Романтизам: карактеристики, историски контекст и автори

Романтизам: карактеристики, историски контекст и автори
Patrick Gray

Во текот на 19 век преовладуваше романтизмот, уметничка школа која се спротивстави на класицизмот и првично беше родена во европските земји, а подоцна се рашири во земји надвор од Атлантикот.

Романтизмот беше уметничко движење кое остави белези на поезијата , романи и театар. Во Бразил, можно е да се забележи присуство на романтични карактеристики веќе на крајот на 18 век.

Карактеристики на романтизмот

Романтизмот се здоби со сосема различни карактеристики во секоја земја, па затоа е тешко да се генерализира однесувањето на авторите потопени во толку различни универзуми. Португалскиот романтизам, на пример, има многу чудни контури во споредба со англискиот романтизам.

Оваа варијација не се јавува само поради просторни прашања (поради различните контексти на различни земји), туку и во однос на временските прашања. Бидејќи траеше релативно долго, првата генерација романтични автори има специфичен и разновиден пристап во споредба со авторите од подоцнежните генерации.

Во секој случај, овде се обидуваме да систематизираме некои од оние кои се чини дека бидете централни водечки карактеристики на романтизмот

За испраќачот на пораката

Сржта на романтичната визија за светот е субјектот, постои тотален протагонизам на испраќачот на пораката .

Изгубени во лицето на брзите општествени промени се случија, илида се биде романтичен се наоѓа себеси неспособен да ги реши конфликтите со околината и прибегнува кон временска и просторна евазија. Во временска смисла, тој се враќа во готскиот среден век и во просторна смисла се засолни во напуштени предели или на егзотичниот исток.

Важноста на ноќта

Романтичното пишување ја претпочита ноќта на денот бидејќи во овој период полесно се пристапува до несвесното и сонот. Се стремиме за изразна слобода.

Вреднување на локалната култура

Приотиски аспект може да се забележи во романтизмот, култ кон мајчиниот јазик и фолклор. Италијанецот Гизепе Мацини го класифицира самиот век како „час на доаѓањето на народите“.

Романтичниот идеал

По правило постои идеализација на саканата жена, гледана речиси како предмет на совршена и недостижна желба.

Форматот на пишувањето

Со крајот на реализмот, влијанието на грчката митологија, а исто така и на класичната фикција падна. Епот, кој веќе се чинеше дека е во криза во 18 век, е заменет со политичката поема и историскиот роман.

Во театарот, разликите се уште повпечатливи: поедноставената двојност помеѓу трагедијата и комедијата отстапува место за создавање драма, која е способна да ги спои возвишеното и гротескното.

Историски контекст на романтизмот

Историскиот период што ја обезбеди појавата на романтизмот беше во полн подем.

Во 1760 година избувна индустриската револуција, наПрвата фаза ќе трае до 1860 година, првично во Англија, и ќе заврши со драстично менување на формата на производство во фабриките.

Во 1789 година избувна Француската револуција со населението кое бараше идеали за слобода, еднаквост и братството.

Во европските земји кои се сметаат за поразвиени - Франција и Англија - имаше период на длабоки општествени и политички промени. Според Карл Манхајм, романтизмот:

„ги изразува чувствата на оние кои се незадоволни од новите структури: благородништвото, кое веќе паднало, и ситната буржоазија која сè уште не станала: од каде, носталгичните или барачките ставови кои го обележуваат целото движење“

Исто така во Европа, крајот на 18 век во Португалија бил обележан со бегството на кралското семејство. Во 1808 година, судот се качил на каравели и масовно мигрирал во Бразил, во тоа време прекуморска колонија, поради комерцијални конфликти со другите европски сили.

Романтизмот во Португалија имал почетна точка на објавувањето, во 1825 , од поемата „Camões“, напишана од Алмеида Гарет. Во Бразил, клучниот датум беше прогласувањето на независноста во 1822 година. Од таму се разви средина за развој на книжевната област. песната беше обележје на романтизмот во Португалија.

Романтизмот во Бразил

Главни карактеристикина романтизмот во Бразил

Национализам

И колонијалниот роман на Аленкар и индиската поезија на Гонсалвес Диас имаа намера да најдат митско минато за Бразил. Главната цел беше да се обиде да изгради наратив за земјата која беше толку малку независна.

Пишувањето на овој период јасно го покажува чувството на гордост и патриотизам.

Индијанизам

Фигурата на Индиецот веднаш се позајми во улогата на национален херој: добар, наивен, храбар. Ова е идеалното сценарио за реинвенција на митот за благородниот дивјак .

Романтичните дела честопати ја обожаваа и нашата тропска природа. Романите на Хозе де Аленкар се пример за оваа силна романтична особина.

Невозможната љубов

Обично автобиографско по потекло, романтичното искуство беше егоцентрично и ја раскажуваше тагата од заљубувањето во неостварлива љубов.

Субјективизам и засилена сентименталност

Кај романтичарите, пишувањето преплавено со идеализам и искуства живеени во случаи на платонски љубови . Поголемата формална слобода им овозможи на поетите да се изразуваат без поголеми естетски грижи, оставајќи ги чувствата што ги предизвикува саканата да течат.

Историски контекст на романтизмот во Бразил

Во Бразил, во 1822 година, независноста и почетокот на владеењето на Д.Педро I.

Три години подоцна дојде редот наРомантизмот ги прави своите први чекори во земјата, донесен од Гонсалвес де Магалхаес кој пиел од француските влијанија. Неговата книга Поетски воздишки и копнежи , објавена во 1836 година, дури беше објавена во Франција.

Поетски воздишки и копнежи , објавена во 1936 година, беше книгата се смета за почетна точка на романтизмот во Бразил.

Во истата година, Гончалвес де Магалхаес го основал во Париз, со пријателите Порто Алегре, Салес Торес Хомем и Переира да Силва, списанието Nitheroy.

Во публикацијата, авторите систематски ги промовираа романтичните идеали (особено во однос на национализмот) и исто така ја отфрлија употребата на паганската митологија.

Исто така види: Мајомбе: анализа и резиме на работата на Пепетела

Портрет на Гонсалвес де Магалхаес, воведник на романтизмот во Бразил .

Бразилскиот романтизам е поделен на три фази, секоја со многу различни контури и карактеристики. Најдете ги подолу деталите за секоја генерација.

Фазите на романтизмот во Бразил

Прва фаза

Првата фаза на бразилскиот романтизам е длабоко обележана со национализмот и индианизмот. Авторите од тоа време пишуваа со фалбаџиски тон, за оние кои ја фалат сопствената татковина.

Идеалите за независност конечно најдоа одек во литературата. Големото име на оваа генерација беше Гончалвес Диас (1823-1864), кој се смета, инаку, за нашиот прв романтичен поет натежина.

Гончалвес Диас беше пречекан од романтичниот Португалец Александре Херкулано, кој веројатно ги знаел стиховите на Диас во периодот кога тој бил во Португалија.

Гончалвес Диас, еден од главни имиња на првата фаза на романтизмот во Бразил.

Син на португалски имигрант и местизо, Гонсалвес Диас отишол да студира право во Коимбра, каде што за прв пат имал контакт со романтичните идеали.

Назад во Бразил, во 1845 година, поетот го шири знаењето што го стекнал во Европа, влијаејќи врз цела генерација писатели. Текстот на Гончалвес Диас се фокусираше на големите романтични теми како што се љубовта, природата и Бог.

Друго големо име од овој период беше Хозе де Аленкар (1829-1877), кој објави класици на националистичка проза како што е О. гуарани и Ирацема.

Писателот исто така беше политичар и имаше силна грижа за консолидирање на бразилската литература под помало влијание од португалските колонизатори.

Втора фаза

Втората фаза на романтизмот обично се нарекува ултра-романтична генерација. Колективните идеали за градење на националниот идентитет се чини дека се оставени за да отстапат место за период обележан со интензивен субјективизам.

Има и такви кои ја критикуваат оваа генерација писатели за компонирање песни кои се премногу егоцентрични и мрачни, носејќи песимистички и меланхоличен пристап. Најголемиотпретставник на оваа генерација беше Алварес де Азеведо (1831-1852).

Алварес де Азеведо, експонент на втората фаза на бразилскиот романтизам.

Трета фаза

A Третата фаза на бразилскиот романтизам е позната како генерација на Кондореира. Периодот се карактеризира со силна грижа да се изгради национален идентитет оддалечен од културата на колонизаторот.

Оваа генерација беше поттикната од слободарските идеали, особено под влијание на францускиот писател Виктор Иго. Писателите сакаа да избегаат од егоцентричниот тон на претходната генерација и ги разгледуваа социјалните прашања, дискутирајќи за релевантни колективни теми како што се аболиционизмот и републиканизмот.

Најголемото име на третата фаза на романтизмот беше Кастро Алвес (1847-1871) .

Кастро Алвес, истакнат поет од третата фаза на романтизмот во Бразил.

Романтизмот во нашата земја преовладуваше околу четириесет и пет години, завршувајќи со објавувањето на Постхумни мемоари на Брас Кубас (од Мачадо де Асис) и О Мулато (од Алоисио де Азеведо). И двете беа објавени во 1881 година.

Исто така види: Приказна за Пепелашка (или Пепелашка): резиме и значење

Главни литературни дела

Европски романтизам

 • Тагите на младиот Вертер , од Гете (Германија, 1774 г. )
 • Приказната за Том Хозес , од Хенри Филдинг (Англија, 1749)
 • Camões , песна од Алмеида Гарет (Португалија,1825)

Бразилски романтизам

 • Поетски воздишки и сауди , од Gonçalves de Magalhães (1836)
 • Iracema , од Хозе де Аленкар (1875)
 • Бродот на робови , од Кастро Алвес (1880)

Главни романтични автори

Во Европа

 • Гете (Германија)
 • Алмеида Гарет (Португалија)
 • Хенри Филдинг (Англија)
 • Бајрон (Франција)
 • Александре Херкулано (Португалија)

Во Бразил

 • Гончалвес де Магалхаес (прва генерација)
 • Гончалвес Диас (прва генерација)
 • Хозе де Аленкар (прва генерација)
 • Алварес де Азеведо (втора генерација)
 • Касемиро де Абреу (втора генерација)
 • Кастро Алвес (трета генерација)
 • Sousândrade (Трета генерација)

Види исто така
  Patrick Gray
  Patrick Gray
  Патрик Греј е писател, истражувач и претприемач со страст за истражување на пресекот на креативноста, иновациите и човечкиот потенцијал. Како автор на блогот „Култура на генијалците“, тој работи на откривање на тајните на тимовите и поединците со високи перформанси кои постигнале извонреден успех на различни полиња. Патрик исто така е ко-основач на консултантска фирма која им помага на организациите да развијат иновативни стратегии и да негуваат креативни култури. Неговата работа е претставена во бројни публикации, вклучувајќи ги Форбс, Брза компанија и Претприемач. Со позадина во психологијата и бизнисот, Патрик носи уникатна перспектива на неговото пишување, комбинирајќи сознанија засновани на наука со практични совети за читателите кои сакаат да го отклучат сопствениот потенцијал и да создадат поиновативен свет.