Себастиао Салгадо: 13 впечатливи фотографии кои ја сумираат работата на фотографот

Себастиао Салгадо: 13 впечатливи фотографии кои ја сумираат работата на фотографот
Patrick Gray

Себастиао Салгадо (1944) е бразилски фотограф со седиште во Париз, кој се смета за еден од најталентираните фоторепортери во светот. Со уникатен изглед, неговата документарна фотографија често промовира социјална осуда и открива сценарија непознати за пошироката јавност.

Себастиао патувал во повеќе од 130 земји и реализирал различни проекти. Бразилецот почнал да се фотографира во 1973 година, на речиси 30 години, како самоук, со особено социјален и хуманитарен поглед.

1. Фотографија од истражувањето на рудникот во Сера Пелада, од серијата Gold

Вистински човечки мравјалник, е она што ја прикажува сликата на пејзажот на рудникот за злато Сера Пелада , во државата до Пара (општина Куриополис). Најголемиот отворен рудник во светот го експлоатираа рударски компании со нехумани услови за работниците.

Себастиао Салгадо помина 33 дена на местото каде имаше рудник длабок 200 метри, снимајќи секојдневниот живот на несигурните работници. Фотографиите се снимени во 1986 година за време на таканаречената златна треска.

Други фотографи покрај Себастиао Салгадо веќе биле во Сера Пелада, но правеле повремени дела со повеќе новинарски изглед. Себастиао беше репортерот кој помина најдолго време во регионот со цел подлабоко да ја разгледа локалната ситуација.

Пред да влезе во рудникот, фотографот имашесе обиде шест години претходно да ја изврши работата безуспешно поради воената диктатура, која не ја одобри посетата. Иако сликите се направени во осумдесеттите, Себастиао избра да го објави ова дело дури во ноември 2019 година.

2. Фотографија на дежурни трагачи, од серијата Злато

Сведочењето за животите на трагачите во несигурна ситуација направено преку леќите на Себастиао Салгадо создаде многу моќни слики. Овде гледаме работници натрупани заедно, без никакво обезбедување, како се спуштаат 200 метри под нивото на земјата преку небезбедни скали направени од дрво.

Златото во рудникот е откриено во 1979 година и, на неговата висина, рударството пристигнало до вработуваат 50.000 работници во ужасни услови. Тие носеа, со рацете и со помош на главата, вреќи со околу 40 килограми земја за да најдат неизвесно злато измешано.

3. Фотографија од секојдневниот живот на рударите, од серијата Gold

На сликата црно-бела ги гледаме само карактеристиките на еден работник, иако сите останати се појавуваат во позадина демонстрирајќи ги нечовечките услови за работа во рудникот.

Неговото држење потсетува на иконографијата на католичките религиозни фигури, приближување што Себастиао Салгадо му го припишува на неговото потекло од Минас Жераис со длабоко влијание на барокната естетика.

Исто така види: Рој Лихтенштајн и неговите 10 најважни дела

4. Фотографија од рударски работник кој носи вреќана земјата, од серијата Злато

Ова е еден од ретките плочи со само еден лик од серијата фотографии на работници во рудникот. Човекот, во напорна положба, носи вреќа земја на грбот, распределувајќи ја тежината со помош на главата.

Во преден план гледаме рака, од друг колега, агол што ги поттикнува гледачот да размисли за повеќе можни читања: дали колегата ќе му помогне? Дали тоа беше знак дека колегата веќе ја поминал оваа ситуација и затоа, кошмарот наскоро ќе заврши?

Изложбата Злато − Сера Пелада Златен рудник беше отворена во Сао Паоло курирана од сопругата на фотографот - Лелија Ваник Салгадо. Беа изложени 56 фотографии (31 необјавени, другите беа веќе објавени во публикација на Ташен).

Изложбата посети и други дестинации како Стокхолм, Лондон, Фуенлабрада и Талин. Серијата, која стана книга, ја носи интересната провокација на фотографот која го преведува она што го мотивирало да ја изврши работата:

„Што е со тој жолт и непроѕирен метал што ги тера мажите да ги напуштат местата, да ги продаваат вашите работи и да крстат континент кој ќе го ризикува вашиот живот, вашите коски и вашиот разум за сон?“

Себастиао Салгадо

5. Фотографија на тројца рурални работници, од серијата Работници

На оваа фотографија на тројца рурални работници, младиот човек во преден план држиалатка за работа и имаме индиции за несигурното сценарио каде се одвива занаетот.

Фотографијата на Себастиао Салгадо се обидува да му даде достоинство и сила на фотографираниот, во движење кое се обидува да открие што се движи овие работници и ја разбираат нивната сила и издржливост.

Сликата погоре е еден од примерите на снимката направена од колективот, на работникот со неговите колеги на работното место.

Во серијата во која е вклучена - наречена Работници -, Себастиао Салгадо избра да регистрира луѓе во нивните најразновидни занаети, со заеднички исцрпувачки и сурови работни услови.

Фотографијата погоре е избрана за корица на книгата на Себастиао со наслов Работници: археологија на индустриската ера (1996).

6. Фотографија од локален пазар, од серијата Работници

На фотографијата гледаме полн пазар, со веројатно несигурни работници кои носат корпи, речиси сите празни, над главите. Во центарот на сликата, со протагонист, е момче кое не треба да работи.

Со панорамски поглед, камерата на Себастиао Салгадо успева да допре до најразличните контексти кои имаат заеднички некаков вид на експлоатација на работникот .

Серијата прикажува, на пример, рибари туна во регионот на Сицилија и трагачи во рудниците за сулфур во Индонезија. Ни ги покажува и работниците воработни бунари во Кувајт и бразилски домородни луѓе кои работат во проекти за изградба на брани.

7. Фотографија на работници кои демонстрираат, од серијата Работници

На сликата гледаме серија рурални работници, главно мажи, собрани на еден вид митинг или протест. Тие креваат симболична алатка за работа на терен: мотика. Работниците го заземаат целото видно поле на фотографијата, давајќи идеја за море од луѓе.

Исто така види: Видас Секас, од Грацилијано Рамос: резиме и анализа на книгата

Како економист, Себастиао Салгадо можеше да има поинаков поглед на работничката класа, набљудувајќи како пазарот на трудот се промени од индустриската револуција до доаѓањето на компјутерите.

„Овие слики, овие фотографии се запис на една ера – еден вид деликатна археологија на времето кое историјата го знае како Индустриска револуција“

Себастиао Салгадо

8. Фотографија на две имигрантки, од серијата Êxodos

Две жени казнети од времето и заморот беа ликовите избрани за фотографијата на Себастиао Салгадо. Знаеме малку за нив, само дека се печалбари од различни генерации и дека носат воздух на исцрпеност на нивните лица.

Бидејќи и тој е имигрант , кој го напуштил Минас Жераис за Франција, каде што се населил, Себастиао Салгадо вели дека воспоставил одредено соучесништво софотографирани за проектот Êxodos.

Избраните ликови се анонимни луѓе кои морале да ја напуштат својата татковина поради силна причина, водени кон дестинација која често е непозната и неизвесна.

A The Exodus изложбата, која дебитираше во 2000 година, содржи 300 слики поделени во пет главни теми (Африка, Борба за земја, бегалци и мигранти, мегаградови и портрети на деца). Книгата од серијата исто така беше објавена во 2000 година.

9. Фотографија од бегалски камп, од серијата Êxodos

Бегалци со африканско потекло кампуваа во несигурни услови, ова беше портретот што Себастиао Салгадо избра да го овековечи. На сликата гледаме мажи, жени и деца згрчени на празно место без основни санитарни услови и без пристап до хигиена и основни добра.

Имигрантите - често бегалци или прогонети - често бегале од воени сценарија, катастрофи или дури и области во економска криза.

„Тоа е вознемирувачка приказна, бидејќи малку луѓе сами ја напуштаат својата татковина. Некои знаат каде одат, уверени дека ги чека подобар живот. едноставно во бегство, олеснување што е жив. Многумина нема да успеат да стигнат никаде."

Себастиао Салгадо

Седум години Бразилецот барал имигранти и фотографирал во 40 земји - особено водевет големи градови обележани со имиграција.

10. Фотографија на три деца, од серијата Êxodos

Сликата е впечатлив рекорд на три мали, црни деца, под заедничко ќебе, на кои се гледа само дел од нивните лица.

Изгледот на секое дете содржи уникатен израз и му пренесува посебно чувство на гледачот. Додека детето во центарот има зачуден поглед, она од десната страна покажува исцрпени карактеристики, а она од лево носи попрашувачки дух.

Кога зборува за раселените, Себастиао Салгадо одвои посебна сесија каде што се обидуваше да им даде глас исклучиво на децата, кои завршуваат како колатерални жртви на овие екстремни ситуации.

Оние кои одлучуваат, од која било причина, да си заминат: ова беше темата избрана во Exodus кога одлучија да зборуваат за миграции на планетата. За да не изостави никој што бил вклучен во овој миграциски процес, Себастиао ја подвлече иднината со тоа што во својот есеј посветува ексклузивен простор на детството.

11. Фотографија на глечер, од серијата Genesis

Фотографијата од глечерот во далечниот агол на планетата е одлична почит на природата снимена од Себастиао Салгадо. Тоа е, исто така, обид да се предупреди, да се привлече човечкото внимание на континуираните агресии кон околината.

„Битие е за почетоците, за недопрената планета, нејзините најчисти делови итрадиционален начин на живот кој живее во склад со природата. Сакам луѓето да ја видат нашата планета на поинаков начин, да се чувствуваат трогнати и да се доближат до неа“

Себастиао Салгадо

Осум години (помеѓу 2004 и 2012 година), фоторепортерот прикажа 32 екстремни региони на планетата фокусирајќи се на односот помеѓу човекот и околината.

12. Фотографија од две реки и родната шума, од серијата Битие

Фотографијата на шумата и двете реки што ја минуваат шумата го прикажуваат наметнувањето на природата и редок амбиент сè уште недопрен од човекот.

Идејата за серијата Genesis дојде во текот на 90-тите години, кога на парот Себастиао и Лелија Салгадо им беше дадена задача да го одржуваат семејниот имот каде што пораснал Себастиао. Куќата се наоѓа во долината Рио Доче, во Минас Жераис.

Меѓутоа, ако во детството на момчето регионот бил обележан со силно присуство на природата, кога Себастиао и Лелија се вратиле во земјата, тие откриле само уништување на шумите и средина во агонија.

Идејата на неговата сопруга беше повторно да засади повеќе од 300 видови дрвја и да се обиде да ги врати животните во регионот.

„По некое време, го видовме тоа сите почнуваат повторно да се раѓаат. Се вратија птиците, инсектите, животните. Животот почна да оживува насекаде во мојата глава и така дојде идејата да ја фотографирам Битие. Отидов по живот, за она што е најважночудесно на планетата."

Себастиао Салгадо

13. Фотографија на Индијанци кои пловат по реката, од серијата Битие

Додека три кануа ја преминуваат реката, едно од нив во преден план, облачниот пејзаж во позадина ги има нагласените природни елементи (водата преку нејзиниот одраз и светлината на месечината). Овде бразилскиот фотограф демонстрира хармонична интеграција помеѓу човекот и природата. meio .

Серијата Битие е долгорочна иницијатива која има за цел да ја прикаже природата ширум светот: пејзажите на Амазон, Патагонија, Етиопија, па дури и Алјаска. нејзиниот врв, нагласувајќи убавината на светот во кој живееме.

Изложбата Genesis, со 250 фотографии курирана од Лелија Ваник, обиколи низа големи градови низ светот, прикажувајќи места непознати за повеќето луѓе.

Изложбата беше поделена на пет сектори: Планета Сул, Светилиштата на природата, Африка, Големиот Север, Амазонија и Пантанал.

Проектот, исто така, даде повод за документарниот филм Солта на земјата ( Солта на Земјата ), од Вим Вендерс и Хулиано Рибеиро Салгадо. Погледнете го официјалниот трејлер:

The Salt of the Earth - Официјален трејлер

Дали сте бразилски уметнички ентузијаст? Тогаш мислиме дека и вие ќе уживате во читањето на следните написи:
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.