голема куќа & засилувач; senzala, од Жилберто Фреј: резиме, за публикацијата, за авторот

Голема куќа & засилувач; senzala, од Жилберто Фреј: резиме, за публикацијата, за авторот
Patrick Gray

Книгата на интелектуалецот Жилберто Фреј се смета за најголемиот класик на бразилската социологија. Далеку од романтизирање на португалскиот колонизатор, социологот ја возвишува важноста на мешањето и мешањето на трите раси што го формираа нашиот народ.

Casa-grande & senzala се смета за една од основните книги за разбирање на историјата и составот на Бразил.

Апстракт

Делото замислено од социологот Жилберто Фреј е класика која се занимава со формирањето на бразилскиот народ, истакнувајќи ги неговите дефекти и неговите квалитети и особеностите на неговото потекло.

Книгата нагласува колку бразилското општество било патријархално, ги истакнува аспектите на секојдневниот живот во колонијата (на пример, од Фрејр дознаваме дека речиси и да нема имаше училишта, децата беа воспитувани во грмушка).

Авторот во својата работа го разликува и стилот на португалската колонизација во поглед на шпанската и англиската колонизација.

Casa-grande & senzala особено се осврнува на аспектите поврзани со мешање, што се случи со толку голем интензитет, потенцијално затоа што имаше малку бели жени достапни во колонијата. Католичката црква, соочена со ова сценарио на недостиг, го поттикна бракот на португалските мажи со домородните луѓе (никогаш со црнки).

Фреј, исто така, го истражува потеклото на митот за бразилската промискуитетност, за влошената сексуалност погрешно им се припишува на домородните народи.и робови. Интелектуалецот исто така зборува за потеклото на угнетувањето врз жените, како мажите негувале чувство на сопственост во однос на нивните дами.

Во Casa-grande & senzala, се даваат коментари за влијанието на Католичката црква врз одлуките на колонијата, нагласувајќи го фактот дека пристапот до свештенството бил забранет за црнци или местици.

Накратко, зборовите на социологот се фокусираат на описот на навиките за потеклото на Бразил и социјалните улоги што ги играат различните слоеви на населението.

Во тропска Америка е формирано аграрно општество, робовладетелско општество во техниката на економска експлоатација, хибрид на индиски - а подоцна и црно - во составот. Општество кое би се развивало помалку брането од расната свест. речиси ништо на космополитски и пластичен португалски, како со религиозен ексклузивизам распореден во системот на социјална и политичка профилакса.

За објавувањето на книгата

Започна во 1933 година, книгата Casa-grande & ; senzala беше најважната публикација на авторот Жилберто Фреј. Делото е преведено и објавено во повеќе земји: Аргентина (во 1942 година); Соединетите Американски Држави (во 1946 година); Франција (во 1952 година); Португалија (во 1957 година); Германија и Италија (во 1965 година); Венецуела (во 1977 година); Унгарија и Полска (во 1985 година).

Во однос на критичката реакција, интелектуалецот Антонио Кандидо, кој го смета Casa-grande & сензала еден оддела од 20 век во Бразил, вели:

Денес ви е тешко да го процените влијанието на оваа публикација. Тоа беше вистински земјотрес, со поволни реакции од повеќето читатели, особено од најпросветените, вклучително и од комунистите. Но, имаше голема воздржаност од конзервативните и десничарските елементи. Мора да ги заборавите подоцнежните критики за конзервативниот пристап кон многу позиции на Жилберто Фреј, бидејќи од перспектива на историјата на идеите, неговата книга делуваше како радикална сила, поради големата количина на демистификација.

( Интервјуто дадено во Бразилскиот весник за општествени науки.)

Исто така види: Скалила до рајот (Лед Цепелин): превод на значење и стихови

Насловна на првото издание на Casa-Grande & засилувач; Senzala.

Стрип издание

Во 1981 година, Editora Brasil-América објави стрип адаптација направена во црно-бело за делото на Жилберто Фреј. Одговорни за работата беа Естевао Пинто (кој го потпиша текстот) и Иван Васт (кој ги потпиша илустрациите).

Прва адаптација за стрипови.

Втората адаптација на класиката за стрипот, веќе направен во боја, беше направен во 2001 година од издавачот ABEGraph.

Втора адаптација за стрипови.

Кој беше Жилберто Фреј?

Пернамбукано Жилберто Фреј е роден на 15 март 1900 година. Тој беше син на професор и судија (Алфредо Фреј) и домаќинка (Франциска деМело Фрејр). Посетувал училиште во Ресифе и заминал, во 1918 година, на високо образование во Соединетите Држави.

Студирал диплома за либерални уметности на Универзитетот во Бејлор и магистрирал и докторирал на политички, правни и социјални науки на Универзитетот од Колумбија. Се вратил во Бразил во 1923 година.

По десет години повторно живеење во својата татковина, ја објавил својата најпозната книга - Casa-grande & робови - суштински за разбирање на бразилската социјална формација.

Во 1946 година, Фрејр беше избран за конститутивен федерален заменик, најважното достигнување за време на неговиот мандат беше создавањето на Фондацијата Хоаким Набуко.

социолог доби бројни книжевни награди и беше сметан за почесен доктор на кауза од неколку бразилски и странски универзитети. Ја добил и титулата Витез на Британската империја од кралицата Елизабета II.

Починал во својот роден град на 18 јули 1987 година.

Портрет на Жилберто Фреј.

Исто така види: 18 бразилски комедии што треба да се гледаат во 2023 годинаPatrick Gray
Patrick Gray
Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.