Филм за божествена љубов: резиме и преглед

Филм за божествена љубов: резиме и преглед
Patrick Gray
употребата на технологијата отвора дебата за односот помеѓу телото и државата.

Важноста што ја добива технологијата ја прави државата уште поголема моќ, на тој начин повикувајќи се на преиспитување на биополитичката контрола на животот .

Нео-пентекосталниот конзерватизам

Дивино Амор го претставува хетеросексуалниот брак како институција света, основа на бразилското општество. Црквата, која зазема централна улога, ги води своите верници на венчавање и множење како животно мото .

Бременоста, во ова сценарио, станува преценета поради потребата да се размножуваат.

Трејлер

Divino Amor

Играниот филм Дивино Амор е футуристички филм на режисерот на Пернамбуко Габриел Маскаро кој прави социјална критика на религијата и државната моќ во дистописката реалност во Бразил во 2027 година.

Филмот премиерно прикажан на фестивалите Санденс и Берлин, веќе има добиено голем број награди и е избран за повеќе од 40 национални и меѓународни фестивали.

(внимавајте, оваа статија содржи спојлери)

Резиме на филмот Божествена љубов

Политички и социјален контекст

Божествена љубов се одвива во 2027 година, кога се воспоставуваат значајни промени во Бразил.

Карневалот повеќе не е најголемата забава во земјата, има религиозни возбудувања - како што е „врховната љубовна забава“ - сведена на техногоспел и религијата почнува да зазема централно место во земјата.

Во филмот наоѓаме нарација надвор од екранот направена од детски, роботски глас, кој всушност не знаеме кој е и се открива само во последното сцени од филмот. Гласот работи како наратор кој го ситуира гледачот нудејќи објаснувања за функционирањето на тоа општество во текот на филмот.

Токму овој глас ги отсликува главните промени во земјата и ги воведува ликовите. Приказната раскажана во Дивино Амор се заснова на триножникот политика-национализам-религија .

Џоана и Данило: главните ликови

Џоана е вработен јавна канцеларија на нотар одговорен занамерни разводи - што е, на некој начин, иронично затоа што таа е радикално против разделбите.

Исто така види: 50 класични филмови што мора да ги видите (барем еднаш)

Користејќи го своето место на моќ, Јоана се обидува да манипулира со членовите на парот во криза за да се обиде да ги убеди да

Јоана, во нејзиниот секојдневен живот, се обидува да го отежне процесот на развод и да ги води паровите да го најдат решението во религијата, таа искрено мисли дека проповеда добра помош Паровите повторно да се обединат.

Успешна во својата мисија, Јоана успева да ги обедини мажот и жената и да преобрати неколку од овие парови во својата религија. Таа води евиденција за овие мали чуда на дискретен олтар дома - девојчето собира рамки со фотографии од оние на кои им помогнала да се помират.

Јоана е целосно водена од верата и дека таа многу влијае на нејзиниот секојдневен живот: слуша само религиозни пофалби, носи добро воспитана облека и е сведена на мирна рутина. Нејзиниот сопруг, Данило, е цвеќар кој прави цветни круни за погреби.

Двојката е типичен претставник на бразилската средна класа а ликовите живеат потонати во работна-дома-црква рутина .

Состаноците во Дивино Амор

Данило и Џоана присуствуваат на неделен состанок на парови наречен Дивино Амор.

Можете да одите само како двојка на состаноците - имате да го покажете вашиот документ за брак и соодветните идентитети за да го внесетепростор.

На состанокот, кој има водич, паровите прават серија вежби заедно покрај тоа што ја читаат Библијата на глас и ги менуваат партнерите. Неочекуваната практика на замавнување во овој контекст е објаснета врз основа на верувањето дека „Кој сака, не изневерува, кој сака споделувања“, повторувано до исцрпување од нараторот.

Најголемата цел на групата Дивино Амор е да ги задржи паровите заедно помагајќи им да ги надминат нивните брачни кризи.

Централната драма

Главниот проблем на Џоана и Данило е што тие не можат да имаат деца. Во конзервативен контекст тие не се способни да ја спроведат црковната заповед да се размножуваат, а со тоа да го зголемат семејството.

Познато е дека Данило има проблеми со плодноста и затоа прибегнува кон технолошки домашна метода бизарен начин да се обиде да направи вашата сперма е ефикасна.

На крајот на краиштата, Џоана останува бремена, но открива дека Данило не е татко на фетусот, како и секој маж со кој била.

Никој не верува во нејзината верзија: ниту свештеникот ниту нејзиниот сопруг - кој на крајот бара развод и заминува од дома. Сама и бремена, Џоана оди напред цврсто во својата вера. Затоа, заплетот сугерира дека бебето што Јоана го носи на светот е новиот Месија.

Критика на Дивино Амор

Централноста на верата

Дивино Амор известува за растот на нео-Пентекосталната црква во нашата земја. во футуристичка реалностне толку далеку, сведоци сме на наметнувањето на религијата и религиозното лицемерие (симболизирано, на пример, со сцените на молитвеното возење низ).

Исто така види: Поема О Темпо од Марио Кинтана (анализа и значење)

Ликот Јоана претставува фанатизам во барањето на сите одговори за неговите лични дилеми во духовниот свет - верата зазема централно место во неговиот живот и во животот на повеќето од оние со кои живее. Во играниот филм се зборува, значи, во една не толку далечна реалност, религискиот фундаментализам .

Прашањето на ултра-национализмот

Во филмот гледаме серија ситуации каде што е можно да се види засилениот национализам (забележете, на пример, изобилството на сцени каде што се појавуваат бразилски знамиња).

Матично за возврат, , фигурира како симбол на бирократијата во земјата. Изведбата на Џоана го тера гледачот да се запраша до кој степен, во тој контекст, државата се покажува навистина секуларна.

Филмот ткае прикриена критика на религиозната клупа и растечкиот бран на верски фундаментализам во Бразил (иако е направен пред изборот на актуелниот претседател).

Напредокот на технологијата и нејзината способност за контрола

Во филмот има присуство на машини како детектори за метал способни да ги идентификуваат името на лицето, брачниот статус, професијата и, доколку жената е бремена, бременоста и регистрацијата на соодветниот фетус.

О(Го примам на фестивалот во Гвадалахара)

Проверете го и вие
    Patrick Gray
    Patrick Gray
    Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.